Elounda ja Spinalonga | Mirabello lahden upeita maisemia
Elounda ja Spinalonga | Kauneinta Kreetaa. Elounda odotti meitä pienen ajomatkan päässä Agios Nikolaoksesta pohjoiseen. Panoraamareitti kylään oli hauskan kiemurainen ja kun ensimmäiset maisemat Mirabellon lahdelle avautuivat, oli heti pakko pysähtyä valokuvaamaan näkymää. Eloundan maisemia ei turhaan kehuta Kreetan kauneimmiksi.
Elounda on kylä, jonka edustalla on paljon kaikkea jännittävää katsottavaa. Tuhansia vuosia sitten mereen uponnut kokonainen kaupunki Olous, houkuttelee snorklaajia ja sukeltajia paikalle. Osia vedenalaisesta kaupungista voi kuuleman mukaan nähdä ihan laiturilta käsin (itse en tosin nähnyt). Eloundan edustalla pienen venematkan päässä, taas sijaitsee Spinalonga, linnoitettu saari, jonka historiaan kuuluvat taistelut niin osmaneja, kuin lepraakin vastaan.
Elounda Heights | Upeat maisemat ja siihen se sitten jäikin…
Vanhan kalastajakylän ympärille, jyrkkiin rinteisiin ja pieniin lahdelmiin ovat rakentuneet ehkäpä Kreetan tyylikkäimmät lukususvillat ja hulppeimmat resortit. Eloundan hotellien hinnat olivatkin osittain poikkeuksellisen kovia, johtuen tarjonnan ylellisestä laadusta. Toivoimme hintojen laskevan, mutta tällä kertaa viikonlopulle ei ilmaantunut mitään viime hetken alennusta. Vahinko, sillä olin nähnyt itseni jo ***** tähden hotellin infinitypoolilla.
Rannalta olisi löytynyt muutamia suurempia resortteja, mutta sinne emme halunneet, sillä Eloundan ranta ei ole mitenkään kummoinen. Paikan juttu ja se, mitä Eloundasta tullaan hakemaan, ovat nimenomaan huikaisevat näköalat Mirabellon lahdelle. Päädyimme Elounda Heights (Adults Only) huoneistohotelliin, jonka huoneet olivat hyvin karut, mutta näköala Mirabellon lahdelle loistava. 45€ / yö aamiaisineen.
Elounda Heights on perheomisteinen hotelli, jota pyörittävä pariskunta oli ehkäpä hieman liiankin touhukas makuuni. Toiset majoittujat taas tuntuvat arvostavan tällaista ylitsevuotavaa ystävällisyyttä.
Hotellille vei erittäin jyrkkä mäki, jota osa takseista ei halua ajaa. Vuokra Audimme kiipesi mäen ongelmitta, mutta mistään pikku noususta ei ole kyse. Jos on ilman autoa lomailemassa, niin rannalle ja kylään on tiedossa erittäin hikinen matka.
Vaikka tuuli kovasti, oli hotellin ympäristössä silti paljon hyttysiä. Ikkunoissa ei ollut hyttysverkkoja, joten auki niitä ei voinut pitää. Huoneistossa oli pieniä muurahaisia, joita löytyi myös sängystä. Vuodetta tarkemmin tutkiessani patjan päältä löytyi yököttävästi edellisten asukkaiden karvoja ja hiuksia.
Spinalonga – Leprasaari
Eloundan edessä sijaitsee Spinalonga niminen saari. Spinalongan matala merialue oli aikanaan arvokas siellä esiintyvien suolaesiintymien takia. Venetsialaiset rakensivat siksi saarelle vuonna 1579 linnakkeen, jota pidettiin valloittamattomana. Linnoitus onnistuikin puolustautumaan osmaneja vastaan 35 tykillään aina vuoteen 1669. Tällöinkään osmanit eivät kyenneet valloittamaan itse linnaketta, mutta koska muu Kreeta oli alistettu osaksi osmanien valtakuntaa, saari jouduttiin lopulta luovuttamaan vuonna 1714.
1900-luvun alussa Spinalongan saaresta tuli leprapotilaiden siirtolapaikka. Kylään tuotiin Kreikan alueelta yhteensä noin 400 lepraa sairastavaa. Sairaita varten saarelle perustettiin puutarhoja, elokuvateatteri, verstaita, koulu, kirkko, sekä myöhemmin oma sairaala. Spitaaliset saivat myös raha-avustusta valtiolta, mikä oli tuolloin hyvin harvinaista. Avustuksen turvin he kykenivät tekemään hankintoja mm. Plakan kylästä.
Lepra etenee hyvin hitaasti, ja potilaat voivat elää taudin saatuaan jopa yli 30 vuotta. Leprasairaat asuivat saarella loppuelämänsä, mutta viettivät hyvin normaalia elämää. He työskentelivät, avioituivat ja saivat lapsia (lapset saivat tartunnan äideiltään jo pienenä). Ainut rajoitus oli loppuelämän kestävä karanteeni.
Spinalongan siirtola toimi vuoteen 1957 saakka ja oli koko Euroopan viimeinen saari, jossa pidettiin leprapotilaita karanteenissa. Esim. kuuluisan Seilin karanteenisaaren viimeinen potilas haudattiin jo vuonna 1785. Vuoden 1873 jälkeen karanteenille ei olisi ollut enää mitään syytä, sillä lepraan oli löydetty lääkitys ja potilaita voitiin hoitaa yleisissä sairaaloissa.
