Hui – Hainevä näkyvissä! Haineväkalastus – eväpyynti

by Anna | TÄMÄ MATKA

Haineväkalastus, eli eväpyynti loppuu, kun aasialaiset lopettavat egotrippailun

Haineväkalastus, eli eväpyynti | Kuvaan hongkongilaisesta ravintolasta, missä vitriinissä komeilee kalliiden tuontijuomien vieressä isoja haineviä, tiivistyy kaikki olennainen. Kyse on rahasta, menestyksestä ja näyttämisen halusta. Maassa, jossa ison kellon, auton ja merkkilaukun lisäksi omaa egoaan voi nostaa ostamalla esim. mahdollisimman ison koiran, ei hainevä ole menettänyt merkitystään ikiaikaisena statussymbolina.

Haineväkalastus, eväpyynti

Haineväkalastus, eli eväpyynti elää vanhojen uskomusten takia

Kiinassa, Hong Kongissa, Singaporessa, Taiwanissa ja Malesiassa haineväkeitto kuuluu hiemankin hienomman ravintolan tai hotellin vakiotarjottaviin. Sen tarjoamisen tarkoitus on vakuuttaa yhteistyökumppani tai vieras siitä, että nyt ollaan tosissaan ja näyttää, että rahaa on. Haineväkeittoa tarjotaan myös, kun rikkaat suvut juhlivat syntymäpäiviä, häitä tai vaikka äitienpäivää. Keitto ei ole halpa. Kulhollinen maksaa helposti yli 70 euroa.

Ja kuten aina, missä aasialaiset, siellä myös uskomukset harvinaisten ruoka-ainesten lääketieteellisiin vaikutuksiin. Haineväkeiton ajatellaan alentavan verenpainetta, parantavan immuniteettia, antavan yleisesti energiaa ja nostavan mieskuntoa.

Itse hainevä ei maistu oikeastaan miltään, vaan sen tarkoitus on antaa hyytelömäistä säikeistä tekstuuria keittoon. Maku tulee liemestä.

Haineväkalastus, eväpyynti
Haineviin ei Singaporessa ja Hong Kongissa voi olla törmäämättä. Niitä oli kaikkialla. Kuivatuina rohdoskauppojen ikkunoissa, ravintoloissa ja apteekeissa, sekä keiton muodossa tarjolla ravintoloissa.
Haineväkalastus, eväpyynti
Haineväkalastus, eväpyynti

Miksi haineväkalastus, eli eväpyynti on lopetettava?

Haineväkalastus on julmaa

Haissa kalastajia kiinnostavat ainoastaan evät, koska hainlihalla on vähäinen taloudellinen arvo ja se vie paljon tilaa ruumassa. Hainliha sisältää myös ureaa, joka muuttuu ammoniakiksi hain kuoltua ja pilaa muut kalat.

Kalastajat leikkaavat eläviltä hailta evät ja silvottu kala heitetään takaisin mereen. Ilman eviään hai ei voi uida tai hengittää ja se vajoaa pohjaan tukehtumaan. On vaikea kuvitella julmempaa kalastustapaa.

Koska hait ovat matkalla sukupuuttoon

Hait kasvavat hitaasti, tulevat myöhään sukukypsäksi ja saavat vain vähän jälkeläisiä pitkän raskausajan jälkeen. Joidenkin hailajien tiineys kestää lähes kolme vuotta. Tämä tarkoittaa, että ylikalastus voi tuhota kokonaisia haikantoja, jotka eivät enää kykene elpymään. Eikä uhka koske vain valtamerien haikantoja. Yli puolet Välimeren hailajeista on myös vaarassa Jokseenkin elinvoimaisia ovat vain lajit, jotka elävät erittäin syvissä vesissä tai eivät kiinnosta ihmisiä ruokana.

Haikantojen heikentyminen ja häviäminen tarkoittaa myös sitä, että valtameriä uhkaava ekokatastrofi kiihtyy. Kyseessä ei ole pelkästään hailajeihin kohdistuva uhka, vaan katastrofi uhkaa myös omaa tulevaisuuttamme.

