Dubain vanhakaupunki ja erityisesti Al Seefin alue nousivat suosikikseni
Dubain vanhakaupunki ja Al Seef. Vielä 1900-luvun alussa elämä Dubaissa keskittyi pitkälti Dubainlahden ja joen ympärille. Deiran puolella oli tuolloin kaupungin ainoa satama ja kaikki Dubain tärkeimpään tulolähteeseen, eli helmensukellukseen liittyvä teollisuus oli keskittynyt tuolle alueelle. Joki erottaa edelleen Dubain kaksi tärkeintä aluetta – Deiran ja Bur Dubain, toisistaan.
Olen vieraillut Dubain vanhankaupungin souqissa usein, mutta viime vierailun jälkeen oli joen toiselle puolelle rakentunut jotain hyvin mielenkiintoista. Uusi alue – Al Seef, nousi välittömästi yhdeksi suosikikseni Dubaissa.
IG-matskuu
Tapanani on selvittää ”mikä mahtaa olla in” Instagramin avulla. Dubain kuvia selatessani eteen tuli lukuisia liki identtisiä kuvia, missä keinuttiin hassuissa vanhoissa keinuissa tai poseerattiin vanhalta näyttävässä miljöössä. Hyvin nopeasti selvisi, että nämä kuvat oli napattu paikassa nimeltä Al Seef.
Al Seef on alueena varsin uusi. Kyse on varsinaisen vanhankaupungin viereen, aikanaan helmenkalastajien hallinnoimalle alueelle rakennetusta kulttuurikohteesta, joka avautui loppuvuodesta 2017. Al Seef on kokonaan uusvanhaan tyyliin rakennettu kaupunginosa, jossa hiekkakiviset rakennukset tuulitorneineen ja romanttiset sisäpihat ravintoloineen houkuttelevat turisteja. Dubai Creekin rannalla sijaitseva 1,8 kilometrin pituinen Al Seef kerää paitsi Instagrammaajia valokuvatuokioihin, myös yöpyjiä niistä matkailijoista jotka ovat kyllästyneet taivaita hipoviin lasitorneihin, ostoskeskuksiin ja tekosaariin.
Dubain vanhankaupungin oikeasti vanhat rakennukset ovat vähissä
Usein ajatellaan, että Yhdistyneet arabiemiirikunnat eivät omista mitään vanhaa tai kulttuurillisesti omaa, vaan ainoastaan 1960-luvun jälkeen öljyrahoin hankittua. Onkin totta, että vielä noin viisikymmentä vuotta sitten koko Arabiemiirikuntaa ei maana ollut olemassa ja kansa koostui helmenkalastajien ja kauppiaiden lisäksi pääosin paimentolaisista. Se, ettei heiltä ole jäänyt jäljellä 900 vuotta vanhoja linnoja ei kuitenkaan tarkoita, etteikö paikallisilla olisi ollut lainkaan näkyvää historiaa tai kulttuuria. Ympäri Emiraatteja onkin olemassa upeita museoita, joissa vierailemalla saa hyvän käsityksen arabialaisesta kulttuurista menneinä vuosisatoina.
Vanhaa Dubaita on jäljellä enää hyvin vähän. Osin johtuen siitä, että kaupunki ei koskaan edes ollut mikään kuhiseva metropoli. Dubai Creek ja Al Seef aivan varsinaisen historiallisen alueen – Al Fahidin vieressä. Al Fahidin alueelta löytyy mm. Dubain vanhin rakennus – Al Fahidi -linnoitus vuodelta 1787. Myös suuri osa alkuperäisestä 1800-arkkitehtuurista on säilynyt täällä. Alueella voi vielä nähdä esim. humisevia kivestä, tiikistä, kipsistä sekä palmu- ja santelipuusta rakennettuja vanhoja tuulitorneja.
Al Seef on kaunis <3
Käytännössä matkailijan on vaikea ajoittain hahmottaa, kummalla alueella hän kulkee. Oikeastaan sillä ei ole edes mitään merkitystä, paitsi että Dubain vanhankaupungin Al Seef on suljettu muilta kuin hotellien asukkailta klo 24-10 välisen ajan ja siellä autoilu on kokonaan kielletty.
