Guinea-Bissausta Beniniin - Lääkitys kuntoon? + piikit.

Guinea-Bissausta Beniniin – Lääkitys kuntoon? + piikit.

by Anna

Guinea-Bissausta Beniniin – Rokotukset ja lääkitys?

Lääkitys kuntoon? Tuossapa tiivistyy oikeastaan aika hyvin suurimman osan ihmisten ajatukset, kun kerron olevani menossa bussilla Guinea-Bissausta Beniniin.

Kaveri: Moi pitkästä aikaa. Mihis olet seuraavan kerran menossa?
Minä: Moi, moi. Joo, mä lähden bussilla Guinea-Bissausta Sierra Leonen, Liberian, Norsunluurannikon ja kolmen muun mestan kautta Beniniin.
Kaveri: ??? (Mitä ihmettä nyt taas. Miksi edes kysyin… Never stop the madness tän muikin kohdalla.)
Kaveri: Ai, siis kuulostaa tosi mielenkiintoiselta. Onko tämä joku hyväntekeväisyysjuttu? (Yrittää hahmottaa epätoivoisesti missä nämä mestat edes on ja näyttää silti fiksulta.)

Ei siinä mitään. Tajua itsekin, miten hullulta tämä reissu kuulostaa. Saatan jopa myöntää, että reissugeenit ja reissukärpäsen purema pitää olla, jotta tällaiseen lähtee.

Mutta sitten se tärkein. Lääkitys ja rokotukset on ihan oikeasti ja vastuullisesti hoidettava kuntoon ennen matkaa. Sillä niin hullu en todellakaan ole, että rokotuksitta ja tuurilla menisin.

Guinea-Bissausta Beniniin - Lääkitys kuntoon? + piikit.

Rokotukset

Mietin pitkään miten hoitaisin rokotukset tulevalle Länsi-Afrikan matkalle. Helpoin tapahan olisi ollut mennä yksityiselle, mutta hinnat olivat aika kovia. Itse asiassa sikamaista rahastusta. Päätin testata Pohteen, eli Pohjois-pohjanmaan hyvinvointialueen digitaalista sote-klinikkaa. Klo 12:55 olin jonossa sijalla 6. Kirjoitin esitietolomakkeeseen tarkkaan mitkä rokotukset/lääkitykset haluan, joten sairaanhoitajan oli helppo välittää ne lääkärille. Klo koko 14:00 homma oli hoidettu ja reseptit olivat Kannassa klo 15. Tämän jälkeen soitin apteekkiin ja pyysin tilaamaan tuotteet, sekä sovin ajan apteekin terveydenhoitajalle. Kolmessa päivässä homma oli hoidettu.

Säästö oli merkittävä ja selviää jutun lopussa.

Pikavuoro Gambia-Benin.

Pikavuoro maailman ympäri käynnistyy taas joulukuussa 2024. Taustana sen verran, että Länsi-Afrikan 1/3 osuus alkoi Marokon Tangerista 17.02.2024 ja matka päättyi Gambiaan 08.03.2024. Itse matkustin Pikavuoron kyydissä Marokon Marrakeshin Länsi-Saharan ja Mauritanian kautta Senegalin Dakariin. Jo tuon ensimmäisen reissun aikana oli tiedossa, että bussin matka jatkuisi kohti Etelä-Afrikkaa. Tuolloin mietin, että jos vain mahdollista, osallistuisin niin monelle osuudelle kuin mahdollista.

Kahdeksas päivä elokuuta 2024 kello 14.45 tuli tieto, että Länsi-Afrikka 2/3 toteutuu. Kello 17.45 minulla oli kaikki lentoliput!

Pikavuoro Länsi-Afrikka 2/3 osuus pitää sisällään seuraavat maat: Gambia, Senegal, Guinea-Bissau, Guinea, Sierra Leon, Liberia, Norsunluunrannikko, Ghana, Togo ja Benin. Itse hyppään mukaan Guinea-Bissausta ja palaan Beninistä.

Matkailijan rokotukset.

