Irlanti – Autonvuokraus kokemus by Budget

by Anna | TÄMÄ MATKA

Irlanti – Autonvuokraus kokemus by Budget. Todetaan nyt heti, että Irlanti on ihana maa Road Trippailuun. Ihan yhtä ihastunut emme olleet tähän autonvuokraus kokemukseen, jonka meille tarjosi Budget.

Irlanti - Autonvuokraus kokemus by Budget

Irlanti - Autonvuokraus kokemus by Budget

Irlanti – Autonvuokraus kokemus by Budget

Kun varaat vuokra-auton Dublinin lentokentältä, joudut käyttämään amerikan tyyliin shuttle bussia auton noutamisessa. Matka ei ole ihan lyhyt ja bussit voivat olla hyvinkin täynnä. Me palautimme tämän takia auton jo edellisenä iltana ja olimme viimeisen yön lentokenttähotellissa. Tämä ei ole mitenkään minkään autovuokraamon ”syy”, mutta kannattaa ottaa huomioon aikatauluissa.

Olimme varanneet auton tarjousluokasta. Varattu autoluokka oli jo ihan ”iso”luokka ja maksoi viikoksi 70 €. Seuraavana tarjolla olisi ollut autoja 270 €/viikko, eli pomppu oli erikoisen suuri. Halvalla ei tietenkään hyvää saa, mutta jos edes nyt ajokuntoista.

Saimme ensiksi avaimet niin järkyttävän vanhaan Toyota Avensikseen, että katselimme sitä enemmän kuin epäuskoisena. Ilmeni, että yksi pyörä oli ihan tussu, joten ei muuta kuin valittamaan. Huokaillen jostain laatikosta kaivettiin Opel Insignian avaimet, jolla silläkin oli rullattu jo 150 000 km. Tässä vaiheessa mekin jo huokailimme syvään. Auto oli kolhittu joka kulmasta, mutta siinä sentään oli kaikissa renkaissa ilmaa.

Irlannin road trip

Irlanti – Autonvuokraus kokemus | Järjetön vakuus

Luottokortilta varattiin 2200€ vakuutta autosta ja veloitettiin 180€ vakuutta polttoaineesta. Suuren vakuuden voi välttää ottamalla autovuokraamosta heidän oman omavastuun poiston. Meillä on kuitenkin siihen erillinen vakuutus* kummallakin olemassa, joten tämä olisi ollut ylimääräinen maksu meille.

Huom! Omavastuunpoiston kanssa kikkailu/rahastaminen on Irlantilainen erikoisuus. Ainoana maana Euroopassa Irlanti ei hyväksy kalliimpien luottokorttien omavastuunpoistoa. Kannattaa huomioida tämä suuri vakuusmaksu varmistamalla jo etukäteen, että pääkuljettajan luottokortilla on mistä höylätä. Vakuussummaa kun esim. ei voi jakaa kahdelle kortille.

Kun Teppo palautti auton, hän kuittautti huolellisesti vuokrapaperit, koska tuo vakuusmaksu oli poikkeuksellisen suuri. Epäilen vahvasti, että Opelin rämä ei mahtanut olla edes 2200 euron arvoinen.

Irlanti - Autonvuokraus kokemus by Budget

Irlanti - Autonvuokraus kokemus by Budget

Irlanti – Autonvuokraus kokemus | Tie- ja tunnelimaksut

Dublinia kiertää kehätie M50, jossa tietulli maksetaan appsilla. Meidän reitillemme M50 ei osunut, mutta latasin appsin varmuudeksi kännykkään. Kaikkialla muualla Irlannissa tietullit maksetaan kortilla tai kolikoilla. Tullimaksu on yleisimmin 1,90€, Dublin tunneli maksaa 10€. Tietullien ja tunneleiden maksuja voi käydä tarkastamasta tästä linkistä. Pohjois-Irlannissa ei ole maksullisia teitä.

