Gdańskin vanhakaupunki hurmaa joulutorillaan

Gdańskin vanhakaupunki hurmaa joulutorillaan

joulukuu 10, 2017

Gdańskin vanhakaupunki. Joulukuun alkupuolella Gdańsk oli ilmojensa puolesta kuin Suomi. +4 C ja hienoista tihkua. Koleahko sää ei kuitenkaan ollut karkoittanut turisteja kaupungista. Vanhankaupungin kaduilla kuului  venäjää, norjaa, saksaa, suomea, englantia, italiaa ja espanjaa.

Gdańskin vanhakaupunki, eli Stare miasto on monelle syy saapua Gdańskiin viettämään pitkää viikonloppua. Kaunis vanhakaupunki näyttäytyy ajoittain joulukuussakin auringossa ja kietoutuu iltaisin jouluvaloihin. Luulen, että moni turisti ei tajua koristeellisia julkisivuja katsoessaan, kuinka laajasti kaupunki tuhoutui sodassa. Vielä harvempi taitaa tietää, että Gdańskista, silloisesta Danzigista, alkoi toinen maailmansota.

Gdańskin vanhakaupunki

Gdańskin vanhakaupunki

Gdańskin vanhakaupunki

Gdańskin vanhakaupunki

Gdańsk – Kaupunki josta alkoi toinen maailmansota

Saksalainen taistelulaiva Schleswig-Holstein purjehti Danzigin satamaan ”rauhanomaiselle” laivastovierailulle elokuun lopulla 1939. Alus ankkuroi kanavaan Westerplatten ja mantereen välille lähelle puolalaisten varuskuntaa. 1. syyskuuta 1939 taistelulaiva Schleswig-Holstein ampui täyslaidallisen 280 mm ja 150 mm tykeillään kohti Westerplattenin linnoitusta. Tätä täyslaidallista pidetään todennäköisenä toisen maailmansodan avauslaukauksena.

Puolalaiset tekivät kiivasta vastarintaa, vaikka varuskuntaa pommitetiin sekä maalta, ilmasta, että mereltä. Westerplattenin sitkeä vastarinta ylivoimaa vastaan kannusti myös muuta Puolaa taistelemaan, kun saksalaiset hyökkäsivät Puolaan koko Saksan ja Puolan rajan leveydeltä.

7.9.1939 Westerplattenin varuskunnan komentaja antautui. Taistelun aikana kaatui noin 15 puolalaista. Saksalaisia kaatui arvioista riippuen 200–400 väliltä.

Westerplattenin antautumisen jälkeen saksalaiset pystyivät etenemään ongelmitta Danzigiin. Danzigista ja muusta Puolan Pommerista muodostettiin saksalainen hallinnollinen alue Danzig-Westpreussen. Kaupunkilaisia karkoitettiin, tapettiin ja siirrettiin Stutthofin keskitysleireille.

Neuvostoliiton ja Saksan tekemä Molotov–Ribbentrop-sopimus määritteli Puolan jakamisen maiden kesken. Neuvostoliitto aloitti oman hyökkäyksensä Puolaan 17.9.1939 vallaten maan itäosan. Käytännössä Puolalla ei ollut mahdollisuuksia. Britannian ja Ranskan turvallisuustakuusta ja sodanjulistuksesta huolimatta Puola joutui taistelemaan yksin kahdella rintamalla. 30.9.1939 maa oli kokonaan miehitetty.

Vuoden 1945 alussa Saksa alkoi evakuoida saksalaista siviiliväestöä kaupungista. Maaliskuun lopulla neuvostojoukot valtasivat kaupungin. Valtausta seuranneina sekasortoisina päivinä neuvostoarmeija raiskasi ja murhasi siviiliväestöä, sekä ryösti kaupunkia. On arvioitu, että sotavuosina 40 prosenttia kaupungin asukkaista sai surmansa saksalaisten tai neuvostoarmeijan toimesta.