THL:n mukaan matkailijalla tulisi olla seuraava rokotesuoja:

  • koronavirustauti (COVID-19). No joo – tämä taisi olla ja mennä.
  • jäykkäkouristus ☑️
  • kurkkumätä ☑️
  • polio ☑️
  • tuhkarokko ☑️
  • sikotauti ☑️
  • vihurirokko ☑️
  • influenssa, jos matkailija kuuluu riskiryhmään ☑️

Jäykkäkouristus ym. rokotuksista olen pitänyt huolen. Myös polion tehosteen olen pyytänyt säännöllisesti. Muutama vuosi sitten eteen tuli kuitenkin MPR-rokotteen kattavuus. 1960-luvun lopussa tai 1970-luvun alussa syntyneillä suoja voi olla puutteellinen, sillä osa heistä ei ole sairastanut tuhkarokkoa, sikotautia tai vihurirokkoa ja heitä ei ole rokotettu. Itse kuuluin juurikin tuohon ryhmään. Suomessa näitä tauteja alettiin ehkäistä MPR-rokotusohjelmalla vuonna 1982. Sain tämän rokotteen terveysasemalta vain pyytämällä, eli tämä(kin) on kunnossa.

Hepatiitti-rokotukset (Twinrix A- ja B -hepatiittiin) on otettu vuosia sitten, joten tämä on hoidossa.

Malarialääkitys.

Terveyskirjasto.fi-sivuilla kerrotaan seuraavaa malarian estolääkityksen vaihtoehdoista: ”Suositeltu estolääke riippuu alueen resistenssitilanteesta. Vaihtoehdot ovat käytännössä meflokiini (Lariam), atovakonin ja proguaniilin yhdistelmä (Malarone) ja doksisykliini, jotka ovat teholtaan yhtä hyviä.” Itse ajattelin mennä doksisykliinillä, sillä se on samalla antibiootti ja mahdollisesti ehkäisee myös jonkun turistiripulin. 

Arvio hinta 15 euroa. Toteutui 27,22 euroa. Tätä pitääkin syödä vielä kuukausi matkan jälkeenkin.

Keltakuume.

Monissa maissa vaaditaan maahan tulevalta matkailijalta todistus keltakuumerokotuksesta, varsinkin jos matkareitti on kulkenut keltakuumeen endeemisten alueiden kautta. Riskiksi katsotaan jo se, jos on viettänyt yli 12 tuntia endeemisen alueen lentokentällä koneen vaihdon ajan. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan yksi annos rokotetta antaa elinikäisen suojan. Tehostetta ei siis tarvita eikä maiden välisessä liikenteessä tehosteannoksia saa kansainvälisen terveyssäännöstön mukaan vaatia.

Valitettavasti nyt näyttää yleistyneen tapa, että rajaviranomainen vaativat 10 vuotta tuoreempaa rokotuskorttia (lahjusten tarpeessa?).

Olen matkustellut vuosikymmenet sillä oletuksella, että minulla on keltakuumerokotus. Tai siis minulla on ollut se keltainen vihkonen vuodesta 2001 tunnontarkasti täytettynä, mutta ei siinä mitään keltakuumeleimoja ole. Tulevalle matkalle tämä rokotus tarvitaan. Keltaku ei ole vapaaehtoinen, vaan edellytys moneen maahan pääsystä.. Esimerkiksi Guinean e-visahakemuksessa tulee olla todistuksesta kuva. 

Rokote on yleensä hyvin siedetty, vain 2–5 % rokotetuista saa lieviä haittoja kuten kuumetta, lihaskipua ja päänsärkyä, joka alkaa noin 2 vuorokautta rokottamisesta ja voi kestää 5-10 päivää. 

Arvio hinta noin 100 € Ei Kela-korvausta. Toteutui 63 euroa.

Keltakuumaan esiintyminen Afrikassa.
Vanha ja uusi ”keltainenvihko”.

Lavantauti.

Lavantaudin voi parhaiten välttää hyvällä käsi- ja elintarvikehygienialla. Turisti, joka oleskelee lyhyitä aikoja kaupungeissa ja hyvissä hotelleissa, ei yleensä tarvitse lavantautirokotusta. Liikumme ja pysähtelemme todella syvällä maaseudulla, joissa hygienia on mitä on. Mahdollisesti hankalin monen päivän matkaosuus tulee Bissaun ja Conakryn välille. Lavantautirokote ehkäisee myös osin turistiripulia. 

