Ensi vuonna kaikki on paremmin (toivottavasti)

by Anna

Vuonna 2021 kaikki on paremmin. Tätähän nyt toivotaan. Henkilökohtaisesti minun on helppo uskoa, että näin tulee myös kohdallani tapahtumaan. Jos toivoa voin, niin ei ainakaan enää luopumista ja kuolemista.

Kaikkea ei voi muuttaa, mutta paljon on silti itse tehtävissä

Uskon aktiiviseen vaikuttamiseen ja tekemiseen. Ihan kamalasti ei heru sympatiaa ihmisille, jotka keskittyvät vain valittamaan, tekemättä itse mitään asioidensa eteen. Kaikkea ei voi muuttaa, mutta paljon on silti itse tehtävissä. Tällä säännöllä olen elänyt elämääni tähän asti ja niin aion jatkossakin tehdä.

Olen ollut hyvin onneton Tepon kuoleman jälkeen ja olen sitä edelleen. En saa häntä takaisin, mutta omaan olotilaani voin vaikuttaa. Jos on olemassa asioita, jotka tekevät minut onnelliseksi, haluan tehdä niitä.

Viimeiset kymmenen vuotta olen matkustanut paljon. Kotimaanmatkailussa ei ole mitään vikaa, mutta kaipaan pois. Jonnekin muualle. Kaipaan lentokoneisiin, vuokra-auton rattiin, uusin hotelleihin ja uusiin auringonnousuihin vieraissa kaupungeissa.

Liikkuminen ja matkustaminen on edelleen sallittua

Hyväksyn koronan aiheuttamat rajoitukset, kuten hengityssuojaimet, koronatestit ja karanteenit, koska en voi niitä muuttaa. Voin kuitenkin vaikuttaa siihen, missä itse vietän aikaani. Matkustus ulkomaille on edelleen sallittua ja minä aion matkustaa.

Heille, jotka nyt hyperventiloivat ja aloittavat mantran: ”Sannasanoonyteioleaika”, vastaan, että minulla ei ole aikomustakaan muumioida itsenäni hengityssuojaimilla ja istua nurkassa hamaan tulevaisuuteen. Matkustaa voi myös vastuullisesti ja turvallisuuden huomioiden. Vaikka Levillä oli 15 000 ihmistä uutena vuotena, se ei tarkoita, että kaikki 15 000 olivat Ihku-baarissa nenät kiinni toisissaan. Moni varmasti jakaa ajatukseni, mutta ei uskalla sosiaalisen etiketin takia myöntää asiaa ääneen. Osa matkustaa nyt ”puoli salaa” ja pelkää kertoa olleensa edes mökillä. Todella surullista.

Rokotetta en aio jäädä odottelemaan, sillä se ei tule tätä koronahumppaa lopettamaan, vaikka osa niin kuvitteleekin. Rokotus-gate etenee nyt ihan yhtä hyvin kuin maski-gate aikoinaan. Hallitus onnistunee yhdessä terveysviranomaisten kanssa mokaaman tämänkin. Kuulemme sitten keväällä ministeri Kiurun kootut selitykset siitä, kuinka ”rokotettavien suuri määrä yllätti” ja Marin kertoo, kuinka ”Yh-des-sä Me Sel-vi-äm-me Täs-tä”. Vaikka vuorokaudessa rokotettaisiin 50 000 ihmistä, kestäisi silti 7,33 kk, että kaikki halukkaat kummatkin rokotteet ovat saaneet. Nykyisellä tahdilla kaikki suomalaiset on tuplarokotettu reilussa 20-vuodessa.

Itse koronaa en kammoksu, mutta tiedostan, että eri maiden tilanteet voivat muuttua hyvinkin nopeasti. Päälle voi tulla kaikkea täydellisestä lockdownista ärsyyntyneiden kansalaisten mellakoihin. Jos maa laittaa rajat edes osittain kiinni, se tarkoittaa että kansainväliset lennot vähenevät ja mahdollinen olemassa oleva lentoreititys ulos maasta katoaa bittiavaruuteen nopeasti. Vaikka esim. Costa Ricaan ja Meksikoon pääsisi nyt ilman karanteeneja ym. ovat nämä maat melko kaukana. Jos jotain fataalia tapahtuisi, siltä takaisin kotiin hankkiutuminen menisi mutkikkaaksi.

