Bulgaria – Plovdiv, yksi Euroopan vanhimmista yhä asutetuista kaupungeista.
Bulgaria – Plovdiv | Plovdiv on yksi Euroopan vanhimmista yhä asutetuista kaupungeista. Kaupunkien vanhuutta on tietenkin vaikea todistaa, mutta Plodivilla on todella monikerroksinen historia aina antiikin ajoilta nykypäivään ja se on kiistatta vanhempi kuin esimerkiksi Rooma, Karthago tai Konstantinopoli.
Antiikin aikana kaupunki tunnettiin nimellä Philippopolis. Kyseessä oli merkittävä kaupunki, jonne rakennettiin lukuisia monumentaalisia rakennuksia. Phillippopoliksen hyvin säilynyt roomalainen teatteri seisoo edelleen kaupungin ytimessä. Tämä 82 metriä leveä amfiteatteri oli minulle syy matkustaa tähän kohteeseen. En osaa sanoa, mikä näissä muinaisissa viihdekeskuksissa kiehtoo, mutta olen valmis näkemään melkoisesti vaivaa päästäkseni niitä näkemään.
Arvioitu lukuaika: 13 minuuttia
Bulgariaan maahantulo
Saavuin Bulgariaan Romaniasta. Kyseessä oli 16 maan kierros, jossa kilometrejä tuli 7894 km. Lisää voit lukea täältä.
Bulgarian maahantulossa päästettiin aina kolme autoa kerrallaan liikkumaan tarkastusalueelle. Jostain syystä edessäni oleva kuljettaja ei tajunnut kuitenkaan pysähtyä, vaan jatkoi ajoa suoraan läpi. Ajattelin, että nyt mies vähintäänkin ammutaan, koska viranomaiset huusivat ja juoksivat auton perään aseet esillä. Eipä mitään. Kun herra oli saatu pysähtymään, hänet tarkistettiin siinä mihin auto oli pysähtynyt ja naureskeltiin yhdessä. Tämä antoi jo esimakua siitä, että Bulgariassa otetaan asiat rauhallisesti ja paikallisilla ei ole ongelmia kenenkään kanssa.
Kun minä ojentelin papereita ja avasin auton ovia valmiiksi, viranomainen kysyi, että mitä teen? Sanoin, että ajattelin sinun haluavan tarkastaa auton sisältä. Ukkeli vaan availi paidan nappeja ja sanoi, että ei jaksa.
Rajan jälkeen piti älytä ostaa vinjetti pienestä kopista. Pysähtyneenä oli kaksi Romanian kilvissä olevaa autoa, mutta matkustajat olivat venäläisiä. Myyjä kyseli mitä kieltä ihmiset puhuivat. Venäläiset eivät osanneet kuin venäjää, jolloin myyjä tyynesti työnsi heidät pois jonosta.
Sitten oli minun vuoroni. Sanoin, että kokeillaan englannilla, mutta suomeksikin käy. Herra totesi että hyvä juttu, sillä hän ei myy venäläisille. Sitten selviteltiin maksuvaihtoehtoja, sillä kortti ei käynyt. Tarjosin euroja, jotka herra otti vastaan kertoen, että vain naisilta hän ottaa euroja, muilta vaaditaan maksu bulgarian levailla.
En tietenkään tiedä heittikö hän vain vitsiä siitä, että ei myy vinjettiä venäläisille, mutta sinne tuo venäläisten seurue jäi ihmettelemään. Balkanilla ei ainakaan pelätä näyttää mitä mieltä siellä ollaan ryssistä ja Ukrainan tilanteesta.
Mustanmeren rannalla on muutakin kuin Varna ja Kultahietikko
Varsinainen kohteeni oli Plovdivin historiallinen kaupunki, mutta päätin pistäytyä katsomassa myös Mustanmeren rannikkoa. Matka sinne oli yhtä maisematykitystä laventelipeltojen keskellä.
En halunnut Varnan turistihelvettiin, vaan pysähdyin 40 kilometriä ennen ihastuttavaan pikkukylään nimeltä Balchik. Paikassa ei ollut mitään edes kaukaisesti biletykseen liittyvää. Vain aaltojen ääni ja lempeä aurinko. Viihdyin niin hyvin, että suunnitellun pikaisen yöpymisen sijaan pysyin kylässä pari päivää.
Bulgarialaiset olivat aika velmuja. Koska parkkipaikat olivat tiukassa, niistä piti maksaa. Kysyttäessä mitä valuuttaa otettaisiin vastaan, vastaus oli: ”Bitcoineja, platinaa, timantteja, mitä vaan”. Maksoin sitten euroilla. Onnistuin kuitenkin hukkaamaan parkkipaikan kulkukortin. Kun selittelin, että nyt sattui silleen tyhmästi, parkkipaikan vartija kommentoi naureskellen: ”Rouva, autonne on panttivankina, kunnes olette tutkineet käsilaukkunne uudestaan.”
