Autonvuokraus – 5 vinkkiä onnistumiseen

by Anna | TÄMÄ MATKA

Autonvuokraus – 5 vinkkiä onnistumiseen

Autonvuokraus – 5 vinkkiä onnistumiseen. Olen puhunut autonvuokrauksen eduista monessa kirjoittamassani postauksessa. Se mistä en ole niinkään puhunut ovat autovuokraamoiden epämääräiset ehdot.

On muutama asia jotka määrittelevät sen, onko autonvuokraus levollinen kokemus, vai painajainen.

Koeajossa Mercedes AMG E43

Autonvuokraus – 5 vinkkiä onnistumiseen | Ota aina, kaiken kattava vakuutus ilman omavastuuta

Omavastuun poisto takaa että et joudu tilanteeseen, jossa maksettavaksesi laitetaan jo autossa olleita naarmuja tai pelkäämään joka yö, että autoa naarmutetaan parkkipaikalla. Myös ajaminen on levollisempaa, kun jokaista lähelle tunkevaa autoa ei tarvitse säikkyä. Omavastuun poisto, eli CDW myös nopeuttaa usein palautusprosessia, kun autoa ei tarvitse tutkia läpi. Tosin aina sekään ei auta.

Palautuksessa toinen virkailija käytti paljon aikaa tarkistukseen ja löysi kaksi pientä vikaa joita ei olisi voinut havaita autoa noutaessa. Virkailija vaati että teen vahinkoilmoituksen mutta minun en tarvitse maksaa mitään koska minulla on täysvakuutus. Kieltäydyin koska autolle ei varmasti ollut tapahtunut mitään käytömme aikana. Virkailija sanoi että siinä tapauksessa teknikon paikalle kutsuminen kestää kaksi tuntia.

Omavastuun poistoon liittyvät huijaukset

Omavastuun poistoon liittyvät yleisimmät huijaustavat. Kokemuksia siitä, miten vuokraaja hämmennetään sekaisin tiskillä, on netti pullollaan. Kaikilla vuokraamoilla ei edes saa netissä omavastuuta pudotettua nollaan (esim. SIXT Prahan lentokenttä), vaan asia on pakko hoitaa virkailijan kanssa autoa noudettaessa. Näin et edes pääse vertailemaan 0 -omavastuulla olevaa hintaa muiden vuokraamoiden hintaan. Erittäin yleistä on myös se, että omavastuun poisto yritetään myydä vuokraamossa “pakollisena” asiakkaalle, mitä se ei tietenkään ole.

“Virkailija selitti, että jos emme tuota omavastuun poistoa ota, niin meillä ei olisi mitään vakuutusta olemassa ja kertoi tapauksista, joissa maksettavaksi oli yhdestä naarmusta tullut 1500 euroa. Lisävakuutus olisi maksanut 112 €.”

Myös tapa yrittää myydä vakuutus kahteen kertaan on erittäin yleinen. Eli ensin asiakas ottaa vakuutuksen välittäjän kautta ja sitten vuokraamon tiskillä myydään toinen, kun asiakas on sekaisin siitä, mitä on jo valinnut.

“Auton vuokraus oli netissä klikattu jo ilman omavastuuta olevaksi. Tiskillä väittivät, että ei ole otettuna ja myivät lisävakuutusta 90 eurolla. Sanoivat, että muuten tekevät katevarauksen 800 eurolle.”

Autonvuokraus – 5 vinkkiä onnistumiseen | iCarhireinsurance.com

Mikäli vuokraa autoja ulkomailla paljon, voi olla järkevää hankkia erillinen omavastuun poistava vakuutus. iCarhireinsurance.com (EI affi-linkki) on yhtiö, josta saa viidelläkymmenellä eurolla vuodeksi vakuutuksen, joka korvaa autonvuokrauksen omavastuun ympäri Eurooppaa ja Pohjois-Afrikkaa. Lisäksi se korvaa esim. alustalle, renkaille, vanteille ja tuulilasille tulleita vikoja sekä kadonneet avaimet (lisämaksu).

Vakuutuksen ansiosta voin ottaa huoleti kovemman omavastuun vuokra-autoon ja saada näin auton edullisemmin vuokrattua. Mikäli jotain tapahtuu, maksan omavastuun ja haen sen jälkeen korvaukset vakuutuksesta. Vakuutuksen olemassaolo helpottaa myös tiskillä asiointia. Kun virkailija aloittaa laulunsa omavastuun poistosta, voi vain tyynesti sanoa: “Ei tarvita”.

Tämä vakuutus oli testissä, sillä kesäkuussa 2018 vuokra-autoon murtauduttiin Ranskan Lyonissa. Korvausten hakemisesta ja koko prosessista pääset lukemaan kuvauksen alta.

Autonvuokraus – 5 vinkkiä onnistumiseen | Vakuutuksien ihmemaa

Kun muistaa sen, että autovuokraamon bisnes ei ole autovuokraus, vaan vakuutukset, ollaan jo hyvin oikeassa mielentilassa. Suosittelen vahvasti miettimään vakuutukset jo varausvaiheessa valmiiksi. Tällöin ei ajauduta tilanteeseen, että lentomatkasta väsynyt asiakas saadaan ottamaan vuokraustiskillä vielä pari ”pakollista” vakuutusta lisää.

Eniten tarkkuutta vakuutuksissa tarvitaan, jos olet vuokraamassa autoa ilman omavastuun täyttä poistoa. Eteesi voi tulla tilanne, jossa joudut erikseen ruksimaan kolariturvan (CDW) lisäturvaksi, vaikka et siis olisi sitä ottamassakaan. Tästä ei kannata hämääntyä. Se on vain yksi keino yrittää piilottaa 0 omavastuu vaihtoehto lomakkeen syövereihin. Alla olevista kuvista näkyy mistä esim. tulevan Kreetan matkamme vuokraushinta muodostuu. Mikäli olisimme valinneet 0 omavastuun, vuokraus olisi maksanut 7 x 9,99 euroa enemmän. Varauksessa näkyy myös omavastuun osuus 620 euroa.

Joskus vuokraamo saattaa heittäytyä hankalaksi ja periä näissä tapauksissa suuren vakuuden kortilta. Esim. Irlannissa vuokraamo otti 2500 euron vakuuden kortilta, koska en suostunut ottamaan heiltä omavastuun poistoa

Autonvuokraus - 5 vinkkiä onnistumiseen

Autonvuokraus - 5 vinkkiä onnistumiseen

LDW JA CDW on käytännössä pakollisia vakuutuksia

LDW tai CDW ovat käytännössä pakollisia vakuutuksia. Syy miksi ne myydään lisäpalveluina on se, että pudottamalla ne pakettihinnasta pois, saadaan hinta näyttämään vertailuissa edulliselta. Aika harvassa maassa vakuuttamattomilla autoilla saa kuitenkaan ajaa, eli kyse on pitkälti siitä miten vuokraamot saavat toimia.

Collision Damage Waiver (CDW) tai Collision Damage Reduction (CDR)

Asiakas on vastuussa korjauskuluista ja varaosista enintään omavastuuosuuden verran. Onnettomuus- tai vahinkotilanteissa CDW kattaa korjaukset tai uuden auton, ei kuitenkaan varkauteen liittyvää vahinkoa. Rengas- ja tuulilasivauriot eivät usein sisälly kolarivakuutukseen, vaan tällaisen vahingon sattuessa asiakkaalta peritään korjauskulut täysimääräisinä riippumatta omavastuun suuruudesta. Tätä osuutta on mahdollista usein pienentää tai poistaa se kokonaan hankkimalla paikallinen lisävakuutus.

Loss Damage Waiver (LDW)

Asiakas on vastuussa vuokra-auton vaurioitumisesta, varkausvahingosta ja vandalismista enintään omavastuuosuuden verran. Mikäli LDW vakuutusta ei ole, omavastuu on koko auton hinta, jos se esim. varastetaan. Harvalla edes riittää kortin kate esim. 70 000 euroon asti. Ilman katevarausta TAI tuota vakuutusta et nimittäin autoa allesi saa. Poikkeuksiakin on. Mm. Suomen Amex Platinum (Plutonium Platinum) kattaa LDW/CDW:n 75 000 euroon saakka. Amerikkalaisilla on myös paljon LDW/CDW kattavuutta omissa luottokorteissaan.

Otin juuri auton Saksasta SIXTiltä ja Loss Damage Waiver eli LDW, jolla rajataan korvaukset autosta 950 euroon, piti ottaa erikseen 3,5 euron päivähintaan. Nyt moni naureskelee, että 3,5 euroa per päivä ei tee viikossa kuin 24,5€, mutta kyse on hintojen läpinäkyvyydestä. Jos toinen esittää hinnan LDWn kanssa ja toinen myy sen lisäpalveluna (käytännössä pakko ottaa), niin jokainen tajuaa, miten hankalaa vertailusta tehdään.

Muita vakuutuksia

Varkausturva – Theft Protection (TP) Varkausturva kattaa varkausvahingot ajoneuvon arvoon saakka sekä muut mahdolliset vahingot. Useimmissa maissa varkausturvaan kuuluu omavastuuosuus, jota voi pienentää tai poistaa lisävakuutuksella.

Kolmannen osapuolen vastuu (ALI) – Additional Liability Insurance (ALI)Tämä vakuutus on ostettavissa USA:ssa, Kanadassa, Australiassa ja Uudessa Seelannissa. Se antaa turvan silloin, kun onnettomuus tai vahinko sattuu muille henkilöille tai muiden henkilöiden omaisuudelle. Suoja kattaa ajoneuvon sisällä olevat henkilöt ja omaisuuden. Euroopassa tästä käytetään myös nimeä SLI, eli Supplemental Liability Insurance tai LIS, eli Liability Insurance Supplement.

Termit voivat vaihdella vuorausyhtiöittäin, joten tarkasta ne rauhassa jo kotimaassa. Tarkkaa tietoa saa Autoliiton sivuilta.

Autonvuokraus – 5 vinkkiä onnistumiseen | Pari pientä muuttujaa

Selvitä saako autoa viedä maasta ulos ja mistä vuokraat sen

Saksasta vuokrattuja hyvin kalliita autoja ei välttämättä saa viedä Italiaan tai Itä-Euroopan maihin. Kanariansaarilla autoja ei yleensä saa viedä saarelta toiselle. Auton ajolupa maasta toiseen tulee selvittää etukäteen.

Kannattaa hetkinen miettiä myös sitä, mistä auton vuokraa. Saksasta vuokraten saa näppärän Audin tai ison Mersun alleen viikoksi 400 eurolla. Italian puolelta vuokraamalla samasta autosta joutuu pulittamaan n. 2000 eur.

Autonvuokraus kokemuksia

Autonvuokraus - 5 vinkkiä onnistumiseen

Selvitä toimitusmaksut ja veloitus ajokilometrien ylittämisestä

Vaikka 0,60 euroa/km ylitetyistä kilometreistä ei tunnu pahalta hinnalta, järkevämpää on ottaa auto, johon sisältyvät rajoittamattamat ajokilometrit. Tai sitten kannattaa laskea reitti tarkkaan jo etukäteen ja pitäytyä siinä.

Selvitä tankkausmaksu ja polttoainepolitiikka

Useat halpayhtiöt ovat tehneet tankin sisällöstä rahastusmomentin. Auton palauttaminen tankki tyhjänä ei ole kovin edullista. Vuokraamo laskee tankin täytön auton teknisten tietojen antaman numeron perusteella – ottamatta lainkaan huomioon onko tankissa jäljellä jotain. Polttoaineen litrahintakin on laskennassa aina paljon korkeampi kuin huoltoasemien hinnat.

Tälle yhtiölle autoa on mahdotonta tankata niin täyteen että palautuksen yhteydessä ei velotettaisi polttoaineen hintaa ja 18 euron tankkausmaksua. Juuri lentokentällä tankattuun autoon ei voi mahtua 9 litraa bensaa jonka jouduimme maksamaan ylimääräistä. – Meidän ei annettu osallistua lisätankkaukseen pyynnöstä huolimatta.

Varoittamatta tuplavakuuttaminen, polttoaineesta yliveloittaminen (ja ALVin perusteetta uudelleen lisääminen polttoaineen hintaan!) ja petos: Polttoainetta oli reilusti maksatettua vähemmän autoa noudettaessa. Noin 20 litraa polttoainetta tuli maksamaan 2,25 €/ltr GoldCarilta sen maksaessa huoltamoilla keskimäärin 1,00 €/ltr.

Pidemmissä (3+ päivää) vuokrauksissa on myös yleistä pakkomyydä täysi tankki. Polttoaineesta jää yleensä puolet käyttämättä, jos loma ei ole road trip, vaan pientä satunnaista päivittäistä ajoa.

Selvitä lisäkuljettaja, luottokortilla maksaminen, muut palvelumaksut ja ALV

Sain autoa noutaessani lisälaskun. Pakollinen vakuutus 115,64€, rengas- ja lasivakuutus 46,20€, koneen myöhästyminen 49,90€  ALV 57,70€

Auton vuokrahinta oli 55 euroa, siihen tuli xxx ”palvelumaksua” 30 euroa. 55 % piilokuluja, törkeää! Tämä ”palvelumaksu” selvisi vasta varausvahvistuksesta, mutta siinäkään ei ollut maksun suuruutta. On harhaanjohtavaa näyttää vuokrahinnaksi 55 euroa.

Navigaattorista 8 €/vrk, nuorestakuljettajasta 28 €, tupla-alvit ja palvelumaksu 27€

Kannattaa aina varmistaa vielä viestillä, että toimisto tietää myöhäisestä saapumisajasta. 50 euroa myöhäisestä hausta ei ole paljon, jos miettii mitä ongelmia tulee, mikäli autoa ei saa kentältä alleen.

Etenkin juhlapyhien aikana suosittelen vahvasti käyttämään vain firmoja, joilla on omia autoja. Olen itse seissyt Rooman kentällä kiirastorstaina puolenyönaikaan, kun välittäjä tyynesti ilmoitti, että kaikki autot ulkona ja laittoi kioskin kiinni.

Pyydä aina upgradea

Tiskillä kannattaa kysellä vaihtoehtoja ja pyytää nätisti upgradea. Olemme usein saaneet käyttöömme huomattavasti varausluokkaa paremman menopelin.

Heinäkuussa 2016 olimme varanneet SIXT:iltä auton luokasta, jolla eteen olisi pitänyt tulla jotakin farmari Mersun näköistä. Kun saavuimme Munchenin kentälle, ei autoa löytynytkään ja tilalle tarjottiin Volkkarin maasturia. Hetken aikaa kiukuttelimme asiasta ja Tepon kysyttyä S-sarjaa, mikäli E-sarjaa ei löytynyt, asia nytkähtikin eteenpäin. Emme tajunneet, että kyseessä on Limousine, ennen kuin näimme auton parkkihallissa. Hintaa tälle 9 päivän vuokraukselle tuli 550 euroa.

Aina voi tulla silti yllätyksiä…

Aina välillä törmää myös vuokraehtoihin, jotka ovat täysin toisesta maailmasta. Näin kävi mm. Islannissa toukokuussa 2018. Olin ottanut autoon Auto Europen Super Cover lisäturvan, joka siis hyvittää jälkikäteen omavastuun takaisin, jos jotain tapahtuu, mutta niinhän siellä vaan pienellä lukikin: Poikkeukset – Ei hyvitystä: Jos autolla on ajettu päällystämättömillä teillä tai maastoteillä.

