Gdańskin vanhakaupunki – Paras viikonloppukohde?

by Anna

Gdańskin vanhakaupunki on upea viikonloppukohde

Gdańskin vanhakaupunki on nopeasti nousemassa suomalaisten suosimaksi viikonloppukohteeksi. Kaupunki ns. trendaa. Ja ei ihme. Gdańsk on lähellä, yhteydet sinne ovat hyvät, hintataso on edelleen edullinen ja kaupungista löytyy laaja kattaus mukavia ravintoloita. Vanhakaupunki on kompakti, joten kävelukatujen ja museoiden kiertäminen sujuu näppärästi jalkaisin. Ja joulun aikaan kaupungista löytyy ihana Joulutori.

Erittäin viihtyisä Gdańskin vanhakaupunki, saattaa yllättää kauniita fasadeja tutkivan turistin. Luulen ettei monikaan vierailija ymmärrä koristeellisia julkisivuja katsoessaan, kuinka laajasti kaupunki tuhoutui toisessa maailmansodassa. Yli 90% kaupungista oli raunioina, kun sota päättyi.

Gdańskin vanhakaupunki

Gdańskin vanhakaupunki

Gdańskin vanhakaupunki

Gdańskin jälleenrakennus sodan jälkeen oli valtaisa ponnistus köyhälle maalle

Gdańskin vanhakaupunki rakennettiin 1950- ja 1960-luvuilla, ja siitä tuli kommunistisen Puolan tärkeä satama- ja teollisuuskaupunki. Materiaalina käytettiin paljon 60 km päässä sijaitsevan Elbląg nimisen kaupungin raunioista otettuja tiiliä, koristeita ja muita rakennusaineita.

Jälleenrakennuksessa jäljiteltiin kaupungin vanhaa arkkitehtuuria ja poistettiin kaikki saksalaisuudesta kertovat muistomerkit. Jokainen saksankielinen nimi vaihdettiin puolankieliseen. Jälleenrakentamisella oli myös poliittinen ideologia. Se oli yksi tapa vakuuttaa kansalaisia siitä, että sota oli voitettu.

Untitled
Neptunuksen suihkulähde on Gdanskin symboli. Sen takana näkyy ”Artusin hovi”, eli rakennus jossa kokoontuivat keskiajalla kaupungin mahtikauppiaat neuvonpitoon. Myöhemmin rakennus toimi kaupungin liikemiesten klubina.

Neptunuksen suihkulähde

Untitled

Gdańskin vanhakaupunki

Untitled
Motławajoen rannalla on tummanpuhuva, keskiaikaisen Euroopan suurin nostokurki Stary Żuraw, jolla aikanaan lastattiin ja tyhjennettiin kauppalaivoja. Stary Żuraw toimi ihmisenergialla. Suuria ”oravanpyöriä” polkivat orjat. Długie Pobrzeże -rantapromenadi on täynnä ravintoloita
Gdańskin vanhakaupunki

Gdańskin vanhakaupunki | Mariacka-katu lieneen Gdańskin vanhankaupungin kaunein

Gdańskin vanhankaupungin viihtyisin (myös Instagrammaavin) kävelyosuus löytyy Mariacka-kadulta. Tällä kadulla asui aikanaan kauppiaita ja talojen edestä löytyy edelleen upeita terasseja, portaikkoja, relieffejä sekä gargoileja, eli hirviömäisiä vedensyöksijöitä.

Kadulla myydään erityisesti meripihkaa. Gdańskia pidetään maailman meripihkapääkaupunkina ja Itämeren kultaa on tarjolla paljon. Kaupungissa on jopa oma meripihkamuseo eli puolaksi Muzeum Bursztynu.

Mariacka-katu

Mariacka-katu

Mariacka-katu

Mariacka-katu

Mariacka-katu

Mariacka-katu

Gdańskin vanhakaupunki | Kävelykatuja riittää

Myös viereinen Świętego-katu on mukava käveltävä. Tällä kadulla on yksi hauska näky ylitse muiden ja se on julkinen vessa puistossa lähellä porttia. Tai ei siis itse vessa, vaan sen vessavahdit. Samat muorit istuivat siinä aamusta iltaan vieretysten. Aikanaanhan yleisövessojen valvojia oli myös Suomessa, mutta eipä pariinkymmeneen vuoteen ole kyllä enää näkynyt

Asuimme tällä Świętego Ducha -kadulla, VIU Goodnight Gdańsk Apartments -nimisessa huoneistossa. 4 yötä maksoi 123 euroa, eli kyseessä oli varsin edullinen paikka. Sijainti oli erittäin hyvä keskellä Gdańskin vanhankaupungin kävelykatuja ja avaimet sai näppärästi avainboxista.