Bulgaria – Plovdiv on yksi viidestä maailman vanhimmasta elävästä kaupungista.
Plovdiv on yksi Euroopan vanhimmista yhä asutetuista kaupungeista. Kaupunkien vanhuutta on tietenkin vaikea todistaa, mutta monissa lähteissä Plovdiv mainitaan yhdeksi viidestä maailman vanhimmasta elävästä kaupungista. Oli miten oli, niin kaupungilla on todella monikerroksinen historia aina antiikin ajoilta nykypäivään ja se on kiistatta vanhempi kuin esimerkiksi Rooma, Karthago tai Konstantinopoli. Plovdivin vanhankaupungin alue on Unescon maailmanperintökohde.
Plovdiv sijaitsee Bulgarian eteläosassa, Maritsanjoen varrella. Kaupunki on ajan kuluessa laajentunut seitsemälle kukkulalle ja tuo takaa sen, että kaupungissa riittää ylä- ja alamäkiä. Plovdivin seitsemää kukkulaa eli ”tepeä” on nykyisin hankala paikallistaa. Itse asiassa yksi kukkuloista jopa lanattiin tasaiseksi ja sen kiviaines käytettiin laajenevan kaupungin teiden rakentamiseen. Vanhankaupungin kadut on edelleen kivetty isoilla noppakivillä, joka tekee kävelystä (ja autolla ajamisesta) välillä haastavaa. Harmittaa, että en huomannut ottaa kuvaa reitistä, jota pitkin auto piti ajaa parkkipaikalle. Kovin matalalla maavaralla ei olisi ollut mitään asiaa sille reitille.
Bulgaria – Plovdiv oli Euroopan kultturipääkaupunki 2019.
Plovdivissa asuu nykyisin noin 350 000 asukasta ja sieltä löytyy harvinaisen elävä taide- ja kulttuuriskene. Keskustan lukuisat museot ja galleriat näyttivät houkuttelevan kaltaisiani +50 ikäisiä matkailijoita. Plovdiv oli Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2019 ja sen huomaa kaupungilla kulkiessa edelleen. Ennen ajanlaskumme alkua eläneiden traakialaisten rakennelmat, kreikkalaisia pylväät ja turkkilaisten minareetit sulautuvat kauniisti nykyiseen rakennuskantaan.
Philippopoliksen antiikkinen amfiteatteri
Antiikin aikana kaupunki tunnettiin nimellä Philippopolis. Roomalaisella kaudella kyseessä oli merkittävä kaupunki, ja sinne rakennettiin lukuisia monumentaalisia rakennuksia. Phillippopoliksen hyvin säilynyt amfiteatteri seisoo edelleen kaupungin ytimessä. Tämä 82 metriä leveä amfiteatteri oli minulle syy matkustaa tähän kohteeseen. En osaa sanoa, mikä näissä muinaisissa viihdekeskuksissa kiehtoo, mutta olen valmis näkemään melkoisesti vaivaa päästäkseni niitä näkemään. Teatteri sijaitsee kaupungin korkeimmalla kohdalla ja tarjoaa upeat puitteet erilaisille konserteille. Ohjelmatarjontaa voit katsoa täältä.
Kuten muissakin roomalaisten rakentamissa amfiteatterissa, täälläkin penkkeihin on kaiverrettu kunniakatsojien paikat. Oman paikkansa ovat saaneet niin kaupunginvaltuuston edustajat kuin keisarin ystävät. Istuinosan penkkeihin on kaiverrettu myös kaupunginosien nimet, jotta asukkaat tiesivät, missä heidän piti istua. Koska teatterissa käytiin myös gladiaattoritaisteluita eläimiä vastaan, on ensimmäisten rivien edestä paikallistettu turvatilojen ja aitojen jäänteitä.
Teatteri löydettiin vasta 1970-luvun alussa maanvyörymän jälkeen. Arkeologisissa kaivauksissa poistettiin noin 4,5 metriä maaperää. Restaurointi on tehty huolellisesti ja uusi materiaali on selvästi näkyvissä.
Plovdivinin historia
Plovdivin paikalla sijaitsi vuodesta 300 eaa. traakialainen linnoitettu asuinpaikka nimeltään Eumolpias. Vuonna 342 eaa. Makedonian kuningas Filippos II, Aleksanteri Suuren isä, valloitti sen ja vaihtoi sen nimeksi Philippopolis. Roomalaiset ottivat kaupungin haltuunsa vuonna 46 jaa., nimesivät sen Trimontiumiksi ja tekivät siitä Traakian pääkaupungin. Kaupunki oli heille erittäin tärkeä, sillä sen kautta kulki Balkanin niemimaata halkonut tie Via Diagonalis.
Rooman valtakunnan hajottua ristiretkeläiset ryöstivät kaupungin neljä kertaa. 1300-luvulla turkkilaiset valloittivat sen ja alkoivat kutsua paikkaa nimellä Filibe. Filibe pysyi turkkilaisten hallussa aina vuoteen 1878, jonka jälkeen kaupungin isännäksi tuli Venäjä. Bulgarian väestöstä noin 10 % on edelleen turkkilaisia.