Vaikka Al Seef onkin uusvanhaa, ihastelin häpeilemättä miljöötä ja alueen tunnelmaa. Muuntajissa, pistorasioissa ja roskakoreissa oli tarkoituksellisesti ruostetta. Ilmastointilaitteet, vaikkakin ne ovat moderneja, näyttivät siltä kuin ne olisivat olleet paikoillaan 1960-luvulta saakka. Seinänvierustoilla oli ”vanhoja” lava-alustoja pyörillä, koreja, polkupyöriä ja ruukkuja. Kaikki kauppojen ja kahviloiden kyltitkin oli suunniteltu sopimaan vanhaan tyyliin. (Huomaatko alla Starbucksin kylttiä?) Olkoonkin alue ”feikkiä”, mutta erittäin tyylikästä, kaunista ja rauhallista sellaista. Kävely Al Seefin kujilla oli kuin aikamatka 50-60 -vuoden taa.
Al Seef Heritage Hotel Dubai, Curio Collection by Hilton
Moni viivähtää alueella vain muutaman tunnin, mutta me tykästyimme paikkaan niin, että yövyimme siellä kaksi yötä. Hotellikokemus oli näin jälkikäteenkin ajateltuna varsin erikoinen ja ansaitsee tulle kerrotuksi.
Al Seef Heritage Hotel Dubai, Curio Collection by Hilton toimi yhden yön pysähdyksenä ennen lähtöämme Persianlahden risteilylle. Halusimme pois kaupungin vilinästä ja paikka näytti Booking.comin esittelyssä mielenkiintoiselta. Varatessani tätä Hiltonin kokoelmaan kuuluvaa perinnehotellia, en ehkäpä ymmärtänyt että hintaan kuuluisi myös perinteinen ”palvelu”. Eli ei siis palvelua lainkaan.
Tiskin takana oli yksi (arabi)mies ja toinen juoksenteli ympäriinsä lähinnä sähläämässä. Jouduimme odottamaan sisäänkirjaantumista 30 min ja vielä 15 min lisää, että joku ehti kuljettamaan meidät huoneeseen. (Hotellialueen laajuuden takia asiakkaat kuljetetaan huoneen lähelle ”golfkärryillä”.) Koko aikana ei henkilökunnalta tullut mitään pahoittelua, ei katsekontaktia, ei mitään. Lisäksi tiskille oli oikealta ja vasemmalta ryysimässä ohitseni kaapumiehiä, jotka eivät tosiaankaan osanneet odottaa vuoroaan naisen takana.
Eihän tuollainen kaaos johdu ruuhkasta, vaan siitä että henkilökuntaa on yksinkertaisesti liian vähän ja sekin epäpätevää. Kun kirjaannuimme seuraavana päivänä ulos, oli tiskillä kaksi aasialaista naista. Vaikka asiakkaita oli edelleen aula täynnä, he pitivät koko paletin pyörimässä hämmästyttävän tehokkaasti.
Toinenkaan yöpyminen ei onnistunut ongelmitta
Toisen kerran päädyimme hotelliin matkan viimeisenä iltana. Tuolloin vastaanoton tiskin takana olivat onneksi jälleen tehokkaat aasialaiset. Saimme kyydin huoneeseen ja poika sanoi tuovansa laukut heti. Kun avasin oven, tuoksui nenään viemäri. Ja itse huone… Sängyissä vanhat lakanat, roskikset tyhjentämättä, pesuvettä lattialla lätäkköinä, koriste-esineitä lattialla, yksi gekko seinällä jne. Selvästikään huone ei ollut siinä kunnossa, että sinne olisi asiakkaita voinut sijoittaa.
Kun laukkupoika saapui, joutui hän samantien kuljettamaan kapsäkkimme takaisin vastaanottoon. Sovimme, että kävisimme syömässä Arabian Tea House -ravintolassa viereisellä Al Fahidin alueella ja palaisimme sitten selvittämään tilannetta. Muutaman tunnin jälkeen tilasimme golfkärrykyydin hakemaan meidät ravintolasta ja pääsimme uuteen huoneeseen. Ymmärrettävästi hotellin edustaja oli kovin nolona ja sijoitti meidät hyvitykseksi sviittiin yöksi. Harmittavasti pystyimme nauttimaan tiloista vain illan, sillä lennolle piti lähteä siirtymään jo klo 0300.
