Budapest on – Mättöbuffaa, kylpylöitä ja kulttuuria

Budapest on – Mättöbuffaa, kylpylöitä ja kulttuuria

kesäkuu 25, 2017

Budapest on mielipiteitä jakava kaupunki. Toiset pitävät Budapestia ihanana kaupunkikohteena, toiset taas palaavat sieltä pettyneenä. Olen itse vieraillut Budapestissa kolmesti, Teppo useammin.

Budapest on kaupunki, jossa itse viihdyn. Pidän kaupungin edullisesta viinistä, ihanista leivoksista sekä kivoista kylpylöistä. Teppo taas nauttii Budapestin kulttuurista, kirkkokonserteista ja rauniobaareista. Tällä kertaa matkassa mukana olivat myös 13 -ja 15-vuotiaat teinipojat, jotka asettivat omat haasteensa matkalle.

Budapest on

Budapest on

Budapest on

Budapest on

Budapest on = Hyvä paikka chillailla

Vaikka olen omasta mielestäni reissannut aika paljon, poikani eivät koskaan matkoilla ole osoittaneet kovinkaan suurta luotamusta minuun, vaan kyselevät alati: “Oletko äiti aivan varma…?” Hieman syö itsetuntoa tuollainen. Siinä eivät auta vakuuttelut – että kyllä, äiti tietää kaiken, kun ipanat samaan aikaan ottavat puhelinta esille, kaivavat esiin Google mapsin ja osoittavat, että etenemme juurikin väärään suuntaan.

Päätin ottaa loman todella löysin ranten ja ns. chillailla Budapestissa heidän tahtiinsa neljä päivää. Kyselin etukäteen mikä kiinnostaisi poikia (muukin kuin pelaaminen ja sängyssä makaaminen). Ynähdyksistä päättelin (kaikki teinien vanhemmat tietävät mistä on kyse), että kylpylät saattaisivat olla se sopivin juttu.

Budapest on = Kylpylät

Vierailimme ensimäisenä Zechényin-kylpylässä, joka sijaitsee vanhassa uusbarokkirakennuksessa ja on yksi Euroopan suurimmista. Kylpylään kuuluu 15 allasta, joista osa on ulkona ja osa sisätiloissa. Ulkona olevien altaiden vesi pidetään lämpimänä myös talvisin, haaveenani olisikin päästä paikalle pakkasella. Tämä kylpylä oli lukuisina altaineen ja saunoineen poikieni ehdoton suosikki.

Toinen vierailun kohde oli Gellertin kylpylä, joka sijaitsee Gellért-vuorella Danubius Gellért hotellin yhteydessä. Nykyisessä muodossaan ja yleisessä käytössä kylpylä on ollut vuodesta 1927 lähtien. Tässä kylpylässä ei ole niin montaa allasta kuin edellisessä, mutta täällä voi päästä hyvällä tuurilla nurmikolle, puiden alle makoilemaan.

Budapestin kylpylöistä pääset lukemaan ihan oman jutun tästä linkistä. Jutussa on esitelty myös muutamia käytännön neuvoja jotka ehkäpä on mukava tietää ennen kylpylään menoa.

HUOM: Osaan kylpylöistä on porttikielto alle 14-vuotiaille. Poikani ovat minua pidempiä, joten heidän kohdallaan ongelmaa ei ole, mutta kannattaa tarkistaa mikä on kylpylöiden ikäpolitiikka.

Budapest on

Budapest on

Budapest on

Budapest on

Budapest on

Budapest on = Syöttölät

Kylpylöiden lisäksi syöminen kiinnostaa aina. Poikapuolisten teinien tarve syödä on helposti ennakoitavissa. Eli juuri kun olet lapsen syöttänyt, hänellä on taas nälkä.

Budapestissa on useita Michelin-ravintoloita. Jätimme suosiolla kuitenkin nämä hifistelypaikat nyt väliin ja keskityimme buffetteihin, joissa syöminen on teinien kanssa vaivatonta. Buffat voivat olla luokattomia tai sitten kelvollisia. Tässä kaksi, joiden kanssa voi elää.

Trófea Grill – vähän laadukkaampi buffa

Trófea Grill on laadultaan hyvä buffa, jossa hinta pitää sisällään sekä ruuat, että juomat. Jos haluaa saada kovimman hinta-laatu-suhteen, poimii lautaselleen vain hanhenmaksaan, riistaterriiniä ja ankanrintaa.