Tiskillä ilmoitettiin, että maksa 17 euroa per päivä lisää, niin saat omavastuun nollaan ja tuulilasivakuutuksen. Muutoin omavastuu on 1700 euroa. Nämä olisivat kyllä hoituneet jo minulla olevista vakuutuksista, mutta halusin nimenomaan suojan siihen, että tuuli viskoo kiviä auton kylkeen, alustaan tai tuulilasiin päällystämättömillä teillä. Siitä pitikin maksaa sitten vielä 15 euroa päivä lisää, ja tätä osuutta ei tietenkään saanut ostaa yksistään. Jos ei tähän suostunut, omavastuu oli 80 000 euroa.

Tässä vaiheessa kysyin, että puhuuko hän oikeasti euroista, vai kruunuista. Vieressäni toinen asiakas menetti hermonsa täysin ja huusi, että AVIS yrittää kusettaa. Virkailija totesi ihan tyynesti: ”Tämä on Islanti”.

Aasiassa asiat ovat toisin

Aasiassa ei ole aina mahdollista tai järkevää ottaa autoa jonkun tunnetun firman kautta. Olemme vuokrailleet autoja pieniltä perhefirmoilta ja koomisilta tapauksilta ei ole vältytty. Balilla autosta loppui bensa jo ennen liikkeellelähtöä. Pohjois-Thaimassa meno vuorten yli meinasi tyssätä, kun tuntui että autoa pitää lähteä itse työntämään. Ilmastointi olisi yleensä ihan kiva. Ja tuulilasipyyhkimet myös. Joskus olen jopa niin pikkumainen, että haluaisin toimivat turvavyöt autoon.

Erikoisautojakin löytyy

Erikoisautojen vuokrauksesta tiedetään melko vähän. Yleisin usko on, että ne ovat kamalan kalliita – Väärin. Jos suuntana on Saksa, suosittelen kurkistamaan myös tätä luokkaa. Tarjonta ja hinnat yleensä yllättävät: BMW X5, Range Rower, Jaguar F-type, Mersun S-sarjaa jne. Hinnat vain noin tupla normiautoihin.

Luottokortilta täytyy löytyä limittiä hieman enemmän näitä vuokrattaessa, ja autoja ei voi ajaa vapaasti Saksasta kaikkiin maihin. Italian ja Itä-Euroopan suunta on ehdottomasti “verboten”. Muuta huomioitavaa ei juurikaan ole. Paitsi tietenkin se, että saat varmasti parempaa palvelua hallissa, kuin noutaessasi/palauttaessasi perus Poloa.

Minkälaisia kokemuksia sinulla on autonvuokrauksesta?

Mihin yhtiöön ei kannata sormiaan sotkea?

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

127 comments

Alina 22 syyskuun, 2023 - 10:31 am

Täytyypä itsekin miettiä tarkasti, mitä vakuutuksia oikeasti tarvitsemme nyt kun lähdemme reissuun ja siellä olisi tarkoitus vuokrata auto. Eihän sitä koskaan tiedä vaikka auto rikkoontuisi, saattaisi tulla yllättävän kallis hinaus. Hyvä tietää, että LDW JA CDW ovat pakollisia vakuutuksia.

Reply
Kim 1 maaliskuun, 2024 - 6:16 pm

Sixt on yhtiö josta kannattaa pysyä kaukana, ainakin Espanjassa. Tänään palautin jälleen auton. josta olikin löytynyt jonkin naarmu kuskin peilistä, no pitää taas pyytää kuvat eikä pelkän piirroksen perusteella uskoa. Laitan mailiin, että lähetä kuva niin voin vertailla sitten omiin ottamiini. Täysin samoin kävi reilu vuosi sitten samassa vuokrapisteessä, löytyi pieni skraadi kohdasta josta sitä ei millään edes voisi autoa hakiessa huomata, koska koko autoa on mahdoton syynätä läpi vaikka itse pesisi sen käsin. Itselläni on Amexin platina jossa ainakin mainosten mukaan pitäisi olla kaikki mahdolliset vakuutukset kun sen maksaa 80% Amexilla niin mitään omavastuunpoistoja ei tarvitse, mutta upgrade autoluokkaan pitäisi sitten kuulua ilmaiseksi. Viime kesänä taas espanjassa, hups eipä kuulunutkaan vaan se maksoi enemmän kuin itse kahden viikon vuokraus, siis upgrade. Selitys oli ettei se ollutkaan upgrade vaan autoluokan vaihto, koska antoivat rättikattoisen fiatin kovakattoisen tilalle. Lisälasku jotain 400€. Laitoin Sixtin pääkonttorille kirjeen, jossa kerroin että en koskaan enää käytä heitä, ja huolehdin myös ettei suht iso firma jossa olin töissä, tule pitämään heitä sopimuskumppaneina, sitten hyvittivät asian pois. Avikset yms. ovat ihan samaa kuraa, ei kannata yksinkertaisesti vuokrata näistä suurista ketjuista, mikäli haluaa mielenrauhansa säilyttää. Oikeastaan tuon takia maksan kalliin vuosimaksun platina amexistani, koska yrittäkööt veloittaa sitten heiltä nuo kolhut.,

Reply
Petri 17 tammikuun, 2022 - 7:02 pm

Hyvä postaus, joka olisi pitänyt lukea ennen reissua. Palasin juuri omien poikien kanssa Mallorcalta, jossa käytössä oli Sixt -vuokraamon (Palma de Mallorca Airport) BMW X2 xDrive. Auto oli nautinto ja rakastuin. Yhtä ainoata vauriota, ei meiltä autoon tullut, mutta kotiin palattuamme sähköposti oli odottamassa, jossa kerrottiin naarmusta kyljessä ja lommosta katossa. Pesimme käsin auton ennen palautusta, koska erehdyin parkeeraamaan lintupuun alle ja olen varma, ettei kotossa ollut edes vanhaa lommoa. No nyt sitten Sixt on pantannut vakuusmaksun ja vastineeksi olen pyytänyt hinta-arviota korjauksesta, kuitteja sekä valokuvia tehdystä korjaustyöstä. Saa nähdä miten käy. Katsoin Google arvostelut ja vastaavia tapauksia on paljon. No tiedän ainakin mistä en autoa jatkossa vuokraa.

Reply
Jaakko 31 toukokuun, 2021 - 3:27 pm

Kiitos näistä vinkeistä auton vuokraamiseen liittyen. Olemme ajatelleet Turusta suunnata ulkomaille ja vuokrata auton. Vakuutuksiin liittyen en olisi varkausturvaa osannut ajatella joten täytyy tämä myös selvittää. Itseäni kiinnostaa myös, että saako autoa vuokratessa myös mahdolliseen hinaukseen liittyvän palvelun, mikäli auto jostain syystä hajoaisi kesken matkan.

Reply
Tuula 2 helmikuun, 2021 - 4:17 pm

Kiitos vinkeistä! Itsekin olen miettinyt usein, että olisi kiva vuokrata auto reissussa ollessa. Hieman kuitenkin pelottaa, että kuinka osaan vaikkapa tankata kun kotimaassakin se välillä aiheuttaa päänvaivaa. Toki joissakin maissahan on yleistä, että on tankkauspalvelu. Tuo vakuutuksen ottaminen on kyllä varmasti myös todella tärkeää.

Reply
Nimetön 3 maaliskuun, 2020 - 12:11 pm

Hei Anna ja Teppo olisiko teillä mielipidettä asiaan olen vuokraamassa tila-autoa 9p malagan kentältä kahdeksi viikoksi ja auton saisi ilman omavastuun (CDW) poistoa hintaan 380€ ja omavastuun poistolla 620€, miltä hinta kuulostaa teidän mielestä kannattaako maksaa noin isoa erotusta? Auto on vuokraamon oma, kyseessä ei ole välittäjä.
ps. minulla on Visan kultakortti, jossa on autovuokraamoiden omavastuut katettu 1000€ asti ja ko. autossa on (all risk insurance) 1200€ omavastuulla jos siis ei ota tuota omavastuun poistoa.

Reply
Anna 5 maaliskuun, 2020 - 11:53 am

Moi,

Omavastuun poisto Tai sen korvaus jotakin kautta pitää mielestäni olla aina hoidettu. Joko siis autovuokraamon, ylimääräisen vakuutuksen tai jonkun luottokortin kautta. Sun pitää selvittää paljonko omavastuu on (olet jo selvittänytkin) ja etenkin se, mitä Visan vakuutus kattaa ja minkälaisia tilanteita. Niissä on paljonkin eroja. Luultavasti ei kata avaimia, pohjaa, renkaita ym. Mutta tuskin vuokraamonkaan vakuutus niitä kattaisi.

Mä en ottaisi vuokraamolta sitä niiden vakuutusta, koska toi hinnanero on noin suuri ja sulla on jo se Visan vakuutus. Mutta jos jotain sattuu, pitää olla aikaa ja hermoja asian hoitamiseen. 200 euroa tulee takkiin silloin joka tapauksessa jo eivät sovittele vahinkosummaa. Ja ihan varmaa on, että kyttäävät sitten joka naarmun : D Yksi vahihtoehto on ottaa vielä ylimääräinen vakuutus (esim. toi mistä mä tässä postauksessa puhun) lisäturvaksi. Jos siis autoja vuokrailee useamman kerran vuodessa.

Reply
10 Kysymystä: ajaminen & autonvuokraus USA:ssa - Maailman ympäri 180 vuodessa 13 tammikuun, 2020 - 10:42 am

[…] road trippailusta Yhdysvalloissa, kannattaa tsekata Viinilaakson viemää-blogi.Tämä Matka-blogin Autonvuokraus – viisi vinkkiä onnistumiseen-postaus puolestaan on hyvää luettavaa autonvuokraukseen yleisesti. Postaus ei käsittele suoraan […]

Reply
2019 luetuimmat jutut ja omituisimmat hakusanat - TÄMÄ MATKA 7 joulukuun, 2019 - 6:21 pm

[…] Autonvuokraus – 5 vinkkiä onnistumiseen Alunperin marraskuussa 2014 kirjoitettu postaus elää ja porskuttaa. Kommenttikentässä on ihania vakiokommentoijia, jotka jaksavat käydä postaamassa aina uusi vinkkejä ja kokemuksia autonvuokrauksen kiemuroista. Kirjoitusta on täydennetty ja korjattu sen mukaan, miten vuokrauksen kommervenkit muuttuvat. Ja nehän muuttuvat. […]

Reply
Maija 7 lokakuun, 2019 - 2:26 pm

Mekin olemme juuri miettineet matkaa mieheni kanssa Kanarialle ja ajattelimme vuokrata auton kohteessa, mutta rupesin juuri miettimään, mitä kannattaa ottaa huomioon. Tuntuu, että hirveästi kaikkia vaihtoehtoja ja erilaisia vakuutuspaketteja. Kiitos vinkeistä, tästähän oppi vaikka mitä juuri esimerkiksi kannattaa selvittää tarkkaan mitä lisäkuluja vuokraamiseen tulee. Esimerkiksi tuosta nuoren kuljettajan lisästä en olisi tiennyt edes etukäteen.

Reply
Eetu 23 syyskuun, 2019 - 10:02 am

Hyviä vinkkejä, vaikka juuri tuota vakuuden suuruttaa mietin aina itse kun vuokraan, että kuinka alhaisen vakuutuksen pystyy ottamaan. Nykyään rupeaa onneksi autonvuokraus olemaan niin edullista, että tekisi mieli luopua kokonaan omasta autosta. Juuri meni jokin moottorista omasta autosta rikki ja varaosa sekä korjaus maksoi yhteensä ihan liikaa.

Reply
Anna 7 lokakuun, 2019 - 5:46 pm

Kiitos Eetu

Riippuu tosiaan maasta, mutta monessa paikassa vuokra-auton ottaminen aina tarvittaessa voisi olla ihan hyvä vaihtoehto omalle autolle. Oma auto seisoo tallissa paljolti tyhjänpanttina. Se on vaan vähän sellainen henkinen ongelma, jos autoa ei olisi, kun oma auto on ollut 18-vuotiaasta asti.

Reply
Kaa 10 kesäkuun, 2019 - 12:46 am

Moi! Vuokrasin auton Seattlesta. Vuokrasin ja maksoin auton etukäteen Autoeuropen kautta. Seattlessa Thriftyllä tyrkyttivät tietenkin isompaa autoa, johon suostuin. Vuorokausihinnan eroitus oli vain pari euroa. Palautin auton kuukautta myöhemmin naarmuitta. Nyt kuitenkin visalta on veloitettu toista tonnia! Minä en ymmärrä näistä vuokraamon papereista yhtään mitään!! Löytyykö tältä palstalta ketään, joka voisi vilkaista vuokraamon papereita ja kertoa missä olen mokannut? Tai osaako joku neuvoa, kenen puoleen kääntyä?

Reply
Anna 10 kesäkuun, 2019 - 7:47 am

Tämän tyyppiset maksut ovat yleensä auton korjauskuluja, jotka ovat vuokraamon mielestä syntyneet vuokraajan aiheuttamasta vahingosta. Toinen vaihtoehto on ns. hallinnollinen kulu, eli esim ajokieltoaluelle ajo, nopeusvalvonnasta tullut sakko ym. Kolmas, mikä tulee mieleen on esim. rajoitettujen ajokilometrien ylittäminen. Kannattaa ottaa yhteyttä vuokraamoon ja kysyä, mitä veloitus koskee, niin pääsee eteenpäin asiassa.

Sinun tulee käsitykseni mukaan asioida Seattlen Thriftyn kanssa, koska se varsinainen vuokrasopimus on teidän välinen. Autoeurope on vain välittäjä, joka vastaa ainoastaan omasta toiminnastaan.

Aina, jos jälkikäteen tulee luottokorttilasku, johon on lisätty muita kuin omasta mielestä sovittuja palveluita, kannattaa tehdä reklamaatio myös omalle luottokorttiyhtiölle. Koska vuokraus on tapahtunut EU alueen ulkopuolella, ei minusta ole olemassa mitään ”viranomaista”, joka asiaa selvittelisi (jos siis siinä on jotain riitautettavaa). EU:n alueella näitä palveluita kyllä on.

Reply
Kaa 10 kesäkuun, 2019 - 5:56 pm

Useiden selvittelyjen jälkeen on saatu selville seuraavaa… Kyse on (todennäköisesti) siitä, että vuokraamo ei ole huomioinut mitenkään jo aiemmin Autoeuropelle maksettua 900€ summaa. Thrifty on veloittanut kokonaisuudessaan vuokraushinnan, vaikka olisi pitänyt veloittaa vain vuokraluokan korotus. Luottokorttiyhtiöön oltu asiasta yhteydessä, mutta Seattlen Thriftylle ei tahdo yhteystietoja löytyä. Tai toki puhelinnumero löytyy, mutta ei sähköpostiosoitetta tms. Kaikkien mahdollisten palautekuponkien kautta on Thriftyä pommitettu, mutta tuskinpa tuottaa tulosta. Kuitissa ei siis ole mitään mainintaa mistään vuokrarikkomuksesta. Ajoalueet oli etukäteen kirjattu sopimukseen, eikä sakkoja/tulleja tms aiheutunut. Auto oli rajoittamattomilla kilometreillä ja se todettiin palautettaessa täysin virheettömäksi. Suomen Thrifty ei ryhdy asiaa hoitamaan, eikä myöskään Autoeurope.

