Andalusian Sevilla | Espanjan komein, mahtavin ja kaunein kaupunki?

Andalusian Sevilla | Espanjan komein, mahtavin ja kaunein kaupunki?

maaliskuu 4, 2014

Andalusian Sevilla on Andalusian pääkaupunki ja Espanjan neljänneksi suurin kaupunki, jonka monituhatvuotinen historia vetää suomalaisen matkailijan melko nöyräksi. Kun meillä vielä männinkäiset asuivat maakuopissa ja keittelivät hylkeentraania, käveli Julius Caesar silloisen Hispaliksen muureilla ja oliiviöljy kuljetettiin Roomaan amforoissa.

1800-luvun alussa Lordi Byron luonnehti Sevillaa miellyttäväksi kaupungiksi, joka on tunnettu kauniista naisista ja kaikkialla kasvavista appelsiineista. Sevillan sanotaan myös olevan mucha sevilla, salainen kaupunki, vaikkei sitä heti ulkoapäin huomaisikaan.

Sevilla on kaupunki, jota on hyvin turha verrata mihinkään muuhun espanjalaiseen kaupunkiin. Espanjassa on monta erittäin hienoa sekä historiltaan mielenkiintoista kaupunkia, mutta Espanjassa ei ole toista Sevillaa. Helpoin on vain myöntyä sevillalaisten mielipiteeseen: Sevilla on koko Espanjan komein, mahtavin ja ehdottomasti kaunein kaupunki – Eivät he siinä kovin väärässä ole.

Andalusian Sevilla

Andalusian Sevilla

Andalusian Sevilla

Andalusian Sevilla

Andalusian Sevilla | Katuelämä on yhtä kuin sosiaalinenelämä

Tyylillisesti Sevilla on rakennuksiltaan historiansa lailla monipuolinen ja katsottavaa löytyy luksuskattohuoneistoista pitsimäisiin huviloihin. Kaupunki on asukasmäärältään Helsingin kokoinen, mutta sen tunnelma lähentelee kuitenkin enemmän pikkukaupungin tunnelmaa.

Vain harvassa kaupungissa katuelämä ja normaalielämä ovat samalla lailla yhtä, kuin Sevillassa.

Katuelämä on sama asia kuin sosiaalinenelämä. Se on syömistä ja juomista ja ystävien tapaamista. Se on aihe, jota ei tule ottaa liian kevyesti. Se on elämää. Meille, jotka emme osaa ymmärtää katuterassilla siemaillun oluen ja tapasten merkitystä elämän syvimmän tarkoituksen ilmentymänä, on helpointa vain heittäytyä menoon mukaan ja nauttia tilanteesta sen enempää sitä analysoimatta.

Andalusian Sevilla

Andalusian Sevilla

Andalusian Sevilla

Andalusian Sevilla

Metropol Parasol | Tehty suomalaisesta puusta

Huhtikuussa 2011, kuuden vuoden rakennustöiden jälkeen, avattiin Plaza de la Encarnacion -aukiolle maailman suurin puinen rakennelma, Metropol Parasol. Kuudesta ”päivänvarjosta” koostuva Metropol Parasol on maailman suurimpia puurakennuksia: sillä on korkeutta 28 metriä ja pinta-alaa yli 11 000 neliömetriä.

Rakennuksen pohjakerroksessa on arkeologinen museo. Katutasossa on kauppahalli, ja sen yläpuolista tilaa voi käyttää tapahtumatorina. Kattotasanteella, puurakenteisen päivänvarjon alla on 300 neliömetrin ravintola ja kävelysilta, jolta avautuu huikaiseva näköala kaupungin ylle.

Suomalaisittain mielenkiintoiseksi rakennelman tekee se, että se on tehty suomalaisesta puusta.

Untitled

Catedral Santa Maria de la Sede -tuomiokirkko

Kun vuonna 1402 Sevillan tuomiokirkkoa alettiin rakentaa, oli tarkoitus selvä. Kirkosta määrättiin tehtävän niin upea, että “jälkipolvet ymmärtäisivät meidän olleen hulluja“. Paikalla oli almohadien eli silloisen hallitsevan maurilaisten rakennuttama moskeija. Se purettiin maan tasalle ja tilalle rakennettiin seuraavan reilun sadan vuoden aikana suuri kristillinen tuomiokirkko.

Kirkko ei koskaan saavuttanut Rooman Pyhän Pietarin ja Lontoon Pyhän Paavalin kirkkojen mittaluokkaa aikalaisten silmissä. Viimeaikaiset mittaustyöt kuitenkin osoittivat, että tämä yhteensä 11 520 neliön suuruinen kirkko on kuutioina mitattuna maailman suurin kristillinen kirkko. Tästä on osoituksena kirkon seinällä Guinness Book of Records -diplomi. Pitäisin erittäin epätodennäköisenä, että lähitulevaisuudessa maailmaan rakentuu tätä suurempaa kristillistä kirkkoa.