Tarjolla on myös paikallisia ruokia, kuten vatsapataan kärsien kanssa. Myös Waldorfin-salaatti, marinoidut katkaravut, sekä paistopisteestä erikseen pyydettävät lihat olivat OK. Tämän lisäksi löytyy keittoja, parisenkymmentä kuumaa ruokavaihtoehtoa, juustoja, hedelmiä ja mittava jälkiruokapöytä. Kahden tunnin ajan voit syödä ja juoda itsesi koomaan. Kerrankin teinipojatkin sanoivat: “Ei jaksa enää”.

Me emme varanneet pöytää ja pääsimme syömään ilman jonotusta, vaikka paikka näytti olevan aina täynnä. Ravintoloita on neljä ympäri Budapestia, eli kannattaa Googlata mikä on itselle lähin.

Samppanja ei ole samppanjaa, eikä edes kunnon kuohuvaa, vaan Törleytä. Ruoka maksaa 15-18 euroa hieman ajasta riiippuen. Laskuun ehdotetaan 10% tippiä. Maksa jos haluat.

Gastland Bisztró Oktogon – halpa mättöbuffa

Oktogon Bistrossa on tarjolla paljon perinteistä unkarilaista ruokaa. Itse katselin alkupaloja kuola valuen. Paljon pikkelöityjä tai marinoituja vihanneksia, hapankaalia ja erilaisia salaatteja. Lämpimien ruokien puolelta suosikiksi nousi älyttömän hyvin maustettu Chili con carne ja kielen vievä pata, jossa tulkitsin olevan sisäelimiä.

Paikan kana/kalkkunapohjaiset lihat ovat lähinnä meidän hunajamarinoituja paistinpaloja, joten ne kannattaa ehkäpä jättää väliin. Pojat löysivät täältäkin vaivattomasti omat herkkunsa.

Paikka sijaitsee Oktogon aukiolla, sen ulkokehällä. Vaikka en muuten alueesta pidä sen epäsiisteyden takia, kannattaa tänne tulla syömään, etenkin jos haluaa vatsansa täyteen pienellä rahalla. Ruoka maksaa 4,50 euroa ja juomat laskutetaan erikseen. Olut 1,90 euroa ja limut 1,30 euroa. Hinta on niin halpa, että sitä on hieman vaikea käsittää.

Budapest on

Budapest on = Kulttuuria

Kylpylöiden koluamisen lisäksi päätin, että matkaan on mahduttava myös hieman kulttuuria. Budapest on historiallinen kaupunki, josta löytyy taidemuseoita ja vanhoja rakennuksia loputtomasti niistä kiinnostuneille. Se, kiinnostaisivatko ne teinejä olikin sitten ihan toinen juttu.

Jos olisin kunnon äiti, vakuuttelisin kuinka lasten kehittymisen kannalta on tärkeää tutustuttaa heidät eurooppalaisen taiteen kaikkiin aikakausiin, barokin, renessanssin ja klassismin piirteitä yhdistelevään arkkitehtuuriin, sosialistiseen diktatuuriin sekä Unkarin historiaa yli tuhannen vuoden ajalta. Koska olin itse juuri Puolassa saanut yliannostuksen sosialismia ja taidemuseoita, päätin päästää itseni hieman helpommalla.

Hetken mietittyäni Budan linna tuntui sopivalta kohteelta. Linnavuori lienee Budapestin tärkein nähtävyys. Siellä sijaitsevat Matiaksen kirkko, Kalastajalinnake, Budapestin historian museo, Unkarin kansallisgalleria sekä Ludvigin taidekokoelmat.

Linnavuorelle voi kiivetä kävellen monesta eri paikasta. Clark Ádám tér -aukiolta nousevat liukuportaat ylös linnalle ja ketjusillan luota voi myös kiivetä ylös serpenttiinimäistä tietä. Viileämmällä ilmalla se onkin ihan kiva reitti, mutta kuumalla kannattaa valita funicular. Hissi rakennettiin alun perin helpottamaan linnan alueella työskennelleiden matkantekoa työpaikalleen.