Reply
Anna 10 kesäkuun, 2019 - 7:21 pm

Tuo tuntuu kyllä ihan järkevältä selitykseltä, koska summat täsmää. Tosiaan, ei noi suomalaiset edustajat mitää rupea tekemään, koska ei ole EU:n vuokraus. Jos olisi, niin niiden olisi edes ”moraalinen” pakko ”avustaa”. Toisaalta, olisi ne voineet kaivaa edes jonkun mailiosoitteen sulle…

Jos tonne soittaa veikkaan, että eivät ole kovinkaan halukkaita palvelemaan :/ Mä varmaan sitä kuitenkin yrittäisin seuraavaksi saadakseni edes sen mailiosoitteen, jotta asian selvittelyn saisi alkuun.

Reply
Janne Pyykkö 14 toukokuun, 2019 - 12:26 pm

Jouduin keväällä uusimaan korttini,nythän kortti ei ole ollut voimassa vuotta,jota europcar vaatii Espanjassa.Peruin varatukseni,rahoja odotellessa..

Reply
Anna 14 toukokuun, 2019 - 7:21 pm

Siis eihän se nyt noin voi mennä..? Liki jokainen nainen esim. joutuu uusimaan ajokortin mennessään naimisiin, kun sukunimi vaihtuu. Kysehän on ajokortin (ajoluvan) olemassaoloajasta, ei kortin olemassaoloajasta.

Reply
Janne Pyykkö 21 toukokuun, 2019 - 12:09 pm

Mutta kortissa lukee vain myöntämispäivä,ei se milloin olen saanut ajo-oikeuden.Nyt sitten kaverini vuokrasi europcarin sivuilta kännykällä auton,Pöytäkoneella selatessamme ei läheskään samaa hintaa löytynyt!Eli kännykällä varatessa oli viikon vuokra monta sataa halvempi,auto toyta rav 4 hybrid…omituista.

Reply
Janne Pyykkö 2 kesäkuun, 2019 - 1:32 pm

Ajokortin takapuolella kyllä lukee,milloin ajo-oikeus on alkanut.Mutta tyyliin29.05.86.Sitten lokerikossa selvennyksenä nro 10 joka on suomeksi ja ruotsiksi.Mee sitten Espanjalaiselle selvittää..huoh.

Reply
Anna 2 kesäkuun, 2019 - 3:41 pm

Kysehän on siitä, että ne haluaa nuoren kuljettajan lisämaksun, mutta tässä tapauksessa sulla on ollut ajokortti vuosia. Jos siellä joku rupeaa valittamaan, niin sanoo vaan, että tuossahan se lukee, koska olen ajoluvan saanut 😀 En kyllä jaksa uskoa, että ne edes katsoo sitä, jos vuokraajana ei ole ihan juniori. Tai jos oikein varmaksi haluaa asian tehdä, niin lähettää sinne viestin etukäteen, jossa selittää asian, niin ei varmasti tule yllätyksiä.

Reply
Janne Pyykkö 15 kesäkuun, 2019 - 10:18 am

Kortin takana lukee suomeksi ja pvm on tyyliin näin;12.3.86,eli kortin myöntämispäivä=ajo-oikeuden alkamispäivä.No vielä on Ässä hihassa!Näemmä jonkin yhtiön mobiiliversiossa saa auton halvemmalla hinnalla kuin esim tietokoneella huomattaessa.Vuokraamme citymaasturin viikoksi ja hintaeroa reilu 200!Kerron speksit reissun jälkeen.

Reply
Anna 15 kesäkuun, 2019 - 1:59 pm

Trafin sivuilta saa muuten Oma asiointi palvelusta tulostettua ulos omat ajo-oikeus- ja ajokorttitiedot ja ajokorttiotteen, josta selviävät tiedot viimeisimmästä ajo-oikeudesta sekä ajokortista ja voimassa olevat ajoluvat. Tulosteen saa myös englanniksi.

Jes. Kerrohan sitten miten meni.

Reply
Janne Pyykkö 18 kesäkuun, 2019 - 12:51 pm

Kiitos vinkistä täytyy tulostaa

Jaana 28 syyskuun, 2023 - 11:58 pm

Kiitos näistä vinkeistä. Olemme lähdössä ensi viikolla Italiaan ja Auto Europen kautta varasimme Centaurolta auton Pisan kentälle. Onko teillä tästä firmasta kokemuksia? Kannattaako heiltä ottaa lisäksi vielä nollaomavastuu vai ostaa jutussa mainittu vakuutus?

Reply
Janne Pyykkö 19 huhtikuun, 2019 - 7:31 pm

Vuokrasin netin kautta Barcelonan kentältä auton firma oli coldcar,mitään kultaista ei sitten vuokrauksesta ollutkaan.Ensin hirveä painostus 0-omavastuun ostosta.Hinta oli netissä 97€ ja kentällä 260.Jätkä tiskin takana pokkana pyhä 374,varmaan mä tollasta summaa ikinä maksa!Sit tanssittiin ulos hakee autoa
.Ei löytyny tunnin odottamisen jälkeen.Saatiin halvin mahdollinen Fiat panda.En saanut erotusta ikinä takaisin .Vakuusmaksu,1100€,tuli aika nopeasti.Siivous ja bensavarausmaksun kanssa tappelun kuukausi.Joten ei ikinä enää tältä firmalta.Onkohan kellään kokemusta Barcan kentän muista vuokraamoista?Olen syksyllä menossa Pyreneille uudestaan ja auto pitää saada luotettavalta firmalta.

Reply
Anna 19 huhtikuun, 2019 - 10:31 pm

Voi ei mikä kokemus.

Itse en ole ottanut Barcelonasta autoa alle, mutta luultavasti tuohon kenttää käyvät samat lainalaisuudet kuin muihinkin Espanjan kenttiin. Eli välittäjiä ei kannata käyttää, vaan ottaa suoraan sellaiselta firmalta, jolla on omia autoja. Viimeinen vuokraus on Espanjasta 2/2019. Otimme auton alle Malagasta. Vuokraamoksi valikoitui AVIS ja autoksi tuli Audi Q3 (automaatit olivat loppu, joten joutuivat antamaan yhden autoluokan paremmaksi). Auton hinta viikoksi oli 165 euroa.

Reply
Janne Pyykkö 27 huhtikuun, 2019 - 8:46 am

Nyt löysin banknorwegianin sivuilta myös vakuutuksen!cdw-vakuutus 24.90€/vuosi!En tiedä vaatiiko asiakkuutta k.o pankille.Mulla on k.o pankista luottokortti,koska laskua tulee vain kortin käytöstä.

Reply
Anna 27 huhtikuun, 2019 - 10:05 am

Missä maanosissa tuo on voimassa ja mitä se kattaa? Jos jaksat, niin laita linkki.

Reply
Janne Pyykkö 29 huhtikuun, 2019 - 10:50 am

Ei näy linkkiä,koska Aaaah sovelluksella.

Reply
Janne Pyykkö 29 huhtikuun, 2019 - 10:53 am

Ennakoiva tekstinsyöttö,huoh.Siis avaan banknorwegian-sovelluksen,josta löydän vakuutukset.Ei näy web-osoitetta.

Anna 29 huhtikuun, 2019 - 11:27 am

Ahaa. Harmi. No jos sitä enemmän tutkit tai siihen päädyt, niin laita tietoa mitä kaikkea kattaa (avaimet, alusta, renkaat ym. on joissain lisämaksullisia) ja missä maanosissa tuo on voimassa.

Janne Pyykkö 29 huhtikuun, 2019 - 6:02 pm

Pitää olla pankin asiakas,ei kata niin laajasti kuin tällä sivustolla oleva mainos.Auton avaimien kadottaminen(max 190€).Onnettomuudet,varkaudet.Vakuusmaksun ,max1900 kerta,3800 vuosi.On tietysti monta kohtaa,mitä ei korvaa.

Reply
Anna 30 huhtikuun, 2019 - 7:51 am

Kiitos selvennyksestä. Voihan tuo olla ihan toimiva joillekin.

Janne Pyykkö 19 elokuun, 2019 - 12:41 pm

19.7-26.7 Oltiin Kataloniassa lomalla ja auto vuokrattiin El pratin kentältä.Homma toimi Europcarin puolelta hienosti,Ei ongelmaa,kuten goldcarilla.Ihmetystä tuotti se ,että kännykällä varatessa oli maksu autosta paljon pienmpi!Läppärillä olisi vuokra ollut 581 euroa ja kännykällä sam auto 374,ihmetys on suuri!Auto oli Toyota Rav 4 hybrid ,9000 km ajettu,eli hyvässä kunnossa.Palautuskin sujui mallikkaasti ei ongelmaa,jo kentällä havaittu kolhu,tullessamme siis,rekiteröitiin.Suosittelen!

Anna 20 elokuun, 2019 - 7:29 am

Kiitos Janne

Loistavaa, että jäi kivat muistot!

Olisikohan ollut niin, että kännykässä olisi ollut jokin kamppistarjous meneillään. Meille on sattunut muutaman kerran samoin, tosin ero ei ole ollut noin suuri rahallisesti. Samoin Bookin. comilla on ollut viime aikoina kännykällä varatessa ”kännykkäalennus” osassa hotelleista (wink wink vaan, että kantsiis tsekata sekä läppärillä, että kännyllä).

Jari 5 maaliskuun, 2019 - 10:32 am

Kiitos kirjoittajalle. Ekaa kertaa omasta pussista maksettu autonvuokraus Malagassa ja CarGestin toiminta tosiaan oli luottamuksen arvoista. Sesongin ulkopuolella, 89€/vko + 31€ ”naarmuvakuutus”. Ford C-max, joka paikan päällä upgreidautui itsestään BMW X1:ksi (22 tkm ajettu), joka oli pikkukujille vähän turhan iso, mutta vuoristoon ja meidän perheelle muuten täydellinen. Lähtiessäni kuvasin kaikki pienet kolhut ja pyysin heiltä kuittauksen. Palautettaessa oli tullut yksi pieni lisää, kun parkkihallissa joku oli lyönyt omalla ovellaan, mutta tästä ei napistu yhtään. Voin suositella.

Reply
iCarhireinsurance.com korvaus (omavastuun poisto) - TÄMÄ MATKA 13 syyskuun, 2018 - 5:23 pm

[…] Autonvuokraus – 5 vinkkiä onnistumiseen […]

Reply
Matkalle mukaan | Pakkausvinkkejä - Muistithan pakata tämän... - TÄMÄ MATKA 10 elokuun, 2018 - 1:30 pm

[…] Autonvuokraus – 5 vinkkiä onnistumiseen […]

Reply
Btrc 16 heinäkuun, 2018 - 9:28 pm

Hei, huomasin ylempänä, että olette olleet Madeiralla, mitä kautta sieltä vuokrasitte auton? Kannattaako siis vuokrata suoraan auto isoista liikkeistä, kun esim autoeuropen kautta, jossa hinnat hiukan pienemmät, mutta omavastuut ym näin ensikertalaiselle vaikeampi ymmärtää? Entäs esim rentalcars, joka tarjoaa jotain täyssuojaa?

Reply
Anna 17 heinäkuun, 2018 - 8:17 am

Madeiralla otettiin auto SIXTiltä. Siinähän kävi niin, että rupesivat kitisemään, ettei muka ole tankki täynnä ja laskuttamaan tankin täytöstä. Onneksi saatiin kaivettua kuitti esiin, jossa näkyi, että tankattu on ihan muutaman kilsan päässä lentokentältä ja täyteen.

Auroeutope, Rentalcars ym. ovat välittäjiä, ihan kuten Booking.com välittää hotelleja. Eli heillä EI OLE OMIA AUTOJA! Herz ja muut isot taas omistavat kalustonsa ( tai no liisaavat, mutta se ei tähän kuulu).

Jos otat esim. Herziltä suoraan auton, maksat hieman enemmän, mutta saat tod.näk auton nopeammin kentältä käyttöösi ja yleensä paremman auton. Jos otat saman autoluokan Autoeuropen kautta, voit joutua jonottamaan autoasi kauemmin, noutamaan se huonommasta paikasta ym. Mutta nämä siis ovat täysin lentokenttäkohtaisia.

Yleispätevä sääntö, jos omavastuut sekoittavat pään. Ota aina 0 omavastuu (kulkee monella nimellä). Siis sellainen, jossa tapahtui ihan mitä tahansa, et joudu maksamaan yhtään mitään. Ota tämä vakuutus jo kotona autoa netissä vuokratessasi ja ohita tiskillä kaikki ”omavastuun poisto, täysturva, ym.” tarjoukset kylmän viileästi. Jos jo kotona rauhassa tekemässäsi vuokraussopimuksessa lukee omavastuu 0, se on 0 ja siihen ei enää lisävakuutuksia tarvita. Mitä järkeä olisi edes ottaa samaan asiaan useampia vakuutuksia?

Tässäkin on tietenkin poikkeuksia,(kuten Islannissa ym.),jossa välittäjälle ei kelvannut vuokrasopimuksessa Avisin täysvakuutus,vaan he rupesivat vinkumaan lisävakuutuksista ja ajokielloista. Tai sitten Irlannissa, jossa lätkäistiin kostoksi yli 3000 euron katevaraus, kun ei otettu turhia lisävakuutuksia. Mutta siis nämä ovat poikkeuksen poikkeuksia ja niihin törmää harvemmin.

Reply
Cilla Maria | From sunset last night to sunrise this morning 9 lokakuun, 2020 - 1:43 pm

Tää on jo vanha postaus, mutta tuun silti kommentoimaan. Me ollaan kans lähössä Madeiralle ja nyt pitäis vuokrata ekaa kertaa elämässä auto. Mulla ei ole korttia tai mitään kokemusta autoista, ja kuskilla ei ole englannin kielen taitoa selvittää näitä asioita. Meillä on iCarhireinsurancen vakuutus, jossa pitäis olla kaikki maholliset lisäturvat. Riittääkö tuo siis, ja voidaanko me vaan ottaa se omavastuun poisto vai pitääkö ottaa joku pakollinen varkausvakuutus tms. mitä tuolla itse postauksessa mainittiin? Siinä iCarhiressä kyllä pitäis olla varkausturvakin valmiina. En tajuu mitään näistä jutuista ja ärsyttää jo etukäteen 😀

Reply
Anna 9 lokakuun, 2020 - 7:10 pm

iCarhireinsurancen vakuutuksen ehdot on muuttuneet. Eli aikaisemmin esim. koko maailman kattava oli voimassa kaikkialla, nyt pitää maksaa extraa, jos haluaa kotimaansa siihen mukaan. Mulla nimittäin vanhenee taas 3 päivän päästä ja laiskasti vilkuilin uusisinko jo, vai vasta seuraavan matkan yhteydessä ja törmäsin ainakin tähän muutokseen.

Eli vastaus on , että en tiedä, koska en tiedä koska ja millä ehdoille olette ottaneet vakuutuksen. Tuo vakuutus on siis lähinnä omavastuunpoistoon ym. käytettävä vakuutus. Ei jos otat ison omavastuun, mälläät auton tai kadotat sen avaimet, tuulilasi menee rikki, alusta särkyy, joku murtatuu autoon ym. niin maksat ensin vuokraamolle sen niiden omavastuun ja sitten haet tuolta takaisin rahojasi. Juju on siinä, että ilman 0-omavastuuta vuokraamolta, autot on edullisempia ja siinä säästää nopeasti paljon rahaa. Joskus vuokraamo saattaa heittäytyä hankalaksi ja periä näissä tapauksissa suuren vakuuden kortilta. Esim. Irlannissa vuokraamo otti 2500 euron vakuuden kortilta, koska en suostunut ottamaan heiltä omavastuun poistoa.

