Las Palmas, sun helmaasi aina jään. Ooo Las Palmas, sun luoksesi lämpimään. Näin rallatteli Irwin. Monelle Las Palmasista tuleekin mieleen edelleen Kalevi Keihäsen Keihäsmatkat-yhtiöt, alkoholi ja sikajuhlat.
Las Palmas ei ole mikään pikkukylä, vaan asukkaita kaupungissa on lähes 400 000. Kyseessä on vuonna 1478 perustettu aito espanjalainen kaupunki.
Minulla oli jonkinlainen käsitys kaupungista, sillä vuonna 2013 vietin Las Palmasissa pari päivää. Silloin en vanhaa kaupunkia kuitenkaan liiemmin tutkinut, mutta sisareni kehotuksesta päätin olla siellä nyt useamman päivän.
Vuoden vaihteen sesonki oli nostanut kaikki hotellihinnat pilviin. Mietin pitkään, josko olisin ottanut hotellin hieman kauempaa ja käyttänyt taksia, mutta päädyin kuitenkin siihen, että haluan asua keskustassa. Vanhan kaupungin Veguetan alue oli luonnollinen valinta yöpymiseen.
Tällä kertaa olin kertaa kahdessa eri hotellissa. Tajusin vasta jälkeen päin, että kyseessä oli sama hotelliketju. Tiedän, että monelle olisi kauhistus vaihtaa hotellia useasti, mutta minä tykkään. En usein jaksa ottaa edes matkalaukkua auton takakontista, vaan heitän reppuun puhtaat vaatteet ja otan meikkipussin kantoon.
Boutique Hotel Cordial La Niña de Vegueta
Oikein kiva hotelli lähellä katedraalia. Lento oli ikävästi myöhässä, mutta pääsin nukkumaan silti. Säälitti, kun jonkun piti keskellä yötä tulla avaamaan ovia. Keskustelussa oli vahva espanja-suomi-englanti-elekieli -käytössä.
Aamiaishuone on tässä hotellissa ikävästi kellarissa ja en laskisi tuon uima-altaan varaan.
142 euroa yö aamiaisella
Boutique Hotel Cordial La Peregrina
Hieno sijainti ja miljöö. Uima-altaalla olisi viihtynyt pidempäänkin, mutta valitettavasti meni pilveen. Kannattaa huomata, että taksi ei todellakaan pääse ovelle, koska sijainti keskellä kävelykorttelia. Itse siirryin tänne toisesta hotellista jalkaisin.
Tätä hotellia suosittelen. 134 euroa yö aamiaisella
Las Palmasin vanhakaupunki Vegueta
Las Palmasin vanhakaupunki Vegueta on täynnä kapeita mukulakivikatuja ja siirtomaa-ajan rakennuksia. Paikoin jäljellä on hyvin säilynyttä ja monipuolista arkkitehtuuria myöhäisgotiikasta renessanssiin. Unescon maailmanperintökohteen arvon saanut alue on nähtävyys jo itsesään. Täällä sijaitsevat myös monet Las Palmasin kuvatuimmista rakennuksista. Voi että miten paljon kivoja kujia ja aukioita tulikaan vastaan tuona aikana. Niin ja tietty moni hieman isompikin ostoskatu.
Katedraali Santa Ana
Veguetan kaupunginosan sydämessä on kaksitorninen Santa Ana katedraali. Se on ensimmäinen kirkko Kanariansaarilla ja rakennettiin Kastilian kuningatar Isabella ja Aragonin kuningas Ferdinand määräyksestä, sen jälkeen kun Gran Canaria vallattiin vuonna 1478.
Jos joku ei muista, niin Reconquistan oli 700 vuoden ajanjakso, jolloin Espanjan koitti vallata alueitaan takaisin muslimeilta. Reconquista päättyi 1492, kun Granada antautui. Juhlapäivää vietetään Espanjassa nimellä Dia de la Toma eli ’valtauksen päivä.
Kirkko on tyyliltään ”sillisalaatti”
Kirkkoa ahkeroitiin pitkään ja hartaasti 1500-luvulta aina neljäsataa vuotta eteenpäin. Koska mukana oli kolme arkkitehtiä eri aikakausilta, on katedraali tietynlainen sillisalaatti. Päätyylejä ovat niin goottilainen, renessanssi kuin uusklassinenkin. Hauska yksityiskohta on se, että pylväät kirkon sisällä jäljittelevät palmuja. Kirkkokierroksen jälkeen kannattaa käydä vielä tornissa, mihin pääsee näppärästi hissillä maksamalla 2 euron pääsymaksun.