Siivousta kohteessa pitäisi tehostaa. Seinissä ja kalusteissa oli tahroja ja pölyä. Huono ja kapea sänky oli sijoitettu hyvin pieneen alkooviin. Sänkyyn ei päässyt toiselta puolelta lainkaan, vaan petiin joutui könyämään jalkopäästä. Lakanat olivat niin naftit, että eivät pysyneet paikoillaan. Huoneisto oli kohtuu hiljainen, mitä nyt viimeisenä yönä tuli joku känniporukka viereiseen asuntoon. Ilmastointia ei ole, joten kesällä voi tulla kuuma.

Jos Gdańskin vanhakaupunki kiinnostaa, vinkkaan, että erinomainen valinta on Retro Glamour -niminen huoneisto. Paikka sijaitsee aivan Brama Zielonan eli Vihreä portin vieressä. Yövyimme siellä vuonna 2017 ja olisin varannut tämän uudestaan, mikäli asunto vain olisi ollut vapaa. Kuvia voit katsella täältä.

Gdańskin vanhakaupunki

Gdańskin vanhakaupunki

Gdańskin vanhakaupunki
Gdańskin vanhakaupunki
Gdańskin vanhakaupunki
Rantapromenadia vastapäätä oleva Ołowianka-saari on täynnä uudempaa rakennuskantaa. Tuolta saarelta löytyvät suuremmat hotellit, huvivenesatama ja muutama hyvä ravintola.
Gdańskin vanhakaupunki
Kanavassa kelluu Sołdek-höyrylaiva, joka muodostaa kolmen entisen vilja-aitan kanssa Puolan laivastoa ja merenkulun historiaa esittelevän museokokonaisuuden.
Wielka Zbrojownia
Wielka Zbrojownia on entinen armeijan rakennus, jonka julkisivu on erityisen hieno auringon osuessa siihen.
Gdańskin vanhakaupunki
Kaplica Królewska, eli kuninkaallinen kappeli, takana Marian-kirkko.
Gdańskin vanhakaupunki
Ratusz Głównego Miasta, eli kaupungintalo. Rakennuksen sisällä on museo, jossa oli ainakin 2017 valokuvanäyttely Gdańskin vanhasta keskustasta ja sen eri vaiheista ennen ja jälkeen toisen maailmansodan. Kaupungintalon kellotornista kuuluu tasatunnein hauska, mutta hieman epävireisen kellopelin luritus.

Gdańskin vanhakaupunki | Kirkot

Gdańskin vanhakaupunki on täynnä kirkkoja. Aivan sen keskellä sijaitsee maailman suurin tiilikirkko, Pyhän Marian kirkko. Mariankirkkoa rakennettiin miltei 160 vuotta (1343-1502). Toisessa maailmansodassa se vaurioitui pahasti ja kirkko onkin edelleen yksi suuri remonttikohde.

Jättimäisyys ei tarkoita välttämättä mestariteosta ja Pyhän Marian kirkko ei olekaan mitenkään erityisen kaunis. Sisällä kannattaa silti käydä, sillä kirkossa on mielenkiintoinen astrologinen kello 1400-luvulta ja torni, johon kesäisin pääsee kiipeämään.

Kirkon triptyykin Viimeinen tuomio (Hans Memling, maalattu 1467-1671) tilattiin aikoinaan Italialaiseen kirkkoon Firenzen Medici- pankinjohtaja toimesta. Paul Benecke niminen merirosvon kuitenkin varasti maalauksen ja lahjoitti sen Pyhän Matrian kirkolle. Triptyykki seikkaili sotien aikana mm. Louvressa ja Eremitaašissa, mutta on nyt palannut Gdańskin kansallismuseoon. Esillä kirkossa siis vain kopio.

Gdańskin vanhin kirkko – Pyhän Katariinan kirkko (1350-1500), sijaitsee karmeliittaluostarin vieressä. Tämäkin kirkko kärsi sotavuosina paljon tuhoja, mutta viimeisin katastrofi tuli vuonna 2006, jolloin kirkon kattorakenteet tuhoutuivat täysin tulipalossa.

