Hui – Hainevä näkyvissä! Hainevä kalastus

Hui – Hainevä näkyvissä! Hainevä kalastus

elokuu 18, 2014

Hainevä kalastus | Kuvaan hongkongilaisesta ravintolasta, missä vitriinissä komeilee kalliiden tuontijuomien vieressä isoja haineviä, tiivistyy kaikki olennainen. Kyse on rahasta, menestyksestä ja näyttämisen halusta. Maassa, jossa nykyisin ison kellon, auton ja merkkilaukun lisäksi omaa egoaan voi nostaa ostamalla mahdollisimman ison koiran, ei hainevä ole menettänyt merkitystään ikiaikaisena statussymboolina.

Hainevä kalastus

Hainevä kalastus omaa Aasiassakin kyseenalaisien maineen

Haineviin ei Singaporessa ja Honkongissa voi olla törmäämättä. Niitä oli kaikkialla. Kuivatuina rohdoskauppojen ikkunoissa, ravintoloissa ja apteekeissa sekä keiton muodossa tarjolla ravintoloissa.

Kun länsimainen kuvaa haineviä kaupoissa tai ravintoloissa, se yritetään usein kieltää. Siksi kuvasinkin pitkällä putkella tai nopeasti vain ohimennen kännykälläni. Pahoittelen kuvien huonoa laatua. Tämä kielteinen suhtautuminen kuvaamiseen on kuitenkin osoitus siitä, että hainevän kyseenalainen maine on hyvin paikallistenkin tiedossa.

Hainevä kalastusHainevä kalastusHainevä kalastus

Hainevä kalastus elää vanhojen uskomusten takia

Haineväkeitto kuuluu hiemankin hienomman ravintolan tai hotellin vakiotarjottaviin. Sen tarkoitus on vakuuttaa yhteistyökumppani tai vieras siitä, että nyt ollaan tosissaan ja näyttää, että rahaa on. Keitto ei ole halpa. Kulhollinen maksaa helposti yli 70 euroa.

Kuten monella muullakin harvinaisemmalla ruoka-aineella, myös hainevällä uskotaan olevan lääketieteellisiä vaikutuksia. Sen ajatellaan alentavan verenpainetta, parantavan immuniteettia ja antavan yleisesti energiaa.

Itse hainevä ei maistu oikeastaan miltään, vaan sen tarkoitus on antaa hyytelömäistä säikeistä tekstuuria keittoon. Maku tulee liemestä. En ole maistanut keittioa, mutta mieheni on kymmeniä kertoja. Viimeisin kerta 2012, jolloin sitä tarjottiin juhlaillallisella liiketapaamisen yhteydessä. Kerron tämän siksi, että saisi käsityksen siitä, kuinka tavanomaisesta ruuasta on kyse.

Hainevä kalastusHainevä11

Kaakkois-Aasiassa syödään haineviä kahdeksan miljoonaa kiloa joka vuosi. Arvioidaan, että 100 miljoonaa haita kalastetaan vuosittain. Päivässä se tarkoittaa reilua 250 000 haita.

Haissa kalastajia kiinnostavat ainoastaan evät, koska hainlihalla on vähäinen taloudellinen arvo ja se vie paljon tilaa ruumassa. Hainliha sisältää myös ureaa, joka muuttuu ammoniakiksi hain kuoltua ja pilaa muut kalat.

Kalastajat leikkaavat eläviltä hailta evät ja silvottu kala heitetään takaisin mereen. Ilman eviään hai ei voi uida tai hengittää ja se vajoaa pohjaan tukehtumaan.

Tiede on kumonnut aiemmat kuvitelmat kaloista tunnottomina, tiedottomina olentoina. Kalojen tiedetään kykenevän kokemaan kärsimystä, eli voimakkaita tunteita sisältävää kivun, vahingoittumisen ja pelon tuntemusta, joka on jotain paljon enemmän kuin pelkkä refleksinen reaktio kudosvaurion syntymiseen.

Elävien haiden evien leikkaaminen ja kalan heittäminen takaisin mereen kuolemaan, ei ole puolusteltavissa mitenkään! Se on yksiselitteisesti väärin.

Hainevä kalastus

Hainevä1

Haineväkaupan keskus on Balilla. Hongkong on toinen suurista hainevien kauppapaikoista. Hainevien suuria ostajamaita ovat Kiina, Singapore ja Taiwan. Haineväbisneksessä liikkuu vuosittain miljardeja dollareita rahaa. Puoli kiloa kuivattua hainevää maksaa noin 240 euroa.