Mutta jokainen maa ja vuokraamo on erilainen, eli sun pitää katsoa, mitä vakuutuksia siinä autossa on jo valmiina (juurikin varkaus, ilkivalta jne.). Välillä tulee eteen sellaisiakin autoja, joissa ei ole edes pakollisia vakuutuksia olemassa… Tuskin nyt kuitenkaan Madeiralla 😀

Reply
Jukka Alve 10 heinäkuun, 2018 - 9:15 am

Minullakin on perhosia mahassa joka kerralla, kun autoa vuokraan. Mitenkähän tällä kerralla tulen huijatuksi?

Olen pitkään suosinut Avis-vuokraamoa, joka on toiminut kohtuullisen hyvin. Nyt tänä vuonna tyyli on muuttunut aivan toiseksi. Kahteen kertaan varaamaani autoa ei ole ollut, vaikka olen sen ennakolta maksanut. Olenkin tullut siihen johtopäätökseen, että Avis-vuokraamo Jacksonvillessä Floridassa ei ylipäätään varaa mitään autoja, vaan vuokraa vain mitä sattuu vapaana olemaan. Tämän lisäksi tällä viimeisellä kerralla sanoivat, etteivät osaa voucheria lukea, kun siinä on suomenkielistä tekstiä. Niinpä vuokraus veloitettiin toiseen kertaan luottokortiltani. Suomen Avis ei suostu rahoja palauttamaan, kun heidän kirjoittamassaan voucherissa ei heidän mielestään ole mitään vikaa. Amerikan Avis taas ei puolestaan ole kahteen valitukseeni vastannut mitään. Suomen Avisin kautta olen saanut kuulla, että amerikkalaiset ovat luvanneet maksaa hyvityksen, mutta eipä vain ole kuulunut.

Sattuuko kukaan tietämään luotettavaa autovuokraamoa tuolla Floridassa?

Reply
Anna 11 heinäkuun, 2018 - 7:33 am

Alamo on se paikka, josta ainakin kaikki mun tuttuni ja osa matkabloggaajista on autonsa Floridasta varannut. Jos varaat auto sieltä Autoeuropen tai vaikka Rentalcarsin kautta, saa sen vähän edullisemmin. Suurin osa on saanut valita auton mallin ja jopa värinkin. Myös Dollar on ilmeisen OK, koska on samaa ketjua Alamon kanssa. Mutta henk. koht kokemuksia minulla ei tästä paikasta ole.

Reply
juhis 18 joulukuun, 2018 - 12:04 pm

FortLauderdelin kentälätä ollaan pari kertaa käytetty Alamoa. Ei ole ollut ongelmia. Yrittävät tietysti myydä kaikkea tiskillä, esim erikseen GPS:ää joka oli jo integroituna autossa. 500e omavastuu on ollut, mutta ei ole tullut sanomisia mistään kraapuista.

Reply
Mitä maksoi kolme yötä Islannissa - TÄMÄ MATKA 26 toukokuun, 2018 - 4:20 pm

[…] Autonvuokraus – 5 vinkkiä onnistumiseen […]

Reply
Aron M 31 maaliskuun, 2018 - 12:40 pm

Terve. Onkos kellään tietoa siitä miten toimivat päivävakuutukset tuossa firmassa ? https://www.icarhireinsurance.com/car-hire-insurance-products
Näin säästäisi tuohon vuosivakuuttamiseen nähden, jos auton tarvitsisi vain noin viikoksi.
Onkos muuten tuo vuosivakuutus niin sanotusti automaattisesti uusiutuva vuosittain, kunnes vakuutuksen peruuttaa ?

Näitä vakuutuksia olisi tarkoitus käyttää Play de Palman Europcar auton vakuuttamiseen.
Säästäisi näin noin 70 € 6 päivän vuokra ajalla.
Onko jollakin kokemusta Play de Palman Europcar toimiston autoista palvelun, ja autojen kunnon suhteen ?

Tässä oli monta kysymystä. Toivottavasti joku jaksaa vastata. Tuo olisi eka autonvuokraus Mallorcalla.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 31 maaliskuun, 2018 - 2:20 pm

Hei Aron

Vuosivakuutus ei uusiinnu automaattisesti, vaan se tulee ottaa itse aina joka vuosi uudestaan. Päivävakuutusta en ole koskaan edes ajatellut ottavani.

Toimistojen autot vaihtelevat etenkin niissä paikoissa, joissa otetaan ja palutetaan autoja eri paikkoihin. Muutenkin kaulustoa tulee ja menee autonvuokrausformoissa, eli yleisesti tilanne nyt ei kerro siitä, mikä se voi olla hetken päästä. Meillä oli Mallorcalla auto Sixtiltä, joten valitettavasti en osaa tähän muuten vastata 🙂

Reply
Ilkka Puranen 8 marraskuun, 2017 - 11:05 am

Autoja on tullut vuokrailtua pitkin maailmaa ja kaikenlaisia enemmän ja vähemmän hassuja anekdootteja on kertynyt.

Budapestista varattiin Hevizin keikkaa varten Buchbinderiltä kolmossarjan automaattifarmaria vastaava. Toimistolla tarjottiin kolmesataatonnia ajettua diesel Passattia joka tyhjäkäynnillä vapisi kuin haavanlehti (kaksoismassavauhtipyörä varmaan). Auto yltäpäältä kuhmuilla ja naarmuilla ja sisältä saastainen. Kun oli vaatimuksestani kaksikymmentä minuuttia kirjattu vasemman kyljen vaurioita yksitellen, virkailijan hermo petti. Palattiin takaisin toimiston puolelle papereita vääntämään ja pihalle vaihdettiin X5 jossa alle 500km ”kellossa”.

Isoista firmoista suosikki on Europcar, aina kaikki toiminut kuin elokuvissa. Herz myös ok, mutta tuntuu olevan tuollaista ameriikkalaistyylista ”lisämaksu lisämaksun lisämaksulle” mentaliteettiä. Oikein mikään ei tunnu sisältyvän hintaan. AVIS ja Sixt kokemukset vähemmän mairittelevia.

Espanjassa tuntuu että paikallisten ketjujen (GoldCar ja kaverit) ansaintalogiikka perustuu pelkästään kusettamiseen. Tuolla käytellyt yksinomaan Europcaria. Poikkeuksena Malaga, jossa suosikkina CarGest. Lentokentän kupeessa toimiva vanha perhefirma. Ei sieltä halvimmasta päästä, mutta autot olleet aina asiallisia ja pariin otteeseen tullut kivoja ylläreitä (mm. Focus automaatti > tuliterä 120dA xDrive)

Thaimaassa vietetään harvasen vuosi kuukausi Hua Hinissa. Siellä vakijopparina carhuahin.com. Pieni perhefirma. Autot ei ihan tuliteriä, mutta superhyvin pidettyjä. Vakuutusten omavastuu 5000 thb. Pariin otteeseen naarmittu niiden Fortuneria ja maksettu luokkaa 1000 – 1500 thb. Auto tuodaan ja viedään huvilan ovelle/ovelta. Näitten palvelua kaipaa aina muualla maailmalla.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 8 marraskuun, 2017 - 8:25 pm

Pitääpä laittaa korvan taakse tuo mainitsemasi firma Hua Hinista. On paljon mahdollista, että sinne mennään talvesta.

Meillä on nyt alla Budgetin auto Irlannissa. Kortilta höylättiin 2500 euroa vakuutta, kun emme ottaneet heiltä omavastuun poistoa. Meillä on siihen jutussa mainittu vakuutus olemassa kummallakin. Epäilen suuresti, että tuo auto ei ole edes 2500 euron arvoinen. Toistaiseksi se on kuitenkin käynnistynyt : D

Kiitos vinkeistä!

Reply
Timo Suikkanen 12 huhtikuun, 2018 - 6:27 pm

Tulin juuri Teneriffalta ja käytin paikallista Cicar vuokraamoa. Kaikki toimi kuin pitääkin. Vuokraustapahtuma nopea, ostin lopputankin 18€ ja sitten vuokrauksen päätyttyä hyvittivät kortille 12€ neljännestankista. Auto päivitty 50€ kalliimpaan ja vuokrahinta sisälsi kaiken navigaattoria myöten. Hinta sama kuin netissä. Ei mitään ylimääräistä. Eli pikkusen pintanaarmuinen 24000 ajettu MokkaX ilmanomavastuuta viikoksi 196€.

Reply
Petri 26 lokakuun, 2017 - 7:00 am

3rd party vakuutuksissa on ilmeisesti jotain uusia tuulia parhaillaan.

icarhireinsurance.com ei enää sisällä CDW:tä Euroopassa. Eli nuo ovat muuttuneet enemmänkin kattamaan excess-osuuden, ei koko vakuutusta. Eri maissahan on tyypillisesti kahta käytäntöä, joko autoja ei tarvitse lain mukaan vakuuttaa jolloin autovuokraamo myy vakutuusta kohtuullisella excess-maksulla. Jos lain mukaan autot pitää olla vakuutettu, myydään sitten enemmänkin tuon excess-maksun alentamista eli se on oletuksena useita tuhansia euroja. (Toki käytännössä autot on yleensä jokatapauksessa vakuutettu riippumatta siitä mitä asiakas tekee, tai vakuutus hoidetaan ”talon sisällä” (vrt valtio ei vakuuta omaisuuttaan))

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 26 lokakuun, 2017 - 8:49 am

Selvennetään tähän muille, CDW on siis Collision Damage Waiver (CDW), eli omavastuun pienennyt kolarivakuutukseen

Kolarivakuutuksen mukaisesti asiakas on vastuussa korjauskuluista ja varaosista enintään omavastuuosuuden verran.

Onnettomuus- tai vahinkotilanteissa CDW kattaa korjaukset tai uuden auton, ei kuitenkaan varkauteen liittyvää vahinkoa. Rengas- ja tuulilasivauriot eivät usein sisälly kolarivakuutukseen, vaan tällaisen vahingon sattuessa asiakkaalta peritään korjauskulut täysimääräisinä riippumatta omavastuun suuruudesta.

Useimmissa maissa CDW pienentää asiakkaalle jäävää omavastuuosuutta. Tätä osuutta on mahdollista usein pienentää tai poistaa se kokonaan hankkimalla paikallinen lisävakuutus.

Uusin juuri viime viikolla icarhireinsurance.comin vakuutuksen Eurooppaan itselleni. Heiltä tulleessa tiedossa sanotaan vakuutuksen edelleen kattavan seuraavat:

Excess fees charged by the rental company – up to £6,000
Damage to body work including tyres, windscreen, roof and undercarriage
Damage caused by fire and vandalism
Reimburses you if charged an excess for your vehicle being stolen
Towing, breakdown, lock out and misfuelling excess charges
Hotel and travel expenses relating to loss of use of your rental vehicle
Main driver and additional drivers, so long as they’re named on the rental contract
Covers rentals up to 65 days in length
Admin fees relating to excess charges are also covered

Our policy is independent from any car hire company and our promise to reimburse you for any excess or CDW/LDW claim is not affected by who you hire your vehicle from or what they tell you.

Käsitänkö mä nyt jotain väärin?

Reply
Petri 5 marraskuun, 2017 - 10:19 pm

https://www.icarhireinsurance.com/car-hire-insurance-products

Tuolla on ”CDW cover (section 5 of the policy wording) is not available in European territories, however excess insurance (section 4 of the policy woding) covers all territories including Europe” (tuo mainittu Policy dokumentti löytyy sivuilta myös)

Information and News -kohdan alla CDW/LDW:stä mainitaan
”In Europe, Africa and Australasia basic CDW/LDW insurance is normally included as standard with the rental car. However, in other countries (e.g. the USA and Canada) Collision and Loss Damage Waiver may have to be purchased separately. ”

Eli olisikohan jonnekinpäin Eurooppaa tullut markkinoilla myös vakuuttamattomia vuokra-autoja, joita tuo ei kata.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 6 marraskuun, 2017 - 11:54 am

Vitsit, kun nämä on aina tällaisia hitusen epäselviä. Mutta mikä voisi olla sellainen Euroopan maa, missä liikenteessä olisi vakuuttamattomia vuokra-autoja? Ei kyllä jaksa edes arvata.

Ollaan nyt Irlannissa ja tästä vuokraauto sähläyksestä saisi taas oman kirjoituksensa. Budget kyseessä. Kaksi ekaa autoa niin ’askoja, että piti heti kentällä vaihtaa. Siis renkaat tyhjänä ym. Kolmas nyt kulkee, mutta on kolhittu joka puolelta. Eipä tarvitse itse varoa. Toisaalta vuokrahinta on 10 euroa päivässä, joten paljoa ei voi vaatia.

Rontit ottivat 2500 euron vakuuden kortilta, kun ei suostuttu heiltä ottamaan omavastuun poistoa. Mä epäilen, että koko auton arvo ei edes ole tuota summaa 😀

Reply
Anna 6 marraskuun, 2017 - 9:48 pm

Just tuli mieleen, että Teppo sanoi nähneensä mainoksia tosi halvoista autonvuokrista, joissa ei ole mitään vakuutuksia. Ei nyt vaan muista missä maassa. Palautunee mieleen…

Jos sellaisen ottaa, niin tuskin sitä autoa kuitenkaan saa ulos ilman vakuutuksia? Eli voisiko tässä olla kyse siitä. Otat auton ns. halvalla, mutta tiskillä sanotaan, että sun pitää silti ottaa siihen ne lakisäteiset ainakin tai maksaa stiljoona omavastuuta? Ja siksi tossa sanotaan, että ei kata tuollaisia?

Kunhan pohdin. pitää kaivella.

Anna 13 syyskuun, 2017 - 9:42 am

Linkataanpa tähän Sannan kirjoitus, miksi kannattaa harkita kahdesti, ennen kuin ottaa auton Roomasta Locauto-nimisestä firmasta.

http://walleni.us/huijari-on-autonvuokraajan-painajainen-nainkin-voi-kayda/

Reply
Menorca ja vuokra-auto | Calat haltuun | TÄMÄ MATKA 13 elokuun, 2017 - 9:40 am

[…] Auto maksoi lopulta viikoksi 233 euroa ja otimme sen Rentalcars.com nimiseltä välittäjältä. Itse auto tuli Alamo nimiseltä firmalta ja oli uudenkarhea KIA Rio. Jos auton vuokraus ulkomailla ei ole tuttua, niin lue tietopaketti täältä. […]

Reply
Petri Ahonen 24 heinäkuun, 2017 - 1:07 pm

Vaikka tuolla edellä kirjoitin, etten enää ikinä vuokraa autoa AVIS-vuokraamosta, sorruin. Vuokrasin auton päiväksi Italiassa, sorry. Siinä tiskillä seistessäni silmiini osui kyltty, jossa kerrottiin (suunnilleen suomennettuna) JOS autoa ei noudeta sovittuun kellonaikaan mennessä vuokraamo ei ole velvollinen pitämään autoa varattuna vaikka vuokraus olisikin jo maksettu etukäteen. Muistan lukeneeni jonkun matkailijan kertomuksen ongelmista amerikanmaalla. Heidän lentonsa oli myöhässä joten eivät ehtineet vuokraamoon sovittuna ajankohtana. Vuokraamon virkailija oli kertonut että sorry vaan ei oo autoa, emmekä hyvitä maksettua vuokraa… Matkailijalla ei luonnollisesti ollut isoa budjettia, jolla vuokrata uusi auto (tuskin samasta vuokraamosta). Onko tämä käytäntö siis ihan yleistä? Maalaisjärjellä ajatellen, jos olen vuokrannut (ja maksanut) auton, on ihan sama missä sitä seisotan ”parkissa”, vaikka autovuokraamon pihassa, mutta auton pitää olla käytettävissäni ko. ajanjaksona?????

nimim Se toinen Petri

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 25 heinäkuun, 2017 - 10:28 am

Hymm… Itse asiassa en tiedä? Onkos kellään muulla havaintoja aiheesta?

