Fuerteventura – Kanariansaarten pettymys

by Anna | TÄMÄ MATKA

Fuerteventura – Kanariansaarten pettymys

Teneriffan kanarianmäntymetsät, upeat rotkolaaksot, ihanat banaaniplantaasit ja Teide. Gran Canarian avarat laaksot pienine kylineen, ja Pico de las Nievesin upeat kalliot. La Gomeran laakeripuumetsät ja nudistirannat ja Lanzaroten Timanfaya, viiniviljelykset sekä Cesar Manriquen upea arkkitehtuuri.

Kaikki nämä Kanariansaaret ovat olleet erittäin mielenkiintoisia paikkoja, joissa on riittänyt kierreltävää ja katseltavaa. Kaikkiin näistä kohteista palaisin myös koska tahansa. Tätä vasten peilattuna viikko Fuerteventuralla tuntui ihan hyvältä idealta.

IMG_6418

IMG_3870

IMG_6392

Lento AY 991 HEL-FUE

Finnairin lento AY 991 HEL-FUE. Mummot hakevat vessaa vaatekaapista, ja lihapullat on tilattu koko suvulle etukäteen. Rivillä 1 käytäväpaikalla on kasvojen kohdalla jatkuvasti jonkun peppu. Jonkun sellaisen, joka jonottaa vessaan.

Airbus A321 kone ei vastaa matkustajien tarpeita niillä 6-7 tunnin lennoilla, joihin niitä näytetään nykyisin käytettävän. Niskatukea ei ole penkeistä minkäänlaista ja viihdetarjontaa ei saa edes maksusta. Koneet ovat myös likaisia. Matot, tarjottimet (osin rikkinäisiä), penkkien kankaat, vessat, kaikki kaipaisivat kunnon puhdistusta.

Kirjoitin joskus aikaisemmin jutun myös känniääliöistä lentokoneessa. No tulihan taas todistettua keskivartaloltaan levinneen keski-ikäisen miehen lomalle lähtö. Mahtoi olla mukava istua niputettuna viimeiset tunnit. Vain jonkinlainen säälinsekainen tunteeni estää julkaisemasta kuvaa tapauksesta tässä yhteydessä.

En itse suoriutunut lennosta myöskään puhtain pistein. Olin luvannut lapsille ladata koneelle riittävästi katsottavaa lennon ajaksi. Olisi tietenkin myös hyvä varmistaa, että ladatut elokuvat lähtevät myös pyörimään. Vanhemman pojan : ”Äiti. Miten meni niinku sun omasta mielestä?”, kertonee kaiken.

IMG_3856

Etsi kuvasta lapset

IMG_6350

IMG_6356

IMG_6385

Jandian rannikkoalue

Jandian rannikkoalue sijaitsee Fuerteventuran eteläosassa. Sen kolme suurempaa kohdetta ovat: Costa Calma, Jandian ranta, sekä satamakaupunki Morro Jable.

Hotellina oli Barcelo Jandia Playa, joka sijaitsee Morro Jablessa.  All inclusive viikoksi joulunpyhinä neljälle, kaksi isoa huonetta parvekkeineen, merinäkymä, joulugaalaillallinen ja huoneeseen kannetut hedelmälautaset, suklaat ja kuohuviinipullot hintaan 1390 euroa.

All inclusive

All inclusive oli hyvä vaihtoehto teinien kanssa. Aamiaisen, lounaan ja illallisen välillä pojat kävivät useana päivänä myös syömässä välipalaa.

Ruuan laatu oli vaihtelevaa. Välillä tarjolla oli erittäin hyvin kalaa, ja kasviksia. Kun kasasi lautaselle kasan papas arrugadas-perunoita, mojo rojo ja mojo verde kastiketta, salaattia, kalafileitä ja mustekalaa, oli makumatka Kanarialle taattu. Välillä mentiin minun mieleeni aivan liikaa lihaan tukeutuen. Perheen miehiä se ei haitannut. Lämpimiä kasvisvaihtoehtoja oli tarjolla todella huonosti, mutta erilaisia leipiä taas aivan valtavasti. Jos oli makean ystävä, jälkiruokapöytä toimi varmasti hyvin.

IMG_3914

IMG_3927

IMG_3933

IMG_3944

IMG_3918

IMG_3915

IMG_3936

Ei varsinaisesti mitään vikaa…

Huoneet siivottiin kerran päivässä, mutta lakanoita ei vaihdettu koko viikon aikana. Huoneessa oli sekä propeli, että ilmastointilaite. Yöksi sammutin ne kummatkin, ja kaivoin viltin lakanan kaveriksi. Päivät olivat lämpimiä, mutta yöllä asteita oli vain noin +15 C. Jääkaappi löytyi, mutta ei vedenkeitintä. Aamukahville tuli sitten mentyä lobbyyn jo aamusta kuudelta.

Joulun takia altailla oli ohjelmaa jatkuvasti. Aaseja, kameleita, Isä Joulu vierailulla jne. Joulupäivän iltana musiikki jatkui puolilleöin, muuten meno oli hyvin rauhallista.

