Korealainen Bulgogi – 60h kotimatka sinetöi makumuistijäljen

by Anna

Korealaisen Bulgogin karamellisoitunut maku koukuttaa

Korealainen Bulgogi. Tiedättekö tunteen, kun matkalla tutustutte uuteen ruokaan ja yhdistätte sen maun loppuelämänne tiettyyn kaupunkiin, paikkaan ja tunnelmaan. Korealaisen Bulgogin lempeästi karamellisoituneet lihaviipaleet ja happamat, kirpeän pikkelöidyt lisäkkeet ovat minulle korealaisen BBQ:n sydän. Joka kerta kun valmistan Bulgogia, muistan kiihkeän Soulin, sen vaaleanpunaiset kirsikkapuut ja TUHKAPILVEN.

Korealainen Bulgogi

Korealainen Bulgogi maistu Soulissa, mutta kotimatkasta tuli pisin koskaan

Jonnet ei muista, että on se lentoliikenne ennen koronaakin lakannut. Huhtikuussa 2010 tulivuorenpurkaus Islannin Eyjafjallajökull-jäätikön alla posautti koko Euroopan lentoliikenteen nolliin, ja miljoonat ihmiset joutuivat etsimään vaihtoehtoisia tapoja palata kotimaahansa.

Itse olin tuolloin Etelä-Koreassa. Harvalla oli mitään älykännykkää, vaan uutisia seurattiin lähinnä hotellin hitaan netin kautta – jos seurattiin. Nautimme kirsikankukista ja korealaisen BBQ:n antimista (mm. Bulgogista), vailla huolta huomisesta.

Muutama päivä purkauksen alkamisesta ryhmämme havahtui siihen, että kotiinpaluuseen saattaisi tulla ns. mutkia matkaan. Ensin tilanne tuntui kaukaiselta, mutta kun lentoyhteydet sulivat alta, alkoi kuumeinen lippujen, viisumeiden ja reittien veivaus. Oman ongelmansa toi myös hotellien täyttyminen ja huonehintojen nopea nousu. Silloinen työnantaja ei tajunnut lainkaan, miksi en voinut palata töihin sovitusti.

Täällä Soulissa ihmetellään mille alkaisi. Meillä on uusi reititys nyt 23. päivä Osakan kautta kotiin Helsinkiin. Mutta kuinka todennäköistä on, että Osakassa olisi Finnairin kone 23. päivä…hymmm…. Mene pois paha pilvi…..18.04.2010

Soulista Osakan kautta kotiin yhteys kuivui kasaan, kun ei niitä lippuja oikeasti ollutkaan, mutta nyt on uusi hyvä viritys menossa. Huomenna saadaan ehkä hätäviisumit paikallisesta Venäjän suurlähetystöstä ja sitten yöllä lennetään Quatarin kautta Moskovaan (22h). Toivottavasti liput pysyy ja kone lentää. Moskovasta on lauantaina liput junaan ja kohti Suomea. Ja tietty voihan se olla että lentokenttä Suomessa avautuu ja pääseen lentämään kotiin Venäjältä. Ollaan lentolippujonossa myös. Tai sitten autolla tai jotain. Mutta jokusen tuhat kilometriä oikeaan suuntaan kuitenkin. 19.04.2010

Korealainen Bulgogi

Korealainen Bulgogi – Korean barbecuen peruseväs

Korealainen keittiö on saanut paljon vaikutteita naapurimaastaan Japanista, mutta Koreassa ruuat maustetaan japanilaista ruokaa voimakkaammin, sapuska on tukevampaa, eikä niin hifisteltyä kuin nousevan auringon maassa. Korealainen sanalasku sanoo, että korealaiset syövät suullaan, kiinalaiset vatsallaan ja japanilaiset silmillään.

Mieltäni on kutkuttanut pitkään saada korealaista Bulgogia. Korealainen Bulgogi, eli tuliliha, on korealaisen BBQ:n perusta. Tietenkään Oulussa ei ole kunnon Bulgogi paikkaa. Ei taida olla koko Suomessa? Joten ei muuta kuin itse tekemään.

Bulgogin sydän on hedelmäinen, liki karamellimainen marinadi. Sen voi tehdä itse, tai kuten minä, ostaa kaupasta valmiina. Esim. Sempion korealainen Bulgogi marinadi sopii vallan mainiosti tähän. En ole omatekemilläni marinadeilla saanut tuotettua mitään lisäarvoa. Jos haluat valmistaa marinadin itse, ohjeita löytyy netistä kymmenittäin.

Pilko lihasta ohuita siivuja (itse käytin sisäfilettä, mutta entrecote käy myös hyvin) ja laita marinadiin yön yli. Nosta 2-3 tuntia ennen valmistusta lämpiämään.