Hotellin aamiainen oli erittäin hyvä ja sen pystyi syömään myös ulkona terassilla. Oman hupinsa aamiaiselle toivat kanssaruokailijat. Ensin saapui joukko miehiä, eli oletettavasti isä ja vanhemmat pojat. He eivät saaneet haettua itselleen ruokaa lainkaan. Sitten saapui naisväki, eli neljä vaimoa ja vanhemmat tyttäret tiukasti huputettuina, sekä pienen lastentarhan verran nuorempia lapsia ja heidän hoitajiaan. Osa vanhemmista tytöistä säntäsi välittömästi palvelemaan miehiä, kun taas vaimot keskittyivät käskyttämään tarjoilijoita. Samaan aikaan aamiassaliin käveli kaksi aasilaista nuorta. He vain seisoivat kuin säikyt kauriit keskellä hyörinää hymyillen hermostuneesti joka suuntaan. En jäänyt seuraamaan saivatko poloiset koskaan pöytää ja ruokaa.
Al Seef Heritage Hotel Dubai, Curio Collection by Hilton on hyvä, mutta ei sähläysvapaa
Huone maksoi 119 euroa veroineen aamiaisella (joulukuu 2019) ja toinen yö 125 euroa veroineen ilman aamiaista (tammikuu 2020). Kiva ja nätti hotelli, mutta ei tosiaankaan sähläysvapaa. Menisin silti uudestaan.
Hotellia ei voi myöskään suositella herkkäuniselle. Alueella on live-musiikkia klo 23 saakka. Tosin musisoijat olivat kumpanakin iltana varsin ammattitaitoisia. Kun alue tyhjennetään muista kulkijoista, alkavat vartijat kiertää kaduilla ja he puhuvat yllättävän paljon ja kovaa puhelimiinsa. Lentokentältä nousevat koneet voivat olla myös tietynlainen ongelma. Niitä nimittäin nousee yötä päivää tauotta ilmaan ja kyseinen lentoliikenne koostuu suurista matkustajakoneista, jotka eivät ole ihan äänettömiä.
Ravintoita riittää
Al Seefin alueella on paljon ravintoloita ja kahviloita, mutta ehkäpä miellyttävintä on ruokailla Dubainlahden reunalla ja katsella samalla pienien abras-veneiden ja suurempien dhow-aluksien kulkua. Me istahdimme tuonne syömään ja erityisen hyvää oli jesheed (vauvahai arabialaisilla mausteilla), sekä lammas-biryan.
On pakko myös vinkata emiraattilaista ruokaa tarjoilevasta Arabian Tea House -ravintolassa. Ravintola sijaitsee Al Fahidin alueella ja sinne voi joutua jonottamaan laillamme 20 minuuttia. Itse koin sen kuitenkin vaivan arvoiseksi. Paikka on varsin hurmaava ja ruoka hyvää.
18 comments
Tyttäreni halusi yhteen aikaan kovasti Dubaihin lomalle. No äiti ei halunnut joten matka ei ainakaan vielä ole toteutunut. Minä, joka olen yleensä aina valmis lähtemään reissuun ihan minne vaan, olen Dubain kohdalla huomannut nyrpisteleväni nenääni, ei sinne en halua! En silti sano ei koskaan. Hienoltahan tuolla näyttää ja postaus herätti kyllä mielenkiintoa kohdetta kohtaan. Silti luulen, että vielä menee tovi ennenkuin minut nähdään Dubain lennolla. 😀
Kiitos Virpi
Dubai on mukava kohde, kuten oikeastaan koko Arabiemiraatit myös. Maa herättää monenlaisia tunteita, mutta minusta ei kannata kulkea yleisen mielipiteen mukana, vaan lähteä itse paikalla muodostamaan mielipiteensä. Tarkoitan tällä sitä, että monasti toistetaan vain samaa mantraa ”orjatyötä, passit pois, siirtotyöläisiä sorretaan, naisia alistetaan, ei saa edes pussata, sheikit vaan pyörii rahoissaan, ählämsähläm, jne.” Paljon on aivan varmasti totta, mutta paljon on myös kapeaa ja stereotyyppistä ajattelua ja sen toistoa, mitä on muualta lukenut.
