Kauhavasta jäi kakka maku – Kauhava Air Show 2020

by Anna

Todella harvoin puran blogin puolelle mitään hankaluuksia, jotka liittyvät lentolippuihin, hotellivarauksiin, aikatauluihin, akkreditointeihin ym. Ajattelen, että ne eivät kiinnosta ns. “tavallista lukijaa”, ja että niillä ei sinällään ole mitään infoarvoa muille. Minulla on vähän sellainen mentaliteetti, että jos joku asia menee pieleen, katselen ensin peiliin, ja usein se “syy-parka” löytyy sieltä. Olen nyt kuitenkin pyöritellyt tätä Kauhava-casea muutaman päivän ja täytyy sanoa, että nyt en keksi yhtään kohtaa, jonka olisin voinut tehdä toisin.

Haluan tällä kirjoituksella valoittaa sitä, miten vaikeaa aina ajoittain on tuottaa mielenkiintoista luettavaa. Tämän(kin) artikkelin olisin tehnyt ilman mitään palkkiota – rakkaudesta lajiin. Ainut rahallinen etu olisi ollut anottu akkreditointi, eli käytännössä ilmainen sisäänpääsy. Kaiken muun, hotellit, polttoaineet, työajan jne., olisin maksanut itse.

Kirjailin kuukausia sitten akkreditointi pyynnön Kauhavan lentonäytökseen, joka avautui nyt perjantaina medialle. Koska mitään vastausta ei ollut tullut, ajattelin luonnollisesti asian olevan kunnossa. Varasin majoituksen (pienellä paikkakunnalla niitä ei ole paljoa), järjestelin kotipuolessa aikataulut kuntoon (tämä ei ole helppoa) ja ajoin Etelä-Pohjanmaalle Oulusta rapiat 300 km.

Minulla ei ollut mitään syytä olettaa, että päätös olisi kielteinen, sillä jos akkreditoinnissa on ongelmia, tapahtumajärjestäjät ovat aina ottaneet yhteyttä ajoissa. Tässä on kyse ihmisten työn kunnioituksesta ja ymmärryksestä ajankäyttöön. Eihän kukaan lähde ajamaan läpi Suomen, jos itse tapahtumaan ei sitten pääsekään.

Kyse ei voinut olla siitä, että tietoni eivät olisi menneet perille. Päinvastoin. Minulle on tullut hyvin paljon ko. tapahtumaan liittyvää mainospostia ja lehdistökutsuja, joihin olen myös ilmoittautunut.

Monessa tapauksessa lehdistökutsuihin vastaaminen tapahtui nimenomaan akkreditointikaavakkeen kautta. Mm. Britannian Suomen-lähettiläs Tom Doddia, Red Arrows -lentäjiä, sekä BAE Systemsin varapääjohtaja Paul Hitchcockia kuuntelemaan päästäkseen piti käyttää juuri tuota lomaketta, sillä: Järjestäjätaho toivoi, että jaamme akkreditointilinkin ilmoittautumista varten. Mikäli olet jo akkreditoitunut, ei toki tarvitse tehdä sitä uudestaan.

Hurricane. Hawker Hurricanea koristava hakaristi periytyy viime vuosisadan alkupuolelta. Tunnus oli Suomen ilmavoimille ensimmäisen lentokoneen lahjoittaneen ruotsalaisen kreivi von Rosenin onnentunnus. Natsit omivat hakaristin vasta myöhemmin itselleen ja käänsivät sen vinoon.

Mikä ihmeen akkreditointi?

Monelle sana akkreditointi voi olla vieras. Kyseessä on hakuprosessi, jossa haetaan kulku-, kuvaamis- ym. lupaa tiettyyn tapahtumaan. Se, että on toimittaja, bloggaaja tai instaaja ei takaa automaattisesti ko. lupaa, vaan päätösvalta on tietenkin tapahtumanjärjestäjällä.

Kaikki järjestäjät eivät edelleenkään miellä bloggaaajaa “vakavasti otetettavaksi ” medianedustajiksi. Osin syynä voivat olla erilaiset akkreditointialustat, joissa ei kysytä kuin median nimi. Näin ollen bloggaaja ei pääse selvittämään mitään lukujaan tai liittämään mediakorttiaan hakemuksen tueksi. Näistä näkisi helposti heti, että esim. matkablogi voi tavoittaa ilman ongelmia paikallislehteä enemmän silmäpareja.

F-18, eli tuttaville Hornet 

No miten sujui?

Kaiken piti siis olla OK. Ajoin Etelä-Pohjanmaalle ja ihmettelin missä olivat mm. käytännön ohjeet medialle. Kun kyselin akkreditoinnista (todella hankalaa, koska ei selkeää yhteyshenkilöä nimettynä) kuulin hämmästyksekseni, että minun kohdallani lupa oli evätty. Siis ilman omaa tiedusteluani en olisi ilmeisesti saanut mitään viestiä.

Nyt kannattaa huomioida, että en ota kantaa siihen millä perusteilla akkreditointi myönnetään. Sen sijaan paheksun voimakkaasti sitä, että osa hakijoista sai tiedon hyväksynnästä viikko sitten ja osa vasta maanantaina. Käsitykseni mukaan heitä, joilta akkreditointi evättiin, ei tiedotettu lainkaan.

En väitä, että Kauhava Air Show 2020 olisi kauttani menettänyt varsinaisesti mitään korvaamatonta. Tosin en ymmärrä, mitä he olisivat menettäneet hoitamalla akkreditoinnin epäämisestä tiedottamisen asiallisesti ja ajallaan?