Olin alunperin pelännyt pitkiä jonoja, mutta me jouduimme jonottamaan n. 5 min. Meno-paluu maksaa aikuiselta n. 6,5 euroa ja alle 3-14 vuotiaalta n. 4 euroa. Hinnat voivat joistain olla kovia, mutta itse en jaksa joka eurosta vääntää.

Köysiradassa on kaksi hissiä, joista kumpaankin mahtuu 24 matkustajaa. Matka huipulle kestää noin 90 sekuntia. HUOM! Vain Funicularin ensimmäisestä vaunusta näkee esteittä maiseman. Kiilaa itsesi siis sinne, jos haluat videoida matkan ylös/alas.

Budapest on

Budapest on

Budapest on

Budapest on

Budapest on

Budan puolen satumaisin rakennus on Kalastajalinnake. Se huokuu romantiikkaa ja saa miettimään siihen liittyviä tarinoita – joita kuitenkaan ei valitettavasti ole. Linnake on rakennettu vain kauniiksi rakennukseksi 1900-luvulla.

Budapest on

Päästyämme ylös, oli selvä, että peli oli menetetty. Lämpöä oli +35 C ja tuuli oli kuin fööni. Jo pelkkä kävely Matiaksen kirkolle sai aikaan niin suuren vastalauseiden ryöpyn, että tajusin kulttuurin olevan nyt hyvin epäsopiva ajankulu tälle päivälle. Piti keksiä suunnitelma B. Se tulikin vastaan Draculan merkeissä.

Labirintus – Ihanaa kauhua

Linnavuoren alla sijaitsee suuri luolien ja kellareiden verkosto. Sotavuosina niitä käytettiin suojapaikkana yli 10 000 ihmiselle. Kylmän sodan aikana luolat olivat armeijan käytössä.

En tiedä, mutta oletan, että luolastoja on monia. Labirintus-luolaston kokonaisuuden pituus on noin 1 km ja sitä mainostetaan Draculan avulla. Minä mainostaisin sitä viileyden avulla. Maan alla oli nimittäin upean kylmää

Kokemus oli oikeasti melko ihanan kamala. Jopa 15-vuotias, saati 46-vuotias mietti muutaman kerran, josko pitäisi kipittää takaisin valoon nopeasti. Alkushokin tarjosi pieni poika, joka säikähti pimeää, lähti ryntäämään ja löi otsansa tosi pahasti auki holvin reunaan. Verta ja huutoa oli hetkessä kaikkialla tuomassa extra-jännityksen. En tuota paikkaa ihan pienille mitenkään suosittele.

Tuolla tehdään myös kierroksia öljylampun valossa iltaisin, jos kauhun haluaa maksimoida. Vierailumme kauhuntasapaino oli kuitenkin meille ihan riittävä, sillä kierros oli rakennettu hyvin. Musiikki, tihenevä usva, katosta tippuva vesi, mataloituvat käytävät ja ajottainen pilkkopimeys tekivät paikasta juuri sopivan karmivan ja kruunasivat “loppuhuipennuksen”. Teineillä tuntui olevan ihan oikeasti kiire löytää ulospääsy : )

Budapest on

Budapest on

Budapest on

Budapest on

Budapest on = Kaupunkipyörät

Budapestiin on tullut muutamassa vuodessa mahtava määrä pyöräkaistoja. Useilla yksisuuntaisilla teillä on myös sallittua ajaa pyörällä molempiin suuntiin. Peukku tälle liikkumismuodolle. Suosittelen.

Budapestissä kaupunkipyörät kulkevat nimellä MOL Bubi. Viikon lippu maksaa 6 euroa ja pyörä on veloituksetta käytössä aina 30 min kerrallaan. Pyöriä on riittävästi ja ne ovat ehjiä, toisin kuin monessa muussa kaupungissa.

MOL Bubi appsi on hyvä ja se kannattakin ladata itselleen. Osoitat vain kännykkäsi kameralla pyörässä olevaa koodia ja pyörä on käytössäsi. Tämä on suuri edistys, sillä monissa kaupunkipyörissä on pakko näpytellä pitkiä koodeja saadakseen pyörän irti telineestä.

Jos tietää käyttävänsä kaupunkipyörää Budapestissa, rekisteröitymisen MOL Bubi:in kannattaa hoitaa jo Suomessa etukäteen.