Huhtikuussa Kreetalle

Tutkittuani hetken tilannetta varasin ensin matkan Kreetalle huhtikuun lopulle. Olen seuraillut Kreikan tilannetta tarkasti ja tuohon ajankohtaan on myös jo pakettimatkoja myynnissä. Aurinkomatkat eivät ole mikään turvallisuuden tae, mutta he lentävät Finnairilla samoilla reiteillä, mihin minullakin on liput. Jos Kreikkaan ei voi mennä turvallisesti, matkatoimisto varmasti peruu matkat ja silloin minunkin liput lähtevät mitä todennäköisemmin peruutukseen. Yksinkertaista. Ei tarvitse itse miettiä, voiko Kreetalle nyt mennä vai ei.

Helmikuussa Andalusiaan

Koska huhtikuu on kuitenkin harmillisen kaukana, pyörittelin erilaisia mahdollisuuksia Maltasta alkaen. Sitten Malagan lentoja tutkiessani törmäsin mielenkiintoiseen transit-sääntöön. Muualta kuin pääkaupunkiseudulta tulevat voivat 10.1.2021 saakka matkustaa Malagaan ilman negatiivista koronatestia. Finnairin Oulu-Malaga yhteys alkoi näyttämään hyvin houkuttelevalta. Ei kuitenkaan ollut realistista yrittää ehtiä reissuun ennen tuota päivämäärää ja lisäksi Andalusian sää näytti hiukan liian sateiselta makuuni. Siksi otin lisäaikaa ja varsin lennot helmikuulle. Olen kahdesti ollut helmikuussa Andalusiassa ja jos hyvä tuuri käy, mantelipuut kukkivat ja voi olla mukavan aurinkoista ja lämmintä. Jos transit-sääntö muuttuu, tarkoittaa se todennäköisesti koronatestin tekemistä. Mikäli päälle lätkäistään karanteeni kohteessa, voi lippuja siirtää eteenpäin. Täydelliseen maahantulokieltoon en Espanjan kohdalla usko.

Kreikan kohdalla en ole vielä tutkinut hotelleja lainkaan. Andalusian kohdalla olen pyöritellyt hotelleja paljonkin. Alueella on paljon erinomaisia hotelleja, joista ainakin Paradores-ketju tarjoaa todella houkuttelevia vaihtoehtoja. Vai miltä kuulostaisi yö linnassa Paradoresin malliin. Kun aikanaan saavuimme Parador de Siguenza näköetäisyydelle hihkaisin Tepolle: “Katso mikä linna“, johon mies totesi lakonisesti: “Se on meidän hotelli “. Toinen mieleenjäävä kokemus Paradores hotelleista löytyy Rondasta, missä hotelli keikkuu aivan paikan kuuluisan rotkon reunalla.


Jos tunnet palavaa tarvetta kertoa, kuinka olet istunut eristyksissä jo maaliskuusta 2020 näkemättä ketään ja koet olevan tosi väärin, että kaikki ihmiset vain tuolla hilluvat vastuuttomasti ja aiheuttavat kamalasti ennenaikaisia kuolemia riskiryhmissä, niin voit toki sen tehdä. Pysy kuitenkin faktoissa ja muista lisätä lähteet. Suomeen palaavana matkustajana noudatan tietenkin karanteenisääntöjä ja käyn testeissä.

Jos taas haluat kertoa, että rokotteesta saa Bill Gatesin, Tauskin ja 5G:n sisuksiinsa, niin huomautan seuraavaa: Koronarokote on Suomessa vapaaehtoinen. Kyseessä on oksymoroni, ristiriita, että vapaaehtoisesta rokotteesta voisi jotenkin kieltäytyä. Jokainen päättää, ottaako sen vai eikö ota, eikä ketään olla pyytämässä ottamaan sitä. Rokotetta tarjotaan kaikille.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

19 comments

Susanna 18 tammikuun, 2021 - 1:51 am

Kreeta ja Andalusia kuulostaa mielenkiintoisilta, lähtisin niihin myös itse. Koronatilanne ei toivottavasti kestä enää vuosikausia. En vielä uskalla suunnitella mitään, mutta aurinkoiset Välimeren kohteet kiehtoisi tai historialliset kaupungit myös.