Ajattelin ottavani lavantautirokotteen (Vivotif-kapselisarja suun kautta ennen malariaestolääkityksen aloittamista). Osoittautui, että Vivotif oli koko loppu Suomesta ja lisää ei tule hetkeen. Mikkelin apteekissa löytyi vielä yksi paketti ja ehkäpä pääkaupunkiseudulta olisi ollut yksityisillä vielä jemmasta tätä. Päädyin pyytämään lääkäriltä uuden reseptin pistoksena saatavaan Typhim Vi -rokotteeseen. Tämä voimassaoloaikakin on pidempi, joten ehkäpä ihan hyvä näin.

Suojaavia vasta-aineita kehittyi yhden viikon kuluttua rokotuksesta 60 %:lle, 2 viikon kuluttua 80 %:lle ja 4 viikon kuluttua 96 %:lle rokotetuista. 

Arvio hinta noin 75 €. Ei Kela-korvausta. Toteutui 37,50 euroa.

Meningokokki.

Meningokokki, Neisseria meningitidis, on bakteeri, joka voi aiheuttaa aivokalvotulehduksen tai vaikean yleisinfektion. 

Tavallinen turisti ei yleensä tarvitse meningokokkirokotusta. Meningokokkirokotus suositellaan kuitenkin otettavaksi, kun oleskellaan tavallisten turistikohteiden ulkopuolella. Mietin ensin tämän tarpeellisuutta, mutta päädyin kuitenkin sen ottamaan.

Afrikan meningiittivyöhyke.

Arvo hinta 100 euroa. Toteutui 64,80 euroa.

Influenssarokotus.

Influenssarokotuksen olen ottanut joka vuosi, joten se oli helpoin hoitaa tässä samalla.

Arvio hinta 55 euroa. Toteutui 16,90 euroa.


Rokotteet yhteensä 182 euroa + terveydenhoitajan palkkio 28 euroa. Alun perin laskin, että sairaanhoitajan palkkion, palvelumaksun ym. jälkeen yksityisellä olisi palanut rahaa minimissään 408 euroa.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

14 comments

Virpi / Virpin Maailma 14 lokakuun, 2024 - 1:01 pm

Sulla on mielenkiintoinen matka tiedossa! Ja varmasti sen toteuttamiseen tarvitaan jonkinmoiset reissugeenit. 😀 Rokotteet on yllättävän kalliita, mutta oli kyllä merkittävä säästö ottaa ne julkisella puolella yksityisen sijaan.

Reply
Eveliina / Reissukuume 13 lokakuun, 2024 - 11:33 pm

Niin vain sitä uppoaa lääkkeisiinkin rahaa – kaiken muun ohella tietenkin 😀 Mä oon toistaiseksi matkustanut vain maihin, joihin ei ylimääräisiä rokotuksia tarvita/suositella. Siinä mielessä postauksessa oli siis paljon uutta asiaa!

Reply
Cilla Maria Travel 13 lokakuun, 2024 - 10:13 am

Täytyi tsekata omakin yellow book, että sieltä leima löytyi. Vuodelta 2019 on oma Stamaril-annos pistetty. Vivotifin otin Mongoliaan aikanaan, Malaronet jäi syömättä, kun Keski-Amerikassa ei juurikaan hyttysiä ollut. Harmittaa kyllä kun meni melkein 100 euroa hukkaan. Tabletit meni vanhaksi 2023 eikä niitä siihen mennessä tarvittu muuallakaan. Lähdetään tammi-helmikuuksi Kaakkois-Aasiaan ja siellä mietin vähän, että otanko jotain lisärokotteita, koska me oleskellaan mm. Laosin maaseudulla.

Reply
Anna 13 lokakuun, 2024 - 10:55 am

Kiitos Cilla

Mä luulen, että niiden Malarone pillereiden teho on edelleen kunnossa, jos on säilytetty kuivassa. Mulla on kavereita, jotka on syöneet ”hieman” vanhoja lääkkeitä. Ei siis mitään 10-vuotta vanhoja kuitenkaan.

Näiden rokotteiden kanssa on aina hieman sellaista arpomista. Tämä oli nyt hetkeen isompi setti minkä otin. Terkkarikin naureskeli, että ei ole aikaisemmin neljää rokotetta kelleenkään antanut.

