CUBA, Day 1

by Anna | TÄMÄ MATKA

Cuba, Havanna, Airport Jose Marti, sai melko väsyneet matkalaiset aulaansa. Takana oli 27 tuntia matkustusta. Maahan pääsi ilman mitään ongelmia ja Cubanacanin toimiston löydettyämme, istuimme pian taksissa. Kyyti vei meidät Melia H10 Panorama-hotelliin, jossa käteen lyötiin kirjekuori ohjelmineen ja badgeja kaksinkappalein. En muista nukahtamisen hetkestä mitään. Kun aamulla kello herätti, olo oli, mikä maa, mikä valuutta? Puuh…

IMG_0983

IMG_1008

IMG_0978

IMG_1089

IMG_1116

Day 1

  • 07:00 Breakfast in the Hotel Melia H10 Panorama, Havana.
  • 08:00 Departure toward Jardines del Ray.
  • 10:30 Stop in a Rural Party. Refresment.
  • 11:00 Continuation of the journey.
  • 13:00 Lunch in Rio Azul
  • 14:30 Continuation of the journey.
  • 16:00 Arrival to the Caya Coco key. Lodging in Hotel Melia, Melia Jardines del Rey. Check in. 
  • 16:30-20:00 Time to self disposition.
  • 20:0 Cocktail and presentation of the Melia Group in the Melia Jardines del Rey Hotel.
  • 21:00 Dinner in the Hotel

Aamulla varhain, kun aurinko nousi Karibianmeren takaa…Paitsi, että ei se ollutkaan Karibianmeri, vaan, kuten eräs valistunut lukijani huomautti Atlantti. Tarkkaan ottaen se oli Meksikonlahti. Aurinko oli lämmin, ja ruoka hyvää. Olisi niin tehnyt mieli mennä palmun alle makoilemaan ja sulkemaan silmänsä, ihan vain hetkeksi.

Ensimmäinen kosketus Kuuban todellisuuteen tuli respassa, josta ilmoitetiin, että Wi-Fi rupeaa toimimaan vasta klo 8:30. Katsokaas, kun silloin virkailija tulee töihin. Seuraava kosketus Kuubalaiseen todellisuuteen tuli, kun huomasin mikä on ajankäsitys täällä. Suomalaiset, britit, kanadalaiset  ja tanskalaiset istuivat bussissa jo ennen kello kahdeksaa hyvissä ajoin. Kaikki muut 130 hengen porukasta, myös oppaat, haahuilivat jossain aivan muualla kuin valmiina matkaan. Huoh… Bussiletka lähti liikenteeseen tunnin myöhässä.

FITCuba1

Nuutunut olotila vaihtui kuitenkin nopeasti kiinnostukseksi, sillä bussin ikkunan läpi sai otettua ihan kelvollisia kuvia. Välillä kävin istumassa myös ihan edessä, kuskin vieressä, josta avautui vielä parempi paikka kuvaukseen.

IMG_0885

IMG_0883

IMG_0884

IMG_1074

Ensimmäiset 100 km kaikki valokuvaajat olivat innoissaan vanhoista taloista, katuelämästä, hevostakseista, lehmistä, liftareista, vanhoista jenkkiraudoista, ihan kaikesta! Lopulta tajusimme, että eivät nämä kuvauskohteet heti lopu, ja bussista rupesi kuulumaan kuorsausta.

IMG_0896

IMG_0880

IMG_0877

IMG_0871

IMG_0868

IMG_0855

IMG_0888

Muutaman tunnin ajon jälkeen oli ensimmäinen stoppi. Täällä sai esimakua siitä, mitä oli tarjolla seuraavat päivät: Live-musiikkia, drinkkejä ja tanssijoita. Tunnelma on vaan vähän suomalaiselle omituinen, kun heti bussista ulos astuttua, on kovaääniset bileet pystyssä.