Budapest on

Budapest on = Kirkkokonsertti

Pojat eivät kirkkokonserteista pidä, mutta moni pitää. Musiikin ystävien kannattaa laittaa Pyhän Tapanin kirkko muistiin. Kirkossa järjestetään joka torstai klassinen kirkkokonsertti, jonka tekee erikoiseksi kirkon muhkea seitsemän sekunnin jälkikaiku. Kylmät väreet vain kulkevat pitkin selkää, kun Bachin Toccata and Fugue in D minor kajahtaa.

Ja kun kirkkoon asti on päässyt, on mukava ehkä tietää, että Pyhän Tapanin kirkko kohoaa 96 metrin korkeuteen ja on siten koko Budapestin korkein rakennus ja yksi suurimmista kirkoista koko maassa. Reliikeistä kiinnostuneille hoksautus, että kappelissa säilytettään Pyhän Tapanin oikeaa kättä, sekä Pyhän Tapanin vaimon, kuningatar Gisellan sormiluuta.

Budapest on

Budapest on = Rauniobaarit

Budapestin entisten juutalaiskortteleiden ( 7.kaupunginosa) hylättyihin rauniorakennuksiin alettiin perustaa underground-baareja noin kymmenisen vuotta sitten. Kaikkien rauniobaarien äiti on Szimpla Kert, ensimmäinen ja alkuperäinen romkocsma-kulttuurin aloittaja, josta on tullut eräänlainen kulttinähtävyys.

Pojat ovat reippaasti alaikäisiä, joten euron oluet jäivät vielä nauttimatta. Rauniobaarien hauskat sisustukset sopivat kuitenkin myös lapsien tuijoteltaviksi. Iltaisin alueella soi aina live-musa.

Budapest on

Budapest on

Budapest on

Budapest on

Bp Central Home

Yleensä löydän nurisemista kaikista hotelleista, eli jos kyseessä on huoneisto, josta en löydä mitään negatiivista, se on oikeasti hyvä!

Bp Central Home oli aivan loistava majoituspaikka. Huoneiston koko oli 70 neliötä ja siihen kuului iso terassi, kaksi kylpyhuonetta ja hyvin toimiva ilmastointi. Emäntä oli todella huolehtivainen ja avulias. Ehkäpä suomalaiseen makuun jopa ylihuolehtivainen. Plussana naapurissa asui kana (lintu). Hauska kuunnella sen kotkotusta.

Olin jotenkin erehtynyt nolosti varauspäivissä ja varannut yhden päivän liikaa. Mutta tämäkin hoidettiin ja säästimme 115 euroa. Loistavaa asiakaspalvelua, sillä emännän ei olisi ollut mikään pakko hyvittää yhtä päivää pois.

Huoneisto on kahdessa tasossa, joten liikuntaesteisille tai pienten lapsien kanssa matkustavalla tämä ei ole hyvä juttu. Muuten en yksinkertaisesti löydä mitään moitittavaa.

Jos haluat majoittua hieman fiinimmin, niin lukaise juttu muutamasta muusta hotellista, missä olemme majoittuneet.

Budapest on

Näkymä terassilta

Budapest on

Toinen sänky on avoimessa tilassa, toinen omassa huonessa

Budapest on

Budapest on

Budapest on

10 comments

10 comments

Mimmu / 666placestovisit heinäkuu 1, 2017 - 11:53 pm

Kiitos kattavasta Budapestailusta.
Ihania kuvia ja varsinkin noi kylpyläkuvat oli tosi houkuttelevia!! Ruoka on ollut Unkarissa yleensä tosi hyvää ja täyttävää.
Noi rauniobaarit kuulostaa mielenkiintoiselle ja etenkin toi labirintus oli mulle uusi juttu. En oo siis kaupungissa vielä käynyt vaikka maassa muuten ollut.
Kiinnostaa kyllä käydä siellä ja juurikin tuolla Budan linnassa myös. Funiculaarit on kivoja – tosin en tiiä saisinko Janin tonne raahattua mun mukaan kun se ei oikeen noista korkeista paikoista välitä 😀

Reply
Jane / Lomaunelmia ja unelmalomia heinäkuu 1, 2017 - 8:40 pm

Nauratti tuo sinun naapurissa oli kana, suluissa lintu 😉

Me ollaan aivan rakastuttu Budapestiin, minkä voinee päätellä siitäkin että haluttiin palata sinne syyskuun reissun jälkeen heti toukokuussa uudestaan. Mutta kaveri pisti paremmaksi, kävi huhtikuussa ekan kerran ja vei perheensä sinne juhannuksen viettoon 😀

