Latvia, Riika – Kauppahalleja ja keskiaikaisia taloja

by Anna

Latvia, Riika

Latvia, Riika | Kauppahalleja ja keskiaikaisia taloja. Riialla on monta nimeä: Pikku-Pariisi, pohjoisen Pariisi tai Baltian Praha – ja eipä tuo ole ihme. 800 vuotta vanhan Riian kauneuden ovat taanneet aikanaan talojaan rakentaneet vauraat hansakauppiaat, sekä kirkkoja koristelleet eurooppalaiset taiteen mestarit.

Kaupungin silhuetti on täynnä erilaisia torneja ja niitä voi ihailla helposti Pyhän Pietarin kirkon näköalatasanteelta, 72 metrin korkeudesta (kuvat kirkon tietojen yhteydessä). Tai jos kirkko ei kiinnosta, torni”spottailua” voi harrastaa vaikka Radisson Blu Latvija -hotellin 26. kerroksen baarista.

Tornien lisäksi Riiassa rakastetaan selvästi puistoja. Ne tekevät Riiasta miellyttävän paikan helteelläkin. Kun pojan kanssa kävelimme nyt heinäkussa kanavan vartta, näimme kaksi piisamia rannalla.

Vanhan- ja uudenkaupungin välissä on kaikkiaan neljä erilaista puistoa, joista hienoin minusta on Pilsētas-kanaalin rinteille rakennettu Bastejkalnsin puisto. Ei Vapauden muistomerkin itäpuolellakaan sijaitseva puisto huono ole. Tämän puiston keskellä sijaitsee mm. Latvian kansallisooppera.

Olen vieraillut Riiassa kolmesti ja aina kaupungissa on ollut joku iso musiikkiin liittyvä tapahtuma menossa. Nyt alkamassa olivat Latvian laulu- ja tanssijuhlat, joissa esitetään erityisesti Daina-kansanlauluja. Väitetään, että näitä rakkaudesta ja perheestä kertovia laulelmia olisi Latviassa yli 1,2 miljoonaa erilaista. Varmaa on, että oli aika mikä tahansa, kansanlauluja soitetaan katusoittajien toimesta ympäri kaupunkia.

Road Trip Baltiassa

”Valkoiseksi taloksi” oopperatalo valmistui 1863. Se oli alun perin Riian Kansallisteatteri ja loisteliaasta arkkitehtuurista vastasi pietarilainen arkkitehti Ludwig Bohnstedt.

Latvia, Riika

@Akseli K.

Latvia, Riika | Upeat kauppahallit!

Riian kauppahallit jäävät uskoakseni liian usein turisteilta koluamatta. Itsekin eksyin niihin vasta viimeisellä reissullani heinäkuussa 2018. Kyseessä on ruokaihmettelijän taivas. Hallit ovat neljän suuren rakennuksen ja ison ulkotorin kokonaisuus (paviljongit näkyvät maisemakuvassa alempana), ja alueella on tarjolla ihan kaikkea: vaatteita, kukkia, kalaa ja lihaa, meripihkaa, koivunmahlaa, olutta ja uzbekistanilaisen leipomon pasteijoita. Ehdottomasti ”pakko nähdä” kohde. Sanoisin, että parasta Riikaa!

Latvia, Riika

Latvia, Riika

Latvia, Riika

Latvia, Riika

Latvia, Riika

Riian kauppahallit | Valtava kokonaisuus

Kyseessä on yksi Euroopan suurimmista toreista, kooltaan 72 300 neliömetriä. Kun hallit 1930-luvulla avattiin, ne olivat maailman moderneimmat. Halleja kutsutaan paviljongeiksi ja niiden pituus päästä päähän on liki puoli kilometriä. Hallien alla sijaitsee yli 200 hehtaaria erilaisia varastotiloja.

Päivittäin kauppahalleilla tekee ostoksiaan parhaimmillaan 100 000 ihmistä ja hallit ovat auki kesäisin liki kellon ympäri. Heti puolenyön jälkeen paikalle saapuvat maanviljelijät tukkumyymään tuotteitaan paikallisille myyjille. Hinnat ovat tuolloin paljon päivämyyntiä edullisemmat.

Kauppahallien vieressä sijaitsee suuri torialue, jossa harjoitetaan osittain todellista pienmyyntiä. Myyjällä saattaa olla kaupattavanaan vain muutamia kurkkupurkeja tai korillinen kananmunia.