Ruoka, mitä näissä taukopaikoissa sai, oli hyvin samantyyppistä kaikkialla. Riisiä, porsasta, kasviksia. Jälkiruuaksi kahvia. Hyvin yksinkertaista, mutta yllättävän maistuvaa. En tiedä mitä maustekastikkeita lihaan valellaa, mutta se ei ollut yhdessäkään paikassa kuivaa. Eläimistö ympärillä sen sijaan vaihtui. Välillä vieressä oli härkä, välillä pöydän alla kana poikastensa kanssa.

Sellainen hauska yksityiskohta, jonka tajuamiseen meni hetki. Bändi kulki kanssamme paikasta toiseen. Taukopaikoissa saattoi olla omaakin musiikkia, mutta ainakin kerran päivässä meitä viihdytti hiljalleen tutuksi tuleva orkesteri, jonka trumpetisti oli varsinainen linssilude.

FITCuba 2

FITCuba 3

Pysähdyksen jälkeen seurasi jälleen puuduttava pari tuntinen ajoa kohti itää. Tie oli tässä vaiheessa kuitenkin vielä hyvä päätie, joka halkoo koko Kuubaa. Jossain vaiheessa letkaa vetämään tulivat poliiisit. Siinä sitä sitten mentiin saattueessa, edessä ja takana poliiseja – Pillit päällä tietenkin. Poliisit pakottivat kaiken vastaantulevan liikenteen väistämään pientareelle, mikä näin minun silmiin, näytti kovin liioittelulta. Mutta massa maan tavalla.

IMG_8745

IMG_8762

IMG_9003

Lounaspaikassa jatkui sama bilemeno. Ulkoilmanyhtöpossulounaan jälkeen, joka tietenkin sekin venyi ja venyi, matka jatkui vielä pari tuntia, kohti Jardines del Rey:n aluetta. Tuosta saaristosta muutama sananen.

Kyseessä on 450km pitkä, Kuninkaan puutarhaksi kutsuttu saaristo, joka sijaitsee Atlantin valtameressä Cego de Avilan ja Camagüeyn provinssien pohjoisrannikolla. Kokonaisuudessaan saariston muodostavat sadat pienet saaret, joista kolmeen suurimpaan pääsee 17 kilometriä pitkää pengertietä pitkin. Tämä pengertie mahdollistaa turistien liikkumisen kolmelle suurimmalle saarelle  Cayo Santa Marialle, Cayo Cocolle ja Cayo Guillermolle. Paratiisirannoille vaivattomalle liikkumiselle on myös varjopuolensa. Pengertie rajoittaa merivirtojen kulkua, vaikka siltoja on matkan varrella 16.

Aikaisemmin näille saarille ei ollut tavallisilla kuubalaisilla asiaa, mutta nykyisin se on sallittua. II maailmansodan aikana Hemingway kalasteli Pilar-veneellään täällä, ja kohtasi saksalaisen sukellusveneen. Hän kirjoitti kokemuksesta kirjan Saaret ja virta.

Me majoituimme Caya Cocon saarelle, Melia Jardines del Rey-hotelliin seuraavaksi kolmeksi päiväksi. Hotelli oli valittu FITCuba2015 pitopaikaksi varmasti osittain valtavan kokonsa vuoksi. Yli 1170 huonetta ripoteltuna kolmikerroksisiin kerrostaloihin pitkin puutarhaa, ei nyt ehkäpä ole sitä mitä minä odotin Kuuban majoituksilta. Mutta tätä hotellit täällä rannikolla ovat. Kokonaisuudessaan Caya Cocolla on 14 suurta resorttia ja majoituskapasiteetti 32 000 huonetta.

Yritän sanoa tämän rakentavasti, mutta käyttämämme huoneen laadun kanssa oli ongelmia. Nyt oli lowseason, ja listahinta yöltä oli hotellinsivujen mukaan 158 dollaria. Huone ei missään tapauksessa ole sen arvoinen, vaikka sisältäkin All inclusiven. Jos tänne saa edullisen paketin, niin silloin tilanne varmasti on toinen.