Pojat valittivat Wi-Fi:n toimimattomuutta huoneessa. Ajoittain yhteys olikin olematon, jolloin herrat joutuivat siirtymään julkisiin tiloihin surffaamaan ja pelaamaan.

Barcelo Jandia Playa toimi kohdallamme hyvin. En pitänyt hotellista varsinaisesti, mutta en myöskään löydä siitä mitään selkeää moitittavaa. (Paitsi eläinten retuuttaminen ihmisten iloksi).

IMG_3904

IMG_3906

IMG_3961

IMG_3901

IMG_3900

IMG_3983

IMG_3986

Rantoja riittää

Testailimme useitakin rantoja, mutta Jandian Playa del Matorralin neljä kilometriä pitkä hiekkaranta oli ehkäpä mukavin. Rannan keskellä tönöttää majakka, ja sen merkitys selvisi nopeasti. Se jakaa rannan nudistien ja ”normaalien” käyttäjien kaistaleisiin.

Cofeten 12 kilometriä pitkä syrjäinen ranta on 20 kilometrin kuoppaisen maantien takana. Kävimme kurkistamassa sitäkin, mutta en osa päättää, olisiko se melko töyssyisen ajon arvoinen sittenkään.

Oikeastaan ihan sama mikä ranta oli kysessä. Kun edessä on hiekkaa ja aaltoja, viihtyminen on taattua. Punainen lippu oli salossa monena päivänä, mutta saattoihan maininkeihin silti mennä kahlaamaan.

IMG_6414

IMG_6566

IMG_6533

Pyöräilijälle ja vesiurheilijalle hyvä kohde

Jos pyöräily on lähellä sydäntä, sisämaassa on hyviä maastoja. Etenkin Betancurian kyläkeskuksen, Pajeron ja Ajuyn kalastajakylän läheisyydessä näkyi paljon pyörilijöitä. Teppo teki pidempiä pyörälenkkejä, me muut huomattavasti lyhyempiä. Haikailimme sähköpyöriä kokeiluun, mutta ne olivat kaikki vuokralla.

20 kilometriä Jandiasta pohjoiseen sijaitsee Sotavento. 15 km pitkä Sotaventon ranta on toiminut useasti purjelautailun MM-näyttämönä. Jos olisi purje-, laine- ja leijalautailijoita, Fuerteventura olisi hyvä kohde.

IMG_6295

WP_20151223_10_15_58_Pro

WP_20151224_09_42_40_Pro

Fuerteventura ei vakuuttanut

Valitettavasti Fuerteventura lukeutui sellaiseksi Kanariansaareksi, jonka omaleimaisin asia olivat vuohet. Niitä Fuerteventuralla elää noin 65 000. Jos rehellisiä ollaan, niin en löydä yhtään hyvää syytä, miksi saarelle oikeasti kannattaisi mennä. Siellä ei ole mitään sellaista, mitä ei muilta Kanariansaarilta löytäisi moninkertaisesti ja paremmin.

Me oikeasti yritimme. Kiersimme saarta autolla ahkerasti, ja kurkistelimme erilaisille rannoille. Kävimme kymmenissä kylissä, pysähdyimme jokaisella näköalapaikalla ja pyöräilimme. Mutta kun paikka ei sytytä, niin se ei sytytä.

 

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

8 comments

Pekka 12 helmikuun, 2023 - 1:26 pm

Kaikki saaret ovat erilaisia. Fuereventura on kuuluisa todella pitkistä ja kuuluisa monista rannoistaan. Jandian seudulla niitä on hyvinkin monta. Pidin enemmän
saaren toisessa päästä olevasta Corralejosta, jossa on upeat vaalea hiakkainen iso dyynialue. Alue on Euroopan isoimpia ja kerrassaan mahtava. Dyynit loppuvat mereen ja kaupungin rajalle. Autoa ei tarvitse. Voi kävellä kuten Saharassa. Kävelimme 18 km paljain varpain. Kaupungissa on myös legendaariset pop corn rannat.

Correljon turistikaupungissa oli paljon nuoria helmikuun alussa. Hyvät soppailu, ruokailu ja harrastus mahdollisuudet vesilajien lisäksi. Satoja ravintoloita ja kohtuuhintaisia hostellejakin löytyi hyvällä sijainilla.
Surf, purjelauta alkeiskurssit ovat edullisia. Samoin maastopyörä retket.
Lisäksi voi harrastaa padel, tennis. Musiikkia, ohjelmaa oli joka ilta klo 20 keskus aukiolla. Vesipuisto oli kiinni.

Täältä voi tehdä päiväretken myös lossilla Lanzaroten Palaya Blancaan tai Isla Lobosille. Kesto 30- 40 min.

Myös lähistöllä oleva El Cotillo on maisemallisesti kiva pikkukylä rantoineen.

