Hilton Al Hamra Beach and Golf Resort ja Persianlahden maisemia

by Anna | TÄMÄ MATKA

Hilton Al Hamra Beach and Golf Resort löytyi vaivatta, heti kun olimme laittaneet navigaattorin päälle. Sitä ennen olimme tehneet kunniakierroksen Ras al Khaimahin keskustan ruuhkassa, koska mielikuvissamme hotelli sijaitsi jossain keskustan ja rannan välissä. Oikea lokaatio oli kuitenkin valkoisen upeahiekkaisen rannan ja esikaupunkialueen välissä, noin 15 minuutin ajon päässä keskustasta. Johtuen sijainnista hotelli oli taivaallisen rauhallinen.

Tämä Ras Al Khaimahissa sijaitseva lomakeskus on noin 50 minuutin ajomatkan päässä (80km) Dubain kansainväliseltä lentokentältä (DXB). Hotelli on ollut aikaisemmin maata hallinneen sheikkiperheen kesäasunto ja Hilton on operoinut sitä vasta muutaman vuoden. Mm. pääsisäänkäynti on rakennettu kokonaan uudestaan ja hotellin yhteyteen on avattu suuri kongressikeskus.

Hilton Al Hamra Beach & Golf Resort

Saapuminen

Sisäänkirjaantuminen oli nopea ja hyvin ystävällinen. Juuri sellainen mistä pidän. Haluan päästä heti huoneeseeni, en jäädä harrastamaan smalltalkia tiskille. Respassa puhuttiin englannin lisäksi hyvin myös mm. saksaa. Emiraateissa ei naisen usein tarvitse esittää passiaan lainkaan. Riittää, että kulkee miehen matkassa.

Laukut, kuten autonkin sai jätettyä henkilökunnan hoidettavaksi. Vallet Parkin pojat olivat täällä todella ystävällisiä (esim. Dubain Radisson Royal:in vastaava palvelu oli hirvittävän töykeää), ja hakivat autosta sinne unohtuneet aurinkolasit ja kirjan hymyillen. Taksilla matka tänne maksaa noin 250 AED (65€).

Huoneita on hotellissa 266 kappaletta ja useaa eri laatuluokkaa. Meidän huoneemme sijaitsi päärakennuksessa, joissa olevista huoneista osa on juuri uudistettu, osa jo hieman päässyt nuhraantumaan vuodesta 2013, jolloin koko hotelli remontoitiin. Nuhraantumisella tarkoitan pieniä kolhuja, maalipinnan likaantumisia ja joitain tahroja sohvatyynyissä, en mitään sen vakavampaa. Huolellisemmalla siivoamisella nämä ongelmat hoituisivat hetkessä pois, mutta tulee muistaa, että Emiraateissa hotellikulttuuriin kuuluu vahva hierarkia. Eli huonesiivoojat tekevät vain sen, mitä heidän on käsketty tehdä.

Hilton Al Hamra Beach and Golf Resort majoittaa paljon skandeja sekä saksalaisia. Hotellissa oli myös virolaisia ja venäläisiä, joiden käytöstavat olivat kyllä jotain aivan kamalaa. Ällistyttävin oli vain stringit jalassa lobbyssä makaava lihava virolainen, joka katseli kännykästään kaahailuvideota.

Julkisissa tilossa oli arabialaiseen tapaan paljon pieniä yksityiskohtia ja isoja oleskeluryhmiä siellä täällä. Katot olivat kaunista tummaa puuta, ja lattiat kermanväristä marmoria. Yleisilme oli tyylikäs, ei pröystäilevä.

Hilton Al Hamra Beach & Golf Resort
Hilton Al Hamra Beach & Golf Resort

Huoneemme

Huoneistossa meitä odotti hedelmävadin lisäksi aivan laiton herkkulautanen. On siis täydellistä ajattelemattomuutta hotellilta, tuoda huoneistoon suklaakuorrutettuja mansikoita ja erilaisia söpöjä leivonnaisia. Jonkunhan ne pitää syödä pois, muuten pilaantuvat…

Huoneistoomme kuului oleskelutilan ja makuuhuoneen lisäksi oma pukeutumishuone. Olen aika poispilattu hotellihuoneiden suhteen, mutta iso kylpyhuone sai kyllä hymyn huulille. Useinhan isojenkin huoneistojen peseytymistilat ovat surkeita koppeja. Suuren suihkutilan lisäksi löytyi vielä iso kylpyamme, kaksi lavuaaria ja valaistu meikkipeili ym. Pikku purkit olivat Peter Thomas Rothin tuotteita. Kylpytakit, sekä riittävä määrä lakanan kokoisia pyyhkeitä, löytyi myös.