Irlanti - Autonvuokraus kokemus by Budget

Irlanti - Autonvuokraus kokemus by Budget

Irlanti - Autonvuokraus kokemus by Budget

Irlanti - Autonvuokraus kokemus by Budget

Irlanti – Autonvuokraus kokemus | Ajaminen Irlannissa

Kun kuskin paikka vaihtuu oikealle puolelle, kannattaa yleensä harkita manuaalin sijaan automaattivaihteista autoa. Keskittyminen vaihteisiin “väärällä” kädellä väärinpäin olevan liikenteen keskellä, voi olla hankalaa.

Irlannissa vaan valitettavasti osataan rahastaa tässäkin asiassa, eli automaattivaihteiset autot maksavat huomattavasti enemmän. Ne on selkeästi suunnattu amerikkalaisille matkailijoille, joita Irlannissa on paljon.

Manuaalivaihteillakin pärjää ihan hyvin, kunhan antaa kuskille hetken aikaa tottua. Liikenne Irlannissa on nimittäin varsin kurinalaista, nopeusrajoituksia noudatetaan ja tiet ovat kohtuullisen hyvässä kunnossa. Suomalaisia mökkiteitä ajelleelle eivät hiekkatiet tai teiden kapeus ole ongelma.

Irlanti - Autonvuokraus kokemus by Budget

Irlanti - Autonvuokraus kokemus by Budget

Myös autossa oli muistutus kummalla puolella olisi suotavaa ajaa.

Irlanti – Autonvuokraus kokemus | Navigointi

Oli synkkä ja myrskyinen yö. Ajaessaan kilpaa viimeisen päivänsäteen kanssa, Anna mietti, oliko sittenkään tehnyt oikean ratkaisun luottaessaan navigaattoriin?

Irlannissa eivät kännykkämme kartat pitäneet meitä oikealla polulla niin hyvin kuin muualla. Oli Here ja Google Maps, mutta silti löysimme itsemme useasti keskeltä ei mitään, sovelluksen ilmoittaessa iloisesti: ”Olet saapunut kohteeseen, määränpääsi on oikealla”.

Vaikea sanoa mistä tämä johtui, mutta paperikartta oli aika kova sana muutenkin. Ihan vanhanaikaisesta kartasta kun pystyy hahmottamaan esim. etäisyydet paremmin.

Varmasti tuttu juttu monelle, mutta mainitsen silti tämänkin, eli kartalla matka näyttää usein nopeammin ajettavalta, kuin se todellisuudessa on. Tiet ovat kiemuraisia ja lisäksi moni valtatie lävistää kylän tai kaupungin keskustan, jolloin liikenne voi jumittaa.

Irlanti - Autonvuokraus kokemus by Budget

Irlannin road trip

Irlanti – Autonvuokraus kokemus | Pohjois-Irlanti

Melkein kaikilla Irlannin autoluokilla saa ajaa missä tahansa Irlannissa ja Pohjois-Irlannissa ilman rajoitteita.

Rajan ylitys muuttaa kilometrit maileiksi ja eurot punniksi, mutta mikään muu ei muutu. Me huomasimme liikennemerkeissä merkintöjen muuttumisen maileiksi siitä, että kaikki muut autoilijat pyyhkäisivät ohitsemme. Varsinaista rajaa, mistä maan vaihtumisen huomaisi selkeästi, kun ei ole olemassa.

BallymurphyMassacre

Belfast kokemuksia

*Mikäli vuokraa autoja ulkomailla paljon, voi olla järkevää hankkia erillinen omavastuun poistava vakuutus. iCarhireinsurance.com on yhtiö, josta saa viidelläkymmenellä eurolla vuodeksi vakuutuksen, joka korvaa autonvuokrauksen omavastuun ympäri Eurooppaa ja Pohjois-Afrikkaa. Lisäksi se korvaa esim. alustalle, renkaille, vanteille ja tuulilasille tulleita vikoja sekä kadonneet avaimet.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

Leave a Comment