Itse menin täysin mutkalle nähdessäni kalapuolen tarjonnan. Haliputtia, silliä, suitsukalaa ja vaikka mitä herkkuja (saaristoleipää, kirsikoita, leikkeleitä, valkosipulisuolakurkkuja) tarttui mukaan aunnolle. Uusien pottujen, tillin ja voin kanssa nistä muodostui mieletön lounas.

Viralliselta nimeltään paikka on Riian keskustori ja osoite on Rigas Centrālais Tīrgus, Nēģu iela 7. Paikka sijaitsee helposti havaittavan Stockmannin tavaratalon ja rautatieaseman läheisyydessä. Oman auton saa kadun varteen parkkiin hyvin.

Latvia, Riika

Latvia, Riika

Laardia

Latvia, Riika

Latvia, Riika

Latvia, Riika

Latvia, Riika

Latvia, Riika

Latvia, Riika

Kapahaukea

Latvia, Riika | Vanhakaupunki

Daugavan itäisellä rannalla sijaitseva Vanha Riika (Vecrīga) ja sen osin keskiaikaiset korttelit ovat turisteille se kaupungin tärkein nähtävyys. Kaupunginosassa vuorottelevat niin goottilainen, art noveau, sekä moderni rakennustyyli. Vanha kaupunki on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1997.

Vanhakaupunki on kaunis, mutta kesäiltaisin levoton ja ahdas. Aikaisin aamusta paikka on huomattavasti mukavampi kierreltävä. Jos huoneisto/hotelli sijaitsee vanhassakaupungissa, voi oman auton paikoitus muodostua ongelmaksi. Parkkimaksut ovat suhteessa muuhun hintatason kalliita. Edullisimmat parkkipaikat sijaitsevat Daugavan-joen rannassa ja oma autoni säilyi siinä ehjänä hyvin.

Road Trip Baltiassa

Road Trip Baltiassa

Road Trip Baltiassa

Kolmen veljeksen talot

Kolmen veljeksen talot ovat Riian vanhimmat kivitalot. Mazã Pils -kadun numeroissa 17, 19 ja 21 sijaitsevat talot on ristitty ”kolmeksi veljeksi”. Talo numero 17 on rakennettu 1400-luvulta ja on Latvian vanhin talo. Muut talot on rakennettu 1600- ja 1700-luvuilla.

Vanhimman talon ikkunat kertovat historiaa verosuunnittelusta. Keskiajalla Riiassa perittiin veroa ikkunoiden mukaan. Talon pienet ikkunat ja niiden vähäinen määrä kielii siitä, että talon omistaja oli perillä tästä määräyksestä.

Latvia, Riika

Pietarin kirkko

Riiassa on useita kauniita kirkkoja, joista yksi suosituimmista on vanhassa kaupungissa sijaitseva Pietarin kirkko. Kirkon torni kohoaa 123 metrin korkeuteen ja tornin nokassa on ristin sijaan kukko. Kukko on kristillisen perinteen mukaan tehokas pahan karkottaja. Tornin 72 metrin korkeudessa olevalle näköalatasanteelle on mahdollista päästä hissillä ihailemaan kaupunkimaisemaa.

Vuonna 1746 Johann Willburn kiipesi tornin huipulle juomaan viiniä. Rakennustyöt olivat loppusuoralla ja oli aika juhlia. Juotuaan lasinsa tyhjäksi hän pudotti sen tahallisesti alas katua kohden. Valitettavasti lasi ei kuitenkaan hajonnut kivetykseen, vaan tipahti ohi ajaneeseen heinäkuormaan säilyen ehjänä. Voi sitä epäonnen määrää. Uskomuksen mukaan nimittäin se, kuinka moneen osaan lasi maahan iskeytyessään pirstoutuu, ennustaa kuinka monta vuotta kirkon torni pysyy pystyssä.

Huoli oli kuitenkin turha. Kirkon torni pysyi kunnossa yli 200 vuotta. Toisen maailmansodan aikana se kuitenkin tuhoutui. Viimeisimmän uudelleenrakennuksen jälkeen, vuonna 1970 tornista pudotettu shampanjalasi hajosi täysin pirstaleiksi. Tornilla on siis edessä loistava tulevaisuus.Latvia, Riika

Latvia, Riika

@Akseli K.

Latvia, Riika

@Akseli K.