Vuode oli oikein loistava nukkua, heti kun sen oli saanut raivattua tyhjäksi tyynyistä, joita löytyi kaikenlaisia kokoja ja kovuuksia. Ei jää hyvä yöuni kiinni ainakaan sängystä.

Hilton Al Hamra Beach & Golf Resort
Hilton Al Hamra Beach & Golf Resort
Hilton Al Hamra Beach & Golf Resort 2

En itse käytä Turndown Servicea koskaan tilattuna, mutta monessa paikassa se tehdään ilman eri pyyntöä, jos ei huomaa laittaa Don’t Disturb-lappua oveen. Palaan tähän palveluun paremmin, kun kirjoitan jutun Waldorf Astoria Ras Al Khaimah -hotellista. Jos haluat, niin kurkkaa Jerryn kirjoituksesta, miten asia hoituu Helsingin Kämpissä.

Hyvin toimiva Wi-Fi maksoi huoneissa, mutta Hilton HHonors jäsenille se on maksuton – ilmainen kortti kannattaa kyllä hankkia. Julkisissa tiloissa Wi-Fi toimii ilman veloitusta. Hauskuus oli tunnussanan tulkitseminen lapusta. Käsinkirjoitettu teksti oli ihanan koristeelista ja kiemuraista.

Ainut omituisuus huoneistossa, oli parvekkeen puuttuminen. Päärakennus, huoneet  35-80 m² alkaen 113-200 euroa.

Kävimme kurkistamassa myös Villoja, jotka sijaitsevat lähempänä merta, ja joissa osassa oli oma pieni puutarhansa. Ne olivat jo ulkoapäin katsoenkin mielenkiintoisia tuulitorneineen ja kauniine yksityiskohtineen. Ehkäpä haluaisin seuraavaksi yöpyä Villassa. Huoneistot 45-80 m² alkaen 160-200 euroa.

Hilton Al Hamra Beach & Golf Resort
Hilton Al Hamra Beach & Golf Resort
Hilton Al Hamra Beach & Golf Resort

Ranta- ja allasalueet

Hotellilla on 500 metriä omaa yksityistä rantaa, ja puutarhasssa kaksi uima-allasta, sekä poreallas. Olisimme halunneet porealtaaseen yöllä, mutta niitä kloorattiin illalla. Älä siis yritä sukeltaa veteen, silloin kun kieltokyltti on esillä. Niin houkuttelevalta, kuin ajatus tuntuukin.

Ranta-alue oli mukava, koska paksusti pehmustettuja rantatuoleja löytyi riittävästi, ja isot kiinteät aurinkovarjot pysyivät tuulessa kunnolla paikoillaan. Rannalla ei todellakaan joutunut oleskelemaan kylki kiinni toisissa auringonottajissa, vaan tilaa löytyi. Maisema Persianahdelle oli rentouttava.

Täälläkin oli minusta jotenkin niin omituinen tuolileikki käynnissä heti aamusta. Asiakkaat marssivat määrätietoisesti varailemaan juuri sitä tiettyä aurinkotuolia itselleen. Pahoittelut, jos jotakuta loukkaan, mutta se on nau-ret-ta-vaa. Herran tähden, nehän ovat vain tuoleja, joissa hikoillaan muutama tunti. Ja täällä ne eivät lopu.

Hilton Al Hamra Beach & Golf Resort
Hilton Al Hamra Beach & Golf Resort
Hilton Al Hamra Beach & Golf Resort

Itse ranta oli tuulinen, mikä noissa lämpötiloissa oli vain plussaa. Huhtikuun lopulla lämpötilat rupeavat hipomaan kovimmillaan jo neljääkymmentä, joten tuuli on ihana asia. Kirkkaassa vedessä, lähes ihonlämpöisissä Persianlahden mainingeissa, voisi jopa kaltaiseni vedenvihaaja lillua iltaan saakka.

