ARVONTA: Viini ja Ruoka – tapahtuma

ARVONTA: Viini ja Ruoka – tapahtuma

lokakuu 22, 2018

Suomen suurin ja herkullisin tapahtuma Messukeskuksessa 25.–28.10.2018

Viini ja Ruoka -tapahtuma järjestetään 25.‒28.10.2018. Tapahtuma on avoinna torstaina 25.10. klo 12‒20, perjantaina ja lauantaina 26.‒27.10. klo 10‒20 ja sunnuntaina 28.10. klo 10‒18.

Lisätietoja saat tapahtuman nettisivuilta www.viiniruoka.fi
Samaan aikaan Viini ja Ruoka -tapahtuman kanssa järjestetään Helsingin Kirjamessut

Arvon kolme lippua (19€/kpl). Mukana kilpailussa olet vastaamalla tykkäisitkö alla olevasta kanareseptistä

Vastata voi kahdella tapaa:

Tykkää blogit Facebook sivusta ja kommentoi blogin kommenttikenttään vastauksesi. Liput toimitetaan sähköpostitse, joten ilmoita toimiva sänköpostiosoite.

Tykkää blogin Facebook sivusta ja kommentoi Facebookin kommenttikenttään. Älä kuitenkaan lisää Facebookiin näkyviin omaa sähköpostiosoitetta. Jos voitto osuu sinuun, kysyn sitä yksityisviestillä.

Arvon liput keskiviikkona klo 18 ja laitan viestiä voittajille.

Täydellisen pehmeää kananrintaa valkoviinissä –  Palauttaa muistot Lyonin makumaailmaan

Täydellisen pehmeää kananrintaa valkoviinissä on Ranskan Lyonista tuliaisena tuomani kanaresepti. Reseptin yksinkertainen oivallus on siinä, että broilerinfileet kypsennetään loppuun valkoviinkermakastikkeessa. Suomessa valkoviinikastike mielletään usein tylsästi vain kalan kaveriksi. Sitä se ei todellakaan ole! Ranskalaiset ovat käsittäneet aina, että liki mikä tahansa valkoviiniin ja kermaan upotettu muuttuu taivaan mannaksi.

“Täydellisen pehmeää kananrintaa valkoviinissä” on siinäkin mielessä mukava ruoka, että kotikokin ei tarvitse tuskailla kananrinnan kypsyyden kanssa. Pelkästään pannulla paistamalla kananrinnan valmistaminen on vaikeaa monille ammattilaiskokeillekin. Siksi moni huippukokki suosittaa, että kanan rintafilee siirrettäisiin pikaisen paiston jälkeen kypsymään loppuun kastikkeeseen. Lautasella lihan tulisi olla mehevää, siloista ja pehmeää.

Tästä kanaruuasta saa tuunattua fiinin illallisen, tai arkipäivän murkinan. Kyse on vain siitä, millaisia lisäkkeitä lautaselle valitsee. Oma suosikkini on keittää kylkeen tagliatellea, joka imee makuja ihanasti. Joku tekee mielummin viereen perunapyreen tai keittää riisiä.

Kastikeesta on myös versio, jossa mukaan lisätään omenaa. Silloin ruokaa kutsutaan usein normandialaiseksi kanaksi.

Täydellisen pehmeää kananrintaa valkoviinissä | Ainekset:

3-4 kpl broilerin maustamattomia luullisia rintaleikkeitä 
suolaa, mustapippuria
noin 1 dl vehnäjauhoja leivittämiseen

öljyä paistamiseen
1 sipuli
3-4 valkosipulin kynttä
2 dl valkoviiniä
1,5 dl vettä + kasvisliemikuutio
2 dl kuohukermaa
1-2 rkl Dijon sinappia
ripaus sokeria

Mausteet:
2 tl jeeraa
2 tl curryjauhetta
1 tl jauhettua korianteria

Halutessasi omenaa

Ohjeet:

Irrota kana luistaan ja poista myös ylimääräinen rasva ja nahka.
Kuivaa kana huolellisesti ja jätä lämpiämään.
Silppua sipuli ja valkosipuli.
Laita lautaselle vehnäjauhot, suola ja pippuri. Sekoita. Pyörittele KUIVAT kanaleikkeet huolellisesti jauho/mauste seoksessa. Ravistele lihoja kevyesti, jotta ylimääräinen jauho irtoaa.
Valitse pannu, mihin kanat ja kastike mahtuvat TIIVIISTI kannen alle.
Kuumenna reippaasti kuumuutta kestävää öljyä pannulla ja katso, että se öljy on oikeasti KUUMAA. Paista yksitellen pinnat molemmin puolin. Vehnäjauhon kuorruttama pinta paistuu nätin kullanruskeaksi, jos rasva on liittävän kuumaa aloituksessa. Nosta sivuun odottamaan.
Pyyhi pannu. Pienennä lämpöä, lisää uutta rasvaa ja kuullota sipuleita viitisen minuuttia. Lisää mausteet ja anna niiden heräillä muutama minuutti sipulin kanssa.
Lisää sekaan valkoviini, kasvisliemi, kerma, Dijon-sinappi ja ripaus sokeria. (Ja halutessasi lohkottu omena kuorineen.) Laita kananrinnat takaisin pannulle. Kuumenna varovasti kiehuvaksi ja laita pannun päälle tiivis kansi.
Hauduta “varovasti hymyillen”, eli juuri ja juuri kiehumapisteessä puolisen tuntia. Kanan on tarkoitus kypsyä tiiviin kannen alla hyvin miedossa lämmössä, ei missään tapauksessa kiehua kunnolla! Kiehuminen pilaa lihan.


Alla vielä juttu luettavaksi Dijon-sinapista ja Bressen kanoista. Valitettavasti meillä Suomessa ei ole käytössä kuin kanan rintaleikkeitä. Makueron huomaa selvästi, kun vertailee eurooppalaisen tehotuotetun broilerin ja ranskalaisen maata kuopsutelleen maalaiskanan makua. Eurooppalaisen broilerin elämä kestää kuusi viikkoa, ranskalainen maalaiskana kotkottelee noin kaksi kertaa pidenpään. Himoitut Poulet de Bresse eli Bressen kanat elävät ennen pataan päätymistä jopa viisi kuukautta.

Dijon kokemuksia sinapista sinijalkaisiin kanoihin

Cover Photo by Yucel Moran on Unsplash

  • 14
  •  
  •  
  •  
    14
    Shares
11 comments

11 comments

Maya lokakuu 24, 2018 - 2:10 pm

Toimii varmasti, kokeiluun!

Reply
Mia lokakuu 24, 2018 - 9:51 am

Voisin kokeilla!

Reply
Sirkkuli lokakuu 24, 2018 - 9:43 am

Testiin 🙂

Reply
NannaS lokakuu 24, 2018 - 1:03 am

Maistuisi 🙂

Reply
Ansku76 lokakuu 23, 2018 - 11:12 pm

Tykkäisin 🙂

Reply
tii lokakuu 23, 2018 - 9:55 am

Menee testiin ehdottomasti!!

Reply
Helmi lokakuu 23, 2018 - 9:10 am

Herkulliselta kuulostaa

Reply
Ruskarouva lokakuu 23, 2018 - 2:52 am

Kuulostaa hyvältä 🙂

Reply
Sanna lokakuu 22, 2018 - 5:53 pm

Nam!

Reply
MINOA lokakuu 22, 2018 - 4:58 pm

Kuulostaa erittäin maukkaalta.

Reply
Anne lokakuu 22, 2018 - 11:31 am

Varmasti herkullinen 🙂

Reply

Leave a Comment