Reply
Hannele/ Hipaisuja Maapallolla 10 lokakuun, 2024 - 5:05 pm

Postaus sai mut kurkkimaan piirongin laatikkoon että onko mulla siinä keltakuumerokotustodistuksessa leima. Olihan siinä —vuodelta 2003 —mutta aika himmeänä. Alkuvuodesta olin Ugandassa ja Ruandassa, mutta onneksi kukaan ei ollut kiinnostunut pahvivihkosestani. Itse oltin viimeksi malarianestona doksisykliinin. Sen verran harvoin olen syönyt antibioottia, että en pelkää tulevani immuuniksi.
Toi muuten jaksaa aina ihmetyttää että mihin sen rajan vetäisi: ”Oletko viikon viidakossa?” tai ”Oletko sillä ja sillä alueella yli viisi päivää?” ja niin edelleen. Onko esimerkiksi niin, että hyttynen, joka levittää tautia kiertelee ja kaartelee ympärilläni ensin esimerkiksi viikon ja vasta sen jälkeen hyökkää kimppuun.

Reply
Anna 13 lokakuun, 2024 - 10:52 am

Kiitos Hannele

Mulla on myös antibiootit niin harvassa, että en pelkää tuota nappailla.
Kyllä, nuo ohjeet ovat varsin hankalasti tulkittavia. Olisi helpompaa tukita tyyliin ota/älä ota -suosituksia.

Reply
Krista / Kristallinhohtoa 9 lokakuun, 2024 - 10:13 pm

No huh! Itse täytyy tunnustaa tyhmyyteni, että en edes ole koskaan kuullutkaan jostain noista paikoista, saatikka tiedä edes missä ne ovat

Reply
Anna 13 lokakuun, 2024 - 10:49 am

Kiitos Krista

En välttämättä usko, että olet menettänyt mitään olennaista, vaikka kaikki Länsi-Afrikan maat eivät olekaan hallussa 😉

Reply
Pirkko / Meriharakka 9 lokakuun, 2024 - 2:38 pm

Enpä taida ihan tuolla tarkkuudella tavannut selvittää ihan kaikkea Afrikkaankaan suunnatessamme. Lavantauti ja kolera taisi kyllä tavanomaisten lisäsi olla kuvioissa Länsi-Afrikan pidemmälle kierroksellamme. Malariaan olemme yleensä syöneet Malaronea, mutta ehkäpä pitäisi tutustua tuohon doksisykliiniinkin sen tiimoilta, tosin meillä on jatkuvat Malarone-reseptit valmiina – seuraava kuuri on tarkoitus syödä jo marraskuun alussa 🙂 Edullisuus voi olla hyvä juttu, mutta onko sitten tarpeeton antibiottikuuri hyvä juttu … hmm …
Koronan ja influenssan osalta olenkin jo onneksi (?) sitä ikäryhmää, että terveysasemat hoitavat ne ihan ajoissa marraskuun alkuakin ajatellen.

Reply
Anna 13 lokakuun, 2024 - 10:25 am

Kiitos Pirkko

Itse olen syönyt Malaronea normaalisti, mutta nyt ajattelin kokeilla doksisykliiniä. Sisareni on sitä miehensä kanssa syönyt ja suositteli kokeilemaan.

Nyt tuli kyllä selviteltyä näitä aika perinpohjaisesti. Ehkäpä liikaakin.

Reply
Mari / Maailma kotina 6 lokakuun, 2024 - 9:17 pm

Täytyypä tarkistaa onko omassa keltakuumepassissa leima – senkö jälkeen se siis kelpaa vaikka olisi vanhempikin? Upea reissu tulossa.

Reply
Anna 13 lokakuun, 2024 - 10:23 am

Kiitos Maria

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan yksi annos rokotetta antaa elinikäisen suojan. Tehostetta ei siis tarvita eikä maiden välisessä liikenteessä tehosteannoksia saa kansainvälisen terveyssäännöstön mukaan vaatia.

Reply
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 6 lokakuun, 2024 - 7:27 pm

Lääkkeet ei tosiaan ole ilmaisia. Itsellä on ollut niin, että pistämiset on saanut toteuttaa työterveyshuollossa, mutta itse lääkkeen on pitänyt maksaa. Ei tosiaan ilmaista puuhaa. Käytännössä kaikki matkustajarokotteet on koko ajan meillä ”voimassa”. Malarian suhteen ollaan aina valittu Malarone, kaikkein kallein, mutta ollaan todettu hyväksi. Näin toimitaan varmaan jatkossakin.

Reply
Anna 13 lokakuun, 2024 - 10:22 am

Kiitos Mikko

Ei tosiaankaan ole ilmaista. Rahan menoa ei voi estää…

Reply

Leave a Comment