Lopuksi pommituksista jo pahoin kärsinyt vanhakaupunki sytytettiin palamaan. Noin 90 % vanhastakaupungista tuhoutui sodassa.

Gdańskin vanhakaupunki

Gdańskin vanhakaupunki

Gdańskin vanhakaupunki  | Jälleenrakentaminen

Gdańsk jälleenrakennettiin 1950- ja 1960-luvuilla, ja siitä tuli kommunistisen Puolan tärkeä satama- ja teollisuuskaupunki. Materiaalina käytettiin paljon 60 km päässä sijaitsevan Elbląg nimisen kaupungin raunioista otettuja tiiliä, koristeita ja muita rakennusaineita.

Jälleenrakennuksessa jäljiteltiin kaupungin vanhaa arkkitehtuuria ja poistettiin melkein kaikki saksalaisuudesta kertovat muistomerkit. Jokainen saksankielinen nimi vaihdettiin puolankieliseen.

Osa turisteista kuvittelee varmasti katsovansa alkuperäisiä jukisivuja kulkiessaan Długa-katua tai Motława-joen rantojen. Ne ovat kuitenkin Żurawia eli vanhaa nosturia myöden kopioita sodan aikana tuhoutuneista rakennuksista.

Gdańskin vanhakaupunki

Gdańskin vanhakaupunki

Gdańskin vanhakaupunki

Gdańskin vanhakaupunki

Gdańskin vanhakaupunki

Gdańskin vanhakaupunki

Gdańskin vanhakaupunki | Motława-joki

Gdańskin vanhakaupunki päättyy Vihreään porttiin, jonka takana virtaa Motława-joki. Joen reunoja rytmittävät vanhat rakennukset ja työmaat. Uudet rakennukset näytetään kuitenkin onneksi rakennettavan niin, että vanhoja seinärakenteita säästetään mahdollisimman paljon.

Kanavassa kelluu Sołdek-höyrylaiva, joka muodostaa kolmen entisen vilja-aitan kanssa Puolan laivastoa ja merenkulun historiaa esittelevän museokokonaisuuden.

Gdańskin museot tuottavat osin pettymyksen, sillä ne on siroiteltu pieniin osiin sinne tänne kaupunkia. Täysin uusi, helmikuussa 2017 avattu Toisen maailmansodan – museo on kuitenkin todellinen helmi. Lähes 5000 neliömetriä näyttelyalaa käy läpi koko toisen maailmansodan alusta loppuun näyttävästi ja koskettavasti.

Motława-joki

Motława-joki

Gdańsk - Toisen maailmansodan museo, @Wikimedia Commons

Gdańsk - Toisen maailmansodan museo

Gdańsk - Toisen maailmansodan museo

Gdańsk - Toisen maailmansodan museo

Gdańskin vanhakaupunki | Kirkot

Gdańskin vanhakaupunki on täynnä kirkkoja. Aivan sen keskellä sijaitsee maailman suurin tiilikirkko, Pyhän Marian kirkko. Mariankirkkoa rakennettiin miltei 160 vuotta (1343-1502). Toisessa maailmansodassa se vaurioitui pahasti ja yksi kirkon sivuista näytti nytkin olevan restauroinnin kohteena.

Jättimäisyys ei tarkoita välttämättä mestariteosta ja Pyhän Marian kirkko ei olekaan mitenkään erityisen kaunis. Sisällä kannattaa silti käydä, sillä kirkossa on mielenkiintoinen astrologinen kello 1400-luvulta ja torni, johon kesäisin pääsee kiipeämään.

Kirkon triptyykin Viimeinen tuomio (Hans Memling, maalattu 1467-1671) tilasi aikoinaan Firenzen Medici- pankin johtaja paikalliseen kirkkoon. Maalaus kuitenkin varastettiin Paul Benecke nimisen merirosvon toimesta ja lahjoitettiin Pyhän Matrian kirkolle. Triptyykki seikkaili sotien aikana mm. Louvressa ja Eremitaašissa, mutta on nyt palannut Gdańskin kansallismuseoon. Esillä kirkossa siis vain kopio.