Linkki Yle:n artikkeliin https://yle.fi/uutiset/3-10705175

Linkki WWF:n artikkeliin https://wwf.fi/uutiset/2019/07/valimeren-hait-ovat-maailman-hailajeista-eniten-vaarassa/

Haineväkalastus, eväpyynti
Haineväkalastus, eväpyynti
Kiinan hallitus kielsi haineväkeiton tarjoilun virallisilla päivällisillä 2014. Ei tosin luonnonsuojelullisista näkökohdista, vaan koska kalliden ruokalajien tarjoileminen osoittaa pröystäilyä ja liittyy usein korruptioon. Kiellolla ei ole ollut käytännön merkitystä.
Haineväkalastus, eväpyynti
WWF:n tutkimuksessa seitsemän kymmenestä Hong Kongin asukkaasta oli syönyt haineväkeittoa vuonna 2018

Eväpyynti juuri nyt: Hongkongin tulli on takavarikoinut 26 tonnin hainevälastin

Toukokuun alussa 2020 Hongkongin tulli takavarikoi 26 tonnin hainevälastin. 26 tonnia haineviä tarkoittaa 40 000 hainevää. Arvioiden mukaan lähetyksen kokoamiseksi oli pitänyt tappaa noin 31 000 kettuhaita ja 7 500 silkkihaita, jotka molemmat ovat salametsästyksen takia äärimmäisen uhanalaisia.

Linkki englanninkieliseen uutiseen https://www.scmp.com/news/hong-kong/law-and-crime/article/3083184/biggest-shark-fin-seizure-hong-kong-history-recovers

Linkki Iltalehden artikkeliin https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/f69d2a7c-72e9-4aae-a245-308fecb588eb

Kaakkois-Aasiassa syödään haineviä kahdeksan miljoonaa kiloa joka vuosi. WWF arvioi, että 70 miljoonaa haita kalastetaan vuosittain. Haineväkaupan keskus on Balilla. Hong Kong on toinen suurista hainevien kauppapaikoista. Eväpyynti liikuttaa vuosittain miljardeja dollareita rahaa. Kalleimmat hailajit maksavat yli tuhat dollaria kilolta.

Haineväkalastus, eväpyynti

Euroopan unioni on maailman kolmanneksi suurin hainpyytäjä

Maailmanlaajuisesti Indonesia on maailman suurin hain pyytäjämaa, toisena tulee Intia. Ja sitten seuraa yllätys! Euroopan unioni on maailman kolmanneksi suurin hainpyytäjä. Määrä vastaa 16 % maailman pyynnistä ja sen tekevät pääosin Espanja ja Portugali.

EU on kieltänyt hainevien irrottamisen laivoilla vuonna 2013. Hait tulisi tuoda tapettuina ja kokonaisina ruhoina satamiin, jossa evien irrottaminen voidaan vasta tehdä. Näin pyritään estämään eväpyynti, eli pelkkien evien leikkaaminen eläviltä hailta.

Mm. Portugali, Ranska, Espanja ja Britannia eivät ole noudattaneet unionin kieltoja. Kalastajilla on ollut erityislupa pyydettyjen haiden ”prosessointiin” laivojen kansilla ennen satamaan tuloa. Käytännössä evät on irroitettu kalasta ja viety eriaikaan maihin. Valvonta on ollut hankalaa ja jäänyt kirjanpidon tasolle. Näin pyyntimääriä on ollut helppo vääristellä.

EU on myös merkittävä muualla irrotettujen hainevien kauttakulkualue. Pelkkien evien kuljettaminen tekee lähes mahdottomaksi hailajien tunnistamisen, jolloin uhanalaisten hailajien eviä pääsee luvatta markkinoille.

Stop Finning – Stop the trade (Lopettakaa eväpyynti – lopettakaa kauppa)

Voi allekirjoittaa kansalaisaloitteen EU:n eväkaupan kieltämiseksi. Stop Finning – Stop the trade (Lopettakaa eväpyynti – lopettakaa kauppa) -aloitteen on saatava miljoona allekirjoitusta, jotta se otetaan käsittelyyn. Tällä hetkellä allekirjoituksia on kertynyt n. 80 000.

