Cordoba ja La Mezquita. Yhdistelmässä on jotakin mystistä. Mieleen tulevat Marokon kuninkaaliset kaupungit. Kun antaa roomalaisajalta oleva Puente Romana -sillan johdalla itseän kohti Unescon maailmanperintöluetteloon listattua Cordoban vanhakaupunkia, näkee joessa arabialaisen vanhan myllyn ja kohta edessään La Mezquitan – moskeijan ja toimivan katedraalin.
Cordoba ja La Mezquita muodostavat parin. Cordoban kukoistuskausi oli 900 – luvulta 1100 – luvulle, jolloin Cordoba oli islamilaisen Espanjan pääkaupunki ja yksi maailman sivistyneimmistä kaupungeista. La Mezquita luetaan edelleen maailman kauneimpiin moskeijoihin ja miljoonat TripAdvisor-matkailusivuston käyttäjät ovat äänestäneet rakennuksen “Maailman 10 upeinta nähtävyyttä” – listalla kuudenneksi.
Cordoba ja La Mezquita kukoistivat yhdessä
Quadalquivir-joen mutkassa sijaitsevan Cordoba:n kaupungin juuret ovat harvinaisen syvällä eurooppalaisen kulttuurin historiassa. Julius Caesarin aikaan 100-luvulla eaa. Cordoba oli Rooman Hispanian provinssin pääkaupunki. Joen mutkassa sijainnut kaupunki toimi vientikaupunkina, sillä joki oli aikanaan riittävän syvä myös suuremmille laivoille. Roomaan laivattiin tältä alueelta mm. oliiviöljyä, vehnää ja viiniä. Länsigootit valloittivat kaupungin Roomalaisilta ja hallitsivat kaupunkia aikansa.
Tarina kertoo että, Länsigoottien irstas kuningas Roderick teki elämänsä virheen raiskatessaan nuoren neidon nimeltä Florinda. Tytön kristitty isä kreivi Julian janosi kostoa ja juonitteli Pohjois-Afrikan maurien käskynhaltijan pienelle sotaretkelle Espanjaan. Vuonna 711 Tangerin käskynhaltija nousi maihin miehinensä Gibraltarin kohdalta.
Berberi sotajoukko rynni läpi Espanjan käskynhaltijan luvatessa paratiisia kuolleille ja muistuttaen samalla, että tappiossa takana olisi vain meri ja häpeä. Raiskatun tytön isä tuskin tajusi mihin oli muslimit innoittanut. Maurit etenivät nimittäin silloiseen Ranskaan asti ja pysyivät vallassa 400 vuotta.
Muslimit mahdollistivat korkeakulttuurin
900-luvulla Cordoba nousi islamilaisen Espanjan pääkaupungiksi ja yhdeksi maailman sivistyneimmistä kaupungeista Konstanttinopolin kanssa. Kaupungissa asui lähteistä riippuen hieman yli tai alle puolimiljoonaa ihmistä. Muurien sisällä oli kymmeniä kylpylöitä, upeita putarhoja, satoja moskeijoita, sairaaloita, kouluja ja yksi sen aikaisista parhaimmista kirjastoista. Cordoban kirjastossa on eri lähteiden mukaan ollut jopa 400 000 kirjaa aikana, jolloin kirjapainoa ei oltu vielä keksitty. Pariisin yliopiston kirjastossa oli tuolloin myös hyvä valikoima niteitä, kokonaiset 2000 kappaletta.
Muslimit toivat mukanaan yhteiskunnallisen vapauden Länsigoottien mielivaltaisen ja huonon hallinnon tilalle. Valloittajien mukana tulleet tiedemiehet ja taiteilijat muodostivat nopeasti alueella asuneiden juutalaisten ja kristittyjen oppineiden kanssa korkeakulttuurin, jollaista ei sen jälkeen ole nähty.
Naiset olivat mukana työelämässä toimien mm. lakimiehinä ja lääketieteen voidaan katsoa olleen silloin samalla tasolla kuin 1800-luvulla sitten aikanaan Euroopassa.