Mustapäiden talo

Goottilaista arkkitehtuuria edustava Mustapäiden talo sijaitsee Riian Raatihuoneen aukiolla. Alkuperäinen talo oli Mustapäiden veljeskunnan käyttämä kiltarakennus vuodelta 1334. Toisessa maailmansodassa rakennus tuhoutui lähes kokonaan ja lopulta purettiin. Uudestaan se rakennettiin 1990-luvulla Riian kaupungin 800-vuotisjuhlien kohokohdaksi.

Mustapäiden veljeskunta koostui paikallisista ja ulkomaalaisista kauppiaista. Se toimi tuolloisella Liivinmaalla, lähinnä Tallinnassa ja Riiassa. Jäsenet olivat Baltian saksalaisia. Kiltaan hyväksyttiin vain poikamiehiä. Avioiduttuaan siitä piti erota.

Nimen puolisotilaalliselle killalle antoi Pyhä Mauritius, musta pohjoisafrikkalainen marttyyri. Sitä oliko Pyhä Mauritius oikeasti mauri, ei tiedetä, mutta kansan suussa hän ainakin oli murjaani. Murjaani taas on entinen neekeri-sanan korvike. Oulussa esitettävässä Tiernapojissa murjaanien kuningas tarkoittaa Balthasaria, mustaihoista Itämaan tietäjää, jonka voi nähdä loppiaisen aikaan Espanjassa loisteliaassa arabiasussa.

Latvia, Riika Mustapäidentalo

Vapauden muistomerkki

Riian yksi näyttävimmistä muistomerkeistä on Vapauden muistomerkki, joka symboloi Latvian itsenäisyyttä ja kunnioittaa vapaussodassa kaatuneita maanmiehiä. Patsas pystytettiin vuonna 1935 ja on 42 metriä korkea. Patsaan kärjessä on naishahmo, Milda, joka kannattelee kolmea tähteä. Ne symboloivat Latvian kolmea historiallista maakuntaa: Kuurinmaata (Kurzeme), Liivinmaata (Vidzeme) ja Latgalea.

Patsaan jalustassa kuvataan latvialaisia laulamassa ja taistelemassa vapautensa puolesta. Vuonna 1935 paljastetun patsaan juurella on aina kukkia – näin oli jopa neuvostomiehityksen aikana, jolloin kukituksesta saattoi ansaita menolipun Siperian työleirille. Patsasta vartioi päivisin kaksi sotilasta, ja vahdinvaihto tapahtuu tunnin välein klo 9-18.

Latvia, Riika

Latvia, Riika

Latvia, Riika

Latvia, Riika | Ruokaa

Riiassa on ruokapaikkoja niin paljon, että ongelmaksi tulee lähinnä päättää, missä ja minkälaista ruokaa haluaisi syödä.

  • Sushiöverit saa halvalla Gan Bei Galleria Riga nimisessä ravintolassa. Vaikka kyse on ketjuravintolasta, ovat raaka-aineet laadukkaita ja sushi hyvin tehtyä.
  • Ravintola Kolonāde sijaitsee aivan Vermanes Park puiston reunalla. Terassilta oli kiva seurailla hääparien valokuvausta ja lukemattomia polttariporukoita. Tonnikala oli täydellinen.
  • OGLE niminen ”hiiligrilli”-ravintola on aivan uusi. Ruoka oli kyllä hyvää, mutta palvelu niin heikkoa, että pienellä varauksella sinne kannattaa mennä.
  • TGI onnistui possun ribbseissä hyvin, mutta on laatuunsa nähden kyllä ylihintainen. Terassilla on silti kiva notkua ainakin yhden tuopillisen ajan.
  • Cod ravintola tarjoilee mm. Yellowfin tunaa Robata-grillissä valmistettuna. Tällaista grilliä ei käsittääkseni ole kuin yksi Suomessa. Tasokas lounas 15€

Road Trip Baltiassa

Road Trip Baltiassa

Latvia, Riika

@Akseli K.