Linkki allekirjoittamaan https://eci.ec.europa.eu/012/public/#/screen/home

Lisää tietoa https://www.seashepherdglobal.org/latest-news/citizens-initiative-ban-finning-europe/


Postaus aiheesta on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2014. Nyt teksti on kirjoitettu kokonaan uudestaan, vanhentuneet linkit ja viittaukset poistettu ja lisätty uusimmat luvut, linkit ja tieto mm. kansalaisaloitteesta.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

6 comments

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 11 toukokuun, 2020 - 11:06 am

Tämä kuulostaa kyllä niin turhalta. Onko niin, että nuo kahden suurimman hainpyytäjämaan ja kollektiivisesti käsitellyn Euroopan Unionin pyytämät hait menevät haaskuun suurelta osin eviä lukuun ottamatta? Vähän olen asiasta samaa mieltä kuin Sandra yllä, tuskin tämä tulee loppumaan, jos kysyntää Aasiassa löytyy. Mahtaako tuosta tulla kalastajille 100-kertainen tulo (vai enemmänkin?) muuhun saaliseen verrattuna? Se on harmittavan suuri kannustin. Toki se on hämmästyttävää, että eri maat eivät tätä yksiselitteisesti edes pyri kitkemään pois.

Reply
Anna 11 toukokuun, 2020 - 12:36 pm

Kiitos Mikko

Osa EU:n alueella pyydetystä haista menee ruuaksi Euroopassa, sillä mm. piikkihai on hyvin suosittu ruokakala. Kun kaivelin netistä tietoja, niin suurinosa pyydetystä haista näyttää silti menevän vientiin. Ja silloin se on käsittääkseni nimenomaan eviä, jota viedään. Hainliha kun on suurimmalla osalla lajeista sellaista, että sille ei ole markkinoita. Kannattaa googlailla ”shark finning”, niin löytyy tietoa lisää. Osa maista on kieltänyt eväpyynnin (IATTC-jäsenet), mutta valvonta ei onnistu.

Reply
Paratiisireportteri 11 toukokuun, 2020 - 9:11 am

Tämä on tärkeä aihe ja niin surullista, että myös EU on mukana haieväkaupassa, vaikka sen tuhoisuus merten ekosysteemille tunnetaankin. Muistan kuinka olin kerran Filippineillä hääjuhlissa ja vedin hirmuiset kilarit, kun tarjolla oli haineväkeittoa. Jälkeenpäin vähän hävettikin käytökseni. No, myöhemmin kyseinen haikeittoa tarjonnut pariskunta on muuttunut aiempaa hieman tiedostavammaksi ympäristöstä eikä heille tulisi enää mieleenkään haieväkeiton tarjoaminen. Pientä edistystä siis ilmassa, mutta valitettavan hitaasti haidensuojelu etenee.

Reply
Anna 11 toukokuun, 2020 - 10:38 am

Kiitos

Tämä on varmaan just sellainen asia, että kun sitä haineväkeittoa on _aina_ tarjottu häissä, niin kukaan paikallinen ei kyseenalaista asiaa. Vasta sitten kun valistus tai suorat kiellot tekevät asiasta arveluttavan, alkavat tavat muuttua.

Reply
Sandra / Terveiset päiväntasaajalta 11 toukokuun, 2020 - 3:13 am

Aivan kamalaa kyllä! Kävinkin allekirjoittamassa ja toivottavasti ainakin Euroopassa tätä saisi hillittyä. Mutta tosiaan, niin kauan kuin porukka täällä Aasiassa ostaa ja jotkut näkevät markkinaraon, niin tuskin tulee rauhoittumaan täällä. 🙁 Ihmisiä kun valitettavasti harvoin tällaiset uutiset hätkäyttää.

Reply
Anna 11 toukokuun, 2020 - 10:35 am

Kiitos Sandra

Aasian maiden tulisi puuttua paljon ponnekkaammin tähän asiaan. Se on lähinnä kiinalainen kansanosa, joka tätä haineväkeittoa ja luonnonlääketiedettä harrastaa. Manner-Kiinassa asiaan on jo puututtu siitä kulmasta, että haieväkeittotarjoilut voivat liittyä korruptioon. Jonkun Singaporen olisi ihan helppo suitsia tätä asiaa, jos ne vain haluaisivat. Nyt asia etenee vain valistuskampanjoiden kautta ja niin, että turistit valittavat (kirjoitavat huonoja arvosteluja Tropadvisoriinym.), jos jollain hotellilla tai ravintolalla on haineväkeitto listalla.

Reply

Leave a Comment