Reply
Freija 30 joulukuun, 2015 - 4:44 pm

Osaat kyllä kirjoittaa hyvin ja samoin valokuvat sinulla on aina todella hienoja ja tasokkaita! Tarkentaisitko vielä tuota hintaa : oliko siis hotellin hinta all inclusiveineen viikoksi neljälle hengelle yht. 1390 ( ja lennot erikseen siihen päälle) ?

Reply
Anna Koskela 30 joulukuun, 2015 - 4:58 pm

Kiitos!

All inclusive + hotellihuoneet (2 kpl) maksoivat siis yhteensä 1390 euroa, ja lennot päälle.

Joulunpyhien takia hotellihinnat olivat ihan eri, kuin muilla viikoilla. Katselimme myös valmismatkoja, mutta niiden hinnat olivat vielä kalliimpia. Jos lähtisin vaikka nyt helmikuun lopulla, näyttäisi sama huoneiden + täysihoidon hinta olevan 980 euroa, ja alempikin (686 euroa), jos ei halua peruutusoikeutta, vaan maksaa heti pois.

Reply
Freija 30 joulukuun, 2015 - 5:07 pm

Kiitos tarkennuksesta. Eipä kyllä kalliilta vaikuta tuo jouluhintakaan, onhan se varmaan kaikkein korkeinta sesonkia ja äkkiä laskien tuosta tulee hintaa n. 50 eur/ hlö/yö täysihoitoineen. Ihan hyvä diili!

Reply
Katja 30 joulukuun, 2015 - 9:11 am

Olipa kiva lukea sun kokemuksesta, koska oma oli ihan päinvastainen. Meillä oli siis hotla viikoksi corralejosta ja jokapäiväksi riitti kyllä tekemistä, yhtään todellista rantapäivää ei yksinkertaisesti ehtinyt viettää. (käytiin kyllä toki samalla reissulla lanzarote ja isla de Lobos) Tuonne etelään asti ei edes ehditty lähteä.

Mutta kyllähän fuerteventuran juttu Kanariansaarista on nimenomaan nuo kaikki valkoiset rannat, joilla se erottuu joukosta. Luonto on kyllä niin kuivan karua, että sen takia tuskin kannattaa saarelle vaivautua.

Finnairin koneesta olen muuten tuolle reitille täysin samaa mieltä. Kyllä oli pitkät tunnit. Kaiken huipuksi näin sitä että porukkaa oli hajautettu toisistaan ihan vain koska paikkavaraus on maksullinen. Meillä nyt oli muutenkin varaukset eri lipuilla joten ei passaa valittaa omalta kohdalta.

Reply
Anna Koskela 30 joulukuun, 2015 - 9:32 am

Siis sen paikan voi valita itse 36 tuntia ennen ilman lisämaksua. Sain meille neljälle koko eturivin mennen-tullen. En tiedä miksi ne oli jätetty tyhjäksi? Saatiin siis keskipenkki vapaaksi. Vessajono oli eteen hirveä koko ajan, ja ihmiset töni jatkuvasti kun yritti istua reunapaikalla. Siirryin sitten suosiolla keskelle. Etupenkeissähän käsinoja on kiinteä, joten tilaa siinä toisaalta on ehkäpä jopa vähemmän kuin muilla paikoilla.

Menomatkalla tosiaan oli vielä yksi omasta pullosta juova idiootti, joka aiheutti säpinää koneeseen.

Jotenkin ajattelin, että saarella olisi ollut enemmän jotain ”omaa”, kuten Lanzarotella on arkkitehtuuri ja viininviljely jne. Itse kun tykkään katsella ja kierrellä, en niinkään maata rannalla. No tulipa tämäkin saari nyt nähtyä ja rantalomaakin vietettyä : )

Reply
Katja 30 joulukuun, 2015 - 10:18 am

Silloin samalla kun tehtiin lähtöselvitystä istumapaikkakartta näytti vain hajapaikkoja sieltä täältä. Todellisuudessa koneen takaosassa suurinosa pariskunnista istui kuitenkin aivan kahden ja joku yksin matkustava jopa täysin yksin. Etuosa oli täytetty joka paikkaan myöten. Teillä siis on ehkä käynyt hyvä tuuri. Kaiken huippu oli pois lähtiessä kun katsottiin, että kappas meidät on sijoitettu samalle penkkiriville melko taakse ikkunalle ja käytäväpaikalle, eihän tuohon väliin nyt ketään tule annetaan näiden vain olla. Arvaat varmasti lopun. 😀

Ja ääh juopot on aina kurjia. Mulla on lapsuustraumat yhdestä Teneriffan lennosta kun tuollainen omasta pullosta tissuttelija istahti samalle penkkiriville…

Reply
Anna Koskela 30 joulukuun, 2015 - 11:24 am

Voi kun ärsyttävää teillä ollut : /

Juu, koko kone oli ihan täynnä. Olisikohan niitä etupenkkejä säästelty jos joku olisi tarvinnut lapsenkopalle tilaa… En tiedä.

Tässä tuo tissuttelija istui vielä varauloskäyntipaikalla. Eihän siinä nyt kännissä oleva ihminen voi olla!

Reply

Leave a Comment