Bamberg on täynnä barokkia ja biergarteneita

by Anna | TÄMÄ MATKA

Bamberg on täynnä barokkia ja biergarteneita, joten kohteena se sopii sekä kultturinnälkäisille, että janoisille oluen ystäville. Ja miksei näitä voisi myös yhdistää. Mikä onkaan mukavampaa kuin biergarten, eli ”olutpuutarha” keskiaikaisessa miljöössä.

Vierailimme Bambergissa elokuussa 2017 ja osuimme paikalle juuri kyläjuhlien aikaan. Koko kaupunki pormestarista nunniin asti oli juhlimassa ja juomassa olutta. Kun saksalainen torvisoitto kajahtaa, niin siinä heiluu iloisesti rytmin tahdissa myös suomalainen.

Bamberg-AlteHofhaltung2-Asio

Juhla-aukio Wikimedia Commons kuvassa tyhjänä

Bamberg on täynnä barokkia ja biergarteneita | Savuolutta, kiitos!

Bamberg on todellinen oluenharrastajien mekka. Pikkukaupungissa on yhteensä kymmenen panimoa. Bambergin kuuluisimman savuolutpanimon www.schlenkerla.de tarjoilupiste sijaitsee Dominikanerstrassen varrella erittäin näyttävässä puuristikkotalossa. Talo on upeine kukkaistutuksineen yksi Bambergin kuvatuimmista kohteista.

Tässä ravintolassa voit tilata oluesi luukusta suoraan kadulle. Ja epäilijöille tiedoksi – Saat ihan oikeasti olutta kadulle rahaa vastaan ilman pöytiintarjoilua. Eläköön Saksa!

Nimi Schlenkerlan viittaa muuten laahustavaan kävelytyyliin (schlenkern). 1800-luvun loppupuolella olutpanimolla toimi panimomestarina Andreas Graser, joka oli lievästi liikuntarajoitteinen. Kävellessään keppi kädessä hän linkkasi toista jalkaansa.

Bamberg on täynnä barokkia ja biergarteneita

Wikimedia Commons

Eins Fastenbier, Danke!

Jos olet tänne asti tullut, kannattaa ehdottomasti maistaa maailman parhaaksi savuolueksikin kehuttua paastonajan olutta nimeltään Fastenbier. Olut lasketaan tapitetusta 53 litran tammitynnyristä kolpakkoon. Kun olut tynnyristä ehtyy, loppuu myös sen tarjoilu. Lisää tulee seuraavana päivänä.

Joku on sanonut: – Janon sammuttaminen oluella on ihanaa ja savuoluella taivaallista! Savuoluen jälkimaku on liki tervainen ja se on ehdottomasti liian vahva olut, mikäli ei ole jo aiemmin ”opetellut” näihin tummiin oluisiin. Savuoluen kanssa pitääkin nauttia, jos mahdollista, hapankaalia, baijerilaista makkaraa, tummaa hapanleipää tai vahvasti savustettua sianlihaa, jotka lievittävät hieman aromia.

Kaupunki on pullollaan biergarteneita ja maistelimme oluiden lisäksi myös klassista baijerilaista väli/aamupalaa. Se koostuu keitetystä weisswurst-valkomakkarasta, pretselistä ja vehnäoluesta. Suolaista pretseliä en ole koskaan oppinut järsimään, makkara oli kuin siskonmakkara, mutta vehnäolut ei koskaan petä.

Te jotka ette ole niin oluiden ystävät, kokeilkaa varovasti saksalaista vehnäolutta – Saatatte rakastua!

Baijerissa on Uudenmaan läänin kokoisella alueella 350 olutpanimoa. Tällainen panimoiden määrä on maailmanennätysluokkaa. Panimot ovat pieniä ja harvan vuosituotanto ylittää 10 000 hehtolitraa. Niiden oluet ovat tarkoitettu paikalliseen kysyntään. Olutwikistä löytyvät panimoiden osoitteet ja kuvaukset oluista.  Jos oluthammasta alkoi nyt kolottamaan, monien panimoiden kotisivuilla on myös Online-shop.

Bamberg on täynnä barokkia ja biergarteneita

Bamberg on täynnä barokkia ja biergarteneita | Mutta missä oikeastaan olemme?

Edellisessä kirjoituksessa ihmettelin Saksan Saksin Sveitsin Bastei-siltaa, jolla ei ole mitään tekemistä Sveitsin kanssa. Saksa tuntuukin olevan täynnä paikkoja, joiden nimestä ei voi päätellä yhtään mitään paikan syvemmän olemuksen suhteen. Bamberg on tästä jälleen yksi osoitus.