Alueen nimi ei tuntunut tutulta, mutta tuo kuva laivasta museon pihalla tuntui!
Asuimme joskus hotellissa ihan tuon museon laidalla siten, että hotellin ikkunasta saattoi ottaa kuvan museon pihalta – ja toki kävimme museossakin. Ehkä alue ei silloin ollut ihan hip ja pop mutta jollekin metroasemalle oli kohtuullinen matka ja jostain syystä ko. alueeseen kiinnityimme hotellia varatessamme. Hotellikaan ei ollut mikään viiden tähden, mutta kuten aina joskus, valitsimme luultavasti 3+ tähden hotellista parhaan huoneen, joka oli jossain Executive-kerroksessa, jossa oli omat aamiaistilat ja illalla tarjottiin pientä syötävää ja drinkkejä ja mielestämme kokemus oli oikein hyvä.
Kiitos Pirkko
Tämä alue on tosiaan kokenut varsin suuren kasvojenkohotuksen viime vuosina. Itse kävin tuolla museossa ensimmäistä kertaa muistaakseni 2008 ja silloin tienoo oli kovin toisenlaista.
Noinhan se menee, että keskitason hotelleissa voi saada hyvinkin hyvän huoneen ottamalla sieltä kalleimmasta kategoriasta. Vastaavasti luksushotellin halvin huone voi olla aika pettymys…
Pitää kyllä myöntää, etten ole koskaan ajatellut, että Dubaissa on myös vanha kaupunki. Tai siis, ei niitä aitoja vanhoja rakennuksia kai siis olekaan juuri. Mutta edes tuo rekonstruktio. Mielenkiintoinen tapa rakentaa uusi ”vanha kaupunki”.
Kiitos Mari
Luultavasti tämä Dubain vanha osa kokonaisuudessaan jää monilta huomaamatta. Yleensä kuitenkin on niin, että jos kaupungissa on joku joki tai merenpoukama, sieltä löytyy myös se kaupungin vanhin osuus.
No siis kyllä tuosta tulee mieleen jonkin elokuvan lavasteet, mutta silti omaan silmääni paikka vaikuttaa miellyttävämmältä kuin pilvenpiirtäjät ja ostoskeskukset. En silti matkasi Dubaihin ihan ensimmäisenä. Jos menisin, kävisin tuolla.
Sähläämisen suhteen hermot ovat jopa lomalla joskus tiukalla, mutta yllättävän tyynesti onnistuit ilmeisesti sivuuttamaan hotellihenkilökunnan epäpätevyyden.
Kiitos Sandra
En tiedä kumpi on teennäisempää. Rakentaa kaikki kiiltäväksi ja uudeksi, vai jäljitellä vanhaa? Kummallekin on varmasti tilauksensa.
Sähläämiselle ei voi mitään tietyissä kulttuureissa. Se, että itse alkaa kiukuttelemaan, lisää vain säätämisen määrää 😀
Onpa kivan näköistä! Harmi vaan, kun ovat kaiken vanhan repineet rakentaessaan uutta. ja nyt heräävät huomaamaan, että jotkut rakastavat aitoa ja vanhaa 🙂
Muuten sen verran kolahti risteily juttu, että nyt vihdoin teimme varauksen Persianlahden risteilylle. Karibiasta haaveilemme mutta matkustusajankohta, jolloin reissuun menemme ei ole paras siihen.
Kiitos Sari
En ole ihan varma onko vanhaa hävitetty laajalti, vai onko niin, että sitä ei edes kovasti ole ollut olemassa. Kyseessä on siis todellakin ollut (ennen öljyrahoja) vain hyvin pieni satamakaupunki.
Odotan innolla teidän risteilykokemuksia sitten aikanaan!
Rahalla saa.. Upean näköistä vaikka onkin uutta. Tuollaista uusvanhaa rakentamista saisi olla muuallakin.
Kiitos Jael
Rahalla saa ja hevosella pääsee 😀 Näinhän se on. Mutta nättiä oli ja tosiaan, voisi olla enemmänkin tällaista rakentamista.