Meille on käynyt kyllä useasti niin, että välittäjällä ei ole autoa meille ollutkaan, mutta se ei ole ollut kellonaikaan sidottu, vaan ovat ilkiöt vain yksinkertaisesti antaneet auton sille, jolta parhaimman hinnan saavat.

Jos noudamme autoa myöhään, olemme varmistaneet, että kioski on auki, mutta tämä on tietenkin ihan eri asia, kuin se, että sanotaan, että sorry vaan, autosi on vuokrattu pois, koska et hakenut sitä esim. klo 15 mennessä.

Vuokraamothan pyytävät usein lennonnumeron, joten kyllä heidän pitäisi nähdä, jos joku lento myöhästyy.

Reply
Petri 26 lokakuun, 2017 - 6:56 am

Tuo voi sattua ihan missä tahansa vuokraamoketjussa. Usein nuo ovat franchise-pohjalta eli saman ketjun sisälläkin on paljon eroja käytöksessä ja käytännöissä.

Autovuokraamojen hinnoittelussa ei ole mitään maalaisjärkeä. Jos palautat auton etuajassa (esimerkiksi edellisenä päivänä), siitä voidaan hyvin periä joku lisämaksu. Jos teet jotain poikkeavaa, siitä voidaan tehdä lisämaksu. Ei esimerkiksi Aviksen ”We try harder” ole tuulesta temmattu, pitää vain ymmärtää mitä se slogan tarkoittaa oikeasti..

Vuokraamojen korttitasot yms. hiukan suojaavat pahimmilta pelleilyiltä. Autojen loppuminen kokonaan on onneksi enemmän hyvin sesonkiriippuvaisten paikkojen ongelma. Tässä mielessä ne pienet, paikalliset vuokraamot voivat olla parempi valinta kuin iso. Heille yksittäinen asiakas on tärkeämpi.

Reply
Petri 19 heinäkuun, 2017 - 8:46 am

Ensimmäinen kokemus icarhireinsurance.com:ista on sitten takana (kohta).

”The assessment of your claim for the costs incurred below your CDW policy excess amount has now been completed.

A payment of €324.76 will be transferred to your bank account within the next 5-10 working days, in settlement of your claim.”

Firma käytännössä välittää vakuutusta eli heillä on takana kaksi isompaa vakuutusyhtiötä, joiden sivuilta itse prosessi menee. icarhireinsurance.com:iin otin yhteyttä koska Allianz UK:n palvelu oli ollut viikon rikki, jolloin he vastasivat kyllä suhteellisen nopeasti ”heillä on varmaankin jotain ongelmia, tähän osoitteeseen voit lähettää tiedot sähköpostitse”. Jäin kuitenkin odottamaan että palvelu alkaisi toimia jälleen.

Tämän voi lukea myös siten että jos olisi vaikeammasta tapauksesta kyse tai ongelmatilanne, ei kannata odottaa helppoa elämää.

Toisella viikolla Allianz UK:n palvelu alkoi taas toimia, normaalia enterprise-tason käyttökokemusta eli jos Posti, VR, Finnair, yms. ovat toimivia verkkopalveluita niin Allianz UK:n kanssakin pärjää. Jos verenpaine nousee huonosta verkkopalvelusta, kannattaa vetää henkeen ennen korvausvaatimuksen tekemistä.

Parin viikon päästä täti palasi asiaan ja pyysi ”Certificate of Insurance” dokumenttia. Tuo PDF kertoo että sinulla on vakuutus. Kenties taustalla on joku brittiläinen yksityisyydensuoja eli he eivät tiedä pelkällä vakuutuksen numerolla mistä vakuutuksesta on kyse, vakuutusyhtiö kun ovat..

Jokatapauksessa tästä reilu viikko ja tuli kuittaus että asia käsitelty ja shekki on laitettu matkaan. Vuoden vakuutus Eurooppaan maksaa reilut 50€ eli tässä mielessä vakuutus maksoi itsensä takaisin, vuokrayhtiöltäkin vakuutus olisi tullut kalliimmaksi jo tälläisellä neljän päivän matkalla.

Europcar lähetti erinomaiset PDF-laskut ja vahinkoraportit kuvineen, joka helpotti claimin tekoa huomattavasti. Claimin tekoa helpotti myös että kyseessä oli naarmu eikä esimerkiksi tilanne, jossa olisi ollut kolmas osapuoli läsnä. Voi olla että kun claim oli vain reilut 300€ eikä koko excess 1500€, sekin helpotti käsittelyä.

Eli mitä tästä nyt sanoisi, yhtä mukavaa kuin vakuutusyhtiöiden kanssa asiointi aina 🙂 Jätämme varmaankin tuon vakuutuksen ”naarmuvakuutukseksi” mutta en liputa edelleenkään isoon ääneen että se korvaa täysin autovuokraamon tarjonnan. Jos autovuokraamon vakuutus ei ole kallis, sen ottaminen helpottaa elämää.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 19 heinäkuun, 2017 - 8:45 pm

KIITOS kokemuksen jakamisesta. Ihan älyttmän mahtavaa kuulla oikeita kokemuksia, vaikka sinulle se tietenkään ei ole yhtä riemukasta… :/

Meillähän on se tilanne, että tuota ei ole koskaan jouduttu vielä kokeilemeen (kop-kop). Toivottavasti näin myös jatkossa jatketaan.

Vakuutuksen voimassaolo on kuitenkin säästänyt omavastuunpoistoissa satoja euroja verrattuna vuokra-autojenyhtiöide tarjoamiin vakuutuksiin.

Vakuutusyhtiöiden/isojen firmojen kanssa asiointi on aina yhtä kivaa. Nimimerkillä 1600 euroa Finnairilta ja 1000 euroa Eurooppalaisesta matkavakuutuksesta edelleen kaipaileva asiakas!

Reply
Petri 22 kesäkuun, 2017 - 1:16 am

Pitkän Italian viikonlopun jäljiltä pääsemme kokeilemaan icarhireinsurance:n toimivuutta.

Mitä todennäköisemmin hotellin parkkipaikalla oli osuttu etupuskuriin n. 10-15 cm jälki. Odotin jo pahinta eli koko 1200 euron omavastuun veloittamista mutta Europcar oli varsin säädyllinen, 75 euron ”Damage Admin Fee” ja 238 euron ”Damage surcharge”. En usko että autoa mitenkään korjaavat.

Tarkistan toki vielä hotellin vastauksen mutta jännä nähdä meneekö kuinka paljon säätämiseksi vai täysin kivuttomasti.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 22 kesäkuun, 2017 - 10:03 am

Tuskin korjaavat. Merkkaavat vain vahinkona ja eikun seuraavalle vuokraajalle.

Kerrohan sitten, miten tarina jatkui 🙂

Meillä on nyt säätöä SIXT:in kanssa. Palautimme auton Madeiralla aivan varmasti tankki täynnä, niin niinhän sieltä tuli veloitus ”Tankin täyttämisestä = 45 euroa”. Pyysivät kuittia todisteeksi tankkauksesta, jota meillä ei tietenkään ollut. Meillä oli kuitenkin paperi, jossa palauttaessa sanotaan auton olevan OK. Teppo vääntää sähköpostitse nyt asiaa vuokraamon kanssa

Reply
Petri 28 kesäkuun, 2017 - 3:02 pm

”Server Error
An error has occurred”

Ainakaan ei ala hyvin kun tuo Allianz UK:n sivuille menevä claim-sivusto ei edes kirjaudu sisään. Europcarille tällä kertaa plussaa siitä että PDF-materiaalit koko kuviosta tuli sähköpostitse hyvin.

Itse otan nykyään kuvan mittarista siten että niin km kuin bensan määrä näkyy, ja säilytän kuitin (tai otan siitä kuvan — kännykkä on hyvä arkistointiväline). Pyrin tekemään nuo sen verran näkyvästi että myös autovuokraamon täti tai setä huomaa.. Pari kertaa tullut myös kierrettyä auto videolle.

Hyvä että muistutit Sixtistä, eivät olekaan vielä Islannista lähettäneet kuittia veloituksista. Heidän autovuokraukset olivat siellä muihin nähden edulliset mutta homma ei sujunut kuin Strömsössä. Auton nouto kesti 1.5 tuntia vaikka kaikki tiedot oli täytetty etukäteen, lisäksi vuokraukseen tuli lisäkilometrejä sen verran että loppusumma tuplaantui — eli samanhintaiseksi kuin muillakin. Omanlaisena scam sekin kun varmasti tietävät että km-raja tulee helposti täyteen..

Meillä on vuosien varrella ollut suurinpiirtein jokaisen vuokraamon kanssa jotain eli sinällään suhtaudun kaikkiin neutraalisti ja ”odotan että ongelmia on aina”. Sen verran on matkan varrella oppinut että en suostu maksamaan etukäteen mitään enää. Jenkeissä tuli kerran tiskin takana olleen idiootin kanssa vääntöä siitä kun kortissa luki ”credit/debit” ja kaveri oli sitä mieltä ettei debit kortit käy. Huijasi sitten loppupeleissä vuokrauksen tuplahintaiseksi eli samanverran uusia veloituksia kuin mitä oli jo tullut maksettua ennakkoon. Never again.

Reply
Petri Ahonen 28 huhtikuun, 2017 - 2:06 pm

Olen muutamalta kaverilta kuullut samanlaisia kertomuksia siitä, kuinka juurikin lentokentällä vuokraamossa yritetään myydä lisää vakuutuksia, parempia/isompia autoja. Itsellä surkein kokemus BUDGET MIAMI… Olimme varanneet Luxury auton, mutta siinä tiskillä kaveri rupesi kauppaamaan heti toista autoa, koska varaamamme on muka niin pieni, ettei tavaramme sinne kunnolla mahdu. Kuvastossa automalleja/merkkejä, meille täysin tuntemattomia, oli vaikka kuinka monta… päädyimme siis vaihtamaan virkailijan suosituksesta, kun ei ole paljoa jo varaamaamme kalliimpi. No, kuinkas sitten kävikää, vuokraamosta tuli 400€ lisälasku… eihän se nyt muuten ehkä olisi pahalta tuntunut, mutta BUDGETin nettihinnaston mukaan varaamamme Luxury-auton vuokra oli ”paljon” kalliimpi, kuin virkailija meille ”myymän”. Luonnollisestii tein Budgetille asiasta valituksen, joka meni kuuroille korville. Otin yhteyttä myös matkatoimistoon, joka meille matkan välitti, mutta hekin vain levittelivät käsiään. Surkein palvelu on ennen tätä ollut AVIS vuokraamolla, joka on nyt BUDGET mukaan luettuna boikotissa.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 29 huhtikuun, 2017 - 12:08 pm

Tuo on muuten hyvin yleistä, että kysytään kuinka monta teitä on ja sitten sanotaan, että ei mahdu laukut takakonttiin tms. Ja katinkontit. Aina on mahtunut.

Matkatoimistolle ei tuo valitus sinällään kuulu, mutta on heidänkin hyvä tietää millaista toimintaa autovuokraamo harrastaa, jos erityisesti jotain toimistoa suositelevat.

Vuokraamoilla on tapana esittää lisähinta pilkottuna, eli varminta on kysyä kuinka paljon enemmän tämä maksaa per päivä ja laskea sitten itse, paljonko lisähintaa tulee vuokra-ajalle.

Viimeksi kun otimme Jenkeistä auton, saimme Volvon. Ei siinä mitään, hyvä auto, mutta mieluimmin olisin ajanut jollain ”amerikanraudalla” : )

Varasimme itse juuri autoa Saksaan ja törmäsimme jälleen mitä omistuisempiin hinnotteluihin. Nyt kuitenkin onnisti, sillä Europcar tarjosi Herzin autoa satoja eutoja halvemmalla kuin Herz itse. Katsotaan nyt, mikä auto sieltä sitten löytyy… Pitäisi tulla iso Mersu, mutta ainahan näissä voi olla yllätyksiä.

Reply
Kohteena maailma / Rami 21 huhtikuun, 2017 - 11:02 am

Hyvä ja kattava postaus! Tuo vuosi vakuutus tuntuisi erinomaiselta idealta, jos se onnistuisi.

Karibialla on järkevämmäksi tullut vuokrata autot mies ja koira -firmoilta, jota paikalliset on suositellut. Autojen laatu ei ihan uutta aina vastaa, mutta sopeutuu paremmin ympäristöön ja hinta murto-osa merkkivuokraamoista. Käytännössä toiminut aika.

Etelä-Afrikassa hajosi peili kokonaan vuokra-autosta, oli myös mies ja koira -liike. Toi auton kämpille ja viikon jälkeen heitti takaisin kaupungille. Peilin hajoaminen oli kuulemma normaalia kulumista eli ei veloitettu lisää. Ihmetteli, että oli itse joutunut Sveitsissä maksaan 200 frangia pienestä naarmusta.

Euroopassa suosin kyllä näitä ns. merkkivuokraamoita.

Reply
Juuso 18 huhtikuun, 2017 - 12:37 am

Helmikuussa 2017 vuokrasimme auton Alicanten kentältä RecordGo -nimisestä vuokraamosta. Näistä blogissakin kerrotuista vaaroista viisastuneena tein jo buukkauksen ja tinkimiset valmiiksi sähköpostilla pari viikkoa ennen vuokrauksen alkua. Ensimmäinen iloinen yllätys oli se, että varaamamme auto (Nissan Juke diesel) Oli jo heidän laskemaansa tarjoukseen verrattuna n. 30 € halvempi kymmeneltä päivältä. Kaikki meni mallikkaasti sekä noudossa että palautuksessa. Pari viikkoa reisun jälkeen ihmettelin, että mikä suoritus on tullut Visalleni. RecordGo oli maksanut 15,50 € palautusta vielä sen vuoksi,kun tankissa oli niin paljon dieseliä jäljellä, kyseessä oli siis täydestä tyhjään sopimus. Olin toki sinne ostanutkin parillakympillä lisää varmistaakseni kentälle pääsyn. Mutta mielestäni oli reilua toimintaa vuokraamolta 😀

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 18 huhtikuun, 2017 - 8:27 am

On tosiaan reilua! Eli RecordGo saa kyllä täydet pisteet.

Koskaan ei ole käynyt meille noin, että auton hinta putoaisi kentällä tai rahaa tulisi takaksin!!

Tai no kerran, mutta sitä ei voi laskea ”länsimaiseksi” kokemukseksi. Balilla tosiaan autosta loppui bensa, ennen kuin pääsimme edes liikkelle. Vuokraamon kaveri haki sitä litran pullollisen jostain, jotta pääsimme nilkuttamaan huoltoasemalle täyttämään tankin. Silloin hinta taisi alentua joitakin kymmeniä senttejä 😀

Reply
Anna 17 huhtikuun, 2017 - 8:50 pm

Auton vuokraaja tehnyt tässä niin monta virhettä, että en viitsi edes laskea…. Sattumalta osui silmään, niin linkitän tänne kommentteihin, jos kiinnostaa lukea.

https://www.satakunnankansa.fi/kotimaa/autonvuokran-piti-maksaa-171-euroa-maksoikin-550-mita-virheita-matkustaja-teki-14136794/

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 16 huhtikuun, 2017 - 6:59 pm

EDIT 17.10.2016 tarkkaavaiselta lukijalta tuli viestiä, että Insurance4carhire vakuutus on muuttunut ja korvaa nykyisin vain, mikäli on UK:n, Hollannin, Ranskan, Espanjan, Italian tai Saksan kansalainen. Asiaa on nyt pyöritelty ja toinen lukija oli saanut 5.10.2016 kyselyynsä seuraavanlaisen vastauksen. “To qualify for one of our policy’s you must hold a full driving licence of any nationality, be aged between 21-85 and reside within UK, Spain, Netherlands, Germany, Italy or France. Laitoimme oman kyselymme vielä menemään, koska uusimme vakuutuksemme juuri, mutta noilla ehdoilla tuossa vakuutuksessa ei luonnollisesti ole mitään järkeä.