Bamberg sijaitsee Saksan Baijerissa ja on osa Baijerin-osavaltiota, mutta silti paikan sanotaan yleisesti sijaitsevan Frankenissa. Paikalliset erityisesti korostavat olevansa frankenilaisia, eivät suinkaan baijerilaisia.

Franken niminen paikka on ollut kyllä olemassa, mutta se oli keskiajalla, jolloin Franken oli saksalainen herttuakunta Etelä-Saksassa Baijerin pohjoispuolella. Nykyisin Franken kuuluu tukevasti Baijeriin, ja jakaantuu kolmeen alueeseen: Oberfranken, Mittelfranken ja Unterfranken.

Turistin kannattaakin matkatessaan katsella eri kaupunkien lippuja. Saksalaiset ovat hyvin kansallismielistä kansaa, mutta vielä enemmän he haluavat ilmaista mihin osavaltioon, hallinnolliseen alueeseen tai historialliseen aluejakoon he tuntevat kuuluvansa. Tämä voidaan toteuttaa helposti paitsi lippujen, myös kaupunkeja koristavien viirien, vaakunoiden ja muiden koristeiden avulla.

Jokaisella Saksan osavaltiolla on oma lippunsa. Baijerin lippu on raikkaan sinivalkoinen ja siinä on salmiakkikuvio. Mutta osavaltion lippu ei riitä saksalaisille. Bambergissa lipputangossa heiluu Saksan ja Baijerin lipun isäksi usein  myös Frankenin oma lippu, jossa kuvio on punavalkoinen. Ja kuitenkin koko ajan olemme Saksassa, Baijerin osavaltiossa. On vaikea kuvitella samaa tilannetta Suomeen. Kuvat Wikimedia Commons.

flag-bavaria-footage-000105628_prevstill

Flagge_franken.svg

Bamberg on todellinen barokkikaupunki

Legendan mukaan Bamberg seisoo seitsemällä kukkulalla, jolla jokaisella on kirkko. Turistien ja kaupunkilaisten onneksi Bamberg selvisi toisen maailmansodan pommituksista hyvin.

Ensimmäinen asia, jonka turisti näkee saapuessaan Bambergin vanhaankaupunkiin, on Bambergin kaupungintalo. Sen julkisivun kolmiulotteiset freskot ovat hämmästyttäviä. Vielä hämmästyttävämpi on kerubin jalka, joka törröttää ulos seinästä. En oikeasti edes halua tietää, mikä idea tuohon liittyy, mutta jokaisen kuuluu se bongata.

Se, miksi kaupungintalo sijaitsee keskellä jokea, selittyy seuraavalla. Tarinan mukaan Bambergin (ilkeä)piispa ei myöntänyt kansalaisille tonttia raatihuoneen rakentamiselle. Nokkelat kaupunkilaiset kuitenkin kasasivat maata keskelle Regnitz-jokea ja loivat näin keinotekoisen saaren, jolle sitten rakensivat kaupungintalonsa. 

Bamberg on täynnä barokkia ja biergarteneita

Bamberg on täynnä barokkia ja biergarteneita

Bamberg on täynnä barokkia ja biergarteneita

Bamberg on täynnä barokkia ja biergarteneita

Bamberg on täynnä barokkia ja biergarteneita

Bamberg on täynnä barokkia ja biergarteneita

Bambergin tuomiokirkko

Ennen barokkikauden alkua Bambergin tuomiokirkkoa oli rakennettu jo 600 vuotta. Se oli ehtinyt myös palaa kahdesti. Barokin aikana kirkko maalattiin voimakkaasti sisältä, mutta kynttilöiden savun, pölyn, yleisen likaantumisen sekä hilseilevien maalien takia alkuperäisistä maalauksista ei ole mitään jäljellä. 

Ns. puhdistuksen aikana 1800-luvun alussa kirkko päätettiin palauttaa ”alkuperäiseen” romaaniseen tyyliin. Lopputulos ei kuitenkaan miellyttänyt kaikkia. Vuonna 1837 kaupunkilainen kuvaili puhdistettua katedraalia ”liian kylmäksi, huurteiseksi, yksitoikkoiseksi ja liian vähän sopivaksi katolisen palvonnan loistolle”.

1830-luvulla kirkkoa restauroitiin jälleen, nyt tarkoitus oli palauttaa barokin loisto. Tämäkään uudistus ei mennyt kovin hyvin. Tuon ajan tapojen mukaan kirkkoa ei saanut maalata kirkkain värein, mitkä olisivat olleet restauroinnin kannalta välttämättömiä. Aikalaiset valitavatkin kirjoituksissaan, että: ”katedraalin restaurointi on vandalismia liittyen tietämättömyyteen barokkityylistä, palvonnasta ja kirkollisesta antiikista.”