Onpas jotenkin erityisen hyviä ja mun silmää hiveleviä kuvia! Paikka näyttää kiehtovalta, olkootkin feikkiä. Ylipäätään on kiva nähdä muutakin kuin sitä ökydubaita.
Olen käyny Dubaissa kerran ja vaikka kulttuurierot toisinaan pyyhkivät todella vahvasti yli ymmärryksen, niin silti jäi tunne että emiraateissa olisi vielä nähtävää.
Näin muuten IG:ssäsi Abu Dhabin Louvresta (jos oikein muistan) kuvia ja se näytti tyrmäävän upealta. Sen jälkeen katsoin elokuvan, jossa sattuivat olemaan ko. museossa ja nythän se sitten killuu käytävien kohteiden listalla.
Kiitos Maiju C
Minusta tuolla oli myös kaunista. Ei se haitannut, että olivat uusvanhoja. Onhan jäljennöksiä maailma täynnä, joten sinällään ei mitään uutta.
Julkaisin just jutun Louvre Abu Dhabista. Upea kohde!
Tulee mieleen teemapuisto tai elokuvan kulissit. Aika ristiriitaiset fiilikset tulee tuollaisesta keinotekoisuudesta (mikä ei kuitenkaan tule yllätyksenä Dubaissa), mutta toki haluaisin käydä itsekin paikan päällä tekemässä omat päätelmät. Ainahan kuvaukselliset kohteet bloggaajaa kiinnostaa! Kierrettiin muutama vuosi sitten Arabiemiraatteja, majoituttiin Sharjahissa ja tehtiin retkiä Dubaihin ja Abu Dhabiin. Noista Abu Dhabi on jäänyt kiinnostamaan eniten siinä mielessä, että sinne matkustaisi uudelleen.
Kiitos Jenna
Jostain syystä, vaikkakin yleensä inhoan kaikkia feikkiä, tykkäsin tästä paikasta. Ehkäpä vaan olin tällaien rauhallisemman paikan tarpeessa.
Kiersimme myös Abu Dhabissa ja muissa Emiraateissa. Abu Dhabi oli näistä se miellyttävin kokemus. Erittäin hyviä museoita, nätti rantabulevardi, todella hyvä hinta-laatu -hotelleissa ja ei ollenkaan sellainen ”turisti/ostoshelvetti”, kuin Dubai, vaikka tietenkin on iso kaupunki. Sinne haluaisin uudelleenkin.
Dubain ongelma on sen kaiken överin isäksi, että käytännössä siellä ei voi kävellä yhtään mihinkään. Abu Dhabissa se oli edes jotenkin mahdollista osalla alueista. Ja Abu Dhabi oli muutenkin sivistyneempi paikka, vaikka toki sielläkin on ihan käsittämättömiä rakennusprojekteja menossa. Mutta fiilis oli kivempi. Taksit ei kaahanneet ja olivat siistejä, liikenne ei ollut yhtä karseeta jne.
Näyttää mukavalta toi alue, ja periaatteessa eihän sillä oo väliä, että onko se aito vai ei, jos ei oo hakemassa kulttuurikokemusta. Tai onhan sekin tavallaan kulttuurikokemus, vaikka ei ehkä ihan siinä mielessä mitä kulttuurin ajatellaan olevan. Dubain kultturiin vaan kuuluu paljon ”feikkiä” ulkoisesti ja sitten erikseen on ns. sosiaalinen kulttuuri, kuten käyttäytyminen.
Kiitos Annukka
Juu, eihän tuo mikään hyvin hienostunut kultturellikokemus tosiaan kokonaan ollut : D Mutta kiva silti.
Koko kulttuuri sana on vähän häilyvä, koska ulkomailla sitä käytetään ihan eri asioista ja paikoista kuin mihin Suomessa on tottunut. Tai onhan se Suomessakin muuttanut muotoaan, koska puhutaan kaupunkikulttuurista jne.
Tuolla on kansalisesta kulttuurista kertovia museoita, taidegallerioita joissa taas on arabialaista ja islamilaista taidetta, perinnenäytöksiä, infoa, luokkakulttuuriin ja ammattikulttuuriin liittyviä esittelyä (kauppiaat, helmenkalastajat) ym. eli olisiko se sitten joku kulttuuriperinnön esittelypaikka, vaikka ei itsessään vanha olekaan.