Reply
INDIVUE 9 tammikuun, 2021 - 5:38 pm

Itse toivon, että viime kesältä koronan vuoksi vuodella eteenpäin siirretyt matkat toteutuisivat vihdoin tänä kesänä.

Ajattelen, että jos matkailu on ollut työ jo kauan, niin huonohan sitä on lopettaa. Jos taas matkailu on ollut harrastus, niin yhtä lailla sitä voi hetkellisesti rajoittaa niinkuin niin monia muita, kalliitakin harrastuksia on rajoitettu kohta jo vuoden päivät.

Vastuullinen ja hygieeninen matkailu, jossa huolehditaan hyvin, etteivät taudit leviä, on mielestäni ok. Tuore negatiivinen koronatestitulos lompakossa voisi olla kuumaa valuuttaa.

Reply
Terhi 9 tammikuun, 2021 - 5:01 pm

Osanottoni miehesi poismenon johdosta. Ihan kohtuullisia suunnitelmia sinulla tuntuu olevan. Tosiaankin jos matkatoimiston kautta varaa niin rahat saa helposti takaisin mikäli matka peruutetaan. Itselläni en voi sanoa olevan mitään lentokoneikävää, mutta junalla lähtisin mieluusti vaikkapa Balkanille seikkailemaan, eikä silläkään ole mikään kiire koska ilmat ovat vielä viileitä.
Rokotuksesta sanoisin, että ei se nyt ihan vapaaehtoinen ole mikäli rokotus vaaditaan maahan matkustettaessa niin kuin varmasti tulee olemaan.

Reply
Sari / matkalla lähelle tai kauas 6 tammikuun, 2021 - 11:30 pm

Itsekin tekisin juuri noin tilanteessasi!
Odotan ensin rahoja takaisin vanhoista reissuista ennen kuin ostelen uusia. Vaikka mielessä on ollut ostaa lennot Kreikkaan kesäksi. Nyt kun on noita alennusmyyntejä.

Reply
Anna 8 tammikuun, 2021 - 10:11 am

Kiitos Sari

Juuri oli juttu, että lentojen hinnat voivat hetkellisesti nousta, kun ihmiset alkavat kunnolla varaamaan matkoja. Siksi varailin jo vähän ennakkoon. Talven 21-22 reissuja on varattu todella paljon, eli patoutunutta painetta matkustaa todellakin on.

Reply
Pirkko / Meriharakka 4 tammikuun, 2021 - 7:46 pm

Me olemme edelleen odottavalla kannalla – ja jaksamme uskoa, että lentoja ja matkoja voi varata vielä vähän myöhemminkin vaikka mediasta saakin sen käsityksen, että kaikki ensi talven matkat on jo varattu 🙂
Ainakin vanhemmalle meistä pitää tuon riskiryhmäluokituksen takia saada rokote ennen kuin uskaltaudumme maahan, jossa koronaa on merkittävästi ja luotan kaikista STM/THL suhmuroinneista huolimatta sittenkin eniten suomalaiseen tehohoitoon, jos sellaiselle tulisi tarvetta.
Mutta nuoremmat matkustakoot minun puolestani, riskihän on sittenkin sitä pienempi mitä nuorempi, siis koronan vakavan muodon osalta. Kunhan karanteenit sitten palatessa pitävät, ettei matkailun mainetta rasitettaisi sillä, että jos kukaan ei koskaan lähtisi mihinkään, niin eihän meillä mitään koronaa olisi …

Reply
Anna 8 tammikuun, 2021 - 10:13 am

Kiitos Pirkko

Kyllähän niitä matkoja riittää. Lentoyhtiöt saanevat nopeastikin vastattua kysyntään. Jotain hintapiikkejä voi tietty tulla.