Reply
SK 8 toukokuun, 2017 - 11:11 pm

Miten tämä tiedustelu päättyi? Itse en FAQista löytänyt mitään tuollaista rajausta missä maaassa pitäisi asua??

Reply
SK 8 toukokuun, 2017 - 11:18 pm

Lisään vielä niin että luin siis IhireCarInsurancen -sivuja, joita luulin teidän käyttävän (ainakin blogitekstin mukaan?!). Niin tuon ko. sivuston FAQeista ymmärsin että EEA maassa asuminen riittää.

Tuo lukija taas viittasi tuohon INsurance4carhireen jossa tosiaan on lyhyt lista kelpoisista asuinmaista.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 9 toukokuun, 2017 - 8:50 am

Eli meillä oli alkujaan vakuutus Insurance4carhire nimisestä firmasta. Silloin kun otimme vakuutuksen, tuo vakuutus kattoi maita hyvin laajasti. Tämän jälkeen saimme lukijan kautta tiedon, että vakuutuksen ehdot ovat muuttuneet. Tiedustelimme asiaa ja vastaus oli se, että Suomi ei ole enää hyväksyttyjen listalla. Tarkalleen ottaen he vastasivat:

Dear Teppo,

Thank you for your email.

We have made some changes; To qualify for one of our policy’s you must hold a full driving licence of any nationality, be aged between 21-85 and reside within UK, Spain, Netherlands, Germany, Italy or France.

We have opted to only promote the product within in the designated countries based on a strategic review of the local legal and regulatory requirements and a commercial recognition that it is not viable to promote the product in all countries of the EEA.

I apologise for any inconvenience caused.

Otimme sitten tilalle vakuutuksen tuolta iCarhireinsurance.com vakuutusyhtiöstä, mihin nyt blogitekstissäkin viitataan.

Reply
Balkanin Road Trip - Sveti Stefan, Budva, Skadar, Kotor | TÄMÄ MATKA 9 lokakuun, 2016 - 1:01 pm

[…] Olimme ottaneet auton jälleen SIXT:n kautta ja itse vuokraamo löytyikin lentoaseman pihan toiselta laidalta. Edessäni tupeksi nuorehko mies joka ei olisi mitenkään halunnut antaa höylätä vuokravakuutta kortiltaan. Ihan turhaa kiukuttelua, sillä mikään vuokrayhtiö ei anna autoa ulos ilman vakuuta. Ilman luottokorttia halutaan ihan riihikuivaa käteistäkin. Näihin kannattaa vain varautua etukäteen. Kattava paketti autonvuokrauksesta löytyy täältä. […]

Reply
Ari A 19 elokuun, 2016 - 11:17 am

Tänä kesänä törmättiin uuteen maksuun, jonka nimi oli muistaakseni Airport surcharge ja se lisäsi 23% vuokrauksen hintaa. Koskaan en tosiaan ole tällaiseen törmännyt ja Avis perusteli tätä, että tälläinen kuuluu Münchenin lentokentällä maksaa. Outoa, koska on autoja ennenkin sieltä vuokrattu. Onko tuttua?

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 19 elokuun, 2016 - 12:26 pm

On tuttu. Jollakin se on eri nimellä, mutta liittyy aina lentokenttään, eli premium noutopaikkaan. Lentokentän operaattori tod.näk perii hyvät vuokrat joita näin kompensoidaan.

Reply
Mikko 27 heinäkuun, 2016 - 1:39 pm

Heips, kannattaa huomata, että insurance4carhiren policyn mukaan nykyään vakuutus korvaa vain jos olet UK:n, Hollannin, Ranskan, Espanjan, Italian tai Saksan kansalainen. Tämä lienee muuttunut tämän vuoden aikana, sillä meidän alkuvuodesta ostamassa säännöissä käyvät vielä kaikki EEA (Europen Economic Area) -maat, joihin Suomikin siis kuuluu.

”To purchase insurance4carhire policies you must be resident in the UK, The Netherlands’, France, Spain, Italy or Germany.” http://www.insurance4carhire.com/faqs

En tiedä, tuleeko tuosta noottia vakuutusta ostettaessa, mutta jos ei, niin saattaapa mennä joltakin ohi ja rahat kaivoon.

Ehkä blogitekstikin voisi päivitellä, niin saadaan tietoa liikkeelle? 🙂

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 2 elokuun, 2016 - 8:39 pm

Terve Mikko!

En kyllä mitenkään löydä tuolta kohtaa, jossa kerrottaisiin, että ”vakuutus korvaa vain jos olet UK:n, Hollannin, Ranskan, Espanjan, Italian tai Saksan kansalainen”? Voisitko laittaa siihen kohtaan linkin tai suoran lainauksen.

Löydän vain kohdan, jossa kerrotaan, että vakuutus on ihan normaalisti voimassa EEA:n -maissa asuville. ”4. You must be a permanent resident in European Economic Area (EEA)”. Tämä on siis lainausehdoista, jotka löytyvät täältä http://www.insurance4carhire.com/media/648/annualukeurope.pdf

Reply
Juha 6 lokakuun, 2016 - 12:22 pm

Mikko on oikeassa. Tällainen vastausviesti/täsmennys tuli kyselyyni asiasta 5.10.2016 eli voit olla kyllä kansalaisuudeltasi suomalainen, jos asut jossakin ao. maassa:

”To qualify for one of our policy’s you must hold a full driving licence of any nationality, be aged between 21-85 and reside within UK, Spain, Netherlands, Germany, Italy or France.

ANV; the insurers of the policies we provide implemented this residency restriction on the 1st July 2016.

I apologise for any inconvenience caused.”

Reply
Anna 6 lokakuun, 2016 - 5:07 pm

Jaahas… :/

Päivitetäänpä blogiteksti tämän osalta! Kiitos.
Laitetiin myös viesti tuonne firmaan, että tämä lähentelee jo huijausta. Olemme kuitenkin ottaneet vakuutuksen jo ajat sitten, joten yksipuolisesti sääntöjen muuttaminen on vähän tylsä juttu.Katsotaan mitä vastaavat.

Reply
Matti Norja 15 kesäkuun, 2016 - 4:16 pm

Tel Avivissa vuokrattiin auto sixt-vuokraamosta. Palautus myöhästyi 10 minuuttia. Virkailija sanoi, että toimisto on sulkeutunut perjantaina klo 12. Aukee maanantaina, silloin voi palauttaa. Meillä lähti lento la klo 1.20. Sanoi, että voi palauttaa lentokentälle. Palautimme sen illalla, silti maksoimme 5 päivän vuokran, vaikka päiväksi olimme vuokranneet.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 15 kesäkuun, 2016 - 6:39 pm

Voi ei… Siis eihän noin voi tehdä?? Miten luottoyhtiö suhtautui. Kai sanoit, että ei saa laittaa maksuun.

Olemme nyt juuri vuokranneet Saksasta Sixtin kautta jällen ison farkun alle pariksi viikoksi. Aina on kaikki mennyt hyvin. Toivottavasti edellen…

Reply
Kim 2 joulukuun, 2015 - 9:18 am

Hyvä artikkeli. Olen vuokraillut autoja reilun kymmenen vuoden aikana vähän sieltä sun täältä. Enimmäkseen Euroopasta, mutta myös USA:n suunnalta.

Olen onnistunut välttymään isommilta ongelmilta ja ainoa epäselvyys oli joskus 2008 Saksasta Sixtiltä vuokraamani auton kanssa. Siinä oli jo noudettaessa naarmu takapuskurissa, mistä olin heti kuvan. Kun palautin auton, sen vastaanottanut henkilö ketseli naarnua, mutta ei sanonut mitään. Myöhemmin sain kirjeen kotiin Suomeen, jossa sanottiin, että autossa on vahinko ja pyydettiin merkitsemään vahinkokohta kierjeessä olevaan auton kuvaan ja palauttamaan kuva Sixtille. Vastasin siihen, että vuokraukseni aikana autoon ei tullut mitään vahinkoja, eikä sellaisista minulle autoa vastaanotettaessa mainittu. Asiasta ei kuulunut sen enempää.

Tuo jutun alussa mainittu Insurance4carhire palvelu on minulle uusi, mutta vaikuttaa mielenkiintoiselta. Onko kenelläkään kokemuksia siitä? Eli miten toimii jos on tarve hakea korvausta?

Reply
Anna Koskela 3 joulukuun, 2015 - 2:52 am

Kiitos!

Moni vuoraamo tuntuu vähän kokeilevan, joska asiakas olisi höynäytettävissä. Tylsää…

Insurance4carhire palvelusta, ts. siitä miten toimii korvausten kanssa olisi mielenkiintoista tosiaan kuulla kokemuksia. Meillä ei ole ollut (kop-kop) tarvetta vielä testailla…

Reply
Audi S5 Coupé - Mellevä menopeli testissä - TÄMÄ MATKA 14 lokakuun, 2015 - 6:19 pm

[…] Yleisesti autonvuokrauksen kiemuroista löydät tietopaketin täältä. […]

Reply
Marianne 14 syyskuun, 2015 - 10:01 am

Heippa!

Yritän varata autoa Roomasta Terminiltä vuorokaudeksi. Sopivia autoja onkin tullut eteen mutta nyt olen ymmällä tuon omavastuun suhteen jonka ottavat luottokortilta ajon ajaksi ja palauttavat sitten jos ei ole mitään tapahtunut. Onko firmaa joka ei tätä tee? Nimittäin ei minulla luottokorttia josta voisi vetäistä toista tuhatta noin vain.

Reply
Anna Koskela 14 syyskuun, 2015 - 11:54 am

Ilman luottokorttia jossa on riittävä limitti, on kyllä aika hankala vuokrailla autoa. Dubaissa näin jonkun pikku kioskin, josta sai ilman luottokortiia auton alleen, missään muualla en ole vastaavaan törmännyt.

Nosta kortin luottorajaa matkan ajaksi, niin sillähän se hoituu. Ei varmaan tule paljoa kustannuksia siitä.

Reply
Mari 31 heinäkuun, 2015 - 10:48 am

Kiitos kaiken kattavasta postauksesta. Itse olen vuokraamassa ensimmäistä kertaa autoa espanjasta ja voin sanoa että ennen tätä postaustasi olin enemmän kuin sekasin vakuutuksista ja takuusummista. Käykö luottokortiksi visa electron?

Reply
aimo 8 elokuun, 2015 - 1:37 pm

No. Vastaan Marille kun maili osui silmään . Lentokentällähän on parkkihalli valtava. Sieltä on vaikea osata ulos jos ei oikein tiedä missä on. Kannattaa tutkia ulospääsy ennen kun ottaa auton alleen ? Jos fugessa tai missä tahansa googleta Mapsista reitti majapaikkaan. Eksyt varmasti. Ajele ensin lyhyitä matkoja, että totut liikenteeseen. Rauhallisuus ja varovaisuus on paras tae säästyä kolhuilta. HYVÄÄ MATKAA.

Reply
aimo 27 heinäkuun, 2015 - 6:58 pm

Olen autoillut Espanjassa, Kanarilla ja muuallakin lomaillessa kymmeniä vuosia. Aina sattuu ja tapahtuu. Milloin rikotaan ikkuna ja viedään tavarat. Muistakaa aina yksi asia: jos jätätte auton ilman valvontaa ja lukittunakin ( tarkista ovet ja ikkunat ) ettei sisälle jää mitää näkyville, ei edes muovipussia lattialle. Kun tulet takaisin, onko se samassa kunnossa kun jätit siihen parkkiin. Jos on tullut naarmuja ym. Kutsu poliisit ja tai todistajia paikalle. Siitä vuokrauksesta vaikkapa Malagassa. Älä pidä tiskillä kiirettä. Tutki paperit mitä saat. Olen ostanut joskus lisävakuutuksen tiskiltä. Miksi ? Riippuu siitä kuka on vuokraaja, siis myyjä, ja mikä on auton omistava firma. Kun olet jonossa, seuraa henkilökuntaa, joku heistä on aina tuntuu sinulle parhaalta, mene hänen luokseen. Jos ostat häneltä myös lisävakuutuksen, saat varmaan myös sellaisen ajoneuvon jonka olet halunnut vuokrata. Ennenkun lähdet liikkeelle, tarkista kaikki oleellinen. Jos huomautettavaa löytyy, kutsu henkilökunta paikalle. Jos et hyväksy autoa, vaadi toinen tilalle. Minä teen näin. Kaikki on toiminut tähän asti hyvin. Ole vakuuttava mutta älä rähjää. Se toimii.

Reply
Ari A 4 heinäkuun, 2015 - 3:59 pm

Olet kirjoittanut noista välitysfirmoista ja sanonut, etteivät ole yhtä hyviä kuin arvostetut firmat. Olen tähän saakka ollut tyytyväinen economycarrentals.comin toimintaan ja hintoihin, mutta nyt taisi tulla sen suhteen loppu.
Muuten kaikki ok, mutta vaikka olimme tilanneet Münchenistä jo ajoissa autom.vaihteisen MB A-tyyppisen auton meille annettiin Skoda Citigo, joka on ns. kaupunkiauto. Toinen autom.vaihteinen auto olisi kuulemma ollut 7-paikkainen auto. No, ehkä ei kuitenkaan.
Hauska pelihän toi loppujen lopuksi oli Alpeilla ja Saksan moottoritiellä oli, mutta, jos tilaa jotain, luulisi sellaisen saavan. Hintakin taisi olla ihan sama kuin alkuperäisen tilauksen, mutta ei viitsi…

Ensi kerralla kyllä tilaus suoraan luotetulta toimijalta.

Reply
Anna Koskela 6 heinäkuun, 2015 - 8:16 am

Joo, noilla taitaa olla ihan omat luokkansa tyyliin Mersu tai vastaava, ja siten se vastaava on juurikin jotain ihan muuta…

Tavallaan hyvä tuuri, että saitte kuitenkin auton alle. Joskushan nuo vaan levittelee käsiään kun ei ole autoja.

Kyllähän sitä melkein millä vaan ajaa, mutta kun on fiilistellyt mielikuvissaan upeaa isoa autoa, ja sitten saa Golfin avaimet, niin hetken joutuu lomafiilistaä hakemaan.

Reply
Ari A 6 heinäkuun, 2015 - 11:11 pm

Aina ollaan auto saatu, onneksi. Laitoin tänään viestiä välitys-ja vuokrafirmalle. Saa nähdä mitä vastaavat.

Reply
Ari A 10 heinäkuun, 2015 - 12:20 am

Saatiin 24 € takaisin. Tyhjää parempi 🙂

Reply
Anna Koskela 13 heinäkuun, 2015 - 8:20 am

No kappas. Sentän vastasivat ja maksoivat jotain takaisin. Onnistuminen sekin : D

Garibaldi 1 heinäkuun, 2015 - 9:08 pm

Kerronpa tähän väliin kokemuksen Algherosta Sardiniasta viime kuulta. Otin Avisilta neljäksi päiväksi A-luokan auton (esim. Fiat 500) hintaan 139 e, varauksen olin tehnyt paria kuukautta aiemmin. Minulla oli autoluokan korotus-voucher ja sain valita Renault Clion ja Dacia Dusterin välillä jälkimmäiseen päätyen. Täysvakuutus oli 30 e päivä eli taidanpa harkita kolmannen osapuolen vakuutusturvaa jatkossa, kiitos blogistille vinkistä!

