Etelä-Afrikka | Boulders Beachillä asuvat Kapkaupungin kuuluisat pingviinit
Etelä-Afrikka Kapkaupungin pingviinit. Kapkaupungin läheisyydessä ei ole pulaa turkoosista merestä ja valkoisesta hiekasta, mutta Boulders Beach tarjoaa jotakin aivan muuta, nimittän pingviinejä! Maailmassa ei liene toista paikkaa, jossa vapaa afrikanpingviini ja turisti kohtaisivat yhtä lähekkäin.
Kapkaupungin afrikanpingviinit ovat uhanalaisia
Kapkaupungin pingviinit, tai tarkemmin Kapin niemimaan (Cape Peninsula) afrikanpingviinit tupsahtivat pienen Simon’s Townin rannalle vuonna 1982 ja alkoivat lisääntyä. Aikaisemmin täysin tuntematon kylä nousi heti otsikoihin ja turistivirrat alkoivat kasvaa.
Kaikki paikalliset eivät kuitenkaan ilahtuneet pingviineistä, sillä linnut tuhosivat puutarhoja ja sotkivat paikkoja. Lisäksi lintujen perässä tolloilevat turistit aiheuttivat eripuraa. Afrikanpingviini on kuitenkin suojeltu lintulaji, joten eläinten häiritseminen ei tullut kysymykseenkään. Ongelma ratkaistiin rakentamalla aita, joka pitää enimmät linnut (ja turistit) poissa pihoilta.
Simon’s Townin pesimäranta liitettiin vuonna 1983 osaksi Table Mountain National Park -suojelualuetta. Suojelu varmistaa rantojen puhtauden, lintujen rauhan ja mm. sen, että irtokissat hävitetään alueelta. Kaikkia vaaroja, kuten munia syöviä lokkeja, ei kuitenkaan voida torjua täysin.
Boulders Beach on esteetön
Pingviinejä pääsee katsomaan 160 Etelä-Afrikan randin, eli noin 10 euron pääsymaksun jälkeen. Kävely alueella tapahtuu puusiltoja pitkin ja pingviinien ihailu on mahdollista myös liikuntarajoitteisille.
Boulders Beach on laaja, joten ei kannata jäädä kävelysillan ensimmäiselle levennykselle jumittamaan muiden joukkoon, vaan jatkaa eteenpäin. Useissa kirjoituksissa valitetaan turistien määrästä, mutta turha siitä on purnata. Harvassa paikassa voi nykyisin olla yksin ja kyllä niitä pingviinejä riittää jokaiselle kuvattavaksi. Ongelma lienee lähinnä heillä, jotka operoivat kännykkäkameralla, heiluvat selfietikkujensa kanssa ja haluavat kuvata vain itseään.
Pingviinit ne tallustelee heikun keikun kei
Osa nuoremmista linnuista oli kuin rankan viikonlopun jäljiltä. Pörröinen resuinen vauvapingviinin untuvapeite oli vaihtumassa hiljalleen oikeaan sulka-asuun. Nämä teinipingviinit olivat aika aktiivisia touhuamaan. Aikuiset afrikanpingviinit vaihtavat sulkansa marras-joulukuussa, jolloin ne eivät voi käydä uimassa.
Suuremmista linnuista varmasti 90% lepäili auringossa silmät kiinni tai hautoi. Vain muutama innokas touhusi jotain vesirajassa. Afrikanpingviinin rintakehän mustat raidat ja pilkut ovat joka yksilöllä erilaiset, (kuten seeprojen raidatkin). Vaaleanpunaista kohdat lintujen silmien yläpuolella näyttivät oudoilta, mutta opastaulu kertoi alueiden olevan hikirauhasia, joiden avulla lintu jäähdyttää itseään.
Afrikanpingviinien kanssa pääsee jopa uimaan
Kävelysillat eivät mitenkään estä pingviinien liikkumista ja frakkitakkeja voikin tallustella vastaan myös parkkipaikalla. Boulders Beachilla on mahdollista myös snorklata tai uida pingviinien kanssa. Paikka löytyy päärannan vierestä ja käydessäni meressä oli muutama innokas uimari. Ohjeissa varoitetaan, että afrikanpingviinit voivat olla äksyjä ja lähikontakti pingviinin kanssa saattaa johtaa napakkaan nokkaisuun.
Pingviinien lisäksi kannattaa kameralla ikuista talteen muutama maisemakin. Rantakasvillisuus on varsin värikästä ja meriveden sävyt kaikkea mahdollista turkoosista lilaan, johtuen eri pohjalaaduista.
Kiva tietää:
- Afrikanpingviini elää Afrikan lounaisrannikolla yhdyskuntina 24 eri saarella tai rannalla. Populaatio on noin 50 000 eläintä, lähinnä Namibiassa ja Etelä-Afrikassa.
- Linnut kasvavat 68–70 senttiä pitkiksi ja painavat 2–4 kiloa.
- Afrikanpingviinit elävät luonnossa keskimäärin 10–11 vuotta.
- Afrikanpingviinit lisääntyvät vuoden ympäri, mutta pääasiallinen lisääntymiskausi alkaa helmikuussa. Naaraat munivat kaksi munaa ja hautovat niitä 38-42 päivää. Myös koiraat auttavat hautomisessa.