Jos haluat nähdä menoa kirkonmäellä ja kuulla kellojen soivan, klikkaa video pyörimään.

Bamberg on täynnä barokkia ja biergarteneita

Romaaniset tornit (vas.) Goottiset tornit (oikea)

Bamberg-Domplatz-Panorama

Nykyisin kirkko katedraalikouluineen ja muine hallinnollisine rakennuksineen on yksi parhaiten säilyneistä barokkityylisistä aukioista Saksassa. Kuva Wikimedia Commons.

Bambergin tuomiokirkko | Kolme legendaa

Kuten kaikkiin kirkkoihin, liittyy tähänkin useita legendoja.

  • Jalkamitta. Kirkon vasemmalta puolelta seinästä löytyy yksi vanhimmista määritellyistä keskiaikaisista pituusyksiköistä, eli jalkamitta. Sen kerrotaan olevan pyhän Kunigunden jalanjälki. Pyhä Kuningunde oli kuitenkin nainen ja mittayksikkö on kengänkokoa 44, joten jokin tässä ei nyt täsmää.
  • Legenda viattomasta tytöstä: Piikaa syytettiin hairahtumisesta herrasmiehiin ja jopa tytön oma isä uskoi syytökset. Kuolemaan tuomittu tyttö kuitenkin huusi Pyhää Neitsyttä suojelemaan itseään. Hän sanoi kuolevansa mielellään, jos Pyhä Neitsyt sitä vaatii, mutta muistutti kuolemansa olevan häpeä viattomuutensa vuoksi. Ja katso: Kirkon katosta putosi suuri laatta ja kaikki ihmiset tunnustivat tytön viattomuuden. (Reliefin kuva näkyy videossa ylempänä)
  • Bambergin ratsastaja lienee legendoista kuuluisin. Ratsastajapatsas on 1200-luvulla tehty hiekkakivinen veistos, jossa esiintyvää henkilöä ei ole voitu tunnistaa. Se on sinällään perin merkillistä, sillä yleensä kirkkoon ei pystytelty kenen tahansa patsaita. Mies on selvästi hallitsija ja alunperin patsas on ollut maalattu. Hevonen on ollut ruskea, miehellä on ollut päällään punerva mekko, sekä kullatut vyöt ja kruunu. Kruunu ei kuitenkaan ole keisarinkruunu, joten sillä voidaan sulkea pois osa mahdollisista henkilöllisyyksistä. On mahdollista, että patsas ei esitä ketään oikeaa hallitsijaa, vaan on vain symboli Saksan valtakunnan mahtavuudesta.
Fussmass_der_Kunigunde_Bamberg

Wikimedia Commons

Bamberger_Fuß,_grau

Wikimedia Commons

Bamberger_Dom-Bamberger_Reiter

Wikimedia Commons

Muuta nähtävää Bambergissa:

    • Pikku Venetsia En tiedä kuinka monessa ”pikku Venetsiassa” olenkaan vieraillut. Niitä löytyy mm. Strasbourgista, Lontoon Camdenista, Ranskasta Alsacen alueelta Colmarista, Mykonoksen saarelta Kreikassa, Las Vegasista, UAE:sta Fujairah:sta, Puolan Wroclawista sekä Saksastakin Spreewaldin alueelta Lübbenau nimisestä paikasta. Pikku Venetsia tarkoittaa Bambergissa Regnetz-joen toisella puolella olevia keskiaikaisia taloja, jotka istuvat tiiviisti toisissan kiinni.
    • Bambergin Rosengarten. Neue Residenz on barokkikokonaisuuteen kuuluvia rakennuksia Tuomiokirkon aukion laidalla. Neue Residenz toimi aikanaan kuninkaan majoitustilana, nykyisin tiloissa toimii hotelli, valtion kirjasto, sekä  taidegallaria. Rakennuksen sisäpiha on kuitenkin se, mitä ihmiset saapuvat katsomaan. Bambergin Rosengarten on 1500-luvulta peräisin oleva renesanssi puutarha, jossa kesäisin kukkii 4500 ruusua.
    • Fränkisches Brauereimuseum eli Frankenin panimomuseo. Paikka sijaitsee luostarin vanhoissa panimotiloisa. Paikan slogan on: Beer: know more, enjoy more”

Bamberg on täynnä barokkia ja biergarteneita

Bamberg on täynnä barokkia ja biergarteneita

Bamberg on täynnä barokkia ja biergarteneita

Bamberg-Rosengarten

Wikimedia Commons

Gloria_Dei_Bamberg

Majoitus

Päätimme yöpyä Bambergissa. Se ei ollut helppoa käynnissä olevien kyläjuhlien takia, mutta pienen hakemisen jälkeen saimme loistavan huoneen aivan vanhankaupungin keskeltä Ventura’s Hotel und Gästehaus nimisestä hotellista.