Rannalla vuorotteli hieno hiekka ja simpukkamurska. Aikaisin aamusta työntekijät haravoivat yön aikana tulleet roskat ja levät pois hiekalta, ja yleisvaikutelma oli hyvin siisti.

Hotellien yksityisellä rannalla voi liikkua normaalisti uima-asussa, mutta allasalueille siirrytään yleisten tilojen kautta, joten jonkinlainen riittävän peittävä ranta-asu on hyvä varata mukaan. Pyyhkeitä saa kummaltakin uima-altaalta ilman mitään tylsiä pyyhekuponkeja.

Puutarha

Asia mikä miellytti minua erityisesti, oli hotellin laaja puutarha. Tuntui erityisen ihanalta nähdä puutarhassa tuttuja kasveja, koristetupakkaa ja petuniaa. Rupesin väkisinkin miettimään, mitä kukkia tänä vuonna istuttaisin. Koristetupakka on muuten yksi kiitollisimmista kesäkukkijoista, ja pärjää kuumassa auringonpaahteessa, sekä sietää myös hyvin kylmää. Olen kasvattanut sitä itse jo vuosia joka kesä, ja aivan varmasti jälleen.

kukkia 2

Aamiainen

Aamiaisen pääsi syömään myös isolle terasille, ja siellä odotti yllätys. Kukkien keskellä vaani kaksi pientä tiikeriä. Miten voikaan kissanpentu ilahtua varastamastaan paperisesta servetistä. Buffet-aamiainen oli niin runsas, että aikuinen pärjäsi sillä pitkälle iltapäivään.

Erityisesti nostan aamiaisesta esiin terveellisten vaihtoehtojen hyvän valikoiman. Organic food oli hyvin edustettuna. Jopa muffineista löytyi luomutaateli vaihtoehto. Erilaisia valmiita smootheja, myslejä, hummusta, salaatteja, taateleita, juustoja jne. oli enemmän kuin riittävästi tarjolla. Kasvisvaihtoehtoja oli niin paljon, että en tuntenut minkäänlaista tarvetta lähteä syömään vasikanpekonia tai kanamakkaroita. Sikaa kaipaavat löytävät tarjoilupöydän muista ruuista selkeästi erillään.

Täällä, kuten muuallakin Emiraateissa ravintoloiden juomien hinnat ovat sietämättömiä. Esimerkkinä virvoitusjuomat 18AED (n.4€), olut 30AED (10€) 1,5 litran vesipullo noin 20AED, pullo valkoviinia 200 . Pullotettua vettä oli 0,5l per asukas tarjolla huoneessa.

Jos lasten kanssa reissaa, niin paikallisista ostoskeskuksista sai välipalaa hankittua helposti huoneeseen. Katselin hintoja ja laskin nopeasti, että peruselintarvikkeet (juustoa, hedelmiä, jugurttia, vihanneksia, mehua, leipää, leivonnaisia jne.) viikoksi saa sadalla eurolla kevyesti.

Hilton Al Hamra Beach & Golf Resort
Hilton Al Hamra Beach & Golf Resort
IMHilton Al Hamra Beach & Golf ResortG_7581
Hilton Al Hamra Beach & Golf Resort ruoka

Trader Vic´s Mai Tai Lounge

Kävimme syömässä hotellissa myös illallisen,  Trader Vic´s Mai Tai Loungessa, joka on erikoistunut polynesialaiseen ruokaan. Paikka on kuin tehty chillailuun, ja lattari musiikista nauttimiseen. Kun sain kookosdrinkin eteeni, rupesi pitkä matkapäivä muuttumaan  hiljalleen katoavaksi muistoksi, ja lämmin yöilma silitteli mielen hyvin leppoisaksi.

Jaoimme alkuruokana Island Tidbits nimisen annoksen, jossa löytyi ”Crab rangoon, crispy prawns, cheese balls, lamb ribs”. Laitan nämä nimet englanninkielisinä siksi, että tuntuisi hankalalta kääntää sanaa esim. muotoon rapukalakakku. Annos oli todella suuri, ja yhdelle ihmiselle se olisikin ollut aivan liikaa.