Minäkin haaveilen talvisesta Budapestista ja juurikin Szechenyin kylpylästä pakkasella! Ja toisaalta haluaisin ensi kerralla käydä muissakin kylpylöissä, mutten Szechenyin sijaan vaan sen lisäksi 😉

Reply
Anne | Metallia Matkassa kesäkuu 30, 2017 - 7:15 pm

Me käytiin Budapestissä melkein 5 (!!) vuotta sitten ja majoituttiin unkarilaisen kaverin luona. Oltiin joulukuun alussa, joten kylpylässä oli mukava lillua lämpimissä altaissa. Pyörittiin myös joulutoreilla siemailemassa hehkuviiniä. Uudestaan on pitänyt mennä ja miellyttävämpään vuodenaikaan, mutta kuten aina.. se on vaan jäänyt. Kaupungista tuli kyllä todella miellyttävä kokemus – edullisuus, kaunista, kivoja baareja ja ravintoloita. Kulttuuria riittäisi useammallekin kerralle. Tuo Dracula-juttu alkoi heti kiinnostamaan!

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA kesäkuu 30, 2017 - 7:25 pm

Itse haluaisin Budapestin kylpylöihin pakkasella. Olisi varmasti mahtavaa olla lämpöisessä vedessä, kun muuten on kylmä. Varmaan samanlainen fiilis, kuin Suomessa talvena paljussa.

Dracula oli aika pelottava… Se usva ja äänet…Tai sitten mulla on vaan vilkas mielikuvitus… 😀

Reply
Kohteena maailma / Rami kesäkuu 28, 2017 - 9:02 am

Kattava opas jälleen kerran. Budapest on niitä kohteita, että tiedän pitäväni siitä etukäteen, vaikka en siellä ole käynyt. Tällekin syksylle sitä on mietitty eli jossakin vaiheessa, kun vaan aika antaisi myöten. Tai itsestähän se on kiinni, mihin ajan milloinkin käyttää 🙂

Reply
Anna-Katri / Adalmina's Adventures kesäkuu 26, 2017 - 7:17 am

Paljon olette ehtineet kierrellä ja kokea Budabestissä! Se on kyllä minunkin suosikkikaupunkeja, jossa pari vuotta sitten piipahdin äitini kanssa ihanalla kaupunkilomalla. Silloin oli tosin ihan superkovat helteet, joten ulkona kiertelyn lomassa täytyi aina istahtaa ravintoloihin ja kahviloihin huilimaan. Mutta silti kaupunki teki vaikutuksen. Päätin, että palaan joskus vielä takaisin! 🙂

Reply
Teija / Lähdetään Taas kesäkuu 25, 2017 - 7:20 pm

Tosi kivan kuuloinen ja näköinen tuo teidän huoneisto – terassi ja näköalakin kaupan päälle!

Täytyy jo nyt alkaa pistää mieleen vinkkejä, mikä toimii teinien kanssa matkustettaessa. Meidän 2 v innostuu vielä ihan kaikesta mahdollisesta, joten itse ei tarvitse kehittää mitään ohjelmaa. Tiedostan kyllä jo nyt, että näin ei tule aina olemaan 😀

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA kesäkuu 25, 2017 - 9:23 pm

Tuo huoneisto oli 110%. Tosiaankin suosittelen.

Kun sinun 2-vuotias on 12-vuotias, on maailma todennäköisesti ihan eri näköinen. Olen itse aivan äimistynyt, kuinka maailma on muuttunut 10-vuodessa. Saati siitä kun itse reppureissasin 90-luvulla. Kaikki lutviutuu ja onnistuu kyllä. Nauti vielä siitä, että lapsesi ei protestoi kuin huutamalla.

Reply
Jaakko/ lomalla viimeinkin kesäkuu 25, 2017 - 1:11 pm

Budapest on kyllä kaupunkilomaksi hyvä rentoilupaikka ja varmasti teini-ikäisillekin sopiva. Kylpylät ja rauniobaarit kanssa omaan mieleen 😀😀

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA kesäkuu 25, 2017 - 9:19 pm

Budapest tässä muodossa, eli tosi löysästi otettuna sopi hyvin myös teineille 🙂

Reply

Leave a Comment