Kolumbuksen talo
Katedraalin toisella laidalla on kenties Las Palmasin kuuluisin nähtävyys, Casa de Colón eli Kolumbuksen talo. Väitetään, että kuuluisa tutkimusmatkailija asui talossa ennen ensimmäistä Amerikan-purjehdustaan vuonna 1492. Mene ja tiedä, miten totta tuo väite on. Kolumbuksen talossa sijaitsee kuitenkin nykyisin suosittu museo, jossa on paljon tietoa Kolumbuksen matkoista.
Vanha kauppahalli
Lähellä vanhaa kaupunkia on Las Palmasin vanhin kauppahalli, Mercado de Vegueta. Kauppahalli on perustettu vuonna 1787 ja se myy edelleen hedelmiä ja vihanneksia, paikallisia herkkuja vuoristokylistä jne. Paikka näyttää ulkopuolelta hieman hämärältä, sillä julkisivun puolella on pikku kauppoja jotka levittäytyvät jalkakäytävälle ja joissa kaupataan kaikenlaista muutakin kuin vain syötävää. Sisältä paikka on kuitenkin oikein viihtyisä ja osa kauppiaista on todellakin panostanut turistien houkuttelemiseen.
Triana – Las Palmasin ostoskeskusta
Heti vanhankaupungin vieressä on Las Palmasin ostosalue Triana. Vilkas kävelykatu Calle Triana on hyvä paikka tiirailla hienoja julkisivuja. Katu yhdistää Veguetan ja San Telmo -puiston.
Hauskaa, vaikka on ihan keskustassa, niin eihän nämä kovinkaan pikku ravintoloissa puhu englantia. Ensimmäinen tarjoilija lähinnä luikki karkuun. Seuraavan kanssa jo selvittiin tilauksesta.
Pakko aina saada tällaiset tapas-annokset. Mutta ei näitä moneen kertaan reissussa jaksa syödä. Valkosipulin määrä oli aivakin kiitettävä, jos ei muuta.
6 comments
Mukavasti nuo kuvat palauttivat oman vierailumme saarella. Harrastamme kodinvaihtoa ja kerran saimme kaksi arkkitehtuurista kiinnostunutta kanarialaista vaihtamaan pääsiäisen aikoihin meille Suomeen. Meillä oli heidän autonsa käytössä (ja heillä meidän), ja kuljimme vuoriseutuja katselemassa ja vietimme vähän aikaa rannallakin. Heillä oli ollut Suomessa kovin luminen aika. Kun vaihdon jälkeen pahoittelimme Suomen säätä, he olivatkin olleet innoissaan, tehneet lumienkeleitä pihallamme. Pääsiäisen aika Kanarialla tutustutti meidät katolisen kirkon perinteeseen kulkueineen ja valtavine ihmisjoukkoineen.
Juha
Upeita kuvia! Las Palmas on niin paljon muuta, kuin lomasaari. Kuten alussa mainitsit, Las Palmas on ihan täysverinen espanjalaiskaupunki. Ah, tekeepäs taas mieli tuonne!
Las Palmas on tuttu lapsuuden reissulta 🙂 Kiitos siis tästä nostalgia- ja nojatuolimatkasta! Paljon on vuosien aikana unohtunut, mutta Kolumbuksen talon sentään muistin!
Olemme käyneet Kanarialla kahdesti – ja kummallakin kerralla viettäneet myös päivän verran aikaa Las Palmasissa, joka tosiaan on tuntunut paremmalta vaihtoehdolta kuin yksikään ”lomakylä”. Vähän samaan tapaan kun olen viime viikkoina vähän ihmetellyt, että miksi ihmiset Aurinkorannikolla majoittuvat vaikka Fugeen Malagan sijaan niin jos tuolle saarelle vielä päätyisin, niin haluaisin majoittua juurikin kaupunkiin, en turistikylään!
Las Palmas on ihana, ja siellä käyneiltä varmasti kaikkoaa negatiiviset mielleyhtymät Keihäsmatkoihin ja sikajuhliin. 😀
Veguetan/Trianan alue on minunkin suosikkini Las Palmasissa, ja sieltä voi sitten pistäytyä välillä kaupungin ”toiseen keskustaan” Las Canterasin rannan tienoille.
Olen lapsena käynyt Las Palmasissa muutamina kertoina (aina majoituttiin kyllä muualla). Jonkinlaiset mielikuvat kaupungista on, mutta silloin sitä on tietysti kiinnittänyt huomiota ihan eriasioihin kuin nyt. Uskon silti, että paljon tuttuja asioita sieltä varmasti palautuisi mieleen, jos siellä tulisi käytyä.
Itse kuulun niihin, jotka eivät mielellään vaihda hotellia ellei siihen ole syytä. Sellainen syy saattaa olla sellainen, että haluan majoittua toisella puolellakin kaupunkia, jos sillä tavalla niitä alueita olisi helpompi tutkia.
Vegueta näyttää todella hienolta. Santa Anan katedraali on erityisen säväyttävä, ja kauppahalleissa tai vastaavilla markkinoilla on aina mukavaa käydä.