On totta, että suomalainen sairaalahoito on todella laadukasta ja mieluiten sitä sairastaa Suomessa. Mutta itse tosiaan en osaa koronaa kohdallani kovasti pelätä ja jos rokotusta jään odottamaan, niin saattaa mennä pitkään…

Reply
Anna | Muuttolintu 4 tammikuun, 2021 - 3:11 am

Pidän varpaita ja peukkuja pystyssä, että matkat onnistuu! Itse en olisi yhtään nirso tässä vaiheessa kohteen suhteen, jos vaan rajat täällä Ausseissa jonnekin suuntaan aukeaisivat niin sinne lähtisin. Tämän hetken tiedon mukaanhan rokote tuskin edes estää tartuntoja tai leviämistä, joten sen suhteen on outoa, että niin monet tuntuu kuvittelevan, että se olisi lopullinen ratkaisu tähän tilanteeseen. Vaikka toivon tietysti, että on. Onnellisempaa ja matkarikasta uutta vuotta!

Reply
Anna 8 tammikuun, 2021 - 10:14 am

Kiitos Anna

Jep, en ole myöskään kovinkaan nirso. Tallinnakin alkaa olemaan kova juttu nyt!

Reply
Elina / elinanmatkalaukussa 4 tammikuun, 2021 - 12:02 am

Olipa järkyttävä tieto, että Teppo on kuollut! :'( Lämpimät osanotot Anna, matkailu on parasta lääkettä <3

Reply
Anna 4 tammikuun, 2021 - 8:25 pm

Kiitos Elina <3

Reply
Sonja / Shining Journey 3 tammikuun, 2021 - 9:20 pm

Tervetuloa tänne Andalusiaan helmikuussa, useimmiten silloinkin täällä on ihan mukavat kelit. 😊 Luonto herää talven jäljiltä, ympäristö on tosi vehreä ja mantelipuut kukkivat kauniisti. Andalusiassa on ihan hyvä olla koronasta huolimatta. Missään siltä ja sen tuomilta rajoituksilta ei voi kokonaan välttyä, mutta aina voi matkustaa vastuullisesti ja noudattaa rajoituksia. Itse olen viettänyt paljon aikaa luonnon keskellä. Uskon, että lämpö ja valo sekä seikkailut täällä tekevät sinulle hyvää surun prosessoinnin keskellä. Toivotan kovasti voimia ja uutta iloa elämääsi! 💜

Reply
Anna 3 tammikuun, 2021 - 11:02 pm

Kiitos Sonja

Mua ei edes haittaa, vaikka olisi viileä. Kunhan näen aurinkoa, niin mieli piristyy! Viimeksi muistan, että oli niin paljon ihania kukkia, että mun nenä meni siitepölystä tukkoon 😀

Olen miettinyt semmoista laiskahkoa ajelua Granada-Jael-Cordoba jne. Minulla ei ole mitään tarvetta päästä nyt mihinkään vanhan kaupungin ytimeen, koska olen ne jo nähnyt. Eli olen katsellut maaseutuhotelleja tai hotelleja jotka on jonkun kukkulan päällä ym. Päivä pyörimistä jossain mahtavissa maisemissa (toivottavasti löydän niitä), sitten kivaan hotelliin, mahdollisesti kylpyyn ja illasta hyvin syömään. Minusta kuulostaa ihan suunnitelmalta.

Reply
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 3 tammikuun, 2021 - 9:15 pm

Kiva kuulla, että pyrit aktiiviseen vaikuttamiseen ja tekemiseen, ja pyrit tekemään asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi.

Onhan tuo rokoteaikataulu (tai se ”optimistisen arvio”) sellainen, että mitä suurimmalla todennäköisyydellä se ei tule toteutumaan. Jossain maissa rokotteen sanotaan olevan vapaaehtoinen, mutta sen skippaamisesta aiheutuu haitallisia seuraamuksia. Tällöin se ei aidosti ole ihan vapaaehtoinen. Suomessa tällaisia ei käsittääkseni ole ilmeisesti tulossa. Mutta sähköinen rokotekortti kai on mahdollinen ja monet maat kai saattavat tällöin kieltäytyä ottamaan vastaan sellaisia henkilöitä, joita ei ole rokotettu. Täytyy nyt toivoa, että pandemia joka tapauksessa saataisiin 2021 hallintaan, vaikka juuri nyt näyttää huolestuttavalta erityisesti noiden muunnosten vuoksi.