Kaikki paperit oli valmiina ja nouto sujui nopeasti. Mutta se palautus olikin hauska tapaus. Päätin palauttaa auton jo edellisenä iltana kun aamulla olikin sitten muuta ohjelmaa. Lähdin hyvissä ajoin viemään autoa, jotta ehtisin tankata eli löytää aseman, jossa käy ulkomainen luottokortti. Tämä ei ole itsestään selvää joka paikassa Italiaa ja vasta neljännellä asemalla onnistui. Tarkistin vielä netistä , että vuokraamo oli auki kuten muistin ovesta nähneeni. No eipä ollut, vaikka lappu ovessa sanoi selvästi että auki jopa päivä klo xx -xx. Tietenkään siellä ei ollut avainlaatikkoakaan. Voihan video! Painoin kiinni olleen vuokraamon sisäänpäin aukeavia parilasiovia sen verran voimalla että sain heitettyä sisään vuokrasopparikuoren ja avaimet lattialle. Seuravana aamuna soitin heti aamulla vuokraamolle, että onko kaikki OK. Oli kuulemma OK avaimet ja auto ja en ollut ensimmäinen, joka tekee noin. Niin, ja sunnuntai ei tuolla saarella kuulu joukkoon joka päivä eli ”tietenkään ei olla auki sunnuntaisin, eihän sunnnuntaisin mikään toimisto auki ole”. Niinpä niin, mutta turistikaudella turistialueella voisi olettaa olevan toisinkin…

Ja tosiaan muistakaa kaikkien vanhojenkaupunkin liepeillä katsoa sitä ZTL-kylttiä, ettette aja sitä päin!

Reply
Anna Koskela 6 heinäkuun, 2015 - 8:20 am

Hyvä, jos voidaan olla hyödyksi!

Voi hyvää päivää. Niin, eihän se sunnuntai tietenkään ole Italiassa mikään aukiolopäivä. Pitäisihän turistinkin se tietää : D

Meille sattui kerran niin, että unohdettiin kännykkä autoon, ja mies lähti sitä hakemaan. Toimistossa ei ollut ketään, joten hän etsi auton avaimet laatikosta, haki kännykän autosta ja palautti avaimet toimistoon. Eli tuossa paikassa oli taas hieman liiankin avoimet ovet.

Reply
Autoilu Italiassa on todella vaarallista - TÄMÄ MATKA 20 kesäkuun, 2015 - 1:51 pm

[…] Monilla on huonoja kokemuksia autovuorausfirmoista. Jos autonvuokrauksen kiemurat, eri vakuutuksien lyhenteet ja yleisimmät vedätykset mietityttävät, lue  Autonvuokraus – 5 vinkkiä onnistumiseen. […]

Reply
Jouko 27 toukokuun, 2015 - 10:08 am

Kiitos, hyvä juttu. Päädyin tekemään varauksen finnairin partneri-sivuston kauttaa suoraan Europcarilta. Vuokraamme auton nizzasta. Perushinta oli halvin (!) ja otin myös suoraan 2. kuskin ja täyden vakuutuksen. Tuo oli toki kalliimpi suoraan otettuna, mutta ei tarvitse erikseen tehdä hakemuksia….

Nyt ei pitäisi tulla ylimääräisiä maksuja, toivottavasti. Muistaakseni näitä tuli viimeiksi Avikselta samalta kentältä, mutta se ei suoraan liittynyt brokeriin.

Reply
Anna Koskela 27 toukokuun, 2015 - 11:35 am

Kiitos Jouko!

Europcar on kyllä varma valinta. Jonkun verran olen nähnyt valituksia siitä, että laskuttavat polttoaineen jälkikäteen. Kyse on varmaankin ollut siitä, että vuokraaja ei ole tajunnut, että tankki tulee palauttaa täytenä, jos niin on papereissa sovittu.

Kyllä kaikkien vakuutusten ym. hoitaminen jo kotona on kaikista helpointa, vaikka se voikin vähän enemmän maksaa. On inhottavaa, jos tiskillä pitää kiireessä ruveta miettimään, mitä kaikkea ylimääräistä tähän nyt oikeasti tarvitsee ottaa.

Nizza on ihana paikka. Ollaan kahdesti oltu siellä muutama päivä, ja sitten jatkettu eteenpäin. Kaunista maisemaa ja mielenkiintoisia paikkoja on tarjolla vaikka kuinka.

Mukavaa matkaa.

Reply
Espanjan Andalusia ja vuokra-auto on hyvä yhdistelmä - TÄMÄ MATKA 13 maaliskuun, 2015 - 2:00 pm

[…] vuokrauksen kiemuroista ja sudenkuopista kiinnostuneiden kannattaa lukea Autonvuokraus – 5 vinkkiä onnistumiseen. Tarkkana kannattaa […]

Reply
Ari 2 maaliskuun, 2015 - 3:50 pm

Olisi edessä minibussin vuokraus melkein kuukaudeksi Barcelonasta ja nyt on epävarmaa mistä vuokraa kun hintaerot noiden suurten (Avis, Budget, Europcar yms.) ja halvimpien Goldcar, Centauro yms. ovat aika isot. Lisäksi omavastuun poiston hinnat ovat aika suolaisia noilla tunnetuimmilla (vajaa 30e/pvä) eli tulisi sellainen 700-800e hintaa jo tuolle pelkästään. Kommentteja/suosituksia?

Reply
Anna Koskela 3 maaliskuun, 2015 - 8:55 am

Pahoittelut, että en heti ole vastannut. Olen Espanjassa nyt ja ihan reaaliajassa en näe kommentteja.

Suositus. Unohda välittäjät, eli nuo halvimmat. Niissä ei oikein voi voittaa Espanjassa. Kannattaa googlailla noiden firmojen asiakaspalvelua ja rahastuksia, niin tajuaa, että lomaansa ei kannata moisten takia pilata. Heillä ei ole OMIA autoja, eli voi sattua niin, että seisotte seurueen kanssa lentokentällä ja autoa ei yksinkertaisesti ole, eikä mitään muutakaan siihen tilalle! Näin on meille käynyt muutamaan otteeseen ja silloin nousee sauhu korvista ja rahaa palaa, kun pitää ottaa auto kun auto alle. Ei sieltä koskaan ole mitään hyvityksiä saanut jälkikäteen.

Sitten on tietty selainenkin, että halvalla ei usein hyvää saa, eli voi saada alle jonkun kamalan vispaavan kolaroidun kotteron. Ei ole kiva ajaa sellasella kuukautta.

Minibussia ei olla koskaan vuokrattu, mutta eiköhän siihenkin sovi sama ajatusmalli. Kun on iso firma, jolla on omia autoja, niin hommat hoituu, kuten on sovittu. Nyt otettiin Sixtin auto, kuten myös kesäksi Italiaan ollaan jo varattu heitä menopeli. Homma toimi toisi hyvin. Ei mitään ylimääräisiä vakuutuksentyrkytyksiä ym. Auto oli just sellainen kun piti jne.

Eli laske KAIKKI kulut ja mieti sitten mikä olisi se kustannustehokkain. Kun lukee niitä pienellä präntättyjä tekstejä tankkityhjänä palautuksista ja vaadituista omavastuunpoistoista, ja omistuisista vakuutusehdoista, niin halvastakin voi tulla yllättävän kallis. 800 euroa on tietty tosi paljon rahaa, mutta kun sen jakaa kuukaudelle ja kaikille matkustajille, niin en mä lähtisi kamalasti sitä ihan halvinta hakemaan, vaan sopivinta.

Toivottavasti saatte hyvän auton ja lomasta tulee kiva!

Reply
Ari 3 maaliskuun, 2015 - 9:55 am

Kiitos vastauksesta. Samaa itsekin olen miettinyt eli isojen firmojen kanssa homma varmasti toimii. Tosin ihan hyvin toimi Malagassa toissa kesänä Malagacar-firman kanssakin vaikka onnistuin naarmuttamaan autoa. Oli kuitenkin täysvakuutus niin ei tarvinnut mitään maksella palautuksen yhteydessä. Tuo Insurance4carhire oli itselle ihan uusi tuttavuus, täytyy tutkia tarkemmin.

Goldcarista olen lukenut montakin huonoa kokemusta eli halvalla ei saa hyvää.

Reply
Petri 30 marraskuun, 2014 - 10:39 am

Paljon hyvää asiaa.

Yksityiskohdissa on hyvä muistaa että ne ovat usein maakohtaisia, esimerkiksi Australia on hyvä esimerkki siitä että asiakkaiden huijaus on tehty varsin vaikeaksi, kaikki autot on lähtökohtaisesti vakuutettuja jne. jolloin ainoa tapa millä asiakkailta voidaan nyhtää lisärahaa on omavastuu. Meillä kävi Hertzin kanssa NSW:ssä siten että joku sankari oli vetänyt avaimella skraadut molemmille puolille, Hertziltä lähtiessä jäimme käsitykseen että ei se mitään, pieni juttu (niinhän se olisikin, satasella meikattaisiin kuntoon koska ei ollut syvä naarmu). 2500 euron laskuhan siitä tuli neljän kuukauden päästä. Nyt, melkein vuoden päästä paikallinen perintätoimisto haluaisi että otetaan yhteyttä maksamattoman laskun takia — sama summa, laskussa credit card-lisämaksu. Lähetin kuitin veloituksesta ja kerroin minne saavat tunkea itsensä.. Hyvä puoli tapauksessa oli se, että kyseessä oli premium-auto ja olivat jo aiemmin vuodesta lähettäneet ilmoituksen siitä että vahinko on korvattu vakuutuksella, hyvitys luottokortille (pari kk ennen veloitusta) ja maininta että jos saavat lisää korvauksia takaisin, palauttavat nekin.

Aiemmin autoille ei ole käynyt mitään mutta tiedänpähän jatkossa ”sulkea” tapaukset heti. Hertz Australiaa emme enää käytä koskaan.

Toinen mitä en tee enää koskaan on maksaa etukäteen autovuokraa, varsinkaan brokerin kautta. Brokerin kautta budgetille vuokrattu auto, kaiken piti kuulua hintaan. Tiskillä kuitenkin tuli nippu lisämaksuja, ”joita ei voinut poistaa koska ne on tilattu”. Bonuksena normaali moderni credit/debit-kortti ei käynyt luottokorttina, jonka takia piti vaihtaa kuljettajaa eli lisäkuljettajan lisä. Käytännössä loppuhinta tuplaantui vaikka kuvittelin maksaneeni kaiken etukäteen.

Jos rahat eivät olisi olleet brokerin kautta sisässä, olisin kävellyt ulos. Loput ko. jenkkimatkasta tulikin sitten tehtyä Hertz Goldin avulla, joka Gold-jäsenyydellä tuntui antavan varsin kilpailukykyisiä hintoja — ko. maassa, ei välttämättä muualla. Parhaimmillaan Hertz Goldilla varattaessa taululla on suoraan tieto mistä parkkiruudusta auto löytyy, suoraan autolle, ja nimi paperiin portilla lähtiessä.

Ja mitä tulee maihin, niin vaihtamalla varaussivun kotimaan toiseen hinnatkin yleensä muuttuvat, samoin ehdot. Joku auto saattaa olla samanhintainen suomalaiselle ja amerikkalaiselle mutta suomalainen saa rajoittamattomat kilometrit. Joskus auto taas on merkittävästi halvempi amerikkalaiselle, kun ovat tottuneet halpoihin vuokra-autoihin. Itse olen valtaosan autoista vuokrannut väärällä kotimaalla, esimerkiksi Barcelonassa hintaero oli todella suuri, Italiassa taas esimerkiksi Fiat 500:sta ei amerikkalaisille tarjottu ollenkaan vaihtoehdoissa eli valikoimakin vaihtelee. Tiskillä ketään ei asia kiinnosta eikä varaustiedoissakaan asia oikeastaan näy.

Yritän yleensä ottaa kuvat autosta eri puolilta ennen lähtöä, samoin palauttaessa ja myös bensamittarista. Samalla kannattaa ottaa kuva viimeisestä tankkauskuitista. Esimerkiksi LAX:issa on tyypillinen scam se, että saa lisälaskun bensoista. Moni on kyllä käynyt lähimmällä bensa-asemalle — joka on kuuluisa siitä, ettei se anna kuittia. Yleensä auttaa jos henkilökunta näkee että ottaa kuvia — saattavat jättää huijauksen yrittämisen seuraavalle asiakkaalle.

Kaikenkaikkiaan systeemi on syvältä mutta jos vuokrafirmat huijaavat asiakkaita minkä vain pystyvät niin yritän itse tehdä samaa — niin hankkimalla halvimman mahdollisen hinnan kuin ottamalla kaikki mahdolliset todisteet vuokrauksestani.

Reply
Tomi 27 marraskuun, 2014 - 7:04 pm

Autovuokrauksessa lienee monenlaista sudenkuoppaa, mutta itselläni – vaikka aika huolettomasti olen vuokraushommiin lähtenyt – ei ikinä suurempia ongelmia ole ollut. Vaikka lähtökohtaisesti en ota ikinä mitään lisävakuutuksia tai lisämaksullisia tuotteita ja autona on halvin mahdollinen kottero. Asiaa ei siis kannattane liikaa stressata. Maailmassa kun voi sattua kaikenlaista.

Netistä, hakukoneiden kautta, varatessa suosin myöskin suurempia ja tunnetumpia firmoja, mutta mikäli pystyn muodostamaan firmaan (käytännössä omistajaan) jonkun suoran kontaktin, on se mielestäni parempi. Pienyrittäjän kanssa kun saa yleensä sovittua ihan kaikesta, kun taas jonkun korporaation edustajan kanssa ei pahimmillaan mistään. Se on sitten niin kun säännöissä on kirjoitettu, juuri niissä säännöissä jotka lähtökohtaisesti ovat aina vuokraajalle epäedullisia. Ja pikkufirman kolhuinenkin kiesi kelpaa minulle myös hyvin. Eipä ole niin tarkkaa ja stressaavaa se ajaminen. Mutta makuasioitahan nämä ovat.

Teneriffalla jouduin juuri hiljan ensimmäistä kertaa jonkinasteisen lisämaksun uhriksi. Yli kaksi viikkoisen vuokra-ajan jälkeen tankin sai palauttaa tyhjänä. Tankkausmaksu oli 70,- euroa. Kello oli yksitoista illalla, joten en ruvennut inttämään. Osasyynä tosin oli, että en tiennyt bensan olevan saarella niin halpaa (1 eur/ litra). No, ajoin tankin tyhjäksi, mutta tankkausrahalla se olisi täyttynyt lähes kaksi kertaa. Ensi kerralla inttäisin. Tyttö Aviksen tiskillä sanoi tuon olevan vuokrausehdoissa. Ei ollut. Ei ollut ihmekään, että pyysivät vielä erillisen kuittauksen bensakohtaan sopimuksessa. Tiesivät vetävänsä kotiin päin.

Tuota autoa ei muuten lainkaan katsottu yhdessä. Sain avaimet, kiersin auton pimeässä ja lähdin ajamaan. Ajatukseni oli kuvata auto päivänvalossa, mutta sekin jäi. Vaan eipä mitään, palauttaessani peliä vastaanottotarkistus oli aivan yhtä leväperäinen kuin omanikin, ehkä viidentoistasekunnin mittainen.