Puhisin varsin närkästyneenä kantaessani laukkuani kolmenteen kerrokseen. Laukkupoikakin olisi tietenkin laukut tuonut, mutta näin meni nopeammin. Ärtymys vaihtui nopeasti hyvään tuleen. Kappas, yksinäinen rommipullo pöydällä. No täytyyhän sen kaveriksi ruveta.

Jardines del Ray Hotel

Koska aikataulu oli mikä oli, ei omaa aikaa olisi jäänyt illasta lainkaan, mikäli oli osallistunut kaikkiin rientoihin. Päätin olla tuhma matkalainen, ja karkasin hetkeksi rannalle. Kun on istunut koko päivän bussissa, on mielestäni ansainnut upottaa varpaansa pehmeään hiekkaan ja loikoilla hetken. Ja pitihän minun saada muutama ”herutus”-kuva turkoosista merestä nettiinkin, nyt kun käytössä oli Wi-Fi.

Ja Avot! Rannalta se paratiisi löytyi. Reissun paras ranta ehdottomasti. Vesiraja on niin matala, että kahlata pystyi vaivattomasti 100 metrin päähän. Mitään ruuhkaa ei ollut, ja jokainen rannalla olija sai varmasti niin paljon huomiota henkilökunnalta, kuin vain halusi.

Hauska palvelu oli aasibaari. Olen tarkka eläinten kohtelusta, mutta tämä aasi oli kyllä hyvin hoidettu ja ravittu. Se yöpyi rannan tuntumassa tallissa, tiedän sen siitä, että aasi huusi aina aamuisin. Elikon ainut työ on pari kertaa päivässä kantaa juomalaukkuja rannalla ja ”kysellä” ihmisiltä, haluavatko he kylmää juomaa. Aasi osasi siis itse mennä aurinkopediltä toisella, kerjätä rapsutuksia ym. Sillä oli myös leipä/porkkana pussi, josta sitä sai syöttää. Poika tuli perässä, kyseli mitä halusi juoda ja availi pulloja.

IMG_9378

Jardines del Ray 2

IMG_9364

Arvoin hetkisen illallisen ja unen välillä, ja olin vähällä valita sängyn. Onneksi raahauduin kuitenkin syömään, sillä buffetti oli erinomainen. Ruokaa oli täällä kyllä monipuolisesti tarjolla, ja kun valikoi hieman, sai kerättyä oikein hyvän lautasellisen kasviksia, kalaa ja hedelmiä iltapalaksi.

Jardies Del Ray Hotel 1

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

26 comments

Kirsi Salminen 17 toukokuun, 2015 - 8:08 pm

Kiitos tarinasta ja ihanista kuvista! Olen käynyt Kuubassa neljästi, ollut siellä yhteensä yhdeksän viikkoa.ja aina on kova kaipuu sinne, näitä valokuviakin katsoessa ihan sydäntä kouraisi. Menkää ihmiset ihmeessä sinne jos vähänkin harkitsette, siellä on ihanaa! Ihmiset ovat todella ystävällisiä ja avuliaita ja maa on todella turvallinen, Havanna toki on suurkaupunki mutta ei niille pimeimmille kujille ole pakko rommipäissäön ängetä . Trinidad on hurmaava ja Santiago de Cuban musiikkielämä loistavaa. Jaahans, varmaan sinne on taas lähdettävä kunhan saa rahat kasaan.

Reply
Anna Koskela 18 toukokuun, 2015 - 7:04 am

Kiitos Kirsi!

Sinullahan on jo todellista Kuuba kokemusta, wau.

Kyllä minäkin tämän matkan perusteella suosittelisin lähtemään Kuubaan! Ihmiset olivat ihania ja mitään ongelmia turvallisuuden kanssa ei ollut ( No ei tietenkään ryhmässä liikuttaessa, mutta liikuimme me hieman yksinkin, ja jopa pimeällä). Kuuban maaseutu on kaunista, todella kaunista, ja siellä pääsee näkemään sellaista tavallista arkea, mitä muualla ei enää ole. Peltoja käännetään härkien kanssa jne.