Henkilökunta täällä, kuten muuallakin ravintoloissa oli filippiiniläisiä. Joko heidät on koulutettu todella hyvin, tai sitten luontainen lapsirakkaus, saa tarjoilijat leikkimään ja kaitsemaan vieraiden lapsia kaiken kiireen lomassa. Kyselin kauanko kukin oli töissä ollut Emiraateissa, ja pitkiä olivat työurat. 2 vuotta, 6 vuotta jne. Emiraateissa kansalaisten osuus asukkaista on vain reilut 10%, ja se näkyy kaikkialla etnisenä kirjona. Mm. Waldorf Astoriassa työntekijöitä oli 54 eri maasta!

Pääruuaksi Teppo otti Grilled Kalbi Shortribs ”Korean marinated beef short ribs, lettuce cups, mint, thai basil, coriander, jasmine rice”. Annos oli erinomainen. Liha suorastaan suli suussa. Yrttien vahva maku palautti mieleen jälleen sen seikan, että Suomessa niitä käytetään aivan liian vähän ruuanlaitossa.

Itse valitsin Volcano Prawns ”Stir fried garlic prawns, snow peas, shallots, sweet and spicy ginger sauce, pea sprouts”. Voiko annos, jossa on valkosipulia, inkivääriä ja prawneja, tuottaa pettymystä?

Hilton Al Hamra Beach & Golf Resort 1

Miten sujui

Hilton Al Hamra Beach and Golf Resort on sellainen hyvänmielen ja rauhallisen sijainnin hotelli, jossa kaikki sujuu ja on helppoa. Hotellin henkilökunta oli matkamme parhaimmistoa. Siis oikeasti ystävällistä. Aidon auttamisen halun erottaa kyllä opetetusta: ”Kyllä madam, tietenkin madam”-mantrasta, jota usein kuulee. Tule tänne uimaan, pelaamaan golfia, hankkimaan täydellinen rusketus ja nauttimaan rauhasta.

 

Mitä mieltä olet? Yöpyisitkö täällä? Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita.

One hour from busy Dubai you will find a relaxed rustic Emirate of Ras Al Khaimah and a luxury resort with beautiful view to Persian Gulf. Colorful gardens, relaxed white sand beaches and fantastic polynesian fusion restaurant – we did enjoy.

Hilton Al Hamra Beach & Golf Resort

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

13 comments

L-A S. 8 tammikuun, 2016 - 1:41 pm

Luimme tämän kirjoituksen ennen matkaamme ja saimme paikasta käsityksen, joka poikkesi todellisuudesta monessakin mielessä. Kiitos kuitenkin kirjoittajalle vaivannäöstä. Pääosin olemme samaa mieltä, mutta alla muutama asia jotka itse toisimme esille. Kuten huomaatte, niin koimme jotkut asiat täysin erilailla kirjoittajan kanssa. Toisen roska on toisen aarre ja päinvastoin.

Palvelu oli kyllä todella ystävällistä ja lobby oikein viehättävä. Villan huone oli hulppean kokoinen, mutta pahasti rempallaan. Saranat naukuvat, lukot rikki, ikkunat likaiset ja kaikki viemärit vetivät huonosti. Lisäksi ilmastointi piti melkoisen kovaa meteliä. Eikä se puutarhakaan kulkuväylineen ja uima-allasalueineen ollut mielestämme kovin hyvin hoidettu. Uutena varmaan ihan hieno, mutta huonosti ylläpidetty. Tämä pätee koko hotelliin.

Yleinen hintataso ei ollut ihan niin korkea mitä tuossa kirjoituksessa kuvattiin. Esim. hotellin ja lentokentän välinen taksimatka maksoi alle 240 AED. Ja tässä oli kyseessä Al Maktoumin kenttä (DWC), joka sijaitsee n. 60km kauempana, kuin tuo vanha DXB, johon kirjoittaja viittasi. Myöskään ruoka ja juomat eivät olleet noin kalliita. Onkohan sitten viime aikojen vahva euro vaikuttanut hintatasoon… ;D. Matkamme oli alkutalvesta 2015.

Aamuinen tuolileikki altaalla ei ole naurettavaa jos matkustat täysin tai lähes uimataidottoman lapsen kanssa!!! Jos et itse halua istua altaassa jatkuvasti, niin tuoli mahdollisimman lähellä lastenallasta on todella paljon elämää helpottava asia. Elämän ehtoopuolella olevat ihmiset eivät tietenkään sellaista ymmärrä/muista.