Ihan totta, että lentoreititykset Costa Ricasta tai Meksikosta saattaisivat muodostua hankaliksi. Lisäksi, jos itse sattuisi vakavan infektion saamaan, en täysin luottaisi kyseisten maiden terveydenhuollon tasoon. Minua huolestuttaa matkustamisessa myös se, että mikään matkavakuutus ei enää taida korvata mitään koronaan liittyvää. Huonoimmassa tapauksessa mahdollinen sairaalahoito voi varmaan muodostua hyvin kalliiksi.

Reply
Anna 3 tammikuun, 2021 - 11:05 pm

Kiitos Mikko

Tuo rokotusaikataulu on kyllä sellainen suo ja savotta, että huh-huh. Ennen kuin perusterve 50v. nainen saa rokottee, voipi kulua tovi…

Juuri luin, että Ranskassa eivät ole saaneet rokotettua kuin 350 ihmistä. Siellä ihmiset ei halua ottaa rokotetta. (En kyllä tiedä voiko tuo uutinen olla totta). Sitten on maita, kuten Hollanti, jossa rokotteet on jostain syystä jumiutuneet johonkin ja eivät lähetä niitä sairaaloihin syystä x, vaikka lääkärit pyytävät niitä kuumeisesti. Eli jos tämä menee näin sekavaksi, niin kyllä pitkään kestää, ennen kuin matkailu edes vähän vapautuu…

Costa Rica kiinnostaisi todella paljon. Samoin Panama. Mutta ei kuitenkaan niin paljoa, että lähtisin sinne nyt yksin seikkailemaan. Raja se on rohkeudellakin.

Reply
Jenni | Boarding Time 3 tammikuun, 2021 - 9:02 pm

Mahtava kirjoitus, samaistun täysin. Kiva myös kuulla, että joku muukin on jo tehnyt matkasuunnitelmia kuin minä.
Jos kaikki menee suunnitellusti istun koneessa matkalla Balille tasan 12 vrk:n kuluttua. Siellä 4 viikkoa ja helmikuun vikalla viikolla Malediiveille. Huhtikuussa työreissu Torontoon.
Katsotaan nyt toteutuuko nämä, mutta jos ei koronan puolesta tule yllättäviä kapuloita rattaisiin (muodossa tai toisessa) todellakin aion lähteä. Jo riittää maski päällä kotona nurkassa istuminen ja vastuullisesti tosiaan voi matkustaa.
Mahtavia reissuja sulle Anna, Espanjaan pitää kyllä päästä pian itsekin! ❤️

Reply
Anna 3 tammikuun, 2021 - 10:34 pm

Itselläni olisi mahdollisuus lähteä kolmen viikon reissulla maaliskuussa. Aasian suunta tietenkin houkuttelisi, mutta vielä en ole yhtään selvitellyt mihin pääsisi. Kamalan järkevä vaihtoehto ei tietenkään ole olla kahta viikkoa karanteenissa kolmen viikon lomalla:D Miten Bali? Minkälaiset siellä on säännöt nyt?

Reply
Jenni | Boarding Time 3 tammikuun, 2021 - 11:29 pm

Balille pääsee ilman karanteenia jos negatiivinen PCR-testi (tulos saatu max 48 h ennen maahantuloa) ja asianmukaisella viisumilla. Turistiviisumilla ei pääse, mutta business-viisumilla (14.1. alkaen) tai KITAS- työviisumilla pääsee. Mulla bisnes 60 päivää. Eli ei ole kyllä ihan helpoksi tätäkään tehty!
Itse en kanssa karanteenia kohteessa jaksa, joten en edes harkitse sellaista kohdetta, jossa pitäisi hotellissa kökkiä päivä- tai viikkotolkulla. Suomeen tullessa eri asia, kyllä sen sitten täällä taas ihan helposti kestää kun lähinnä kotona ollaan muutenkin.
Mutta tosiaan, nopeastihan nämä kaikki säädökset voi taas muuttuakin, eli katotaan kuinka meikämuijan käy! 😉

Reply
Anna 3 tammikuun, 2021 - 11:45 pm

Nyt peukut pystyyn, että ei sulle tule mutkia matkaan!!!

Reply

Leave a Comment