Jaipur Amber Fort – norsut kärsivät ”golfkärryinä”

by Anna

Jaipurin Amber Fortissa norsuja käytetään ”golfkärryinä”

Jaipur Amber Fort | Intian Jaipurissa sijaitsevassa Amber Fortissa on mahdollisuus ratsastaa elefantilla ylös linnakkeeseen. Mutta ennen kuin hyppää täällä, tai missään norsun selkään – mieti hetki. Haluaako tuo majesteettinen eläin toimia golfkärrynäsi?

Noin 100 norsua kuljettaa turisteja kilometrin pituista mäkeä ylös linnoitukseen. Jyrkkä nousu tapahtuu kovilla mukulakivillä ja osin asfaltilla, mikä lämpiää auringossa polttavan kuumaksi. Kahden turistin, mahoutin (norsunajajan) ja kömpelön puisen istuimen yhteispaino voi olla helposti yli 300 kg.

Arvioitu lukuaika: 7 minuuttia

Jaipur Amber Fort

Jaipur Amber Fort – norsut voivat huonosti

Jaipur Amber Fortin norsut saattavat näyttää hyvin kohdelluilta, mutta totuus on toinen. Kun elefantit eivät ole töissä, niitä pidetään yleensä betonilattiaisissa talleissa ja sidotaan ketjuilla paikoilleen. Yleensä eläinten pahoinpitely on piilotettu huolellisesti maksavilta turisteilta, mutta vuonna 2017 amerikkalaisturistien ryhmä näki ja ikuista siitä pienen vilauksen. Kun uupunut norsu yritti paeta kuumana päivänä, kahdeksan miestä hyökkäsi rajusti eläimen kimppuun lyöden sitä terävillä puukepeillä ympäri kehoa. Turistien kuvat eläimen pahoinpitelystä alkoivat nopeasti kiertää maailmalla ja keskustelu Jaipurin Amber Fortin norsujen tilanteesta nousi uutisiin.

Vuona 2021 Jaipurin Amber Fortin norsut tarkastettiin ja tutkimuksessa kävi ilmi, että 98 norsusta 22 oli vakavia silmäongelmia, osa oli täysin sokeita, 42 norsulla oli jalkaongelmia johtuen kävelystä kovalla ja tulikuumalla asfaltilla ja kolme eläintä kantoi tuberkuloosia, joka voi tarttua ihmisiin.

Jaipur Amber Fort
Jaipur Amber Fort
Jaipur Amber Fort

Jaipur Amber Fort – norsut ovat aiheuttaneet kuolemaan johtaneita onnettomuuksia

Ratsastaminen ja norsujen lähellä oleminen voi olla vaarallisia ihmisille. Pelkästään Jaipurin Amber Fortissa on raportoitu seuraavat onnettomuudet:

Marraskuussa 2022 naarasnorsu hyökkäsi 45-vuotiaan makeisia ja hedelmiä myyvän miehen kimppuun, kun sitä oltiin viemässä Amber Fortin linnoitukselle. Kun ihmiset yrittivät pelastaa miestä, norsu heitti miehen tielle, joka johti kylkiluiden ja jalkojen murtumiseen, sekä vakaviin päävamoihin.

Heinäkuussa 2022 norsu jota käytettiin Amber Fortin ratsastuksiin, ärsyyntyi turistien yrityksistä ottaa selfieitä ja hyökkäsi 10-vuotiaan lapsen ja hänen mukanaan olleen aikuisen kimppuun.

Helmikuussa 2020 kaksi korealaista turistia joutui onnettomuuteen, kun elefantit numero 118 ja 44 alkoivat työntyä toisiaan vasten. Pelästynyt pariskunta hyppäsi alas norsun selästä. Toinen sai päävamman ja toinen murtui jalkansa hänen joutuessaan elefantin jalkojen alle.

Maaliskuussa 2019 elefantit numero 44 ja 73 alkoivat nahistella keskenään. Turistit pelastuivat onneksi ilman vakavia vammoja.

Vuonna 2017 naarasnorsu, joka kurkotti banaania, hyökkäsi samalla toisen norsun kimppuun. Eläintä hakattiin rajusti 10 minuutin ajanusean mahoutin, eli norsunajajan toimesta. Tämä oli aiemmin mainittu tilanne, jonka amerikkalaiset turistit kuvasivat

Vuonna 2015 syntyi paniikki ja kaaos, kun edellisen tapauksen naarasnorsu alkoi taistella toisen turisteja kantavan norsun kanssa.

Vuonna 2014 helteeseen köytettynä jätetty eläin ärsyyntyi, kurkotti mahoutin selästään ja paiskasi miehen maahan. Norsunajaja kuoli ja tällöin kiellettiin urosnorsujen käyttö Amber Fortissa.