Cordoban menestyksen aikana käytettiin ylimystön taloissa pöytäliinoja, shampoota, hammastahnaa, aterimia ja lasisia laseja. Euroopassa 1300-luvulla kirkko yritti edelleen kieltää haarukan paholaisen välineenä, koska Vanhan testamentin mukaan Eelin pojat varastivat alttarilta uhrieläinten lihaa haarukan kaltaisilla välineillä. Suomeen haarukka saapui 1562.
La Mezquitaa rakennettiin 200 vuotta
La Mezquitan rakentaminen alkoi emiiri Abd al-Rahman I aikana vuonna 785 ja rakennusta laajennettiin seuraavan 200 vuoden aikana eri emiireiden ja kalifien toimesta. La Mezquitan piirteet ja ulkoasu muistuttaa Damaskoksen Umaijadimoskeijaa, ja on selvää että Abd ar-Rahman käytti sitä Cordoban moskeijan mallina. Cordoban muinaiskristillisen San Vicenten temppelin basilika raivattiin moskeijan tietä islamilaisen valloituksen seurauksena.
1000-luvulle asti piha oli päällystämätöntä maata, ja siinä kasvoi sitruspuita ja palmuja, joita ensin kasteltiin sadevesisäiliöillä ja myöhemmin akvedukteilla. Tänä päivänä näkyvät kivikanavat eivät ole alkuperäisiä.
856 pylvästä ja 22 oviparia
Kun astuu rakennukseen, huomio kiinnittyy ensimmäisenä valtaviin holvikaariin ja isoihin pylväisiin. Pylväitä on 856 kappaletta ja niissä on käytetty jaspista, onyksiä, marmoria ja graniittia. Ne on tehty aiemmin paikalla olleen roomalaisen temppelin osista, eli kierrätys on aina ollut päivän sana. Valtavat holvikaaret, tai oikeastaan “kaksoiholvikaaret”, olivat tuon ajan uusi keksintö ja ne mahdollistivat katon painon kannattamisen. Marianne-karkkien käärepapereita muistuttavat punaiset ja valkoiset holvikivet on kopiotu suoraan Kalliomoiskeijasta.
Moskeijassa oli aluperin 22 oviparia, mutta ne suljettiin kristittyjen aikana ja tilasta tuli melko pimeä. Ajatelkaa kuinka kaunista paikassa on ollut, kun auringonvalo on tulvinut isojen oviaukkojen kautta tilaan.
La Mezquita oli moskeijana 24 000 neliön kokoinen ja sinne mahtui kerrallaan 20 000 rukoilijaa.
Cordoba ja La Mezquita myös menettivät merkityksensä yhdessä
1200-luvulla reconquesta pyyhki yli Cordobankin, ja kaupunki menetti keskeisen asemansa.
Moskeija olisi edelleen maailman kolmenneksi suurin, mikäli vuonna 1236 kristitty Kaarle V ei olisi rakennuttanut sinne keskelle katedraalia tehdäkseen rakennuksesta “kristillisen”. Seuraavat hallitsijat jatkoivat moskeijan muokkaamista ja mm. moskeijan minareetti muutettiin katedraalin kellotorniksi, ja se varustettiin Santiago de Compostelan katedraalista varastetuilla kelloilla.
Monessa oppassa sanotaan Kaarle V katuneen Katedraalin rakentamista ja todenneen myöhemmin: “tuhonneensa jotain ainutlaatuista maailmassa”. 1200-luvun maailmassa ei kuitenkaan ollut kuin kaksi totuutta, kirkon ja hallitsijan, ja kumpikaan tahoista ei varmastikkaan olisi myöntänyt tehneensä väärää päätöstä. Uskottavampi olisi mahdollinen tyytymättömyys yleisesti melko vaatimattomaan kirkkoon ja joissan lähteissä esitetty tokaisu: ”olette tuhonneet jotain sellaista, joka oli ainutkertaista, ja rakentaneet tilalle sellaista jota näkee kaikkialla”.
La Mezquita on edelleen toimiva kristillinen kirkko, ei moskeija
Vuonna 2010 muslimi seurue polvistui rukoilemaan rakennuksessa ja seuranneessa tilanteessa kaksi vartijaa loukkaantui pahoin. Kyseessä on siis edelleen katedraali, ja Espanjan kirkko sekä Vatikaani suhtautuvat erittäin kielteisesti muslimien vaatimukseen saada rukoilla tilassa.