Gdanskin vanhin kirkko – Pyhän Katariinan kirkko (1350-1500), sijaitsee karmeliittaluostarin vieressä. Tämäkin kirkko kärsi sotavuosina paljon tuhoja, mutta viimeisin katastrofi tuli vuonna 2006, jolloin kirkon kattorakenteet tuhoutuivat täysin tulipalossa.

Viimeinen tuomio (Hans Memling, maalattu 1467-1671)

Gdańsk - Pyhän Marian kirkko

Gdańsk - Pyhän Marian kirkko

Gdańsk - Kaupunki, josta alkoi toinen maailmansota

Gdańsk - Kaupunki, josta alkoi toinen maailmansota

Gdańsk - Kaupunki, josta alkoi toinen maailmansota

Gdańskin vanhakaupunki | Ravintolat

Gdańsk ei ole mikään kulinarismin aarreaitta, mutta ei kaupungissa nälkään tarvitse kuolla. Takuuvarma annos on kokonainen taimen.

Pierogit ovat toinen hyvä valinta. Kyseessä ovat nyytit, joita voidaan tehdä uppopaistamalla, höyryttämällä, uunissa, keittämällä jne. Täytevaihtoehtoja on kymmeniä. Hyvä paikka syödä pierogi-kiintiö täyteen lienee Pierogarnia Mandu. Kävimme tässä ravintolassa kahdesti, joten se toimikoon suosituksena.

Jos Długi-aukiolla haluaa syödä, niin Elephant Club onnistui paistetun taimenen ja klassisen flammenkuchenin kanssa hyvin.

Sen verran varoitan, että paljon mainostetun ja Tripadvisorissa hyviä arvosteluja saanut Thao Thai Fusion ei vastaa hehkutusta. Ruuassa ei sinällään ole mitään vikaa, mutta Helsingin hyvät Thai-ravintolat hakkaavat tämän mennen tullen.

Pierogarnia Mandu

Gdańskin vanhakaupunki | Joulutori

Gdańsk avaa joulutorinsa joulukuun alussa. Vuonna 2017 Targ Weglowylla sijaitseva joulutori on avoinna 2.-23.12. Targ Weglowy sijaitsee vanhan kaupungin länsipuolella, pääkatu Dlugan päässä olevan “kultaisen portin” toisella puolella.

Joulutorilla on myös kilpailijansa. Maailmanpyörän alla myydään myös jouluruokia ja matkamuistoja. Tämä on kuitenkin enemmän vain aukio, kuin varsinainen tori.

Me satuimme olemaan kaupungissa, kun joulupukki saapui jokea pitkin. En osaa sanoa onko tämä joka vuotinen perinne, mutta hauskaa oli nähdä pukki veneen kyydissä reen sijaan.

Joulutorilla kannattaa maistaa ainakin joulumakkaraa. Hyvällä onnella kuulee, kuinka puhuva hirvenpää paasaa puolaksi pitkät pätkät. Harmi vaan kun ei ymmärtänyt mistä oli puhe.

Meripihkaa ja keramiikkaa löytyy monesta kojusta. Koristepainatuksia tekevä kaulin oli jo sujahtamassa matkamuistoksi, mutta pienen harkinnan jälkeen jätin sen kuitenkin ostamatta. Pellavaisia liinavaatteita katselin laiskasti, mutta sopivaa väriä ei osunut kohdalle.

Gdańskin vanhakaupunki

Gdańsk - Joulutori

Gdańskin vanhakaupunki | Joulutori

Gdańsk - Joulutori

Gdańsk - Joulutori

Gdańskin vanhakaupunki

Liikkuminen

Gdańskissa on uusi iso ja toimiva lentokenttä. Rapiat kymmenen kilometrin päässä kaupungista sijaitsevalta lentoasemalta pääsee junalla Gdanskin päärautatieasemalle noin puolessa tunnissa tai taksilla 15 minuutissa suoraan kohteeseen.