Reply
Manuel Cubamos 17 toukokuun, 2015 - 6:19 pm

Hienoja kuvia! Jenkkiautoja siellä kyllä riittää ja tulee jatkossakin olemaan.No,Kuuban hinnat ovat USAn omiin markkinahintoihin nähden niin korkeat ettei jenkit helposti ala autokaupoille.Kuuban autot eivät ole huoltoa nähneetkään,autossa on yleensä omatekoisia osia ja moottori ei yleensä ole originaali,itse oon löytänyt Kiaa,Peogeuttia,Mitsubishia jne….Entisöinti on varsin kallista sekin. Jenkkikärryt ovat erittäin tärkeä tulonlähde kuubalaisille ja eri puolilla Kuubaa lähes välttämätön kulkupeli.Joten ei huolta, jenkkiautoja tulee näkymään jatkossakin!
Hienoin jenkki missä oon ollu Chevy Bel air vm 1955.Kuin uusi,tosin Kian koneella.Playa Larga,Caleton.Cuba.

Reply
Anna Koskela 17 toukokuun, 2015 - 7:40 pm

Kiitos!

Haa, asiantuntija! Me arvuuttelimme tätä autokysymystä joukolla tuolla, sillä asia luonnollisesti kiinnosti, ja kukaan ei oikeasti tiennyt tilannetta. Mielipiteeni siis perustui täysin valistuneisiin arvailuihin ja taisi nyt mennä pieleen.

Olisi todella loistavaa, mikäli nuo autot Kuuban katukuvassa säilyisivät. Ne ovat siis niin ihania <3

Reply
Annika - Tarinoita Maailmalta 17 toukokuun, 2015 - 5:33 pm

Voi aasibaari! Erikoinen idea, mutta ainakin kuvien perusteella se näyttää kyllä ihan hyvinvoivalta. Eikä sen työnkuva kuulosta yhtään hullummalta joihinkin Kyproksen aaseihin verrattuna, jotka kantaa kävelyyn kyllästyneitä ihmisiä pitkin poikin..

Mutta siis, mitä ihmeitä noi katokset on tuolla vedessä?? 😀 Näyttää huikeilta. Sinne saa vissiin jäädä istuskeleen veteen varjossa? Kaikkea ne keksiikin.

Reply
Anna Koskela 17 toukokuun, 2015 - 5:50 pm

Tuolla aasilla ei ollut mitään muuta vaaraa, kuin saada ähky ylisyöttämisestä : )

Tuolla oli tosiaan paljon hevosia ja aaseja pelloilla ja vetämässä kuormia. Ne _eivät_ olleet hyvinvoivan näköisiä. En oikein käsitä, miksi lehmätkin tuolla olivat surken laihoja, vaikka ruohoa kyllä oli pelloilla syödä. Olikohan niillä jotain matoja?

Ne katokset oli just tuota varten, eli voit uida sinne ja jäädä hengailemaan varjon alle. Aika mainio idea. En ole muualla tuollaisia nähnyt!

Reply
Hannele 17 toukokuun, 2015 - 3:03 pm

Olipa kiva lukea tarinaa…itse varasin juuri matkan; viikko Havannaa, viikko Varaderossa, ja mielessäni ajatus juuripa ehtiä ennen suurimpia jenkkivirtoja! Kivoja kuvia, monesta eri aiheesta, upeita. Olemme aiemmin käyneet Karibian saarilla ja mm. Barbadoksella oli näitä upeita, värikkäitä siirtomaavallan aikaisia rakennuksia, myös näitä hiukan ei-niin-hyvässä-kunnossa. Mielenkiintoista luettavaa!

Reply
Anna Koskela 17 toukokuun, 2015 - 5:46 pm

Kiitos!