Victoria Hislopin kirjoitti vuonna 2005 kirjan Saari, joka kertoo Spinalongaan ja läheiseen Plákan kylään sijoittuvan tarinan lepraepidemian aikana. Kirja, ja etenkin sen pohjalta tehty tv-sarja, nostivat saaren kävijämäärät huimaan nousuun. Pääsylippu Spinalongan saarelle maksaa 8 euroa + laivamatkan hinta 8-10 €.
Kuvat Flickr Shadowgate
Elounda ja Spinalonga ovat nopeasti nähty
Eloundan ympäristössä on käsittääkseni hyviä patikkareittejä, eli jos pohkeitaan haluaa rasittaa oikein kunnolla, kannattaa reittejä etsiä vaikka Googlesta. Myös 4×4 ajelut vuorille näyttivät olevan suosittuja.
Kokonaisuudessaan Elounda ja Spinalonga ovat näkemisen arvoisia paikkoja. Se, kannattaako tänne tulla koko lomaviikoksi, onkin sitten eri asia. Kylä on miellyttävän pieni, mutta sen sijainti tukikohdaksi saaren kiertelyä varten ei ole mitenkään optimaalinen. Päivä tai kaksi riittävät hyvin ja sitten voikin siirtyä eteenpäin.
10 comments
[…] Kreikan saaria; valkoisia taloja ja sinistä merta. Mieleen tulevat nimet Santorini, Rodos, Kreeta ja Korfu. Kreikan saaret ovatkin suomalaisille rakas kohde. Manner-Kreikasta mainitaan korkeintaan […]
Kävin täällä vuosi sitten syksyllä. Eloundasta en juurikaan tykänny, aivan liian turistipaikka mun makuun, vaikka pieni onkin. Tarkoitan lähinnä, että kylässä ei ollut mitään vanhaa ja kaunista jäljellä. Spinalongasta taas tykkäsin kovasti! Sen takia tuonne ylipäätään meninkin. Oon lukenut Victoria Hislopin kirjan, minkä vuoksi Spinalonga kiinnosti kovasti. Sitä kuvitteli, että miltä lepraan sairastuneista tuntui, kun oma, entinen koti näkyi saarelle, mutta sinne ei päässyt takaisin. Niin lähellä ja silti niin kaukana.
Piti mennä oikein googlettamaan, missä kohtaa Elounda sijaitsee. Tuo uponnut kaupunki kuulostaa kiehtovalta. Tosin sukellus ei sovi minulle – tuntuu jo kolmessa metrissä, että pää ja korvat räjähtää (samaa probleemaa lentomatkoilla). Mutta haaveilen snorklauksen kokeilusta. Kreetaa olisi kiva nähdä laajemminkin. Olen ollut siellä vain yhden viikon ”jumissa” ja bussien varassa Hanian lähellä lasten kanssa, koska en (ainakaan vielä) uskalla ajaa vuokra-autolla tuntemattomilla seuduilla.
Kreeta on niin moninainen saari, että viikon jos toisenkin saa kyllä mainiosti kulumaan. Sen verran on erilaista nähtävää. Spinalonga kiinnostaa mutta haaveilen Elafonissistä myös ja sitten ihan noista saaren keskellä olevista pikkukylistä.
Tuskin Olous-kaupunki ihan laiturilta näkyi, mutta veneestä se näkyi hyvin. Olisihan se kova kohtalo olla pienellä saarella 30 vuotta. Seilissäkin oli muitakin kuin leprapotilaita, esim. mielisairaiksi luokiteltuja. Saarelta ei päässyt pois kun sinne kerran joutui.
Kiitos Terhi,
Kyllä se kuulemma olisi pitänyt laituriltakin jotenkin näkyä ( tai sitten mua hujattiin 🙂 )
Varmasti noille saarille joutui ihmisiä laidasta laitaan. Eihän tuolloin ollut mitään keinoa oikeasti todeta, oliko ihmisellä lepra vai atooppinen iho, tai joku muu ihosairaus.
Tuo Spinalonga on ollut ”Euroopan listallani” siitä lähtien kun tulin ensin seuranneeksi saaresta tehtyä televisiosarjaa ja sittemmin vielä lukeneeksi kirjankin.
Turun saaristossa paljon aikaa viettäneelle se kun tuntui vielä jossain määrin Seilin saaren toisinnolta.
Kiva nähdä kuvia edes siitä – kun meillä on aina tullut jotain muuta tuolle ”Euroopan listalleni”, joka on kiilannut tämän ohi!
Kiitos Pirkko
Selvittelin tuota TV- sarjaa ja niinhän se on, että ei sitä mistään Areenasta löydy :/ Täytyy toivoa, että tulisi joskus taas uusintana. Kirjan varmasti saa kirjastosta onneksi.
Eikös Spinalongalla pitänyt majaa 60-luvulla hipit. Myöhemmin sitten saari tyhjennettiin kunnes avattiin turisteille. Demis Roussos on huhujen mukaan hippeillyt saarella yhtyeensä Afrodites Child kanssa. Myöhemmin 70-luvulla hänestä kehkeytyi suomalaisten naisten unelma kultakurkku 🤓. Itse kävin saarella muistaakseni 1987/88.
Kiitos Pasi!
Hipeistä ei ”virallisissa” selityksissä mainittu sanaakaan, mutta luulisin, että paikka on ollut omiaan vetämään puoleensa juuri kaikkia ”vaihtoehtoja”. Jotenkin nauratti kun selvisi, että saarelle eivät uskaltautuneet aikanaan natsitkaan ….
Kiitos tuosta infosta. Pitääpä Googlettaa. Demis Roussos on tuttu ”unelma”, vaikka tosin olenkin syntynyt -70 😀