Me latasimme kännykkään Mytaxi nimisen appsin, joka näyttää tällä hetkellä olevan suositelluin. Matka lentokentälle esim. maksoi 20€.

Juttelin erään norjalaisen ja italialaisen naisen kanssa. Lennot Norjasta Gdańskiin ja takaisin maksavat n. 20 euroa. Milanosta Gdańskiin pääsee viikonlopuksi n. 100 eurolla.  Meidän reissumme Oulusta Gdańskiin maksoi 99 euroa ja Turusta Gdańskiin pääsee halvimmillaan 20 eurolla suunta. Joten ei ihme, että turisteja riittää. Kesäkuukausina kaupungin jotkut kävelykadut käyvät varmasti ahtaiksi.

Old Town & Sea Apartments-Exclusive

Gdańsk on yhtäkuin vanhakaupunki, sekä Motława-joki. Toki 460 000 asukkaan kaupungissa on paljon muutakin katsottavaa, mutta lyhyellä piipahduksella suosittelen vahvasti hankkimaan majoituksen niin läheltä ns. vihreää porttia, kuin vain mahdollista.

Gdańsk on täynnä hotelleja, mutta myös hyviä isoja huoneistoja, joiden vuokrahinnat ovat suomalaisittain erittän siedettäviä.

Tutkailin Booking.comin vaihtoehtoja ja yksi huoneisto nousi ylitse muiden. Old Town & Sea Apartments-Exclusive sijaitsi käytännössä vihreän portin vieressä ja oli kooltaan 54 m². Huoneistoon kuului kaksi makuuhuonetta, joten tämä olisi sopinut myös perheelle hyvin.

Varasin huoneiston pois ja en joutunut pettymään. Sijainti oli aivan ässä, huoneisto puhdas ja uusi ja emäntä hyvin huolehtivainen (suomalaisittain ehkä jopa liiankin). Hintaa neljälle yölle tuli 248€, eli 1044 zł.

Sellainen huomio, että jos olet tukevasti raskaana tai omistat ison vatsan noin muuten vain, niin ÄLÄ varaa tätä huoneistoa. Vessanpönttö on sijoitettu suihkun taakse siten, että sille ei pääse istahtamaan kuin kääntymällä ensin sivuttain. Kulkuaukko on niin kapea, että jäin siihen harteistani ja lanteistani kiinni.

Old Town & Sea Apartments-Exclusive

Old Town & Sea Apartments-Exclusive

Old Town & Sea Apartments-Exclusive

Old Town & Sea Apartments-Exclusive

15 comments

15 comments

Miia / mielenmaisemakuva lokakuu 16, 2018 - 11:50 am

Historiakatsaus oli kiva ja kuvat rytmittivät mukavasti postausta. Kävin ensimmäistä kertaa Puolassa kesällä, kun vierailimme puolisoni kanssa Varsovassa. Vaikka vanha kaupunki on sielläkin lähes täysin jälleenrakennettu, tunnelmaan päästiin. Pari viikkoa enää Gdanskin reissuun, jee!

Reply
Harri joulukuu 27, 2017 - 6:17 pm

Muuten hyvä kertomus, mutta ruokakommenttisi ovat hiukan outoja. Itse olen Gdanskissakin ja ympäristössä useamman viikon vuosittain. Keskityt , kuten monet turistit, liikaa Vanhaan kaupunkiin. Gdansk-Gdynia-Sopot akselilla on satoja loistavia ruokapaikkoja, jotka tarjoavat perinteistä Puolalaista ruokaa ja todella edulliseen hintaan.