Vuonna 2009 25-vuotias norsu poikkesi normaalilta reitiltään turistit selässään ja juoksi kukkuloille. Samana vuonna norsu numero 44 alkoi riehumaan, jolloin turistit ja mahout hyppäsivät pois kyydistä. Kaksi mahoutia, jotka yrittivät saada eläimen hallintaan saivat vakavia päävammoja. Edelleen samana vuonna elefantti säikkyi salamavaloa ja tallasi turistioppaan kuoliaaksi.

Jaipur Amber Fort

Älä rahoita norsuturismia

Koska yleisön tietoisuus norsujen kohtaamasta julmuudesta on nykyisin lisääntynyt, monissa paikoissa yritetään huijata turisteja kuvaamalla toimintaa ”norsujen pelastuskeskukseksi” tai ”norsujen vanhainkodiksi”. Väkivaltaiset koulutusmenetelmät ovat kuitenkin samoja.

Tutkimuksessa, johon osallistui 13 000 ihmistä, yksi tärkeimmistä syistä, miksi matkustajat halusivat kokea norsuilla ratsastamisen, oli ”eläinrakkaus”. Jokaisen, joka on huolissaan elefanttipopulaatiosta tai vankeudessa pidettyjen norsujen elinolosuhteista, tulisi kuitenkin pyrkiä lopettamaan tällainen toiminta – ei rahoittamaan niitä. 

Muun muassa TripAdvisor on ilmoittanut lopettavansa lipunmyynnin norsukohteisiin. Yli 100 muuta matkailuyritystä on seurannut TripAdvisorin esimerkkiä. Elefantilla ratsastusta edistävät teollisuutta alistaa eläimet koulutukseen, joissa niitä hakataan ja pitää ne ketjuilla köytettyinä paikoillaan silloin, kun eläimiä ei käytetä turistinähtävyyksinä. 

Villieläinturismi on tuottoisa business

Oxfordin yliopiston villieläinten suojelun tutkimuslaitos teki vuonna 2015 kattavan tutkimuksen villieläinturismin vaikutuksista. Tutkimuksen mukaan turismin osuus maailman bruttokansantuotteesta on noin yhdeksän prosenttia. Turismista 20–40 prosenttia kohdistuu eläinkohteisiin.

Tutkimus tuli siihen tulokseen, että 2–4 miljoonaa ihmistä vierailee vuosittain sellaisissa turistinähtävyyksissä, jotka ovat haitallisia eläimille. Monissa paikoissa turisti ei ole hiljalleen eettisyyteen valveutuva eurooppalainen tai amerikkalainen, vaan ihan oman maan kotoperäinen kävijä. Kansalainen omassa maassaan, jossa tuskin on lakeja edes eläinsuojelusta.

Maailma on suuri ja ihmeellinen

Indonesian Jakartassa paikalliset ihailivat Taman mini Indonesia Miniature Park:in aivan karmeissa oloissa eläviä eläimiä iloisesti, ilman mitään eettistä ongelmaa. Taman Safari Parkissa Bogorilla, meno on yhtä typerää kuin Thaimaan Tiger Kingdomeissa. Mutta koska nämä paikat sijaitsevat Indonesiassa, jonka saarista eurooppalainen ei muista kuin Balin, asia ei ole kovinkaan ”tärkeä”. Nämä ovat vain esimerkkejä ongelman valtavuudesta. Se mikä suomalaiselle on no-no, on aivan normaalia suurimmalle osalle maapallon väestöstä.

Cruelty to animals
Vielä vuonna 2016 norsuratsastusta kaupattiin TripAddvisorissa

   Villieläinten, kuten norsujen pitäminen vankeudessa ja niiden käyttö viihdetarkoituksessa on tuomittavaa, koska tällainen toiminta vaarantaa sekä eläinten että ihmisten terveyden ja turvallisuuden. 

   Vältä norsuturismia suojellaksesi norsuja ja ihmisiä!

   Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

   2 comments

   Jaipurin Amber Fort - edelleen maharajan koti - TÄMÄ MATKA 26 huhtikuun, 2023 - 11:13 am

   […] pääse ajamaan ylös linnoitukselle, joten ihmisten on joko käveltävä, vuokrattava jeeppi tai siirryttävä elefantti-kyytiin (ethän vaan käytä tätä epäeettistä tapaa). Henkilöautolla saapuvien matkalle jää hyvin […]

   Reply
   Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 30 maaliskuun, 2023 - 7:09 pm

   Chitwanin kansallispuistosssa Nepalissa norsuja myös käytettiin ratsastamiseen, sillä niiden avulla sarvikuonojen näkeminen on helpompaa. Suuri osa tarjosi tällaisia safareita, mutta onneksi meidän majapaikkamme teki asiakkailleen selväksi, että ei tarjoa sellaisia ja suositteli, ettei kukaan moiseen muuallakaan osallistuisi. Paitsi turismin vuoksi, niin käytetään norsuja oletettavasti yleisesti muutenkin työjuhtina, jonka lisäksi niitä on esimerkiksi myös armeijan käytössä. No, kaipa tietoisuus / välittäminen näistäkin asioista pikkuhiljaa lisääntyy.

   Reply

   Leave a Comment