Havanna kyllä sulatti minun sydämen. Varaderossa emme käyneet. Varmasti ihana matka tulossa teillä.

Itse olen käynyt Haitilla ja Dominikaanisissa, mutta kyllä Kuuba oli jotain ihan ihan erilaista. Tuijottelin suu auki niitä vanhoja rakennuksia ja autoja. Mies jo sanoi, että ihan jokaista ei tarvitse kuvata : )

Reply
Lotta Watia | Unagidon 17 toukokuun, 2015 - 2:20 pm

On kyllä just sen näköistä kuin Kuuban kuvittelisi olevan. Turkoosi meri toimii kans aina. Mut ruoka on melkoisen lihaisan oloista. Mitenhän kasvissyöjät pärjää?

Mä näin noiden sun FB-päivitysten ansiosta yks yö unta, että olin Kuubassa. Reissailu-unet on aina jees. Vaikka toki oikeesti siellä mieluummin olisikin! 😉

Reply
Anna Koskela 17 toukokuun, 2015 - 5:43 pm

Saa tuolla kasvisruokaa helposti. Käytännössähän ruoka perustuu riisiin, tummiin papuihin ja perunaan. Isoissa hotelleissa oli huomioitu kasvisvaihtoehdot tosi hyvin, joten se ei ole ongelma.

Noissa taukopaikoissa joissa söimme, olisi saanut helposti kasattua kasvislautasen itselleen. Tosin siitä ei varmasti saa helpolla mitään tietoa, missä kasvikset on haudutettu. Voi olla ihan hyvin lihaliemessä…Pitäisi osata espanjan sanastoa.

Haa. Edullista unimatkailua!

Reply
Mia / Elämää ja Matkoja 16 toukokuun, 2015 - 10:58 pm

Voi miten houkuttelevia rantakuvia ja kiva nähdä otoksia myös perinteisten lomakohteiden ulkopuolelta. Kuuban reissu on meillä kutkutellut jo pidemmän aikaa tuttaviemme matkakokemusten ja kertomusten ansiosta ja tämä postaus nostatti kuumetta lisää. Olisi kiva ehtiä näkemään aito Kuuba jenkkirautoineen ennen kuin kasvava turismi muuttaa sitä liikaa.

Reply
Anna Koskela 17 toukokuun, 2015 - 10:00 am

Juu, tällä reissulla tuli kyllä nähtyä paljon muutakin kuin hotellialuetta! Reissun lopussa oli kyllä mahtavia paikkoja. Tämä alku oli vähän sellaista lämmittelyä : )

Kannattaa kyllä mennä melko nopeasti ( varmaan muutaman vuoden sisällä), sillä ainakin ne hienoimmat jenkkiraudat katoavat kohta aivan varmasti amerikkalaisten harrastelijoiden kokoelmiin.

Reply
Laura 16 toukokuun, 2015 - 9:37 pm

Näyttää aika pitkälti siltä, mitä olen mielikuvissani ajatellutkin. Värikkäät talot ja rento meininki kyllä kiinnostaisi, Kuubaan ois päästävä. Hienoja kuvia!

Reply
Anna Koskela 17 toukokuun, 2015 - 9:57 am

Kiitos!

Talot olivat aivan uskomattomia. Viimeisenä päivänä Havanassa en muuta tehnytkään, kuin kuvasin autoja ja taloja. Jostain muuten luin, että Havannassa sortuu edelleen vanha talo kerran viikossa. Aika karua.

Reply
Annika | Travelloverblogi 16 toukokuun, 2015 - 8:19 pm

Oi jospa oisin saanut olla mukana… Arvottiin, mennäänkö kesällä Réunionille ja Madagaskarille vai Kuubaan. Ehkä Kuuba olisi ollut siitä parempi, että sen olisi ehtinyt nähdä ennen avautumista jenkeille, mutta tuskin se pilalle ihan hetkessä ehtii mennä. Mutta kun mies on jo ollut vuosikymmen sitten, päädyttiin Afrikkaan.