Kun Turkki hävisi sodan Venäjää vastaan vuonna 1878, kaupungin nimi muutettiin Plovdiviksi. Ja nyt seuraa knoppitieto, jonka luin US:n blogista, jota kirjoittaa Toni Stenström niminen Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen maisteri. Tuolloisessa Turkin sodassa Venäjän keisarikunta valtasi Osmanivaltakunnan alistamat nykyisen Romanian ja Bulgarian alueet, apunaan pieni Suomen kaarti, jota bulgarialaiset muistelevat myös kunnialla. Suomen kaartin paluulaulu kertoo Suomen kaartin osallistumisesta vuosien 1877–1878 kyseiseen Turkin sotaan.
Kauan on kärsitty vilua ja nälkää
Balkanin vuorilla taistellessa.
Oi kallis kotimaa, Suomi sulo Pohjola,
ei löydy maata sen armaampaa.
Gallery 37 Powered by ASTON
Hotellini sijaitsi vanhassa kaupungissa ja alueelle pääsi autolla vain jos oli näyttää hotellivaraus. Gallery 37 Powered by ASTON, oli viimeisen päälle tyylikäs boutique hotelli. Aamiaiseksi sai valita joko lajitelman paikallisia leipäsiä (näkyy kuvassa), tai sitten ihan normaalin aamupalan. Osa oli hyviä, mutta omituiset pienet kalat jonkun hillokkeen kanssa jäivät syömättä. Yö aamiaisella 87 euroa.
8 comments
Itä-Eurooppa kiehtoo ja Bulgaria siinä sivussa. Maa taitaa olla suomalaisille enemmän tunnettu Sunny Beachistaan, mutta kyllä sinne selkeästi muutakin mahtuu.
Kiinnitin huomiota myös tuohon sanavalintaasi venäläisistä; ryssä ei taida olla ihan sopiva sana nykymaailmassa käyttää venäläisestä…
Hei Laura
Ihan rauhassa voit kiinnittää huomiota sanavalintoihini. Minun blogi, minun sanat.
Ryssä on juurikin sopiva sana käyttää venäläisistä. On aina ollut ja on edelleen.
Eipä ollut itselläni tiedossa, että Plovdiv on ykis Euroopan vanhimmista kaupungeista. Näyttääpä kivalta kohteelta. Meillä Bulgaria on ollut mielessä erityisesti luontokohteena, mutta näyttäisi siltä, että Plovdivia ei myöskään kannata jättää väliin. Hauska tuo Marin huomio Hesburgerista, enpä olisi tuolla olettanut siihen törmääväni.
Sattumalta luin jonkun muunkin roadtrippaajan jutun juuri äskettäin ja sekin vilisi vinjettejä ja muuta autoiluun liittyvää byrokratiaa … vapaudella on hintansa ja puolensa, selvästikin.
Bulgariassa kävimme aikoinaan vaan Sofiassa, jossa saimme muutamassa päivässä sen verran paljon huijausyrityskokemuksia, ettei ole innostanut Bulgariaan palaaminen. Mietimme silloin, että aika tehokkaasti muutamat huijarit voivat pilata maan maineen – kannattaakohan, kokonaisuutena ajatellen?
Euroopasta löytyy/on löytynyt yllättävän monta amfiteatteria. Moni on tosiaankin hautautunut paksujen maakerrosten alle ja täytyy kaivaa esiin. Plovdivi on minulle vieras paikka. Toistaiseksi.
Plovdiv on kerrassaan ihastuttava kaupunki! Me kävimme ensimmäisen kerran vuonna 2017 matkalla halki Bulgarian, ja muistan että Plodiv pääsi silloin yllättämään, vanhakaupunki on hurmaava ja tuo amfiteatteri kruunaa sen. Uusintavierailulla 2022 hohto oli edelleen tallella, ja voisin mielellään palata vieläkin uudestaan. Bulgaria on kyllä mainio reissumaa muutenkin, tykkäsipä sitten luontokohteista, rantaelämästä tai kaupunkilomista.
Minulla on jännä kokemus Plovdivista. Olen lähinnä kierrellyt kauppoja. Matkalaukut jäivät useammaksi päiväksi matkalle, niin oli pakko shoppailla. Oli hyvä valikoima kauppoja. Myös kaupungissa oleva Hesburger jäi mieleen, onkohan vielä? Olin 2,5 vuotta sitten.
Onpa hienon näköinen paikka. En ollut ollenkaan tajunnut, että Bulgariasta löytyy tuollainen historiallinen kaupunki. Tulee vähön mieleen Thessaloniki tai Catania tuosta kerroksellisuudesta. En ole ollut erityisen innostunut itä-Euroopan maista, mutta tuollainen kierros alkaa kuulostaa houkuttelevalta.