Vaikka hotelli sijaitsi keskellä ravintolakeskittymää, Saksassa vallitsevat säännöt ja järjestys. Kaikki rellestäminen loppui kadulla klo 2200. Kirkonkellot saivat luonnolisesti soida tasatunnit, mutta myös puolikkaat ja neljännekset läpi yön.

Majoittuessasi missä tahansa vanhassa kaupungissa auton parkkeeraamisesta tulee helposti ongelma. Ainakin Saksassa suurin osa hotelleista on järjestänyt asian niin, että saat väliaikaisen pysäköintiluvan tuulilasiisi, jotta voit purkaa ja lastata tavaroitasi rauhassa. Muuten paikoitimme auton n. 1km päähän parkkihalliin.

Bamberg on täynnä barokkia ja biergarteneita

Bamberg on täynnä barokkia ja biergarteneita

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

9 comments

Reissu-Jani 3 syyskuun, 2017 - 10:53 am

Bamberg – suosikkikaupunkini (yksi monesta…) Saksassa. ja se olut.. Ahh, niin hyvää ja onneksi sitä saa myös Suomesta. Olen käynyt kaksi kertaa Bambergissa, ja täytyy todeta että on kyllä hieno paikka. Ainoastaan tuo auton pysäköinti ja yksisuuntaiset kadut / ajokiellot olivat hieman haastavia. Onneksi on pienen odottelun jälkeen aina löytynyt vanhan keskustan alla olevasta pysäköintikellareista (City-Altstadt Tiefgarage) tilaa – joskin isomman auton pysäköinnissä tulee olla tarkkana. Majoituksena oli ensin Hotel Nepomuk ja toisella kertaa Altstadthotel Molitor. Mutta jos et käy Schlenkerlanissa juomassa savuolutta, et ole käynyt Bambergissa.

Reply
Anna 10 syyskuun, 2017 - 9:08 am

Bamberg on todella upea kaupunki ja jotenkin hämmentävää, että en ole ollut siitä tietoinen, ennen tätä matkaa. Todistaa vain se, että minun kannattaisi lukea Saksan historiaa tarkemmin/tai opiskella oluita, sillä oluiden ystävät tämän kaupungin tosiaan heti tietävät!

Pysäköinti oli todella haastavaa ja korttelit ovat sellaisia, että niiden läpi ei vahingossakaan pääse, vaan päätyy kiertämään satoja metrejä turhaan. Ärsyttävää : )
Siksi auto pysyi siellä parkkihallissa tiiviisti (mikä liene olikaan nimeltää).

Reply
Katriina 30 elokuun, 2017 - 7:28 pm

Ups! Tuli virhe. DFG:n paikallisosasto on muuttanut nimensä ja löytyy DFG Kurpfalz´in nimellä DFG:n portaalista.

Reply
SariS 30 elokuun, 2017 - 6:45 pm

Ihania kuvia. Olet tooosi hyvä kuvaamaan! Me käytiin kesäkuussa Munchenissä ja tarkoitus on mennä ens kesänä uudestaan. Ihana paikka! Löysin netistä tällaisenkin, jos saksalainen radio, musiikki ja kieli kiinnostaa enemmänkin.
http://www.nettiradiomaailmalla.com/category/saksa/#.WabcybJJaM8

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 30 elokuun, 2017 - 11:15 pm

Kiitos!

Osa kuvista on Canonilla, osa ihan iPhonella otettuja.

Saksa on niin mielettömän monipuolinen matkailumaa, että sinne voi mennä vaikka kuinka monta kertaa vaan!

Kiitos linkkivinkistä.