Kuumenna wokki todella kuumaksi. Jos sinulla on grilli ja parila, käytä niitä. Kypsennä liha nopeasti kypsäksi. Kaada lihojen päälle käyttämätöntä marinadia. (Älä käytä kypsentämättömän lihan marinointilientä kiehauttamatta sitä). Tarjoile riisin, kevätsipulin, Srirachakastikkeen, korianterin ja Kimchin kera.

Korealaisen Bulgogin kaveri on Kimchi

Kimchiä voi ostaa valmiina etnisistä kaupoista, hapattaa itse tai valmistaa nopeasti hieman oikoen ”pika-Kimchia”. Itse suosin viimeisintä vaihtoehtoa. Tarvitset:

  • 500 g kiinankaalia 
  • 2 tl suolaa
  • 1 valkosipulinkynsi murskattuna
  • 2 tl inkiväärin mehua (purista valkosipulipuristimessa)
  • 1 rkl kalakastiketta
  • 1 tl riisiviinietikkaa 
  • 2 tl sokeria
  • 2 tl kuivattua chiliä lastuina
  • paahdettuja seesaminsiemeniä (itse en laita, koska perheessä pähkinäallergikko)
  1. Pilko kiinankaali ja huuhtele se. Laita siivilään, ripottele suola päälle ja sekoita. Anna valua 2 tuntia aina välillä sekoittaen. Kaalista irtoaa nestettä paljon.
  2. Huuhtele kiinankaalista suola pois. Puristele reippaasti kuivaksi.
  3. Lisää mausteet kaalin sekaan ja anna maustua vielä tunnin verran.
Korealainen Bulgogi
Korealainen Bulgogi
Vinkki: Inkivääri kannattaa säilyttää jääkaapissa, muovikipossa ja talouspaperiin käärittynä. Näin se ei kuivu. Tämä inkivääri on ostettu maaliskuussa 2020. Kunnon valkosipulinpuristimella voi myös viipaloida inkiväärin tai puristaa siitä mehua.

Miten sieltä Soulista päästiin takaisin?

Kaiken kaikkiaan siitä kun hotellilta lähdin siihen, että pääsin kotiovesta sisään, meni n. 55 -60 tuntia. Ei enää oikein edes muista. En todellakaan suosittele. Olotila oli kamala pitkään tuon jälkeen, vaikka Moskova-Helsinki junassa saikin nukkua. Elimistö menee aivan sekaisin aikaerovyöhykkeeltä toiselle pomppimisesta ja jatkuvasta liikkumisesta.

Matka Soulista mutkien kautta Ouluun:

Soul -Doha/Qatar lento n. 11 tuntia
Odottelua Dohassa 9 tuntia
Doha – Moskova lento 7 tuntia
Odottelua Moskovassa yli puoli vuorokautta.
Junamatka Moskova- Helsinki n. 13 tuntia
Siirtyminen Lentokentälle ja lento Helsinki – Oulu 

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

4 comments

Annukka | HappyAnnukka 14 kesäkuun, 2020 - 1:22 pm

Muistan tuon tilanteen, kun tuo tulivuoren purkaus jumitti kaiken Euroopassa. Yritin kaverille saada lentoja Turkista Suomeen, mutta lopulta tultiin siihen tulokseen, että nopeiten ja varmiten pääsee takaisin Suomeen maata pitkin. Jotain viikon hän teki matkaa Suomeen ja kuulemma sen jälkeen heti ei tehnyt mieli lähteä minnekään reissuun. Onneksi ihmisen muisti on kuitenkin verraten lyhyt ja todellakin tuollaisetkin asiat unohtuu.

Reply
Suvi / Suvin matkassa 14 kesäkuun, 2020 - 9:49 am

Korealainen bulgogi on ihanaa, vaikka en ole sitä vielä koskaan Koreassa pääsyt maistamaan. Toivottavasti joku päivä pääsen.
Kiitos myös pika kimchi ohjeesta, lähtee kokeiluun 🙂

Reply
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 4 kesäkuun, 2020 - 6:28 pm

Näyttää ja kuulostaa herkulliselta. Etelä-Koreassa ei ole tullutkaan käytyä, mutta korealaiset BBQ-ravintolat on ulkomailla tullut tutuksi. Tätä voisi yrittää valmistaa ihan lähiaikoina.

Reply
Anna 4 kesäkuun, 2020 - 7:39 pm

Kiitos Mikko

Jos joskus,koskaan,löydät Suomesta hyvän paikan, kerro ihmeessä! Siihen saakka on tyytyminen kokkaamaan itse?

Reply

Leave a Comment