Vain päärakennuksen huoneista allasalueelle kuljetaan lobbyn läpi. Villoista siirryttäessä läpikuultava kietaisuhame ja naruolkaiminen toppi oli aivan ok ja yleinen käytäntö.

Hotellin eri ravintoloiden ruoat aamupaloineen olivat mielenkiintoisia ja jännittäviä, mutta kulinaristisesti ei mitään ilotulitusta. Yleisarvosana hyvä.

Hotellin puolesta ei ollut oikeastaan mitään aktiviteetteja sen enempää lapsille kuin aikuisillekaan.

Emme antaneet näiden em. loppujen lopuksi aika pienien epäkohtien haitata ja matkamme oli erittäin onnistunut. Matkustamme varmasti joskus uudestaan Emiraatteihin ja ehkä myös Al Hamraan. Silloin kuitenkin valitsemme toisen hotellin.

Saa nähdä julkaistaanko tätä kirjoitusta, kun muut alkuperäistä kirjoitusta arvostelleet kommentit on poistettu tai ainakaan me emme niitä enää löytäneet… ;D

Reply
Anna Koskela 8 tammikuun, 2016 - 3:52 pm

Kiitos pitkästä kommentistasi.

Kommentteja ei moderoida, vaan ne julkaistaan heti, kuten ehkä huomasitkin. Ei ole mitään syytä poistaa, tai olla julkaisematta lukijan mielipidettä. Parhaimmillaan kommentoijien välille syntyy vuoropuhelua, joka hyödyttää kaikkia.

Bloggaaja kertoo kokemuksensa omasta kulmasta. Lukijoiden kokemukset voivat hyvin kirjoitettuina olla aivan yhtä arvokkaita muille tietoa etsiville.

UAE on mukava matkakohde, ja uskon itsekin sinne vielä palaavani.

Reply
Hilton Ras Al Khaimah Resort & Spa ja elämäni paras Churrasco! - TÄMÄ MATKA 13 kesäkuun, 2015 - 10:51 am

[…] kirjoittanut kokemuksia myös  Hilton Al Hamra Beach and Golf Resortista. Eli kurkkaa sekin, jos RAK:in hotellitarjonta […]

Reply
Reissaaja 2 toukokuun, 2015 - 8:41 am

Vieläkin parempi!

Tosi kaunis puutarha.

Reply
Anna Koskela 7 toukokuun, 2015 - 2:36 pm

Oli!

Todella hieno 🙂

Reply
Jerry / Pako Arjesta 30 huhtikuun, 2015 - 9:02 am

Elisa laittoi vihdoin netin toimimaan viikon myöhässä, joten nyt pääsen lukemaan taas blogeja ja kommentoimaan :). Siispä kiitos linkkauksesta!

En muuten tiennytkään, että monissa paikoissa turndown service tulee automaattisesti, jos ei tajua laittaa lappua oveen :O. Luulin, että se on aina pakko pyytää, vaikkakin Kämpissä ensimmäisen pyynnön jälkeen se tuli yllätyksenä myös toisena iltana.

Tuo on kyllä todella hulppean näköinen hotelli ja huonekin on ykkösluokkaa :D! Se on harmillisen totta, että huoneen/huoneiston koosta riippumatta kylpyhuone voi olla todella pieni. Onneksi näin ei kuitenkaan ollut tuolla. Kysyn tarkennuksena, että onko wifi ilmainen minkä tahansa tason HH-kortilla vai pitääkö olla vähintään Gold? Monissa hotelleissa nimittäin tuo Gold on minimi, mutta sehän olisi vain hyvä, jos tämä paikka olisi poikkeus.

Nuo juomien hinnat ovat kuitenkin ihan järkyttäviä tuolla päin maailmaa :O. Ehkä se kompensoituu jossain muussa.

Todella hyvältä näyttävä hotelli, jossa yöpyisin mielellään itsekin :).