Kaikesta huolimatta toivon hyvää tapahtumaa kaikille osallistujille. Itse vietin oikein mukavat kaksi päivää muualla Etelä-Pohjanmaalla ja ajelin jo takaisin Ouluun.

  • Kuvat Tour de Sky 2014 – ilmailun päälentonäytös Oulu 9.-10.8.2014

8 comments

8 comments

Periaatteen Nainen syyskuu 4, 2020 - 7:42 pm

Huonosti hoidettu homma, toki Pirkon tapaan en olisi luottanut ihan noin pitkälle järjestäjiin ilman vahvistusta 😀 Mutta ennen kaikkea, kun ns. kakka oli jo tuulettimessa, olisi tuskin ollut iso homma pahoitella, tarjota pressipääsyt ja kaikki olisivat varmasti voittaneet.

Reply
Anna syyskuu 6, 2020 - 8:36 pm

Juu, eihän tuo nyt ihan putkeen mennyt.

Tässä oli mulla se ongelma, että majoitus piti kuitenkin varata ajoissa, eli ei olisi voinut jättää siihen asti roikkumaan, että vahvistus/hylky tulee. Kun homma sitten pissi, niin mietin mitä teen, sillä olin hoitanut itselleni kuitenkin ns. “vapaapäiviä” olla pois Oulusta. Nyt jälkikäteen ajateltuna, oli ihan OK reissu muiden kohteiden osalta . Kävin siis Ähtärissä ja Tuurissa ym.

Reply
Pirkko / Meriharakka syyskuu 3, 2020 - 7:40 pm

Olihan tuo kökösti järjestäjältä, ettei informoinut tuosta, etteivät hyväksyneet akkreditointia, mutta toisaalta vertaisin tuota hyväksyntää kyllä vähän vaikka hotellivaraukseen. Ainakin meikäläinen tapaa olla sen verran suunnitelmallinen tyyppi, että ennen kuin mihinkään lähdetään tarkistetaan & tulostetaankin usein lento- ja hotelli- ym. lippuvaraukset ja tuossa vaiheessa olisin, luulisin, itse alkanut ihmtellä, että jos olin tänne “ilmoittautunut”, niin eikö sieltä ole mitään kuittausta ja olisin asian perään kysellyt.
Ilmeisesti näitä hylkyjä aina joskus on, muistelen ainakin jonkun valitelleen ettei päässyt jollekin festarille sillä ajatuksella, että olisi tehnyt siitä blogiinsa jutun ja ilmeisesti festarin ja blogin nichetkin olisivat kohdanneet, mutta ei aina onnistu, selvästikään.

Reply
Anna syyskuu 3, 2020 - 8:02 pm

Kiitos Pirkko

Tämä koko akkreditointi-prosessi oli ilmeisen ongelmallinen. Moni toimittaja on valittanut samaa. Palautetta on mennyt monelle taholle ja monelta. Kyse ei siis ole siitä, että olettaisin asian olevan 100% OK vain täyttämällä kaavakkeen, vaan siitä, että asioista (hyväksyminen/hylky) pitää saada informaatiota ajoissa. Tällaista ei ole koskaan ennen tapahtunut kohdallani, vaikkakin siis hylkyjä on tullut paljonkin. Mutta ne kaikki ovat tulleet ajoissa ja ihmisten työaikaa sekä käytännönjärjestelyjä kunnioittaen!

Jos katsoo paikan majoituskapasiteettia, huomaa sen suurimman ongelma. Eli pitkänmatkalaisten on yksinkertaisesti pakko varata majoitus riskillä.

Kyselin asiaa monelta ts. kaikilta kolmelta taholta joilla oli esillä mailiosoite + fb. Vastaukset vaan eivät koskaan saavuttaneet minua, kunnes pommitin kunnolla kaikkia mahdollisia kanavia,(siis viestit, mailit ja muut kanavat WhatsApp ym.) Väkisinkin jäi todella välinpitämätön fiilis järjestäjistä. Myöskään mihinkään palauteviestiini ei ole vastattu.

Olen edelleen närkästynyt asiasta, ja tulen todennäköisesti suhtautumaan vastaaviin tapahtumiin jokseenkin ennakkoluuloisesti.

Reply
Netta elokuu 30, 2020 - 12:49 am

Luuseri! Varmaan Kauhavallakin tajuttiin, että ketä kiinnostaa sun tyhjät blogit. Mene töihin!

Reply
Anna elokuu 30, 2020 - 8:46 am

Kiitos Netta

Itsekin luit 😉

Reply
Cilla Maria | From sunset last night to sunrise this morning elokuu 30, 2020 - 6:52 pm

Heh, sama kun lehtien kommenttipalstoilla: “Niin turha uutinen, ketä kiinnostaa!” Kuitenkin tyyppi ite lukenu sen uutisen ja vaivautunu vielä kommentoimaan. Voi hyvää päivää taas.
Mutta joo, aika karusti hoidettu tuo viestintä kyllä järjestäjän puolelta. Kuinkahan moni ajeli turhaan paikan päälle.

Reply
Anna elokuu 30, 2020 - 7:16 pm

Kiitos Cilla

Juu. Voisin sensuroida nämä hieman vähemmän älykkäät kommentit pois, mutta jätän oikein mielelläni ne toisaalta näkymään. Loppujen lopuksi kertoo kirjoittajasta aika paljon…

Tiedän, että järjestäjälle on mennyt paljon palautetta aiheesta. Samoin katto-organisaatiolle.

Reply

Leave a Comment