- Linnut ovat yksiavioisia.
Pingviinejä on nykyisin yhdyskunnassa noin 3000 yksilöä ja rannalla käy 60 000 turistia vuosittain.
Boulders Beach sijaitsee Simon’s Townissa, noin 40 kilometrin päässä Kapkaupungista. Valmisretkellä (vilkaisin hintoja ja n. 50€) paikalle pääsee helpoiten, mutta myös taksi/Uber, bussi, juna ja tietenkin vuokra-auto ovat vaihtoehtoja. Ohjeet löydät täältä.
Kyseessä oli lehdistömatka helmikuussa 2020. Etelä-Afrikka sarjan ensimmäisen kirjoituksen löydät täältä.
14 comments
On ne kyllä söpöjä! Kävin täällä toisen kerran viime kuussa ja vaikka pääsymaksu oli tässä välissä varmaan tuplaantunut, niin pingviinit olivat edelleen yhtä ihania. Tykkään siitä, että turisteille on rakennettu kävelysilta, jota pitkin kuljetaan eikä pingviinien keskellä pääse seikkailemaan ja kuvailemaan ihan miten haluaa. Kyllähän ne kuitenkin ovat ihan siinä vieressä joka tapauksessa.
Onpa hauskoja töhöttäjiä <3 Ihanaa, että tuo on järjestetty noin, että ihmiset ovat aidan takana "karsinoissa" ja pingviinit saavat tepastella rauhassa. Dubaissa olisi ollut pingviinejä yleisön iloksi suuressa sisälaskettelukeskuksessa – ei kiitos.
En kestä, kun nää on niin ihania! Haluan itsekin tänne! Jokohan pitää ruveta suunnittelemaan seuraavaa Afrikan-matkaa? 🙂 Oltiin joitain vuosia sitten Chilessä ja siellä ihan Chilen eteläisessä kärjessä sijaitsee Magdalenan saari, jossa päästiin silloin käymään. Se saari oli pelkästään pingvinien asuttama, ja siellä oli noin 69 000 pingviinipariskuntaa <3. Harvoin on tunti vierähtänyt niin nopeasti kuin tällä pingviinisaarella!
Kiitos Heidi
Oi että. Noin paljon pingviinejä!? Chile rupeaa kuulostamaan hienolta maalta ; – )
Voi ei, mikä pingviiniparatiisi! Pingviinit on yksiä mun lempieläimistä, joten tiedän ainakin, minkä paikan saan taas laittaa ”pakko nähdä!” -listalleni. Ja postauksen kuvat olivat mainioita!
Kiitos Eveliina
Jos pinguista tykkää, niin tuo paikka on tosi helppo saavutta 💕
Apua, pingviinit on mun heikko kohta! Olen aivan haltioitunut tämän postauksen jäljiltä. Etelä-Afrikka ei toistaiseksi ole ollut matkasuunnitelmissa, mutta tämän postauksen jälkeen pitäisi varmaan harkita 😀
Kiitos Taina
Etelä-Afrikka oli mullekin suurten kaupunkien osalta hieman njääh, mutta Kapkaupunki on kyllä kiva kohde käydä!
Tuo sukunimi kuulosti tutulta ja eikö vain, samaa juovapingviinien sukua olevan perunpingviinin olen nähnyt Perussa. Linnuilla ei yleensä ole ymmärrystä silittämistä kohtaan, vaan ne stressaantuvat. Sen sijaan, kun niillä on liskoaivot voimakkaina, niin ne ensin nokkaisevat ja sitten vasta ajattelevat. Pingviinipaikat on minulla aika korkealla siinä listalla, mitä teen, jos joskus olen taas eteläisellä pallonpuoliskolla. Perunpingviineitä oli huomattavan niukasti.
Katsoin paikkaa Googlen katunäkymästä ja siinäkin näkyi pingviinejä.
Kiitos Stacy
Pingviinipaikat on kyllä ihastuttavia. Siis nimenomaan tällaiset, missä ihmiset pidetään linnuista kaukana. Erilaisissa akvaarioissa ja eläintarhoissa on myös tietty pingviinejä, mutta minusta ne ovat siellä väärässä paikassa. Nämä saavat onneksi onnellisesti tallustella vapaana.
Siis en kestä!! <3 Pingviinit on ihan parhaimmistoa kaikista maailman eläimistä. Olen nähnyt niitä luonnossa vain Galapagossaarilla ja siitäkin on jo ikuisuus aikaa.
Kiitos Teija
Pingut vaan on siis <3 <3 <3
Tuo on hauska paikka. Olimme yötä Simons Townissa (huhtikuu 2018) ja kävimme näitä pinkkuja myös katselemassa varmaankin tunnin tai kaksi — mutta todella pitkään kun oli todella hauska näitä seurata. Turistit jäävät tosiaan jumittamaan ekaan kohtaan, jotenka kannattaa kävellä pidemmälle.
Kiitos Jani
Tuolla rantatiellä olisi ollut mukavaa myös yöpyä jossain kylässä,vaikka juuri Simons Townissa, mutta nyt siihen ei ollut aikaa. Ruokapaikat näyttivät mahtavilta. Seafoodia vaikka kuinka paljon. Nam.