Maailmanlaajuisesti Indonesia on maailman suurin hain pyytäjämaa, toisena tulee Intia.

Ja nyt sitten yllätys. Euroopan unioni on maailman kolmanneksi suurin hainpyytäjä. Määrä vastaa 16 % maailman pyynnistä ja sen tekevät pääosin Espanja ja Portugali. Jos ei ole kysyntää, ei ole tuotantoakaan, mutta minkäänlaiseen syyttävän sormen nosteluun Aasian suuntaan tai rinnan röyhistelyyn, ei tässä ole varaa.

Vaikka hainevien leikkaaminen on ollut kiellettyä Euroopan unionissa vuodesta 2003, ei valvontaa juuri ole ollut ja kieltoon on saanut helposti poikkeuksia. Esimerkiksi Portugali, Ranska, Espanja ja Britannia eivät ole noudattaneet unionin haipolitiikkaa. Kalastajilla on ollut erityislupa pyydettyjen haiden ”prosessointiin” laivojen kansilla ennen satamaan tuloa. Käytännössä evä on irroitettu kalasta ja viety eriaikaan maihin. Valvonta on ollut hankalaa ja jäänyt kirjanpidon tasolle. Näin pyyntimääriä on ollut helppo vääristellä.

Print

Olen itse melkoisen kyyninen ihminen ja epäilen usein erilaisten kampanjoiden ja boikottien voimaa. Hainevien kohdalla lunnonsuojelujärjestöjen työ ja yleinen mielipide on kuitenkin näyttänyt toimivan. Vuonna 2013 hainevien boikotti näkyi mm. seuraavasti:

EU täsmensi ja täydensi hainevien pyyntikieltoa 6.6.2013. Tähän asti laissa on ollut porsaanreikää, joka on mahdollistanut pyyntimäärien vääristelyn ja erikoisluvat irrottaa evä kalasta ennen satamaan saapumista

Kiinan hallitus kielsi haineväkeiton tarjoilun virallisilla päivällisillä. Ei tosin luonnonsuojelullisista näkökohdista, vaan koska kalliden ruokalajien tarjoileminen osoittaa pröystäilyä ja liittyy usein korruptioon. Päätöksen jälkeen viranomaiset ilmoittivat hainevien kulutuksen laskeneen 70%.

Hongkongin hallinto ilmoitti lopettavansa haineviä sisältävien ruokien tarjoilun virallisissa tilaisuuksissa. Hainevien ohella Hongkong kielsi sinievätonnikalan käytön näissä tilaisuuksissa.

Aasialaiset hotelliketjut, kuten Peninsula ja Shangri La, ovat poistaneet haineväkeiton listoiltaan.

Etelä-Korean suurin lentoyhtiöt Korean Air sekä Asiana lmoittivat, että yhtiöiden lennoille ei oteta kuljettavaksi haineviä. Vastaavaan hainevien kuljetuskieltoon ovat sitoutuneet myös mm. hongkongilainen suuryhtiö Cathay Pasific ja Singapore Airlines. Kaikkiaan 22 lentoyhtiötä kieltäytyy tällä hetkellä kuljettamasta haineviä.

CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) joka on kansainvälistä kauppaa koskeva yleissopimus uhanalaisten lajien, luonnonvaraisen eläimistön ja kasviston osalta, on tähän mennessä säädellyt vain jättiläishain, valashain sekä valkohain kauppaa. 2013 listalle otettiin myös valkopilkkahai, sillihai sekä kolme vasarapäähailajia. Lajien kannat ovat taantuneet jatkuvasti kaupallisen pyynnin takia. Nyt niiden myynnistä tulee luvanvaraista.

Et voi muuttaa miljoonien kiinalaisten makumieltymystä, mutta voit omilla teoillasi ja valinnoillasi vaikuttaa. Sen lisäksi että tuet haita suojelevia järjestöjä, voit:

Vieraillessasi Aasiassa jättää haineväkeitot väliin ja kertoa mielipiteesi myös ravintolalle tai hotellille, joissa tätä keittoa tarjotaan. Olet asiakas, jolla on näissä maissa parhaiten ymmärretty asia, raha, taskussasi. Käytä valtaasi.

Voit kirjoittaa myös esim. Tripadvisoriin negatiivisen arvosteluihin paikasta missä olet tätä keittoa nähnyt tarjoiltavan. Viestisi tavoittaa kymmeniätuhansia henkilöitä.