Kannattaisi varmasti ehdottaa, että vastavuoroisesti muslimit voisivat sallia kristityt jumalanpalvelukset Istanbulin Hagia Sofiassa. Hagia Sofia oli nimittäin paljon pidemmän aikaa kirkko, kuin mitä La Mezquita oli moskeija.
Tässä vielä lista TripAdvisor-matkailusivuston TOP 10 nähtävyyksiin.
- Machu Picchu, Peru
- Angkor Wat, Kambodža
- Taj Mahal, Intia
- Petra, Jordania
- Bayon, Kambodža
- La Mezquita, Espanja
- Kristuksen ylösnousemuksen katedraali (Verikirkko), Venäjä
- Pietarinkirkko, Vatikaani
- Dubrovnikin vanhan kaupungin muurit, Kroatia
- Rynek Glowny (Krakovan päätori), Puola
Muutama vinkki
Suunnistaminen Cordobassa ei kuitenkaan ole lainkaan niin vaikeaa, kuin oppaissa annetaan ymmärtää. Vanhassa kaupungissa kadut nousevat tasaisesti ylöspäin joesta, eli riittää, kun mietti meneekö ylös- vai alaspäin katuja. On ihan turha pyöriä Lonely Planet kourassa juutalaiskorttelien sokkeloissa. Siellä kuuluukin eksyä.
Auto kannattaa jättää joen toiselle puolelle, sieltä on lyhin matka vanhaan kaupunkiin. Alueella on paljon joutomaata, johon auton voi pysäköidä maksutta koko päiväksi. Tällaisilla parkkipaikoilla paikalle voi tulla mies, joka ”hoitaa” parkkipaikkaa. Hänelle kannattaa antaa 0,50-1 euroa. Jos auto on ehjä, kun saavut takaisin, voi antaa hieman lisää kolikoita.
Jos on liikkeellä aikaisin aamusta, pääseen La Mezquitaan ilmaiseksi. Raja kulkea klo 10 tietämillä. Toinen huomioon otettava seikka on se, että rakennus on edelleen toimiva kirkko. Eli mikäli kaupungissa on joku juhlapyhä tai tapahtuma, saattaa sisäänpääsy olla evätty koko päivän.
11 comments
[…] Valun hiljalleen Fes al Balin kujia alaspäin. Marokon Fesin nähtävyyksiin kuuluvat Al-Karaouinen yliopisto ja Karaouinen moskeija on helppo löytää, sillä kaikki tiet johtavat niiden luo. On vaikea sanoa, kumpi oli ensin; yliopisto vai moskeija. Joidenkin kirjoitusten mukaan yliopisto perustettiin vuonna 859 ja se olisi näin yksi maailman vanhimmista yliopistoista. Toisissa historiankirjoituksissa ei kuitenkaan puhuta yliopistosta, vaan moskeijasta. Ehkäpä kyseessä olikin varsinaisen yliopiston sijaan eräänlainen oppineisuuden keskus, kuten myös Cordobassa 900-luvulla. […]
Päädyin lukemaan vanhaa Cordoba-postaustasi tuoreen Ronda-postauksen jälkeen. Olit otsikoinut sen seuraavasti: ”Ronda kannattaa kokea yöpymällä rotkon reunalla”. Olen ollut Rondassa päiväretkellä ja tarponut polkuja pitkin sinne sillan alle, mutta en ole ollut siellä yötä. Jäin otsikoinnin jälkeen pohtimaan, missä paikoissa suosittelisin itse ehdottomasti yöpymään paikan kunnolla kokeakseen ja tältä seudulta listalle pääsee ehdottomasti Cordoba (ja Granadakin tietysti). La Mezquita on valaistu iltaisin todella upeasti ja tunnelma on taianomainen ja erittäin kuvauksellinen. Me olemme pariin otteeseen yöpyneet Mezquitaa vastapäätä vastapäätä olevassa hotellissa ja olemme nauttineet todella paljon tunnelmista eri vuorokaudenaikoina. Olemme viettäneet päivät kujilla eksyillen, patioita kuvaillen, teteriassa istuskellen. Iltaisin olemme päätyneet huokailemaan Ponte Romanon toiselle puolelle La Mezquitan