Latvia, Riika

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

25 comments

Padisen luostari - Länsi-Viron upea uutuuskohde 1300-luvulta - TÄMÄ MATKA 20 heinäkuun, 2020 - 5:26 pm

[…] 1621 ruotsalaiset valtasivat Riian kaupungin saaden merkittävää apua linnanherra Thomas von Rammilta. Hän käytti vaikutusvaltaansa ja […]

Reply
Victoria I vie Tallinnaan - Tallink Siljan erilainen kesä - TÄMÄ MATKA 4 heinäkuun, 2020 - 6:23 pm

[…] kiinnostavin itselleni tämän Victoria I :n risteilyn lisäksi on Helsinki-Riika väli. Riika, eli Baltian Praha on yksi suosikkikaupungeistani. Sen kauppahallit ja keskiaikaiset talot tarjoavat aina jotain […]

Reply
Päivi/Kelvästä kartalle 1 helmikuun, 2020 - 5:43 pm

Arvasin, että täältä blogista löytyy hyvin tietoa Riiasta, enkä väärässä ollut. Kiitos tosi hyvästä tietopaketista, tällä pääsee jo reissusuunnittelun alkuun. Erityisesti ilahduin faktoista kauppahalliin liittyen, niissä käynti on meillä aina ohjelmana, joten kiva lukea vähän taustaa ennakkoon!

Reply
Anna 2 helmikuun, 2020 - 1:52 pm

Kiitos Päivi

Hyvä, jos oli hyötyä. Aina hieman vaikea tietää, mikä on olennainen tieto ja mikä sitten sellaista, että sen voisi jättää poiskin : D

Reply
Raija 11 lokakuun, 2019 - 9:44 am

Riiassa olen käynyt kerran. Ajankohta oli joulukuun viimeinen viikko. Joulutori oli avoinna silmin, tuli käytyä torilla. Ja glögilöä ,se glögi oli kyllä tosi vahvaa…Mustapäiden talvi on kyllä hieno ja sen alue myös upea.

Reply
Raija 11 helmikuun, 2020 - 10:41 am

Tulipas paljon virheitä tuohon edelliseen..

Reply
Miksi Vilna kannattaa "valloittaa" NYT - TÄMÄ MATKA 30 toukokuun, 2019 - 9:03 am

[…] Vilnan kauppahallista saa helposti ruokatavarat kasaan. Se ei ole paikkana yhtä hyvä kuin Latvian Riian mahtavat hallit, mutta kyllä ostohulluus tuollakin pääsi valloillaan. Tummaa mallasleipää, hapankaalia, […]

Reply
Via Baltica 2018 - Omalla autolla Baltiaan ja Puolaan (6000km) - TÄMÄ MATKA 16 syyskuun, 2018 - 5:23 am

[…] Latvia, Riika – Kauppahalleja ja keskiaikaisia taloja […]

Reply
Osa 2: Riika -mitä nähdä ja tehdä – MATKALLA LÄHELLE TAI KAUAS 14 elokuun, 2018 - 5:49 pm

[…] Tämä Matka: Latvia, Riika kauppahalleja ja keskiaikaisia taloja […]

Reply
Emilia/Matkan varrella 15 heinäkuun, 2018 - 10:29 am

Olipas kattava katsaus Riikaan! Itse kävin siellä helmikuussa ja fiilis oli tosi erilainen – tyhjät kadut ja vähän jopa tylsä tunnelma. Järkyttävällä reilun -20 asteen pakkasella saattaa toki olla osuutta asiaan.. Kiva kaupunki joka tapuksessa, haluan ehdottomasti nähdä sen täydessä kukoistuksessaan myös kesällä joku päivä.

Reply
Kohteena maailma / Rami 15 heinäkuun, 2018 - 6:24 am

Paljon oli tuttuja kohteita, mutta paljon sellaisia, missä en ole käynyt. Olen pari kertaa käynyt Riikassa golfaamassa ja siinä on se huono puoli, että kaupunkiin tutustuminen jää turhan pintapuoliseksi, kun on joku ”pääteema reissulla”. Täytyisi mennä Riikaan uudestaan ja ainakin kiertelemään kauppahalleja + kiipeämään tuonne kirkontorniin. Kiva kaupunki, sopivan kokoinen ja hintataso vielä kohdillaan!

Reply
Johanna / Fin Nomads 13 heinäkuun, 2018 - 8:08 pm

Riika vaikuttaa mahtavalta kohteelta ja on vieläpä niin lähellä Suomea! Herkullisia kuvia 🙂 Toivottavasti ehdittäisiin poiketa siellä vielä tänä vuonna.

Reply
Anna 14 heinäkuun, 2018 - 6:10 am

Kiitos Johanna

Riika on Vilnan lisäksi mun lemppari Baltiassa. Ihan ehdottomasti käymisen arvoinen!

Reply
Raija 11 helmikuun, 2020 - 10:49 am

Mun Mieluisimmat Baltian kohteet on kyllä Vilna ja Tallinna. Riika pääsee kolmanneksi.