Reply
Katriina 30 elokuun, 2017 - 6:23 pm

Bamberg on todella viehättävä kaupunki. Meillä Rhein-Neckarin DFG:n eli Saksalais- Suomalaisen yhdistyksen naisilla on tapnan jo n. 1/4 vuosisadan ajan käydä syyskuun lopuilla viikonlopun mittaisilla kulttuurimatkoilla eri puolilla Saksaa olevissa vihättävissä kaupungeissa, joihin ei muuten tulisi lähdetyksi. (Huomaa: ryhmälipupu junassa on edullinen.) Bamberg oli yksi niistä matkakohteista. Kuten tavallista meillä oli opastettu kaupunkikierros , jonka sponsoroi aina DFG (toisen kotimaan kulttuuria nääs!) Jää jotakin haaviin historiasta ja rakennustyyleistä.. Ensi kuussa menemme Tonavan rannalle Passauhun Saksan ja Itävallan rajalla. Kuivin suin ei Bambergissa todella kenenkään tarvitse vaellella vaikka kuinka juttu luistaa äidikielellä. Muistaakseni tarjoilijoijat eivät oikein olleet tottuneet oluttuvissa parikymmenpäiseen naisjoukkoon, joka puhui sikin sokin ja vuoroon suomea ja saksaa. Frankit taitavat olla yleensä hiukan hitaampia kuin Pfalzin viinimaitten asukkaat. Bambergilaisilla on hyvässä muistissa, että ruotsalaiset Gustav Adolf II:n johdolla ryöstivät heidän ruoka- ja juomavarstonsa 30-vuotisessa sodassa (1631-33), mutta eivät kantaneet meille naisille siitä kaunaa. ;)Viininjuojien ei kannata suunnata Bambergiin Frankenwein´ia nauttimaan, mutta oluen ystäville se on paratiisi. Tein tässä tahallani samalla mainosta Suomen kulttuurin ja kansan ystäville eli DFG:lle.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 30 elokuun, 2017 - 11:14 pm

Bamberg tuli meillekin vastaan sellaisena – mitäs tehtäisiin, no mennään tuonne -kohteena. Etenkin jos Saksaa ei maana tunne kovinkaan hyvin, tulee valittua kohtaita mm. UNESCON oppaan mukaan. Se harvoin pettää.

Passau on ihana paikka. Kiersimme keväällä reitin Tonava | Passau | Bratislava | Krems an der Donau | Burghaus | Munchen
Kirjoitin siitä jutunkin https://www.tamamatka.fi/autoloma-tonava-passau-bratislava/ Nyt kun jenkeissä tulvii, nousevat myös Passaun tulvat vuodelta 2013 väkisinkin mieleen.

Viinijuojien makunautinnot olivat tosiaan hieman hakusessa tuolla. Olisin halunnut välillä terasilla nauttia HYVÄÄ valkoviiniä, mutta totesin, että ehkäpä parempi tilata se olut kuitenkin : D

Reply
Margit 30 elokuun, 2017 - 2:59 pm

Ah, niin ihana Oberfranken ja frankenilainen rento elämänmeno! Siellä on joskus aikoinaan pakerrettu ihan töissäkin – ja lisäksi kuolattu kaikkia ristikkotaloja, linnoja etc. Vierailukutsuja on Mainin mutkaan koko ajan voimassa, kunhan vain jostain repisi senkin ajan. Olisi mukava jälleen piipahtaa mm Vierzehnheiligenin upeassa kirkossa (sinne olisi hääkutsukin tulevalle lauantaille, däm), Bayreuthin musiikkijuhlilla jne. Tiesitkö muuten että täälläkin on oma Sveitsinsä – Fränkische Schweiz, jossa mm Pottesteinissa on ihan kelvollinen pieni tippukiviluola – ja niitä on muuallakin näillä huudeilla. Frakenwaldissa on mukavaa patikoida, sellaista metsäistä ’tunturialuetta’. Frankeilla oma viininsäkin – leveälanteinen puteli, ihan juotavaa. Onko tuo gondoli oikeasti Bambergissa – se onkin ihan uusi juttu, turre-ekstraa 🙂

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 30 elokuun, 2017 - 3:05 pm

Kyllä, gondoli oli oikeasti Bambergissa 😉 Lisäksi joessa lillui sellaisia säkkityynyjä, joilla sai maata ja juoda kaljaa.

Olen ihan hulluna noihin ristikkotaloihin ja etenkin kukkaistutuksiin. Voi miksi meillä Suomessa ei kasvukausi kestä niin kauaa, että riippupelargoniat ehtisivät kunnolla mittoihinsa.Sitä vaan mietin, että vaikka kuinka olisi altakasteluruukut ym. niin kyllä noille kukille saa kantaa litran, jos toisenkin päivittäin vettä.

Tippukiviluolat ja vuoristot on kyllä menneet tuolla täysin ohi. Olen tainnut keskittyä vain olueeseen, makkaroihin ja kirkkoihin 😀

Reply

Leave a Comment