Reply
Anna Koskela 30 huhtikuun, 2015 - 12:20 pm

Oijoi. Nettikatko :/

Turndown service on monessa paikassa vakio. Tai siis, on ollut lähes poikkeuksetta Aasian suunnalla meidän käyttämissämme hotelleissa. Jotenkin jopa oletan sen kuuluvan automaatiopalveluun tietyn tason ylittävissä hotelleissa, vähän kuten normaali siivouskin. En oikein aina vaan tykkää, että huoneeseen mennään, jos siellä on läppärit ja muu omaisuus levällään, joten siksi aika usein pistän lapun oveen, että pysykää poissa. Euroopassa en niinkään ole tuota pavelua automaattisesti saanut. Tosin Ranskan ja Italian hinnakkaissa hotelleissa se usein tehdään automaattisesti.

Kyllä tässä ihan perus HHonor kortti riitti. Ei meillä tosiaan mitään Goldeja ole : ) Mutta voihan tuossa eroja olla maittain.

Juomien (ja ruokien) hinnat olivat todella kalliita. Toisaalta laatu on erinomainen ja asuminen tuolla minusta laatuun nähden todella edullista.

Reply
Jerry / Pako Arjesta 1 toukokuun, 2015 - 11:15 am

Jep, voi sanoa, että kyllä ketutti aika kovasti, kun samassa taloudessa asuu kaksi aktiivibloggaajaa, joista toinen on vielä yrittäjä x).

Ymmärrän täysin, mikset halua kenenkään menevän huoneeseen, kun siellä on kaikki arvotavarat levällään. Koskaan ei pitäisi olla liian luottavainen henkilökunnan suhteen, vaikka myönnän, etten useinkaan itse harjoita tarpeeksi hyvää varovaisuutta.

Esimerkiksi Tokiossa netti kuului muistaakseni vasta, jos oli Gold tai Platina tai sitten yöpyi Executivessa tai korkeammassa huoneluokassa. Eli hyvinkin mahdollista, että maittain ja hotelleittain vaihtelee nuo käytännöt.

Hyvä, että elintarvikkeiden hinnat kompensoituvat muissa jutuissa :).

Reply
Anna Koskela 1 toukokuun, 2015 - 7:46 pm

😀 Eikä se varovaisuuskaan aina auta. Jakartassa multa vietiin esim. naamarasvat. Jäljelle jäi vain tyhjä tuubi. Toivottavasti meni hyvään tarpeeseen!

Tällä reissulla vietiin yhdessä Dubain hotelissa Vallet Parkissa autosta bensat, koska emme ilmeisesti tipanneet riittävästi. Bensa maksaa tuolla 0,50€/litra, eli kyse ei ollut rahasta vaan kiusan teosta. Kaikkeen ei voi mitenkään varautua…

Reply
Jerry / Pako Arjesta 5 toukokuun, 2015 - 12:33 pm

No huhhuh! Enpä edes osaisi kuvitella tuollaisia varkauksia :O.

Anna Koskela 7 toukokuun, 2015 - 2:32 pm

Voih : ) Välillä kaikki lähtee mikä ei ole umpiteräksellä kiinni.

Maarit Johanna 28 huhtikuun, 2015 - 8:52 pm

Tämä vaikuttaa olevan ihan Hiltonien aatelia! Puutarha tekee kyllä paljon, samoin se aamiaisen laatu. En usko että Hilton Strandin aamupalasta voisi puhua edes samassa lauseessa tuollaisen kattauksen kanssa.
Se on käsittämätöntä miten toiset kansallisuudet soveltuu asiakaspalvelutyöhön vain niin paljon paremmin kuin toiset. Filippiiniläisiä en ole itse vielä nähnyt, mutta haluaisin sen kuuluisan palvelualttiuden varsinkin hotellivierailulla vielä kokea.

Reply
Anna Koskela 28 huhtikuun, 2015 - 9:35 pm

Olihan tuo melko mukava!

Itse tykkään isoista puutarhoista ihan valtavasti. On mahtavaa lähteä aamusta puutarhan kautta rannalle kävelemään.

Kyllä nämä aamupalat, mitä tällä reissulla söin, ovat jotain ihan jotain muuta, kuin väsyneet Emmentalit ja vanhat kuivettuneet kurkkuviipaleet, mitä usein Suomessa (hyvissäkin hotelleissa) tarjotaan. Kotimaassakin saa hyviä aamiaisia, mutta nämä kaikki UAE:n aamiaiset olivat ihan eri tasolla. Kaikki oli niin tuoretta ja valikoitua. Eri laatuja oli riittävästi ja ei todellakaan menty halvimman kautta.

Reply

Leave a Comment