Reply
Jaakko / Lomalla viimeinkin 13 heinäkuun, 2018 - 4:11 pm

Hyviä vinkkejä! Olen säästellyt riikaa jo pidempään helpoksi ja nopeaksi pidennetyksi viikonloppulomaksi. Täytyy sinne jossain vaiheessa mennä kyllä.

Reply
Anna 14 heinäkuun, 2018 - 6:09 am

Kiitos Jaakko

Ehdottomasti kannattaa käydä. Viikonloppu riittää vallan mainiosti, jos ei halua lähteä koluamaan jokaista kirkkoa ja museota.

Reply
Sandra / Terveiset päiväntasaajalta 11 heinäkuun, 2018 - 4:31 pm

Riikaan ollaan suuntaamassa syksyllä muutaman päivän reissulle 🙂 ruokavinkit ainakin kiinnostavat ja todella kaunis tuo kolmen veljeksen talot. 🙂

Reply
Anna 14 heinäkuun, 2018 - 6:08 am

Kiitos Sandra

Kannattaa googlailla ahkerasti ravintoloita. Niitä syntyy Riikaan uusia nyt ilmeisen paljon, joten hyvää tarjontaa kyllä riittää.

Reply
Heidi / Maailman äärellä 11 heinäkuun, 2018 - 10:43 am

Jostain syystä en ole vielä kertaakaan päätynyt Riikaan, mutta postaustasi lukiessa ja erityisesti ruokakuviasi katsellessa heräsi ajatus ruokamatkasta. Ja jos siihen saisi yhdistettyä vielä jollain tavalla luontomatkailua, saattaisin olla jo valmis – vihdoin – varaamaan Riian lennot. Ihana on saada uusia matkaideoita, kiitos siis sinulle ajatuksen siemenestä :).

Reply
Anna 14 heinäkuun, 2018 - 6:07 am

Kiitos Heidi

Ruokamatka ja Riika sopivat erittäin hyvin yhteen. Hintataso ei vielä päätä huimaa ja jos hieman jaksaa etsiä, löytyy todellisia herkuttelupaikkoja.
Luontopuolesta on vaikea minun sanoa muuta kuin, että haikaroita näkyy : )

Reply
Via Baltica - Autolla Baltiaan ja Puolaan. Kokemukset ja kommellukset - TÄMÄ MATKA 9 heinäkuun, 2018 - 8:29 pm

[…] Riikasta kirjoittamani jutun voit lukea täältä. […]

Reply
Emma 9 heinäkuun, 2018 - 9:01 am

Ai että miten ihania ruokakuvia! Riika on oikeasti ihan kulinaristin lempikohteita, todella hyviä ravintoloita on ihan hillittömästi jo pelkästään keskustan alueella ja hinnat Suomea edullisemmat. Täytyisi kyllä yrittää mahduttaa kalenteriin vielä syksylle (viimeksi olin talvella ja oli kamalan kylmä – ja sitä saa Suomessakin!) yksi ruokaviikonloppu Riiassa! Mun Riian ruokailuvinkit löytyy täältä jos kiinnostaa: http://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/2018/03/15/ravintolavinkkeja-riikaan/

Reply
Anna 9 heinäkuun, 2018 - 8:12 pm

Kiitos Emma

Riian ruokatarjonta on kyllä mahtavaa. Nyt hieman hidasti herkuttelua, kun mulla oli mukana kaksi teinipoikaa, joille määrä korvaa usein laadun. Piti jättää ”hifistelypaikat” vähemmälle.

Reply
sari/ matkalla lähelle tai kauas 8 heinäkuun, 2018 - 3:20 pm

Kiva kattava Riika postaus. Noista ravintoloista tuo Cod ravintola voisikin olla mielenkiintoinen paikka. Pitää laittaa muistiin, kun ollaan myös menossa Riikaan. Missä hotellissa yövyitte? Meillä on varattu huone vanhastaklaupungista.

Reply
Anna 9 heinäkuun, 2018 - 8:10 pm

Kiitos Sari

Mulla oli nyt käytössä huoneisto, joka löytyy Booking.comista nimellä Designapartments. Hyvä sijainniltaan ihan vanhankaupungin laidalla, mutta huoneisto itsessään jo todella kulunut ja rappukäytävä aivan hirveä.

Olen yöpynyt myös kahdessa eri Radisson Blu hotellissa ja niistä Radisson Blu Elizabete oli aivan ihana.

Reply

Leave a Comment