Dhobi Ghat ulkoilmapesula Mumbai. Päivä 2

by Anna

Dhobi Ghat on Mumbain Mahalaxmissa sijaitseva ulkoilmapesula. Länsimaalaisen logiikan mukaan kyseessä on kaaos. Intialaisen järjen mukaan oikein hyvin toimiva pesula.

Dhobi Ghat ulkoilmapesula Mumbai | Dhobi Ghat on Mumbain Mahalaxmissa sijaitseva ulkoilmapesula, joka pesee tonneittain pyykkejä päivässä. Länsimaalaisen logiikan mukaan kyseessä on kaaos. Intialaisen järjen mukaan oikein hyvin toimiva pesula, joka toimittaa oikeat vaatekappaleet oikeille omistajille takaisin viikattuna ja silitettyinä.

Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia

Dhobi Ghat ulkoilmapesula Mumbai
Dhobi Ghat ulkoilmapesula Mumbai
Dhobi Ghat ulkoilmapesula Mumbai
Dhobi Ghat ulkoilmapesula Mumbai

Dhobi Ghat pysee pyykkiä 24 tuntia vuorokaudessa

Olen tämän Dhobi Ghat pesulan nähnyt aiemmin kadulta katsoen, mutta en ole käynyt sisällä kävelemässä ja tutustumassa tarkemmin pesulaan. Nyt kiersin aluetta myös sammioiden ja kuivureiden seassa. Jos rehellisiä ollaan, niin mitään lisäarvoa ei paikan päällä kävely tuo. Alueen näkee parhaiten ilmaiselta katselutasanteelta. Toisaalta, kierros sisällä on maksullinen ja se kohentaa kenties edes hieman pesulan työntekijöiden asemaa, tai sitten vaan rahastajan omaa pankkitiliä. Ei voi tietää.

Pesijät – dhobit tekevät kolme vuoroa. Paikka on toiminnassa liki 24 tuntia vuorokaudessa. Jotkut dhobi-perheet aloittavat klo 4 ja monet työskentelevät klo 22 asti. Nykyisin dhobi-perheet käyttävät koneita apunaan, mutta paljon Mumbain Dhobi Ghatin toiminnasta hoidetaan edelleen myös käsin. Jokainen perheenjäsen huolehtii yhdestä osa-alueesta. Yksi pesee vaatteita pesukaukalossa, toiset ripustavat kuivumaan. Osa silittää jne. Aikoinaan 496 dhobia pesi vaatteita yhtä aikaa , jolloin Dhobi Ghat pääsi Guinnessin ennätysten kirjaan ” ennätys ihmisistä, jotka pesevät vaatteita käsin yhdessä paikassa samaan aikaan”.

Dhobi Ghat ulkoilmapesula Mumbai
Dhobi Ghat ulkoilmapesula Mumbai
Dhobi Ghat ulkoilmapesula Mumbai

Dhobi Ghat on perutettu vuona 1890

Paikan perusti viidenkymmenen pesijän yhdistys brittivallan aikana vuonna 1890. Nykyään alueella asuu joidenkin laskujen mukaan noin 200-300 dhobi-perhettä. Mutta pesijöitä on paikalla päivisin tuota enemmän. On hieman epäselvää, kuinka monta pesijää siellä työskentelee, mutta satoja joka tapauksessa. Osa tulee aamusta paikalle, ja osa siis asuu pesulan alueella.

Dhobi Ghat puhdistaa mm. Mumbain hotellien ja sairaaloiden vaatteita ja liinavaatteita, sekä vaateteollisuuden ja yksityistalouksien pyykkejä. Mahalaxmin pesula on Mumbain suurin, ja päivittäinen pyykkimäärä liikkuu sadoissa tonneissa. Vaikka meistä näyttää siltä, että hygienia ei ole kovinkaan hyvä, niin Mumbai Dhobi Ghatissa on mm. erilliset altaat sairaaloiden vaatteiden pesemiseen.

Ei liene yllätys, että tässä paikassa on kuvattu monia hindi- ja marathielokuvia, kuten Munnabhai MBBS, Shootout at Wadala ja Dhobi Ghat (alias Mumbai Diaries).

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

3 comments

Pirkko 14 elokuun, 2023 - 1:11 pm

Aivan upeaa tietoa ja hienot kuvat. Moni oman pesukoneen omistaja nyrpistää nenää pesulapalveluille, mutta mikä onkaan ekologisempaa kuin tällainen ulkoilmapalvelu. Jos kaikilla Intiassa olisi oma pesukone, lopputuloksena snytyisi niin paljon elektroniikka- ja metalliromua, että se lähenisi jo ympäristökatastrofia. Ja kyllä toimiva tekstiilipesula on länsimaissakin oiva palvelu. Isojen määrien pesu kerralla säästää myös energiaa, maassa kuin maassa.

Reply
INDIVUE 20 maaliskuun, 2023 - 1:01 pm

Itsekin käväisin ensimmäisellä Mumbain reissullani 2000-luvun puolivälissä tuolla pesulan näköalatasanteella kuvaamassa, mutta sisälle ei tullut mentyä. Dhobi Ghat – Mumbai Diaries on muuten erinomainen hindinkielinen elokuva, yksi parhaimmista Mumbaissa kuvatuista. Nuo kaksi muuta mainitsemaasi eivät ole minua niinkään säväyttäneet, vaikka Munnabhai MBBS -elokuva sai jatko-osankin. Blogistani löytyy muuten lisää leffavinkkejä Intiaan.

Reply
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 8 maaliskuun, 2023 - 10:50 pm

Heh, kyllähän tuo aika kaaokselta näyttää, mutta mikäs siinä, jos hyvin toimii. Varsin tehokastakin tuo lienee. Ehkäpä itsekin uskaltaisin kaikesta huolimatta tuonne pyykkejä pesettäväksi antaa.

Reply

Leave a Comment