Hainevä02

 

Haikuvat satamassa ja evät kuivumassa auringossa, Paul Hilton ja eläinsuojelujärjestöt.

Muut kuvat omia.

 

18 comments

18 comments

Hanki sitä tietoa! #ReilutBlogit - TÄMÄ MATKA helmikuu 19, 2015 - 9:20 am

[…] Pelottavaa on se, että tietämättömille ihmisille voi kertoa tai suositella lähes mitä tahansa ja he eivät huomaa ongelmia asian takana. Tietämättömyyttään turistit mm. kuvauttavat itseään vaatteisiin puettujen apinoiden kanssa, vierailevat kaupallisissa orpokodessa ja syövät haineväkeittoa. […]

Reply
Alexandra elokuu 27, 2014 - 8:09 am

Edistystä on onneksi, tästä olen kovin onnellinen: http://wwf.panda.org/wwf_news/?210550/hong-kong-government-issues-shark-fin-and-bluefin-tuna-ban Perinteitähän ei muuteta vuodessa tai parissa, mutta mikäli laki muuttuu, muuttuu käytäntökin suhteellisen nopeasti (verrattuna mielipidevaikuttamisen kautta tapahtuvaan muutokseen). Mikäli valvonta on riittävää, ainakin. Norsunluu- ja sarvikuononsarvimarkkinoillahan (olipa sana) näin ei tapahdu, vaikka lakeja on muutettu viime vuosina. Aloituskuvassasikin komeile valtavan kallis norsunluuveistos. Surettaa.

Reply
Anna Koskela elokuu 27, 2014 - 10:35 am

Tuo on todellakin erittäin hyvä uutinen!

Perinteitä ei todellakaan muuteta muutamassa vuodessa, mutta lailla saadaan suitsittua isojakin massoja käyttäytymaan toisin. Kiinassa, missä viranmaisilla on suuri valta, voisi olettaa myös valvonnan toimivan jollainlailla.

Norsunluun ja sarvikuononsarvien kohdalla raha on köyhissä maissa niin merkittävä vaikutin, että mikään laki ei sitä kauppaa helposti kuriin saa. Vartijat tapetaan tai lahjotaan. Korruptio rehottaa. Surullista. Valtiot ovat köyhiä ja niillä ei ole mahdollisuuksia valvoa asettamiaan lakeja.

Reply
forssi75 elokuu 20, 2014 - 5:47 pm

Aivan loistava kirjoitus. Hienoa että aiheesta kirjoitellaan myös suomen kielellä. Kuten mainitsit, kyseessä on äärimmäisen tärkeä asia. Jos hait katoavat meristä, sillä on katastrofaaliset seuraukset. Kyseessä ei siis ole ainoastaan julmuus eläimiä kohtaan vaan myös julmuus omaa tulevaisuuttamme kohtaan. Kannattaa siis miettiä mitä soppakulhoonsa tilaa sekä valaista eväkeitosta haaveilevien tietoisuutta lyömällä faktat pöytään. Osoitteesta http://www.sharkguardian.org löytyy hyvin tietoa haista ja niiden suojelusta. Toki myös minultakin voi kysellä suoraan jos kiinnostaa.

Reply
Anna Koskela elokuu 20, 2014 - 7:48 pm

Kiitos!

Kirjoitan suomeksi, koska tosiasia on, että kaikki eivät (kuten en minäkään), jaksa lukea englannin kielisiä blogeja tai julkaisuja. On myös olemassa kokonainen paljon matkaileva vanhempi ikäryhmä, joiden englanninkielentaidot eivät edes välttämättä riitä hankalamman tekstin lukemiseen ja jotka eivät osaa etsiä tietoa netistä monipuolisesti.

Kiitos linkistä. Toivottavasti mahdollisimman moni tutustuu sivuunne.

Aihe tuntuu olevan monelle hieman hankala. Tein tätä ennen postauksen koiranlihan käytöstä ruokana ja se herätti paljon keskustelua.

Reply
Jenni elokuu 19, 2014 - 12:35 am

Nostat esille tärkeitä asioita, hienoa! Kiitos siitä! ^__^

– jenni / http://no-more-lovesongs.blogspot.com

Reply
Anna Koskela elokuu 19, 2014 - 7:42 am

Kiitos!

Aina pitää yrittää.

Reply
Sanna Wallenius elokuu 18, 2014 - 3:41 pm

Hiljaiseksi vetää. Hyvä, kun otat näitä tärkeitä asioita esille. Liian usein sitä turistina kulkee silmät ummessa. Positiivista tässä kaikessa kaameudessa on se, että eläinoikeusjärjestöjen toimilla on ollut vaikutusta. Ja jokaisella yksittäisellä ihmisellä tietysti.

