Skotlanti | Loch Ness – Tässä kuvassa on jotain outoa

by Anna | TÄMÄ MATKA

Loch Ness – Tässä kuvassa on jotain outoa, sanoin. Teppo katsoi kuvaa. Ja sen jälkeen minua. Samantien tajusin, että Teppokin näki sen saman, mistä itse en ollut heti saanut otetta. Kuin varmuudeksi kysyi.”Mitä sinä näet?” Vähän naureskellen Teppo sanoi ”Järven?”. ”Keskity nyt”, pyysin. ”Katso kuvaa ja kerro oikeasti, näetkö sen?”

Olimme viettäneet aurinkoista syyspäivää Skotlannissa. Kuvasin Urquhartin linnaa ja maisemaa sen ympärillä. Kuvat unohtuivat tietokoneelle muutamaksi kuukaudeksi. Vasta kun lähdin valikoimaan valokuvia, jotka liittäisin blogiin, katsoin otoksia tarkemmin.

Huomioni keskittyi yhteen kuvaan, sillä siinä oli jotain outoa. Kuvat oli otettu sarjana, joissa vain yhdestä huomasin sen. Seuraavassa sitä ei enää ollut. Se oli kadonnut.

Loch Ness - Tässä kuvassa on jotain outoa

Loch Ness - Tässä kuvassa on jotain outoa

Loch Ness - Tässä kuvassa on jotain outoa

Loch Ness – Tässä kuvassa on jotain outoa

Urquhart on keskiaikainen linna Lock Nessin rannalla. Tiedetään, että vuoden 565 aikoihin paikalla on ollut jonkinlainen puinen linnoitus. Tällöin paikalla vieraili irlantilainen pyhimys nimeltä Columba, joka oli perustanut luostarin Ionan saarelle ja teki sieltä käsin lähetysmatkan Skotlantiin käännyttämään pakanallisia skotteja kristinuskoon. Hänen kirjoituksissaan mainitaan linnoitus, mutta myös jotakin muuta…

Loch Ness - Tässä kuvassa on jotain outoa

Urquhartin linna

Urquhartin maat luovutettin Englannin kuninkaan toimesta vuonna 1229 Durward-perheelle, joten on todennäköistä, että perhe aloitti linnan rakentamisen silloin.

1300-luvulla Skotlannin kuningas Bruce sai jalansijaa ylämailta ja Urquhartin linna nousi nopeasti Skotlannin ylämaiden vaikutusvaltaisemmaksi linnaksi. Kun kuningas Bruce kuoli vuonna 1332, Urquhart oli ainoa ylämaiden linnoista, joka edelleen vastusti englantilaisten valloitusyrityksiä. Taistelut Urquhartin hallinnasta jatkuivat 1500 ja 1600-luvulla ja Urquhart kulki edestakaisin Englannin kruunun ja MacDonald klaanin välillä useaan kertaan.

Linna oli niin vauras, että kun MacDonald hyökkäsi vuonna 1545 Urquhartiin, hän sai saaliikseen eläimiä, viljaa, tislaamon tavaroita, huonekaluja, kuvakudonnaisia, astioita jne. Tämä ei MacDonaldille riittänyt, vaan hän irrotutti linnasta kaiken käyttökelpoisen ja irtilähtevän saranoista lähtien. Koko linnan ja sen ympäristön ryöstö kesti yli 2 kuukautta. Hän vei kirjaimellisesti ”tuhkatkin pesästä”. Sen mitä MacDonald ei saanut kuljetettua omille mailleen turvaan, hän poltti.

Lopullisesti Urquhart tuhottiin 1600-luvun lopussa, jotta jakobiitit eivät voisi käyttää sitä omiin tarkoituksiinsa.

Loch Ness -Tässä kuvassa on jotain outoa

Loch Ness -Tässä kuvassa on jotain outoa

Loch Ness -Tässä kuvassa on jotain outoa

Loch Ness – Tässä kuvassa on jotain outoa | Columba

Kun pyhä Columba vieraili Urquhartin mailla joskus 560-luvulla, skotit eivät olleet vielä omaksuneet kristinuskoa. Vallalla oli paljon vanhoja taikauskoja, joista Columba kertoi lähetysmatkansa päätyttyä luostarin muille veljille. 700-luvulla apotti Adomna kirjoitti Columban kertomukset ylös.

Yksi kirjoitus kertoo kuinka Columba näki joukon Skotteja kantamassa miehen ruumista. Miehet kertoivat Columballe miehen kuolleen, koska hirviö tappoi hänet. Myöhemmin Columba lähetti yhden apulaisistaan hakemaan hänelle uimalla venettä Ness-joen toiselta puolelta. Yhtäkkiä veden alta nousi hirviö. Columba nosti kaulassa olevan ristin kohti hirviötä ja käski: ”Älä mene lähemmäksi. Älä kosketa miestä. Mene takaisin sinne mistä tulitkin”

Loch Ness - Tässä kuvassa on jotain outoa

Loch Ness - Tässä kuvassa on jotain outoa

Loch Ness – Tässä kuvassa on jotain outoa | 1900-luku

Kaikki meni hyvin 1933 asti. Silloin George Spicer vaimoineen kertoi nähneensä järvellä ­pitkän käärmemäisen hahmon. Pian hirviöhavaintoja tuli lisää. Lontoolainen lääkäri Wilson sai kuvan hirviöstä huhtikuussa 1934*.