Gdańskin vanhakaupunki

Gdańskin vanhakaupunki

Viimeinen tuomio (Hans Memling, maalattu 1467-1671)

Gdańskiin voi hyvinkin lähteä vain herkuttelemaan

Gdańsk ei vielä muutama vuosi sitten ollut mikään kulinarismin aarreaitta. Nykyisin Gdańskin hyvät ravintolat houkuttelevat lähtemään koska tahansa kaupunkiin käymään.

Kun edellisen kerran kävimme kaupungissa vuonna 2017, kiinnostus oli joulutorissa. Nyt syyskuussa 2019 lähdimme matkaan tarkoituksena vain herkutella. Hintataso on edelleen edullinen (kallein illallinen maksoi 40 euroa), kivoja ravintoloita tulee jatkuvasti uusia ja kaupunki on täynnä hyviä leipomoita, joista saa ostettua ihania piiraita ja kakkupaloja kämpille.


HISTORIAA: Gdańsk – Kaupunki  josta toinen maailmansota alkoi

Syyskuussa 2019 tuli 80 vuotta kuluneeksi siitä, kun natsi-Saksa ja Neuvostoliitto jakoivat Puolan keskenään. Hitler ja Stalin olivat elokuussa 1939 tehneet ns. Molotov–Ribbentrop-sopimuksen, jossa sovittiin hyökkäämättömyydestä maiden välillä ja jaettiin Suomi, Baltianmaat, Romania ja Puola maiden kesken.

Saksalainen taistelulaiva Schleswig-Holstein purjehti Danzigin satamaan ”rauhanomaiselle” laivastovierailulle elokuun lopulla 1939. Alus ankkuroi kanavaan Westerplatten ja mantereen välille lähelle puolalaisten varuskuntaa.

1. syyskuuta 1939 Schleswig-Holstein ampui täyslaidallisen tykeillään kohti Westerplattenin linnoitusta. Tätä täyslaidallista pidetään todennäköisenä toisen maailmansodan avauslaukauksena.

Saksa aloitti välittömästi hyökkäyksen koko Saksan ja Puolan rajan leveydeltä ja eteni kymmenessä päivässä Varsovaan asti.

Neuvostoliitto aloitti oman hyökkäyksensä Puolaan kaksi viikkoa Saksaa myöhemmin 17.9.1939 vallaten nopeasti maan itäosan. Käytännössä Puolalla ei ollut mitään mahdollisuuksia. Britannian ja Ranskan turvallisuustakuusta ja sodanjulistuksesta huolimatta Puola joutui taistelemaan yksin kahdella rintamalla. Viimeiset taistelevat yksiköt antautuivat 30. syyskuuta 1939.

Danzigista ja muusta Puolan Pommerista muodostettiin saksalainen hallinnollinen alue Danzig-Westpreussen. Kaupunkilaisia karkoitettiin, tapettiin ja siirrettiin Stutthofin keskitysleirille. Heidän tilalleen asutettiin saksalaisia.

Vuoden 1945 alussa Saksa alkoi evakuoida saksalaista siviiliväestöä kaupungista. Maaliskuun lopulla neuvostojoukot, joissa taisteli osin myös puolalaisia, valtasivat Danzigin takaisin. Valtausta seuranneina sekasortoisina päivinä neuvostoarmeija raiskasi ja murhasi siviiliväestöä, sekä ryösti kaupunkia. On arvioitu, että sotavuosina 40 % kaupungin asukkaista sai surmansa joko saksalaisten tai neuvostoarmeijan toimesta. Lopuksi pommituksista jo pahoin kärsinyt vanhakaupunki sytytettiin tuleen. Gdańskin vanhakaupunki tuhoutui 90 prosenttisesti.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

11 comments

Tiina Johanna / Kookospalmun alla 13 lokakuun, 2019 - 2:27 pm

Vaikuttaa todella ihanalta matkakohteelta ja houkuttelevalta kaupungilta. Olen haaveillut Puolan kiertelystä jo pidemmän aikaa ja Gdansk luonnollisesti tähän lukeutuu mukaan. Todella mielenkiintoista historiaa ja kuvat ovat niin kauniita! 🙂

Reply
Gdańskin joulutori - Ihana kohde talviviikonlopulle - TÄMÄ MATKA 13 lokakuun, 2019 - 10:17 am

[…] Gdańskin vanhakaupunki – Paras viikonloppukohde? […]

Reply
Merja / Merjan matkassa 12 lokakuun, 2019 - 7:11 pm

Gdansk olisi helppo kohde ottaa haltuun. Viime kesänä suunnittelin sinne ex-tempore reissua, mutta jäi suunnittelun asteelle. Tässä tulikin paljo hyviä perusteluja lisää miksi sinne kannattaa mennä 🙂

Reply
Taina Köykkä 12 lokakuun, 2019 - 1:04 pm

Olen käynyt kerran mutta täytyy kyllä mennä uudelleenkin, varsinkin toisen maailmansodan näyttely kiinnostaa. Sain tästä myös muita kivoja vinkkejä, kiitos!