Taimen ei ole mitenkään paikallinen erikoisuus. Ankka sen sijaan on,sitä löytyy suht helposti eri tavoilla valmistettuna ja maku on yleensä hyvä. Yksi ruokalaji, jota kannattaa ehdottomasti maistaa on bygos. Siiinä olen kanssasi samaa mieltä, että O Mandu on loistava perogi paikka. Pierogit tehdään tilauksen mukaan ja maku on aina kohdallaan!

Ette valitettavasti käyneet Solidaarisuus museossa, se on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka lähellä Gdanskin telakkaa. Suosittelen!

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA joulukuu 27, 2017 - 6:42 pm

Varmasti, jos laillasi viettäisin Gdanskissa viikkoja vuosittain, aikaa riittäisi käydä Gdyniassa tai Sopotissa. Ei pelkästään syömässä, vaan ihan katsomassa paikkoja. Nyt kyseessä oli kuitenkin muutama päivä, joten sen mukaan mentiin.

Pysyn kannassani, että Gdańsk kaupunkina tai Puola maana, ei ole mikään kulinarismin aarreaitta. Perinteinen ruoka taas on aina hyvä valinta. Taimen ei tietenkään ole mikään paikallinen erikoisuus ja sellaiseksi sitä tuskin väitinkään. Kokonaista taimenta vaan ei esim. Suomesta hyvin saa, joten siksi ilahdun sellaisen ruokalistalla nähdessäni 🙂

Jos sinulla olisi joitakin paikkoja suositella, niin niistä voisit kertoa. Juttua luetaan kuitenkin vielä monen Gdanskiin matkaavan toimesta, joten vinkit ovat aina tervetulleita.

Reply
Sonja | FIFTYFIFTY joulukuu 16, 2017 - 3:36 pm

Oho! Täytyy tunnustaa, etten odottanut Gdanskin olevan noi kauniin näköinen! Tuo vanhakaupunki on tosi hurmaava! Oon kyllä itsekin huomannut noi sikamaisen halvat lennot sinne, ties vaikka itsekin tarttuisi siihen! Tosin vielä enemmän mua kiinnostaa tällä hetkellä Krakowa. Ja vitsi toi asunto on upea! Mutta aika hurjaa, ettei pytylle mahdu kunnolla istumaan. 😀

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA joulukuu 16, 2017 - 4:39 pm

Kummatkin kaupungit Gdansk ja Krakova ovat todella kauniita. Me olimme Krakovassa kesällä ja kyllä siellä oli enemmän katsottavaa kuin Gdanskissa. Toisaalta Gdanskiin lennot ovat edullisemmat usein. Eli pitää käydä kummassakin!

Hieno oli asunto, mutta tosiaan, hieman haasteellista oli pytylle meno 😀

Reply
Rosa joulukuu 16, 2017 - 10:31 am

Kiitos erittäin perusteellisesta postauksesta. Tämän jutun pohjalta voisi hypätä vaikka heti koneeseen ja muuta opasta ei tarvitse! Olen luvannut kierrellä äitini kanssa Euroopan joulutoreja ja Gdansk vaikuttaa hyvältä kohteelta ensi vuodelle.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA joulukuu 16, 2017 - 10:37 am

Kiitos Rosa.

Gdansk on mainio kohde. Varailkaa vaan lennot ajoissa, kun ensin olette tarkistaneet, koska joulutori ensi vuonna aukeaa. Ei muuta kuin matkaan!

Reply
Paula - Viinilaakson viemää joulukuu 10, 2017 - 10:49 pm

Olipas hauskoja nuo kaulimet! Valitettavasti Euroopan joulutorit on jääneet näkemättä nyt kun joulut on menneet täällä maailman toisella laidalla. Mutta Gdansk kiinnostaisi ensi kesää ajatellen nyt kun tuo edullinen yhteys on olemassa. Kauniita rakennuksia.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA joulukuu 11, 2017 - 8:32 am

Eikö ollutkin! Nyt vähän kaduttaa, että en ostanut…

Gdansk on kyllä hyvä kohde, koska siinä on Sopot myös lähellä. Eli kesällä merenrantakohde toimisi. Oikeastaan Gdanskin vieressä on vaikka mitä katsottavaa 100 km säteellä, eli kaupunki kävisi tukikohdaksikin, josta voisi tehdä päiväreissuja ympäriinsä.