Reply
Anna Koskela 17 toukokuun, 2015 - 9:55 am

Onhan tuolla jenkkejä jo nytkin reilusti. Samoin kanadalaisia ja brittejä möykkäämässä. Kuuba on kandalaisten Kanaria, ja sen kyllä huomasi. En usko että jenkit jaksavat lähteä rantakaupunkeja ja Havannaa pidemmälle koluamaan maata, joten ei huolta : )

Reply
Maarit Johanna 16 toukokuun, 2015 - 2:37 pm

Näitä juttuja olenkin jo odotellut! Melkoinen ryhmämatka teillä ja huh millainen ohjelma heti ensimmäiselle päivälle. Toivottavasti teillä oli myös rentoutumista välillä.
Herutuskuvat oli parhaat, kyllä rannat vain on kauniita! Ehkä vähän ihastelin myös noita ihania vanhanaikaisia autoja 🙂

Reply
Anna Koskela 16 toukokuun, 2015 - 3:21 pm

On ollut vähän vaikeeta päästä kirjoittamisen tahtiin … Haluaisin vain nukkua koko päivän, ja sitten yöllä pyörin sängyssä. Mitä vanhemmaksi tulee, sen hankalampaa on aikaerosta palautuminen.

Tuo ohjelma vaan paranee(pahenee)…Ei muuten kamalasti jäänyt aurinkoaikaa : )

Reply
Jari 16 toukokuun, 2015 - 12:11 pm

Upeeta, tarjoilija rapsutuspalkalla!

Reply
Anna Koskela 16 toukokuun, 2015 - 3:14 pm

Niin oli !

Reply
Tapio Antikainen 16 toukokuun, 2015 - 11:46 am

Hienoja kuvia. Kyllä houkuttelee menemään Kuubaan, kun pääsee laivalla Floridasta. Syyskuussa varmaan täytyy lähteä kun menee Floridan kotiin.

Reply
Anna Koskela 16 toukokuun, 2015 - 3:14 pm

Kiitos!

Mikäs sinun on sieltä Floridasta hurauttaa Kuubaan. Mene ihmeessä. Muutenkin ei huonompi paikka oleskella, siis Florida 😉

Reply
tatjaana 16 toukokuun, 2015 - 11:09 am

Ihana postaus, Kuubaan tekee mieleni. Olen ollut siellä kaksi kertaa ja suunnittelen kolmatta. Toivottavasti amerikkalaiset eivät valtaa maata ensi syksynä, kun lauttayhteys avataan.
Haaveilen käveleväni Havannan Maleconilla ja Varaderon valkoisilla hiekkarannoilla sekä uintireissuista turkoosissa meressä.

Reply
Anna Koskela 16 toukokuun, 2015 - 3:11 pm

Kiitos 🙂

Oi, sinähän olet kokenut Kuuban matkailija!

On aivan varma, että amerikkalaiset käyvät ainakin ostamassa ne vanhat jenkkiraudat pois sieltä. Kuuballa on ihan hirvittävä tarve saada nostettua turismivirtaa, ja he suuntaavat markkinoinnin kaikkialla, mistä vain voisi repiä turisteja alueelle. Vuonna 2012 maassa vieraili muuten jo liki 100 000 amerikkalaista. Uudempia lukuja minulla ei ole.

Reply
Boheemi 16 toukokuun, 2015 - 10:02 am

Söpöin tarjoilija ikinä (aasi nimittäin)! 🙂

Reply
Anna Koskela 16 toukokuun, 2015 - 11:58 am

Tuo aasi oli kyllä aivan ihana!

Tuolla oli todella paljon aaseja ja hevosia työkäytössä, ja tuolla elukalla oli kyllä ”kissanpäivät” verrattuna tovereihinsa, jotka raatoivat laihona kärryjen edessä.

Reply

Leave a Comment