Reply
Anna Koskela elokuu 19, 2014 - 7:42 am

Jotenkin näistä epäkohdista ja vääristä asioista on tullut sellaisia, että tuntuu kuin joillan reissuilla en muihin törmäisikään. Sitä miettii taustoja ja uskomuksia, omia vaikutusmahdollisuuksiaan ja sitä, miten erilaisia tapoja ihmisillä muualla onkaan.

En sitä tarkoita, että sormi pystyssä syyttäisin, vaan hiljaa mielessäni aina mietin ja sitten joskus jotkut näkemistäni asioista kirjoitan ulos. Tokion kalatukku oli yksi paikoista, jossa mielen valtasi kaiken sen kalamäärän edessä jonkinlainen turtumus. Miten ihmeessä joitain tonnikalalajeja voisi suojella, kun ihmiset ovat valmiita maksamaan tietyistä lajeista aivan mitä vaan…

On todella positiivista, että tässä asiassa yleinen mielipide on saanut aikaan tulosta. En tiennyt tästä edistysasiasta mitään, ennen kuin aloin ottamaan selvää ja yllätys oli iloinen. Eli aina kannattaa yrittää vaikuttaa.

Reply
Sukellus Asiaan elokuu 18, 2014 - 2:22 pm

Muistutuksena kaikille, hai ei ole kala. Se on älykäs tunteva ja ajatteleva eläin, jota ollaan ajamassa sukupuuttoon ihmisen ahneuden ja uskomusten takia. Yhtä kaikki voisimme ajatella leikkaavamme kissoilta tai koirilta jalat irti ja jättävämme ne sen jälkeen selviämään omillaan…

Reply
Anna Koskela elokuu 18, 2014 - 4:52 pm

Asiallinen muistutus.

Tämä asia on sellainen, että sitä pitäisi vieläkin enemmän levittää ihmisten tietoon. Kun vain tietäisi keinot. Tämä postaus tavoittaa muutamia satoja lukjoita ja se siitä.

Kirjoittamani koiranliha postaus lähti lentoon, mutta se olikin jotenkin ennustettavissa. Koirat on söpöjä, hait ehkä parhaimmillaan komeita tai upeita…

Reply
Osku elokuu 19, 2014 - 2:27 pm

En nyt halua viilata P….. mtta hait kuuluu rustokaloihin ja eipä se ahvenkaan taida tykätä jos leikataan evä irti
Kyllähän kaikki eliöt oikeasti tuntee jotain kun niitä vahingoitetaan ja on omalla tavallaan älykkäitä

Yhtä kaikki haiden evien käyttö on kieltämättä hyvä esimerkki typeryydestä vähän samoin kuin norsujen syöksyhampaiden ja sarvikuonojen sarvien käyttö Pitäähän se saada pikkuveijari nousen tai ainakin uskoa että niin käy 🙂

Reply
Anna Koskela elokuu 19, 2014 - 3:02 pm

Juu, ei ne mitkään kalat tykkää jos elävänä leikellään. Kuten ei varmaan mikään elävä. Mutta ei oikein muille kaloille käsitykseni mukaan tuollaisia amputaatioita tehdä ja jätetä sitten kuolemaan.

Uskomukset ja tavat. Niinpä niin…Jossain kommentissa toivoinkin hyvää seisokkia ihan luonnostaan kaikille miehille, tai sitten pieniä sinisiä pillereitä ilmaiseksi jakeluun kaikille haluaville.

Reply
Osku elokuu 19, 2014 - 6:03 pm

Jeps eipä sitä muille taideta tehdä meinasin lähinnä ettei hai ole sen viisaampi ja tuntevampi kuin muutkaan merenelävät

Puolalainen pienkalastaja jos saa verkkoon liikaa turskaa niin sen pitää heittää ne takaisin mereen koska on kiintiöt liikakalastuksen takia siellä ne mätänee sitten merenpohjassa

Mutta kunpikin on turhaa niin turhaa oli sitten kyse vanhoista uskomuksista että saadaan seisokki tai typeristä näennäisistä säännöistä

Reply
Tiina, Kinttupolulla elokuu 18, 2014 - 12:03 pm

No nyt tulee niin puhuttelevia postauksia toisensa jälkeen, että heikompaa vois hirvittää 😉
Mä olen tosi tyytyväinen, että otat näitä asioita esiin, kun kerran sulla on omaa kuvamateriaaliakin aiheesta!