Vähän tässä mietiskeltin, että tuonne voisi lähteä omalla autolla ensi kesänä kiertelemään. Mehän ajoimme Via Baltican Varsovaan viimeksi, mutta seuraavaksi voisikin ajaa rannikkoa pitkin. Kalingrad vaan vähän hidastaa siinä matkalla viisumin ja muiden säätöjen takia.

Reply
Ne Tammelat joulukuu 10, 2017 - 9:54 pm

Hämmentävän samannäköisiä talojen julkisivuja kuin Amsterdamissa ja samanlainen maailmanpyöräkin. Ilmeisesti tuolla ei kuitenkaan hilata tavaroita ikkunoista sisään, kun koukkuja ei näkynyt. Meillä oli Kravovan ravintolassa tarjolla vaan keitettyjä pierogeja aika paksulla taikinakuorella. Olisin pärjännyt ilmankin.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA joulukuu 11, 2017 - 8:26 am

Kyllä! Tulee tosiaan Amsterdam mieleen, mutta Amsterdamissa talot on paljon kapeampia!

En huomannut tuolla koukkuja. Taitavat olla raput sen verran tilavia, että niitä ei tarvita, koska nuohan on rakennettu 50-60-luvulla. Ja tosiaan, nuo ei ole oikeasti kovinkaan kapeita taloja. Kuvat vaan vääristävät mittasuhteita.

Ei pierogeissa saa olla paksua taikinakuorta :/ Höh, ovat tarjoilleet teille huonoja. Sehän on taitolaji, tehdä siitä taikinakuoresta riittävän ohut.

Reply
Asko Leppilampi joulukuu 10, 2017 - 8:33 pm

Mahtava juttu, jälleen kerran, Anna! Erityisesti kadehdin loistavia valokuviasi. Toisivathan hyvä kuvat hohtoa juttuihin, mutta meikäläinen yrittää pärjätä Samsung S8:lla, kun ei parempaa ole 🙂 Rohkenen laittaa aika tuoreen postauksen muille lukijoille samasta teemasta tähän, jotta voitte katsella kaupunkia hieman vaatimattomammasta näkökulmasta. http://leppilampi.matkabloggaajat.fi/gdansk-vierailun-arvoinen-paikka/ Ensi keskiviikkona sitten pikapyrähdys Gdanskin joulutorille, josta annoit vähän vihiä.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA joulukuu 11, 2017 - 8:22 am

Kiitos Asko!

Heh, usein suurin osa kuvista on otettu iPhone 6S:llä, kun en jaksa kantaaa järkkäriä mukana. Just luin, että tuon iPhonen kamera on auttamattomasti vanhanaikainen. Pitäisi olla kuulemma 8 tai ihan se uusi iPhone. Ongelma on vaan se, että sellainen puhelin maksaa 800-1000 euroa… Sillä saa monta matkaa 🙂

To sun juttus on hyvä. Mä luin sen ennen omaa reissuani. Sai kivan yleissilmäyksen kaupungista. Hauskaa matkaa!

Reply
Joanna Sormunen joulukuu 10, 2017 - 8:28 pm

Onpa kaunis kaupunki, vanha kaupunki erityisesti. Ja monella tapaa hyvin kiehtova. Mutta historia on todella surullinen.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA joulukuu 11, 2017 - 8:19 am

Melkein kaikki Puolan kaupungit menivät tuhanneksi säpäleeksi toisessa maailmansodassa. Onneksi jälleenrakennus on osittain tehty vanhaa kunnioittaen. Osa kaupungeista taas on täynnä vain neuvostoarkkitehtuuria.

Reply

Leave a Comment