Kökar kokemuksia kuvitteellisesti

by Anna

Kökar kokemuksia pienen tutkimuksen merkeissä

Yleensä skippaan kaikki haasteet/tutkimukset/kyselyt/kisailut, mutta tämän tein mielelläni. Tässä on siis ideana, että minut olisi kutsuttu turistina Kökarin saarella viikonlopuksi, mutta minun pitää itse selvittää kaikki olennainen. Eli siis etsiä Kökar kokemuksia, vinkkejä, tietoja ym. mahdollisimman nopeasti netistä.

Käytännössä juuri tällaisia selvityksiä teen tosi usein, kun mietin jonkun kohteen kiinnostavuutta ja sitä, haluanko mennä sinne ja mitä siellä sitten tekisin. Harvemmin vaan sitä prosessia tulee kirjoitettua. Tämä on ihan kaikkien vastattavissa, jos satut kiinnostumaan. Tuossa alkuperäisessä Face-päivityksessä on yhteystiedot aloittajalle. Kursiivilla oleva teksti on suoraa lainausta tuosta päivityksestä.

Pitkä viesti, mutta asiaa itseni kannalta. Käytä vartti ja vastaa muutamaan kysymykseen!Melkein jo viikko takana…

Julkaissut Timo Anttalainen Torstaina 1. lokakuuta 2020

Tehtävänäsi on selvittää perusasiat nopeasti. Ei päivän googlailulla. Idea on, että olet nyt saanut päähäsi tulla vierailulle turistina Kökariin. Viikonloppu tai pidennetty yhdellä päivällä. Kutsun sinut tänne, mutta saat itse selvittää kaiken. Ajankohta nyt! – Timo Anttalainen

Kuka olet?

Aluksi pieni ajatusleikki kuka olet. Sinä puhut ja luet suomea sekä englantia. Ruotsin opinnoista on jo aikaa mutta jos osaat jotain niin hyvä. Et ole käynyt Kökarissa aikaisemmin tai jos olet niin siitä on jo pitkän aikaa. Reissu on aika viime tinkaan päätetty, mutta haluat tulla tänne, mutta varmistaa suurimman osan asioista etukäteen. Myös reissun hinta kiinnostaa edes osittain. Sinua ei kiinnosta säätää kaiken kanssa tai kokeilla onnea. Kunhan perusasiat löytää googlella ennen kuin päätät lähteä. Yhteydenotto eri palveluntarjoajiin ei kiinnosta. No ehkä johonkin, mutta noin yleisesti soittelu tai viestittely ei kiinnosta. Et myöskään jaksa selvittää asioita tuntitolkulla vaan luovutat jos jokin osa-alue menee liian salapoliisityöksi. Googlen eka tai toka sivu kertoo asiat jos kertoo.

Millä liikut?

Päätä aluksi millä liikut. -Auto-Karavaanari (vaunu tai auto)-Jalankulkija (julkisten varassa)-Pyöräilijä (Turusta eteenpäin). Tai saat kyydin jollain tapaa jonnekkin julkisilla tai autolla. Lautat saareen on viimeinen lähtöpaikka.

Tulisin ehdottomasti omalla autollani. Ajankohta 9.-11.10.2020

Kökar kokemuksia – Miten sinne pääsee?

Etsi tieto miten pääset tänne mantereelta ja takaisin sinne. Ajankohta tuleva viikonloppu. Hinta-arvio losseihin ja lauttoihin sekä jos tarvitset Turun suunnalta bussia tai taxia. Mitä se kustantaa? Pääseekö Kökariin monia eri reittejä viikonloppureissulle?