Reply
Emilia/Merkintöjä maailmasta 10 lokakuun, 2019 - 7:13 pm

Mielenkiintoista! Kiitos, kun taustoitit niin perusteellisesti kaupungin historiaa. Konteksti tekee paikasta aina mielenkiintoisemman😊 tuli kyllä Gdansk-kuume!

Reply
Inka / Ollaanko jo perillä? 9 lokakuun, 2019 - 5:43 pm

Kiitos tästä kattavasta Gdansk-postauksesta! Olen jo pitkään miettinyt reissua Gdanskiin, sillä on hyvin mielenkiintoinen historia. Tietenkin myös kaunis miljöö, hyvä ruoka ja kohteen edullisuus ovat houkuttavia tekijöitä…

Reply
Terhi 9 lokakuun, 2019 - 11:26 am

Gdansk on kaunis kaupunki ja kannatan kyllä talojen entisöimistä. Toinen samantapainen vanha keskusta on Zamoscissa, sinne voisin mennä muutamaksi päiväksi ihailemaan vanhaa arkkitehtuuria.
Mielenkiintoisia nuo varsinkin sotienaikaiset ryöstösaaliit, kirkoista ryöstettiin kalleuksia, mutta toisaalta kirkkoihin myös lahjoitettiin ryöstösaalista. Kenelle ne kalleudet sitten loppujen lopuksi olisi palautettava?

Reply
Kohteena maailma / Rami 6 lokakuun, 2019 - 11:12 pm

Tuo Gdansk näyttää kyllä yhtä upealta, mitä siellä käyneet aina ovat kehuneet! Itseä kiehtoo vanhankaupungin lisäksi myös Gdanskin Leninin telakka ja sitä kautta Lech Walesan perintö maailmalle. Historiallisesti merkittä kaupunki, jossa varmasti tuo vanhakaupunki on sen helmi. Upeaa arkkitehtuuria ja perinteisesti perusteellisesti tehty postaus!

Reply
Espanjaan 6 lokakuun, 2019 - 1:58 pm

Kiitos taas perusteellisesta postauksesta, kiva kun tuot noita taustoja kunnolla esille. Se tekee jutuistasi minulle kiinnostavia. Gdansk näyttää nousevan matkasuunnitelmiin, eikä vähiten näiden tekstiesi takia 🙂 Eli todellakin kiitos!

Reply
Mari 6 lokakuun, 2019 - 1:48 pm

Olen käynyt Gdanskissa vain kerran ja tosiaan, kyllähän kaupunki ja etenkin vanha kaupunki on kaunis. Tavallaan minua ”häiritsi” juuri se, että julkisivut ovat tavallaan teennäisiä, vaikkakin vanhojen mallien mukaan kauniisti tehtyjä. Mutta mikä sitten olisi toinen ratkaisu? Onhan kaupunki nyt kaikella tavalla historiallisempi, houkuttelevampi ja kauniimpi kuin jos se olisi sotien jälkeen vain rakennettu oman aikansa henkeen. Tuo toisen maailmansodan museo ei ollut vielä käydessäni avoinna, sinne haluaisin kyllä päästä käymään. Onneksi kohde on helposti ja edullisesti saavutettavissa myös mm. Turun lentokentältä.

Reply
Anna 6 lokakuun, 2019 - 2:12 pm

Kiitos Mari

Jos Gdansk olisi rakennettu oman aikansa henkeen, sen tärkeimmät talot edustaisivat luultavasti ”Stalinistista arkkitehtuuria”, jonka tyylipuhdas edustaja on mm. Venäjän Helsingin suurlähetystö. Työläisille tehdyt rakennukset olisi taas rakennettu nopeasti ja yksinkertaisesti betonista tai tiilestä ja ne olisivat varsin karun oloisia. Tai näin ainakin luulen, en tiedä : ) Puolassa on paljon näitä kaupunkeja, joita ei ole pikkutarkasti entisöity ja ne on kyllä aika rumia…

Reply

Leave a Comment