Reply
Tomi 27 marraskuun, 2014 - 7:08 pm

Niin vielä selvennän, sitä tankkausmaksua ei siis vuokraamon mukaan voinut jättää maksamatta. Pakollinen maksu, käytännössä piilokatetta vuokraamolle.

Reply
Anna Koskela 30 marraskuun, 2014 - 8:39 am

Joo ei varmaan voi jättää maksamatta tai muuttaa jälkikäteen. On ne veijareita.

Reply
Anna Koskela 30 marraskuun, 2014 - 8:38 am

Olet oikeassa. Turha tuosta on ressiä repiä 🙂 Maailma on monimutkainen paikka ja aina sattuu ja tapahtuu, vaikka kuinka varmistelisi asioita.

Pienyrittäjän kanssa asioidessa saa ainakin välillä hyvät naurut. Chiang Maissa kun merkittiin kolhuja kotterosta ylös, ei siihen kuvaan oikeastaan jäänyt yhtään kohtaa missä niitä ei olisi ollut. Balilla autosta loppui bensa, ennen kuin päästiin liikkeelle ja sitä tuotiin limupullolla juuri sen verran, että päästiin bensikselle.

Tuo tankkausmaksu lienee yksi yleisimmistä *usetuksista. Mutta illasta, väsyneenä ei aina jaksa ruveta vääntämään vuokraamon kanssa. Ja heikoilla siinä olisi silti. Ja eihän se aina ole niin kamalan kallista palauttaa tyhjällä tankilla ja antaa niiden hoitaa tankkaus. Riippuu just bensan hinnasta ja siitä palvelumaksusta.

Niillä kuvilla ei sitten kuitenkaan taida olla mitään merkitystä. Ei vaikka olisi kuinka aika ja päivämäärä näyttää. En ole löytänyt yhtään tapausta, jossa vuokraaja olisi omilla kuvillaa pystynyt osoittamaan jonkun klommon autossa jo olleen. Jos niitä ei ole merkitty siihen paperiin, niin heikoilla on mikäli heittäytyvät hankalaksi. Päätin itse lopettaa sen kuvailun nyt. Parempi ottaa vakuutukset, joiden kanssa ei sitten tarvii pelleillä.

Alicantessa viimeksi otettiin ja palautettiin auto kokonaan ilman henkilökuntaa. Hauskinta oli, että niillä oli kyllä siellä konttori ja ovet auki, mutta ei ketään paikalla. Oltaisiin voitu ottaa minkätahansa muunkin auton avaimet sekä lähdettäessä, että palauttaessa…

Reply
ReissuJani 25 marraskuun, 2014 - 11:39 pm

Kiitokset hyvästä artikkelista. Itsekin autoja 2-4 kertaa vuodessa ulkomailla vuokraavana on joskus tullut pientä sääntöä erityisesti excessin suhteen. Euroopassa omavastuut CDW ovat olleet suhteellisen ”kohtuullisia” vuokraukseen nähden, mutta kun olen menossa pariksi kuukaudeksi Australiaan ja Uuteen-Seelantiin niin siellä omavastuun poistaminen olisi nostanut hintaa 2-3 kertaiseksi (580AUD vuokra 3000AUD omavastuulla vs. ilman omavastuuta 1400AUD kahden viikon vuokraus). Hyvä kun mainitsit tuosta insurance4carhire sivustolta josta otin vakuutuksen excess coveriin vain hintaa 65€/vuosi.

Reply
Anna Koskela 26 marraskuun, 2014 - 6:08 pm

Mukavaa jos pidit!

Tuollaisista pidemmistä vuokrauksista minulla ei olekaan kokemusta. onpa tuossa sinunkin esimerkissä todella kova hinnan muutos ylöspäin!

Tuo insurance4carhire ei ole kovin pitkään ollut minunkaan tiedossa. Siitä ei kamalasti Suomessa puhuta. Mutta vaikuttaa kyllä hyvin toimivalta, ts. en löytänyt kamalasti mitään negatiivista kirjoittelua siitä.

Reply
Tapsa 25 marraskuun, 2014 - 5:40 pm

Kannattaa tosiaan tutkia se auto tarkoin, että kaikki toimii, ja joka naarmu ja klommo kirjata siihen vuokrasopimuksen kohtaan, mihin ne auton viat voi merkata. Myös tuulilasi kannattaa tutkia tarkoin. Sitten vuokraamolta kuittaus, ja vasta sen jälkeen liikkeelle. Ei ole itsellä ollut mitään isompaa ongelmaa, nyt vaan parin viime vuoden aikana on alkanut tulla kaikenlaista lisäkulua nimenomaan Espanjassa, ja lisävakuutuksia on yritetty pakkomyydä. Ilmeisesti kilpailu on nyt niin kovaa, että vuokrahinta pyritään saamaan mahdollisimman matalaksi, ja näillä lisämaksuilla kompensoidaan homma kannattavaksi. Virkailijat saavat myös provikat myydyistä vakuutuksista. Pitkässä juoksussahan nämä ”huijaukset” kalahtavat firman omaan nilkkaan. Tälläkin hetkellä sivun ylälaidassa vilkkuu Autoeuropen banneri, jossa kaupataan vuokra-autoa Malagasta 2 euron päivävuokralla.

Reply
Anna Koskela 26 marraskuun, 2014 - 5:55 pm

En käsitellyt oikeastaan lainkaan tuota puolta, eli sitä kuinka huolellisesti auto kannattaa tutkia, koska jutusta olisi tullut vieläkin pidempi. Hyvä kun tuot tätäkin puolta ilmi. Useissa maissa on muuten voimassa käytäntö, että alle 10 cm naarmuilla ei ole väliä.

Espanjassa kilpailu on varmasti koventunut, sellainen tuntuma minullakin on. Joku kaipaili niiden huonojen yhtiöiden nimiä ja on minulla tähän yksi antaa, eli Goldcar. Sen kohdalla Lanzarotella oli niin suuret vaikeudet että eipä juuri hymyilyttänyt. Vahvisti vain käsitystäni siitä, että välittäjiä ei kannata käyttää.

Kun googlettaa autoyhtiön nimiä, saa melko nopeasti tuntuman siihen onko kyseessä hyvä vai huono firma. Myös poikkeuksia löytyy. Muualla hyvin toimiva Europcar saa Frankfurtin kohdalla kovasti haukkuja. Eli oikeastaan kaikkien kohdalla pitäisi olla varovainen.

Reply
servechilled 24 marraskuun, 2014 - 9:11 pm

hyvä kirjoitus. lisäksi aina kannattaa tsekata vuokraamon edustajan kanssa kaikki käytännön asiat kotterosta ennen kuin lähdet ajoon – kuten esim mistä aukeaa bensatankki, mitä paikallista löpöä kärry syö, hallintalaitteet ylipäätään… joskus on tullut alle joku eksoottisempi malli, josta on sitten joutunut moottoritiellä satanen lasissa etsimään pitkien valojen säätöjä!

ja ameriikassa ainakin kannattaa kysellä mahdollisia upgradeja varaamaasi autoon – joskus on tullut varsin hyviä diilejä sedanin päivittämisestä ford mustangiin tms

Reply
Anna Koskela 25 marraskuun, 2014 - 9:06 am

Kiitos! Hyviä lisäyksiä/vinkkejä sinulla.

Meillä kävi juuri noin ison bemarin kanssa. Moottoritie, karmea kaatosade ja sitten mietitään, että mitenkäs nämä tuulilasinpyyhkimet ja valot _oikeasti_ toimii. Balilla taas huomattiin liian myöhään, että tuulilasin pyyhkimet ei toimi lainkaan.

Minulle lankeaa aina navigaattorin säätäminen ja se kyllä kannattaisi tehdä ennen kuin lähtee kunnolla liikenteeseen. Usein sitä on vaan niin malttamaton, että kiireellä vaan eteenpäin ja sitten tuskastuminen kun navigaattori puhuukin vain ranskaa…

USAssa meillä kävi kerran päin vastoin. Piti olla Mustangi, mutta saatiin Volvo. Siis mehän niin haluttiinkin ajaa sellaisella kaksi viikkoa 😉

Reply
Mimmu 24 marraskuun, 2014 - 8:19 pm

Varovaisuus on aina hyvä asia, matkustamme paljon ja melkein aina meillä on reissussa jonkin aikaa joku peli, auto tai mopot ja täytyy oikein ihmetellä että meillä ei juurikaan missään päin maailmaa ole ollut ongelmia. Joka kohteessa on selvitetty vuokrausfirmojen ehdot ja luettu kaikki paperit huolella, vakuutukset on jo lähdössä kunnossa ja niiden lisäksi tarvittu vain vähän lisävakuuksia autolle, pyydetään selvittämään joka kerta ns. virallisella tiedolla (pykälillä tai viranomaisen tiedotteella) miksi joku lisävakuutus tms. olisi pakollinen ja ihan poikkeuksetta niitä ei sitten oikeastaan tarvitakaan, harvoin heillä mitään lukee omissakaan papereissa. Joka kerta pyydetään joku firmasta meidän kanssa yhdessä kuvaamaan auto tai pyörä jne.jne. ja näin on mennyt kaikki ok. ei ole ollut mitään tankkaamisen yms.kanssa. Mieheni kun on autoalalla niin meillä on siitä ollut hyötyä sen kautta että joskus hän on sanonut jo pihalla autoa kokeiltaessa että tässä on tällainen ja tällainen vika ja perustuu tähän ja tähän ääneen jne. saatu heti uusi peli ja monesti kiitelty kun on tultu takaisin kun ovat säästäneet siinä että auto viety ajoissa korjattavaksi kun heillä ei kukaan ollut vikoja huomannut. Aina voi sattua ja eihän sitä tiedä koska se meillekin napsahtaa, suurinpia viime ajan ongelmia ollut lakko joka vienyt bensat asemilta kun kuskit lakossa, no sitäkin sitten löytyi ja matka jatkui ja lakkokin päättyi.

Reply
Anna Koskela 25 marraskuun, 2014 - 9:00 am

Terve ja kiitos pitkästä kommentista!

Itse olin nuorempana paljon huolettomampi, mutta mitä enemmän ikää tulee, sitä enemmän tulee myös varovaisuutta. Toisaalta nuoruudessa ei ollut niin paljoa mitään luottokorttiväärennys systeemejä ja ei todellakaan internettiä, mistä olisi autoja etukäteen varailtu 😀

Meillä mies lukee ne vuokrauspaperit läpi, kun on elämänsä aikana minua paljon enemmän autoja vuokraillut. Muutaman kerran on kyllä tullut täysi tuskastuminen silti, kun ei ole meinannut saada selvää vastausta johonkin kohtaan paperissa, kun virkailija vain venkoilee.

Yleensä auton joutuu vain itse hakemaan jostain hallista ja usein myös jättämään vaan, ilman sen enempäiä henkilökuntia. Se tuntuu kyllä kieltämättä vähän oudolta, mutta siksi juuri pyritään käyttämään näitä hyväksi havaittuja firmoja.Ei ole jälkikäteen mitään vedätyksiä tullut. kopkop! Silloin kun otetaan ns. kallis auto alle, tulee aina joku henkilökunnasta opastamaan, että näin tätä käytetään. Eivät selkeästi oikein luota kuljettajiin ja ihan ymmärrettävää se on.

Teillähän on tosi hienosti, kun on asiantuntija mukana. Helpottaa varmasti paljon, kun voi sanoa, että ei ehkä tätä autoa, koska hajoaa kohta. Meillä on aina välillä syttynyt varoitusvalot kilkattamaan kesken ajon ja se ei ole kivaa.

Itselle on käynyt Haniassa juurikin noin, että bensa-asemat olivatkin kuljetuslakon takia tyhjentyneet bensasta. Ei kamalan kivaa…

Reply
Merja 30 syyskuun, 2019 - 1:48 pm

Onko teillä kokemusta autonvuokrauksesta Miamissa tai Fort Laudendalessa?
Booking.comin kautta mainoksessa lukee:
Tämän kaiken saat ILMAISEKSI: Vuokraaja on Thrifty.
Kolariturva (CDW) Tähän varaukseen kuuluu kolariturva ilman omavastuuta.
Vastuuvakuutus (TPL)Tämä kattaa kuljettajan edesvastuun turvan piiriin kuuluvien ruumiillisten vammojen ja omaisuusvahinkojen osalta. Varkausturva (TP) Tähän varaukseen kuuluu varkausturva ilman omavastuuta.
Ylimääräinen vastuuvakuutus (SLI).
Sisältyy hintaan ilman lisäkustannuksia: Kotimaan turvallisuusmaksu,Paikalliset verot, Premium-kohdemaksu.
Vuokraukseen sisältyy rajoittamattomat kilometrit.
Onko teillä tietoa täyssuojasta?

Reply
Anna 30 syyskuun, 2019 - 4:24 pm

Hei Merja

Lukijoilla varmaankin on kokemuksia, meillä ei ole.

Täyssuojan tulisi nimensä mukaan olla täyssuoja. Kyseessä on yleensä Loss Damage Waiver (LDW) ja CDW Omavastuun poisto (Collision damage waiver) yhdistelmä, jotka kattavat koko auton. Turvan tulisi kattaa vauriot, varkaudet ja vandalismin idealla, että omavastuun on 0. Mutta jokaisella firmalla on tietenkin oma viritelmänsä tästä.

Kannattaa tutkia, koskeeko täyssuoja renkaita, alustaa, avaimia ym. Yleensä ei kata. Samoin voi olla rajoituksia, kuten ei saa mennä maastoon ajamaan tms. Kun firma myy täyssuojaa ja se on se kallein vaihtoehto, niin eihän sieltä sen parempaa ole edes saatavissa. Olennaista on vaan tietää, mitä sen ulkopuolelle jää, vai jääkö mitään.

Reply
Kthetraveller 24 marraskuun, 2014 - 2:15 pm

Huhhuh, hiki tuli tätä postausta lukiessa ja suorastaan säikähdin. Meillä on mennyt ihan hyvin kun ollaan vain käytetty Herziä ja Europcaria, joskin Italian Herzin toiminta pikkuisen epäilytti. Kyllä seuraavalla kerralla on varmasti jännittyneemmän olot kun vuokrataan auto.

Reply
Anna Koskela 24 marraskuun, 2014 - 2:46 pm

Kun aloin kasata aineistoa, tuli vastaan ihan hirveitä vedätyksiä.
Itse olen esim. aina kuvannut auton edestä ja takaa varmuuden vuoksi, mutta paljon löytyi juttuja, että ei ne kuvat kelpaa vuokraamolle todisteeksi lainkaan.

Samoin tosi paljon kortilta tehty jälkikäteen perusteettomia maksuja. Tai lähetetty valesakkolappuja maksettavaksi.
Aikamoisen villiä…

kopkop. Niin monta autoa vuokrattu ja ei kamalasti mitään säätöä määrään nähden. Toivottavasti putki jatkuu. Seuraava auto alle Thaimassa.

Reply
Jepa Unelmatripillä 24 marraskuun, 2014 - 3:23 am

Hyödyllinen postaus! Minulla on autonvuokrauskokemuksia Espanjan Torreviejasta ja Playa del Inglésistä sekä Norjasta. Ongelmia ei ole onneksi ollut. Toivottavasti niitä ei myöskään tule!

Reply
Anna Koskela 24 marraskuun, 2014 - 9:08 am

Kiitti! Kiva että on hyötyä.

On tosi hienoa kun autonvuokraus toimii. Sillä yleensä auto vuokrataan lomalla ja silloin tietenkin haluaisi vain nauttia.

Itselläni on aina vähän perhosia mahassa kun autoa lähtee hakemaan. Onko kaikki OK? Saako minkälaisen auton?

Reply

Leave a Comment