Googlaan ”kökar lautta” ja huomaan että paikkahan on jossain tyyliin avomerellä, koska lauttamatka kestä sinne 2,5 tuntia. Mietin hetken, josko ihan vaan keikka Manner-Ahvenanmaalla olisi riittävä, mutta seikkailunhalu vie voiton. Löydän saaristolauttojen aikataulut, mutta se on joku karmea lista paikoista joista en ole koskaan kuullutkaa ja jotain linjoja pohjoisesta poikkisuuntaan. Siis mistä satamasta tuonne edes lähdetään? Miksi ei nyt vaan lue selvästi Kökar jossain? Jossain lukee, että mennä myös Turun saaristosta Korppoosta Kökariin. Mutta en edelleenkään käsitä missä Korppoo ja kaksi muuta paikkaa, eli lauttarannat Långnäsissa Manner-Ahvenanmaalla ja Galtby, Turunmaan saaristosta, kartalla sijaitsevat. Missä on linjakartta? Apuaaaa….

Todennäköisesti olisi tässä vaiheessa jo kypsähtänyt, mutta koska kuvitteellinen matkakumppanini tahtoo ja haluaa Kökariin, lupaan yrittää selvittää asiaa. Googlaan uudestaan ”miten löydän Kökariin” ja guukkeli löytää Skinnars -nimisen sivuston, johon joku on tehnyt kunnon ohjeet ja kartat. Minulla ei ole hajuakaan kuka tai mikä Skinnars, mutta haluamani asia selviää. Nyt vasta tajuan, että Korppoo = Galtbyn satama. Jippii. Reitti selkiää. Unohdan Ahvenanmaan ja päätän tehdä reissun Suomesta käsin. (Ahvenanmaan lisääminen mukaan olisi vaatinut myös enemmän aikaa.) Pitää siis ajaa ensin Turkkuseen ja sitten Kaarina – Parainen – Nauvo – Korppoo. Tässä välillä on ilmeisesti jotain losseja, mutta en vaivaa niillä päätäni sen enempää. Kyllä muutamasta lossista nyt selviää…kai?

Palaan takaisin Ålandstrafikenin karmeille sivuille ja rupean etsimään hintaa Kökariin ja takaisin. Lähtö perjantaina klo 10 tai ilta 21. No aamusta matkaan tietty. Sunnuntaina lähtee tasan yksi lautta klo 12, eli siihen sitten.

Online varaus edellyttää rekisteröintiä, joka sujuu nopeasti. Itse varaaminen on omituista klikkailua edestakaisin ja linjavaihtoehtoja ja satamia riittää. Jään hetkeksi jumiin, kun en löydä mistä auto lisätään, mutta sekin kohta löytyy lopulta. Muotoilisin näin, että kannattaa olla hyvin huolellinen ja tarkastaa moneen kertaan valinnat. Ei mikään älykkäin järjestelmä ja varmasti hankala henkilölle joka ei ole vastaavia koskaan käyttänyt. Meno-paluu kustantaa erilaisten alennusten jälkeen noin 50 euroa. En vie varausta loppuun, joten en osaa sanoa lippujen toimituksesta ym. muuta.

Kökar kokemuksia – Hotellia?

Missä meinaat yöpyä Kökarissa ja mitä se maksaa (2henkilöä)? Olettaen, että olet jonkun palvelun kuten leirintäalueen tai hotellin äärellä. Onko teltta ok metsikössä? Teet päätöksen sen mukaan mitä löydät googlella ja millä olet liikkeellä.

Booking. com auki ja katsomaan majoitusta. Löytyy tasan yksi, eli Brudhäll Hotel & Restaurant. Kaksi yötä kahdelta hengeltä maksaa aamiaisineen 304 euroa perushuoneessa. Ihanan kallista. En jaksa säätää, vaan varaan pois.

Luultavasti saarella olisi vaikka muitakin (koti ym.) majoituksia olemassa, mutta sähköpostiviestittely, keskusvaraamo tai jotkut kotikutoiset varaussivut eivät nappaa. Olen varannut Booking .com kautta satoja hotellihuoneita ja en näe mitään syytä toimia toisin.

Ruokaakin olisi kiva saada

Mistä saat ruokaa, syöt vähintään kerran päivässä ravintolassa. Muuten omat eväät. Voitko olla varma ravintolan ja kaupan aukioloajoista. Myös laivassa olisi kiva syödä. Valitsemassasi yöpaikassa voi olla käytössä keittiö, riippuu minkä valitset. !!!!Olet vegaani!!!!

