Datamatkalla #*%$!…

by Anna

Pakko laittaa tämä läppärisekoilu jutuksi asti. Ehdinhän jo hehkuttaa, kuinka minulla olisi uusi Mac käytössä.

Juhannuksena 4,5 vuotta vanha MacBook Pro lakkasi toimimasta ja kiikutin sen huoltoon. Huollosta tuli sitten viestiä, että koneen ns. top case oli rikki. Seurasi erilaista selvittelyä ja kävi ilmi, että tuon saisi laitettua Applen piikkiin. Joten kone korjaukseen. Itse seikkailin maailmalla vm. 2010 olevan Macin kanssa, joka juuri ja juuri toimi.

Surffailin Mac Pro:n malleja ja päädyin tilaamaan uuden koneen. Ideana oli, että kone olisi noudettavissa, kun tulen takaisin Ouluun ja korjattavana oleva jää ns. ”kakkoskoneeksi”. Uuden tehokkaamman Macin toimitusaika siirtyi kuitenkin jatkuvasti eteenpäin ja lopulta marssin suoraan kauppaan ja otin sen, mitä hyllyssä oli, eli Apple MacBook Pro 13″ Touch Barilla 8 Gt 512 Gt SS. Vaivaiset 2299,90 euroa.

Kone oli alkuun pieni, näppärä ja kiva, mutta hieman tehottoman oloinen. Mallissa on Applen uusi näppäimistö, joka eroaa hyvin paljon entisistä. Näppämistö on hyvin matala ja liike pieni. En ikinä saanut näppäinten säätöä kuntoon ja kun enter-näppäin vielä alkoi jumittamaan, lähti kone viikon koekäytön jälkeen palautukseen.

Tässä vaiheessa Apple-uskovaisenkin mitta alkoi olla täysi ja pienen kuukkeloinnin jälkeen jäljellä oli kaksi vaihtoehtoa. Joko Huawei MateBook X Pro tai Dell XPS 13″ 4K näytöllä. Huawei MateBook X Pro osoittautui sellaiseksi kiinalaiseksi kiilteleväksi himmeliksi, että vaikka koneen olisi saanut heti kainaloonsa, en sitä vakavissani lähtenyt harkitsemaan.  

Dell XPS 13″ 4K 16 Gt 512 Gt SSD näytöllä taas oli ”yritysmalli” tai mikä lie, mutta harvinaisen moni muukin oli laillani siihen päätynyt. Toimitusaika min. 10 päivää, joten jonon jatkoksi minun tilaukseni. 2085,90 euroa, kiitos. On vielä täysin epäselvää opinko ikinä koskaan milloinkaan käyttämään ”tietokonetta” omenan jälkeen…

Huollossa oleva kone oli myös kotiutunut, mutta se vaati käyttöjärjestelmän uudelleen asentamisen. Sain koneen datan talteen ongelmitta (tai no vaati se 30€ kaapelin, jonka tosin palautin ja sain rahat takaisin), mutta 2 päivän räpellyksen(kään) jälkeen ei käyttis asentunut. Nöyrryin ja vein koneen jälleen huoltoon. Tekivät sopuhintaan (45€) asennuksen serveriltään. Olin kuulemma saanut asennuksen ihan oikein alkuun, mutta tod.näk huono nettiyhteys oli se, mihin internetpalautus kompastui.

Kone toimi 20 tuntia. Sitten se kuumeni latauksessa ja näyttö pimeni. Mitä todennäköisemmin emolevy on kilahtanut. Se on jo sitten niin kallis vaihdettava, että korjaus tuskin kannattaa, vaikkakin olisin mielelläni pitänyt tuon varakoneena. Tämä vika selviää tarkemmin, kunhan laittavat viestiä huollosta, jonne kone on nyt kiikutettu kolmannen kerran.

Eli summa summarum, minulla ei ole edelleenkään muuta toimivaa konetta, kuin tämä kahdeksan vuotta vanha Mac Pro, joka on niin hidas, ettei pysy edes mun kirjoittamisen tahdissa. Mitään kuvia ei voi käsitellä ym. koska kone ei jaksa pyörittää ohjelmia. Blogia voi kirjoittaa hyvin r a u h a l l i s e s t i. Järkkärin muistikortilta on ihan turha edes yrittää tuoda tämän kautta mitään kuvia blogiin, mutta kännykästä kuvia voi onneksi siirtää Flickriin ja sieltä sitten napsia juttujen kuvitukseksi.

Yritin ruinata pojiltani konetta lainaan siihen asti, että Dell joskus saapuu, mutta vastaus oli tiukka EI – tulee äitipöpöjä koneeseen. Tepon kone on taas sairaan vanha Levono, joten sen lainaaminen ei parana tilannetta mitenkään.

Joten pahoittelut hitaasta päivitystahdista. Juttuja ja kuvia kyllä riittäisi, kunhan vain olisi työkalut kunnossa.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

2 comments

Maiju 2 elokuun, 2018 - 8:01 am

Muistan kun kouluaikoina oli macit käytössä ja pidin siitä kyllä ehdottomasti eniten koko läppärihistoriani aikana. Kuvankäsittely ja videoeditoinnit sujuivat näppärästi. Nyt käytössä on duunin puolesta 12,5″ Dellin latitude 7280, joka yllättäen onkin ollut monin tavoin miellyttävä. Sopivan kokoinen mukana kannettavaksi mutta myös viitsii käyttää photoshoppia. Ja pyörii häiriöttömän ketterästi vaikka on vain 4 Gt. Dellillä on myös ollut muutama yrityskäyttöön suunniteltu läppäri jotka ovat olleet aivan täysiä fiaskoja, mutta XPS:stä en ole vastaavaa surkeutta kuullut. Odotan mielenkiinnolla kokemuksia, jahka läppäri joskus saapuu.

Tsemppiä läppäritaistoon!

Reply
Mimmu 2 elokuun, 2018 - 7:35 am

Mä oon seurannut tota sun konejuttua tässä useamman päivityksen muodossa ja sulla ne ei käänteet siinä lopu!!
Toi on niin persiistä olla ilman toimivaa konetta, varsinkin kun on hommia mitä sillä pitäs tehdä.. Mulla on kanssa Mac kotona (sekin on jo vanha ja kuumenee välillä liikaa.. toivon että ei kosahda tässä vielä vuoteen), sitä ennen oli mini-HP ja se oli tuskallisen hidas.. Oon siitä koittanut kaivaa kuvia ym mutta kun koneen avaamiseen menee 15-20 minsaa ja kuvien kaivamiseen toinen mokoma,puhumattakaan mistään muokkauksesta tai ihan vaan wordiin kirjoittamisesta.. I feel your pain!!
Töissä oon käyttänyt pc:tä ja menee kyllä niin sekasin välillä ja kiroan kun kaikilla ei oo maccejä… 😀
Opit varmaan elämään sen DELL:n kanssa, kunhan nyt eka tulee…

Noi sun pojat ei helpota tota kirjoitustuskaa- äitipöpöjä- mä en kestä >:O

Reply

Leave a Comment