kauneutta iltavalaistuksessa.Yhtään huonoa ravintolakokemustakaan ei ole osunut kohdalle. Oma vinkkini liittyy Puente Romanon eli joen yli menevän sillan toisella puolella olevaan museoon (Torre Calahorra). Museon ensimmäisessä kerroksessa on huone, jossa viisaat miehet eri uskonnoista kertovat ajattelustaan ajalta, jolloin muslimit, juutalaiset ja kristityt elivät rauhaisaa rinnakkaiseloa Cordobassa ”tuhat vuotta sitten”. Olin erittäin vaikuttunut tuosta huoneesta ja se muutti varmaan käsitystäni eurooppalaisuudesta jollain tavalla. Cordoba on minun listallani aivan huippukohde Euroopassa. Vielä vinkki tämän blogin satunnaiselle lukijalle:Jos pidät Cordobasta niin suosittelen lukemaan tulevia matkoja suunnitellessa lukemaan tämän blogin jutun myös Italian Materasta,
Nostatin matkakuumetta googlaamalla kokemuksia tulevaa reissua varten ja päädyin tänne vanhaan postaukseesi ihailemaan Córdobaa, joka on siis yksi reissun kohteista. 🙂 Upean näköistä, kiinnostavaa historiaa. Ihanaa päästä vihdoin Córdobaan, koska se on ollut haavelistalla jo aika kauan.
[…] käsitystä Alhambran linnoituksen koosta ja vaikuttavuudesta etukäteen. Paikkaa voi hyvin verrata Cordobaan ja La Mezquitaan, joka pääsee myös aina yllättämään satunnaisen matkailijan. Uskallan hyvin luvata Granadan […]
[…] et ehdi olla pidempään, päiväreissullakin näkee paljon. Mikäli Cordoba kiinnostaa, lue lisää täältä. Postauksessa on paljon myös ihna käytänöneuvoja […]
Ehdottomasti viime kesän reissun kohokohta!
En tiiä mitä, mutta joku tossa kaupungissa teki vaan vaikutuksen. Nuo kapeat kujat, Mezquita ja iltavalaistu silta.
Tonne linnaankin on samalla tavalla aamulla vapaa pääsy, käytiin linna toisena aamuna ja mezquita toisena.
Ryhmät alko pakkautua siinä 10 jälkeen niin me oltiin jo muissa maisemissa. 😀
Niin ja pakko nyt vielä mainita, että junamatka malagasta ei kestä kuin reilun tunnin ja mistään junien vaihdoista ei tarvi huolehtia. Eli helppo päästä vaikkei olis autoakaan.
Ahhh <3 ei mulla muuta.
On se niin ihana kaupunki!
Juu, ihana mennä aamusta aikaisin, kun ei ole vielä isoja turistiryhmiä missään.
Kiitos Katja vinkeistä koskien sisäänpääsyä ja junamatkustamista. Toivottavasti mahdollisimman moni menee käymään tuolla.
Kovin on tutun näköisiä paikkoja 🙂 Cordoba on hieno kulttuurikaupunki! Huomenna otetaan auto alle ja suhaillaan Alpeilla.
Oi Alpit! Te onnekkaat. Siis niin upeaa autoilumaastoa. Ihanaa matkaa.
Tuo on niin totta, että omalla autolla, omia polkuja kulkemalla ja vieläpä omalla aikataululla löytää monesti ne parhaat paikat! Hienoja kuvia, vielä on näköjään minullakin Espanjaa jäljellä tutkittavaksi :). Vuoden takaisella Malagan reissulla ehdittiin sentään Alhambraan asti, Cordoba jäi kuitenkin väliin.
Me ollaan niin liikkuvaisia, että ei oikein sovita mihinkään ryhmään. Ja julkisillakin liikkuessa tulisi ongelmia. Autolla on niin helppo mennä 🙂
Cordoba on jäänyt monella mun tutulla myös käymättä Se on kuitenkin tosi kompakti paikka liikkua, jotenkin sympaattisen oloinen ja ainakaan nyt ei ollut turisteja haitaksia asti. Keskikesällä varmaan tilanne olisi toinen.