Koska olen omalla autolla liikenteessä keskellä vihamielistä erämaata ja sen outoja alkuasukkaita, takakontissa olisi selviämispakkaus. Ihan oikeastikin mukanani kulkee aina pieni vedenkeitin, pikakahvi ja jotain pikku purtavaa ja vettä. Hotellissa olisi siis aamiainen. Mutta kai tuolla on jotain kalaravintoloitakin, joissa voisi käydä herkuttelemassa? Kuukkeloin #kökar ravintolat”. Tripadvisor tunkee näytölle aika lailla samat kuin Googlekin: oman hotellimme ravintolan, Skärgårdsbröd Kökar ja Havspaviljongen. Eli jään henkiin. Katselen vielä netistä annoskuvia ja tulee nälkä.

Kökar kokemuksia – Onko sillä mitään nähtävää?

Googletat 3 nähtävyyttä, aktiviteettiä tai muuta tekemistä mistä olisit valmis maksamaan jotain. Tykkäät niistä kaikista ja maksat yhdestä. Paljonko meni rahaa ja mikä se on? Mitkä ne kaksi muuta oli?

Jaahas. Ja ne nähtävyydet. Otterbötenin joku kivikautinen jotain – ei kiinnosta. Pyhä Annan kirkko ja fransiskaanikappeli – ilman muuta. Museo olisi kiva, mutta se on kiinni. Källskar ehkä, mutta kun huomaan, että sinne pitäisi mennä veneellä, päätän skipata. Sitten on joku Kalenin alue Kökarin länsirannalla… No voisihan siellä pistäytyä.

Tällä tarjonnalla jättäisin saarelle euroja vain majoituksen ja ehkäpä jonkun ruokatuliaisen (hillo, leipä tms.) muodossa.

Siis mikä tulli?

Sinulla on koira mukana sekä jallupullo. Takaisin mentäessä sama koira, mutta ostit paikallista omenasiideriä 24 pulloa. Saatko viedä juomat ja koiran takasin mannersuomeen ilman ongelmia/tullia yms.? Mistä ostit paikallisen siiderin ja mitä se maksoi?

Rehellisesti sanoen tällaista vanhaa salakuljettajaa ei jaksa napata Suomen alkoholipolitiikka lainkaan. Eli en edes miettisi voisivatko siiderit muodostaa jonkun ongelman. Oletan, että paikallista siideriä olisi tarjolla vähän joka puodissa tai kaupassa. Tämä kiinnosti sen verran, että piti katsoa netistä tarjontaa. 4,5 euroa pullolta on kyllä liikaa minulle, vaikka kuinka olisi joku munkkisiideri by Peders Aplagård.

Jos olisi koira, niin oletettavasti olisin tietoinen jos jotain rajoituksia olisi. Onko niitä?

Oks nää netissä?

Loma loppui. Kauheasti kivoja kuvia. Haluat jakaa kuvia niille yrityksille joiden palveluista maksoit. Alustana instagram ja facebook. Löytyykö ne ja vaikuttaako aktiivisille tileille jossa ollaan innoissaan sinun hyvin toteutuneelle minilomalle?

Brudhäll Hotel & Restaurant tulisi varmaan tägättyä Faceen, koska löytyi sen verran helpolla. Ja raflat tietty, jos tulisi joku hyvä ruokakuva. Muuten lähinnä Instaan laittaisin geotägien lisäksi, ehkä #Vitsitkökar #kökar

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

2 comments

Raimo Virta 4 lokakuun, 2020 - 8:01 pm

Heip! Jos olisit tehnyt varauksen loppuun, olisit huomannut että paluumatka galtbyhyn ei maksa mitään. Eli pelkästä saaristoon menemisestä maksetaan. Se on sitte toinen juttu miten selkeää tuosta etukäteen tiedottaminen on.:)

Reply
Anna 5 lokakuun, 2020 - 8:12 am

Terve

Ahaa, ai se toimii noin… Mä tietty luulin, että joka lauttamatka maksaa:) Tuohan on selkeä etu, josta kyllä kannattaisi kertoa paremmin!

Reply

Leave a Comment