Vuonna 1949 benediktiinimunkki isä Carruthi toimi paikallisen luostarin vierailijavastaavana ja oli soutamassa vieraittensa kanssa järvellä. Tällöin Carruth oli vilkaissut taaksepäin veneen tulosuuntaan, ja nähnyt puoli tusinaa kyttyröitä jotka kohosivat n.30 cm veden pinnasta. Pinnan ylle nousi myös Carruthin mukaan pitkä kaula ja pää.

Vuonna 1951 paikallinen asukas Lachlan Stuar näki jotain, jonka hän aluksi luuli olevan moottorivene. Sitten hän näki kolme kyttyrää veden päällä, jotka liikkuivat yhdessä kovalla nopeudella. Lachlan Stuart otti muutamia kuvia kamerallaan, vangiten kyttyrät, mutta itse pää jäi kuvaamatta. Lachlan kertoi hirviön pään näyttäneen lammasmaiselta.

Ensimmäiset liikkuvalle filmille saadut kuvat Nessiestä kuvasi Tim Dinsdale 1960. Hän oli vieraillut viikon ajan järven rannalla ja tarkkaillut järveä aamuisin. Kyseinen filmi oli kuvattu 1200 metrin päässä liikkuvasta ajoneuvosta, joten sen laatu on mitä on.

1960-luvun alussa herra Rowands oli vaimonsa kanssa kävelyllä Loch Nessin rannalla. Katselessaan järvelle hänen vaimonsa huomasi ensin veden pinnassa väreilyä. Sitten pinnalle nousi ohuehko esine tai olento, joka alkoi yhtäkkiä liikkua eteenpäin pitkin järveä, kunnes se painui jälleen pinnan alle.

Vuonna 1975 brittiläinen luonnontieteilijä päätti, että Nessielle oli saatava lajimääritys. Peter Scott ehdotti sille tieteellistä nimeä Nessiteras rhombopteryx. Nimi on kreikkaa ja tarkoittaa ”timanttieväinen Nessin hirviö”. Ei mennyt kuitenkaan kauaa, ennen kuin joku huomasi, että lajin tieteellinen nimi oli anagrammi sanoista ”Monster Hoax by Sir Peter S (suom. Sir Peter S:n hirviöhuijaus)”

Loch Ness -Tässä kuvassa on jotain outoa

Loch Ness -Tässä kuvassa on jotain outoa

Loch Ness -Tässä kuvassa on jotain outoa

Loch Ness – Tässä kuvassa on jotain outoa | Tutkimukset

Vuonna 1987 ”Operaatio Deepscan” tutki Lock Nessin 24 moottoriveneen voimin. Kaikissa veneissä oli kaikuluotain. Järven poikki eteni veneiden armada, joka skannasi järveä läpikotaisin viikon ajan. Vaiva palkittiin kolmella kontaktilla. Yksi näistä oli kaiku jostakin ”hyvin suuresta ja liikkuvasta” kohteesta 67 metrin syvyydessä. Tämä havainto on vielä tänäkin päivänä selittämättä.

Vuonna 1990 järjestettiin ’Hirviönmetsästys viikonloppu’, joka sai paikalle mediaa ympäri maailmaa. Jonkin suurehkon kohteen nähtiin liikkuvan järven pohjassa. Valitettavasti vedenalainen kamera oli juuri sillä hetkellä suunnattuna muualle.

Loch Ness

1800-luvulla oli kaikenlaisia hupsuja huhuja liikkeellä. Maanviljelijät kertoilivat pelloilleen taivaalta tippuneista kivista ja tutkimusmatkailijat taas puhuivat Afrikassa elävästä valtavasta ja karvaisesta olennosta, joka muistuttaa ihmistä. Jokainen järki-ihminen osasi tuolloin kuitata tällaiset puheet täysin höpönä. Nykyisin näitä ilmiöitä kutsuttaisiin meteoriitiksi ja gorillaksi.

Loch Ness on Skotlannin toiseksi suurin järvi Glen Moren laaksossa. Se on 36 km pitkä ja sen suurin syvyys on 239 metriä. Vesi Loch Nessissa on erittäin kylmää. Pitkälle 70-luvulla asti järven kylmyyden uskottiin estävän kaiken elollisen elämisen sen pohjassa, mutta 1980-luvulla tutkimusryhmät löysivät kalalajeja yli 214 metrin syvyydestä. Jos siis kala voi elää järven pohjassa, miksei myös joku suurempi?

Loch Ness -Tässä kuvassa on jotain outoa

Loch Ness -Tässä kuvassa on jotain outoa

 

*jonka hän itse tunnusti kuolinvuoteellaan vuonna 1994 huijaukseksi

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

2 comments

Merja / Merjan matkassa 19 marraskuun, 2017 - 7:20 pm

Piti katsoa kuvaa monta kertaa ennenkuin hoksasin ”hirviön”. Se on siis oikeasti olemassa 🙂 Mielenkiintoinen historiakatsaus. En ole tätä ennen kuullutkaan.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 19 marraskuun, 2017 - 8:14 pm

Ehdottomasti Lock Nessin syvissä vesissä asuu hirviö! Oli oikein hienoa, että se päätti tulla näyttäytymään suomalaisille 😉

Reply

Leave a Comment