Jaipur – Jantar Mantar, Unescon maailmanperintö kohde on yksi Jai Singh II:n viidestä observatoriosta
Jaipur – Jantar Mantar ulkoilma observatorio | Jai Singh II eli Jai Singh Sawāi oli intialainen maharadža ja Amberin kuningaskunnan hallitsija vuodesta 1700. Hän perusti Jaipurin kaupungin uudeksi pääkaupungikseen vuonna 1727. Samana vuonna hän päätti rakentaa Jaipuriin tähtitieteellisen observatorion. Observatorio ei ollut hänen ainut, sillä kaikkiaan Jai Singh II rakensi niitä elinaikanaan viisi kappaletta Pohjois-Intiaan.
Arvioitu lukuaika: 8 minuuttia
Jaipur Jantar Mantar. Jan Singh II:n ratkaisu oli tehdä mittalaitteista suuria – todella suuria.
Kun Jai Singh suunnitteli observatorioita hänen tärkein tavoitteensa oli luoda tähtitieteellisiä instrumentteja, jotka olisivat tarkempia kuin tuolloin käytössä olleet messinkiset mittalaitteet. Hänen ratkaisunsa oli tehdä niistä suuria, todella suuria. Tämä yksinkertainen mutta merkittävä päätös toi esiin aivan uusia mahdollisuuksia taivaan liikkeiden mittaamiseen.
Observatoriot tai ”Jantar Mantars”, kuten niitä kutsutaan, sisältävät erilaisia rakennuksia, joista jokaisella on oma toiminto tähtitieteelliseen mittaukseen. Matematiikasta ja tähtitieteestä intohimoisesti kiinnostunut Jai Singh sai vaikutteita ensisijaisesti islamilaisesta tähtitieteen koulukunnasta. Varhaiset kreikkalaiset ja persialaiset observatoriot sisälsivät elementtejä, jotka Jai Singh sisällytti kyllä suunnitelmiinsa, mutta Jantar Mantarin instrumentit olivat paljon monimutkaisempia ja laajempia kuin mitkään mittalaitteet aikaisemmin.
Jaipur Jantar Mantar observatorio käsittää 19 kappaletta erilaisia mittalaitteita. Tässä artikkelissa esittelen lyhyesti kolme kenties tärkeintä. Oikeasti näiden toimintaan tutustumiseen ja ymmärtämiseen pitäisi varata tunteja aikaa.
Samrat Yantra – valtava aurinkokello
Samrat Yantra, jota kutsutaan ”korkeimmaksi instrumentiksi”, on valtava aurinkokello. Samrat Yantra on yksi alueen yksinkertaisimmista instrumenteista, mutta se on aikanaan ollut todella edistyksellinen, sillä se pystyi ja pystyy edelleen mittaamaan aikaa kahden sekunnin tarkkuudella. Koska kello on näin tarkka, ajan kulumisen voi myös itse havaita,
Koska aurinkokello antaa tarkan ajan vain tietylle paikkakunnalle, käytetään tiettyä kaavaa standardiajan saamiseksi. Siinä kompensoidaan mittauspaikan ja sen aikavyöhykkeen välisen pituusasteen ero.
Edelleen talvipäivänseisauksen aikana astrologit nousevat ylös huipulle tutkimaan tähtiä ja määrittelemään tuleeko satokaudesta suotuisa.
Rama Yantra
Rama Yantra koostuu kahdesta lieriömäisestä rakenteesta, joissa pylväs keskellä. Pylväs ja seinät ovat yhtä korkeita, mikä vastaa myös rakenteen sädettä. Lattiaan ja seinien sisäpintaan on kaiverrettu asteikot, jotka osoittavat korkeus- ja astekulmat.
Rama Yantraa käytetään taivaankappaleiden sijainnin tarkkailuun kohdistamalla taivaalla oleva kohde sekä keskipilarin yläosaan että lattian tai seinän pisteeseen, joka viimeistelee kohdistuksen. Päivällä auringon asentoa tarkkaillaan suoraan kohdasta, jossa pilarin yläosan varjo osuu lattialle tai seinälle.
Kapali Yantra – Hienostunein koskaan tehty aurinkokello?
Kapali Yantra on osittain maan alle rakennettu kulhonmuotoinen mittauslaite. Tämä lienee Jantar Mantarin kaunein mittalaite. Kulhon reunan halkaisija on noin 5,3 metriä ja niitä on kaksi kappaletta. Toisessa kulhossa alueet ovat vastakkaiset kuin toisessa, mikä mahdollistaa auringon jatkuvan tarkkailun. Aikanaan astrologit tutkivat taivasta siis kulhon sisällä ja tämän takia kulhoja on kaksi. Kun aurinko siirtyy pois toisen kulhon marmoriselta mitta-alueelta, voi tarkkailua jatkaa toisella puolella.