Tämä on taas yksi esimerkki siitä, miten kummallisia ja julmia tapoja ihminen on keksinyt eläinten varalle. Haineväkeitto on hyvä osoitus siitä miten paljon eläinten hyödyntämiseen ravintona kuuluu taikauskoa, epämääräisiä perinteitä ja uskomuksia, joista olisi aika luopua…mutta suurin motivaattori lienee kuitenkin raha. Niin kauan kuin eläimillä tehdään bisnestä, niin niiden kärsimys on taattu.

Ja jotenkin en ole yhtään yllättynyt Espanjan osallisuudesta tähän karmeuteen. Malagassa alkoi muuten eilen viikon kestävät perinteikkäät juhlat (feriat), jotka härkätaistelut poislukien voisivat olla ihan hauska tapahtuma. Joka päivä viikon ajan kuusi härkää kidutetaan kuoliaaksi Malaguetan areenalla. Yritin eilen löytää netistä tietoa mahdollisista mielenosoituksista huonoin tuloksin, mutta sen sijaan löysin eläinsuojelujärjestöjen sivuilta lisätietoa erilaisista häränkidutusjuhlista. Kaikkein uskomattomin oli tapahtuma, jossa härkä juoksee areenalla ja yleisö heittää siihen tikkoja. Aivan käsittämätöntä sadismia!!! Tikkataulun häränsilmälle taisi löytyä selitys….

Niin ja kuulin myös uutisen, että jälleen kerran meidän kylän roskiksesta oli löytynyt hylättyjä koiranpentuja. Jos nyt oppisivat viemään edes ne oikeat roskat sinne roskikseen tai kierrätyspisteelle!!!

Kiehuu kiehuu!!!!!

Reply
Anna Koskela elokuu 18, 2014 - 3:57 pm

Silloin, kun kuvasin, en ollut ihan varma kirjoitanko koskaan aiheesta. Oli kuitenkin tunne, että näistä evistä pitää ottaa kuvia, vaikka se olikin vähän vaikeaa.

Hain pyydystämisessä on julman kuoleman lisäksi kamalaa lopun lihan haaskaus. On ainakaan keksitty syödä vain evät ja jättää loppu liha käyttämättä. Voiko turhempaa olla. Jos koko kala käytettäisiin ruokana, asia olisi paljon hyväksyttävämpi.

Espanja kunnostautuu ikävän usein näiden eläinoikeusasioiden väärällä puolella. Härkätaistelut ovat hyvin vähentyneet, mutta voisivat kyllä loppua kokonaan. Tuskin kuitenkaan ihan heti. Niin vahvana tuntui perinne elänävän ainakin Sevillassa, Rondassa ja Cordobassa.

Just. Koiranpennut roskikseen…Älä kerro enempää.

Reply
Elina / Narulelu maailmalla elokuu 18, 2014 - 11:31 am

Taas erinomainen postaus tärkeästä aiheesta. Totta puhuen, en tiennyt tästä asiasta mitään ennen kirjoitustasi. Olen onnistunut viettämään useita päiviä sekä Honkongissa että Singaporessa kiinnittämättä mitään huomiota haineviin. Johtunee siitä, ettei tule käytyä niissä kalliimmissa ravintoloissa.

Kyllä ihminen voikin olla eläimille julma 🙁 Toivottavasti vuosikymmenten kuluttua uusien sukupolvien ihmiset kauhistelevat miten joskus tälläistä on voinutkaan olla. Haluan uskoa, että maailmaa voidaan muuttaa. Nopeasti se ei tapahdu, mutta meillä kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa. Hyvä, että tuot näitä esille.

Reply
Anna Koskela elokuu 18, 2014 - 2:20 pm

Olin Singaporessa ensimmäistä kerta vuonna 2012 ja silloin haineväkauppa oli hyvin näkyvää. Nyt maaliskuussa tuntui, että tilanne olisi korjaantunut paljonkin.

Jos se menisikin niin, että vain kaikista kalleimmissa ravintoloissa, mutta kun näitä eviä on melkein joka rohdokaupassa ja vähänkin paremmissa ravintoloissa. Etenkin Hongkongissa tilanne on aivan järkyttävä edelleen.

Melko raskasta on hakea tietoa näistä aiheista. Ehkäpä pidän hetken taukoa ja kirjoitan vain auringonotosta…

Reply

Leave a Comment