Kulhojen pintaan on merkitty taivaankoordinaatiston pituus- ja leveysasteet. Kulhon keskustan yläpuolella on vaijereilla kannatettu pieni rengas, jonka varjo osoittaa päivisin auringon sijainnin. Öisin kulhon alla olevassa tilassa voidaan tutkia tähtiä.
Puolipallon muotoisia mittalaitteita löytyy myös Euroopasta keskiajalta ja Kiinan Nankingissa1200-luvun lopulla. Kapali Yantra on kuitenkin paljon monimutkaisempi, monimutkaisempi ja monipuolisempi kuin mikään sen edeltäjistä.
Jaipur Jantar Mantar käytännössä
Jantar Mantar on alueena avoin auringonpaisteelle, joten siellä vieraillessa kannattaa pitää hattu päässä ja varata mukaan riittävästi vettä. Oman oppaani selostus oli rönsyilevä kertomus, jossa keskityttiin eniten horoskooppeihin, ennustuksiin ja onnea tuottaviin amuletteihin. Hän esimerkiksi oli järkyttynyt kuullessaan, että minusta ei koskaan ole tehty kunnon astrologista syntymäkarttaa. Jos planetaarisuuden ilmentymät oikeasti kiinnostavat, niin kannattanee varmistua siitä, että opas on tähtitieteestä oikeasti taivaankartalla. Alue on osa museoaluetta ja yleensä kierrokseen kuuluu myös Jaipurin kaupunginpalatsiin, eli City Palaceen tutustuminen.
Jan Singh II hallitsijana
Jai Singh II oli varsin sivistynyt hallitsija, joka puhui sanskritia ja persiaa. Jai Singh II oli myös yhteiskunnallinen uudistaja ja hän muun muassa kielsi satin eli leskien polttamisen. Kieltämisellä ei tosin ollut kovinkaan paljoa vaikutusta. Britit kielsivät satin Intiassa vuonna 1861 ja vuonna 1988 satista tuli rikollista toimintaa Intian laissa. Yhä edelleen leskiä palaa roviolla miestensä kanssa. Nykyisin koko kyläyhteisöä voi odottaa tuomio, mikäli toiminnasta jää kiinni. On nimittäin todennäköistä, että kylänväki on ollut tietoinen lesken vapaaehtoisesta tai vähemmän vapaaehtoisesta polttoitsemurhasta.
7 comments
Jotenkin tästä ei tullut Intia mieleen 😀 Tai oikeastaan en osannut yhdistää Intiaa ja tällaisia nähtävyyksiä toisiinsa. Kiinnostavaa!
Todella upea paikka, kävisin tuolla ihan satavarmasti, koska tähtitiede kiinnostaa. En jotenkin osannut ajatella, että Intiastakin löytyisi tällaisiä nähtävyyksiä.
Muinainen matematiikka kiehtoo. Ihmiset olivat ennen fiksuja, mutta toisaalta sitten polttivat leskiä, joten ei tarvitse turhaan innostua. Minua kiehtoo tavattomasti suomalaisten vanhojen kirkkojen etäisyys toisistaan ja olen päätynyt siihen, että tarvitaan iso mittalaite, astrolabi, ollaksen täsmällinen. Sillä saataisiin kirkot etelä-pohjoissuuntaan tasavälein. Kuinka sitten kaikki muut suunnat. Tarvittaisiin tarkka aurinkokello. Senkin pitäisi siis olla iso.
Minä olen unohtanut mitä syntymäkarttani sanoo. Ei mitään hyvää kumminkaan.
On kyllä käsittämätöntä, mitä kaikkea on pystytty tekemään jo silloin aikoja sitten! 😮 Ja samalla kun ihastelee ihmisten osaamista, niin saa myös kauhistella ihmisten julmuutta. 🤔
Me muuten kävimme täällä(kin) muinaisella Intian vierailullamme, olisiko ollut 2007. Eli tämä nähtävyys ainakin kestää hyvin aikaa – onhan se kestänyt sitä jo vuosisatoja 🙂 Sen aikaiseen bloggaustyyliini koko Intian reissumme taisi tuottaa blogiin luokkaa max 20 lausetta ja tämä ei tainnut saada mainintaakaan, vaikka muistan kyllä paikan päällä vakuuttuneeni tuosta!
Todella erikoinen kohde. Tää oli hauska: ” Hän esimerkiksi oli järkyttynyt kuullessaan, että minusta ei koskaan ole tehty kunnon astrologista syntymäkarttaa. ” minua kun ei tähtitiede kiinnosta, niin olisi kysellyt häneltä näistä muista jutuista.
Oho, enpä olisi uskonut, että aurinkokello voi olla noinkin tarkka. Tällaiselle tähtitieteestä sekä (matematiikasta ja fysiikasta) kiinnostuneelle tuo olisi todella kiinnostava vierailukohde. On varmasti niin, että hyvän oppaan merkitys tuollaisessa kohteessa on hyvin keskeinen, muuten jäisi varmasti paljon ymmärtämättä.