Kirkossa on 80 kappelia, joissa vielä 1800-luvun lopulla pidettiin päivittäin yli 500 messua. Kirkon kohokohtiin kuuluu Kristoffer Kolumbuksen hauta, mutta jykevän monumentin suojissa lepäävien luiden DNA:ta ei ole koskaan pystytty varmistamaan.

Andalusian Sevilla

Andalusian Sevilla

Andalusian Sevilla

Andalusian Sevilla

Andalusian Sevilla

Andalusian Sevilla

Aarrekammionssa kaikki todellakin on kultaa mikä kiiltää

La Giralda

Vain La Giralda (minareetti) jäi jäljelle muslimien rakennuksesta. Torniin, lähes 100 metrin korkeuteen pääsee kiipeämään ja se kannattaa maisemien takia tehdä.

Andalusian Sevilla

Andalusian Sevilla

Andalusian Sevilla

Andalusian Sevilla

Andalusian Sevilla

Real Alcazar | Kuningasperheen asunto edelleen

Real Alcazar on paikka, jossa Sevillan hallitsijat ovat viihtyneet aina Rooman valtakunnan ajoista lähtien. Espanjan kuningasperhe viettää yhä kaupungissa ollessaan aikaansa palatsissa. Alcázar on tuttu myös elokuvista Star Wars ja Kingdom of Heaven.

Paikalla on aina ollut merkittäviä rakennuksia ja almohadien aikaan, 1000-luvun alkupuolella, paikalle ilmaantui linnamainen kompleksi. Vanhoista rakennuksista on edelleen jäljellä merkkejä korkeissa muureissa, mutta nykyinen linnake on peräisin kristillisiltä ajoita.

Paikan päänähtävää ovat kauniit ja vaikutuksen tekevät salit, samoin kuin muurien suojassa olevat erilaiset rakennukset ja Jardines de los Reales Alcazares -puistoalue.

Paikka on komea, mutta tämän jälkeen kannattaa ehdottomasti vierailla myös, mikäli vain joskus on mahdollista, Granadan – Palacios de los Nazaries:in tuhannen ja yhden yön tunnelmissa. Ja nimenomaan tässä järjestyksessä. Jos ensin näkee Palacios de los Nazariesin, ei Real Alcazar tee enää sen ansaitsemaa vaikutusta.

Andalusian Sevilla

Andalusian Sevilla

Andalusian Sevilla

Andalusian Sevilla

Andalusian Sevilla

Andalusian Sevilla

Andalusian Sevilla

Andalusian Sevilla | Kauniit parvekkeet hurmaavat

Kauniit parvekkeet ovat osa espanjalaista arkkitehtuuria. Kukkien määrä voi ajoittain olla uskomaton, mutta vielä suuremman vaikutuksen ainakin minuun, suomalaisiin betonivaluparvekkeisiin tottuneeseen, tekee parvekkeiden koristelu. Ei pelkästään takorautaiset kaiteissa, vaan myös parvekkeiden alapohjassa, sekä katoksissa on otettu estetiikka huomioon.

Etenkin Sevillan entisessä juutalaiskaupunginosassa, näitä upeita parvekkeita on paljon nähtävänä.

Andalusian Sevilla

Andalusian Sevilla

Andalusian Sevilla

Andalusian Sevilla

Andalusian Sevilla

Andalusian Sevilla

Majoitus

Sevillaan saapuessamme kohtasimme koko matkan suurimman ja toistuvan ongelman – Parkkipaikkojen puutteen. Jopa läheiset parkkihallitkin olivat aivan täynnä. Viikonloppuna sinisellä merkityt paikat ovat ilmaisia, mutta niille pyrki muutama muukin. Olimme erittäin tyytyväisiä, kun tilanne ratkesi parkkipaikalla heti lähikadulta. Tästä piti maksaa tummaihoiselle “järjestelijälle” rahaa, jotta paikka irtoaisi ja autoa “suojeltaisiin”. Meillä ei ollut mitään käsitystä siitä, mikä olisi sopiva taksa. 1,50 eur. ja vuolaat kiitokset näyttivät riittävän viikonlopusta.

Majapaikka oli liki kymppi. Apartamentos Turísticos Torre de la Plata sijaitsee 300 metriä Catedraalista ja 200 metriä joenrannasta. Asunto maksoi kahdelta yöltä 150 eur. Hieman meluisa ja Wi-Fi toimi vain yöllä, mutta muuten erittäin suositeltava. Pesimme likaantuneet vaatteet, teimme hyvää ruokaa ja nautimme parvekkeen suojaisesta lämmöstä.

Andalusian Sevilla

Andalusian Sevilla

Andalusian Sevilla

  •  
  •  
  •  
4 comments

4 comments

Espanjan Andalusia ja vuokra-auto on hyvä yhdistelmä - TÄMÄ MATKA maaliskuu 13, 2015 - 11:48 am

[…] sekä välimeren tunnelmaan, että blogissa on jo 12 postausta Andalusian automatkoista. Cadiz, Sevilla, Cordoba ja Granada, ovat Andaluisian helmiä, mutta niiden lisäksi alueelta löytyy lukemattomia […]

Reply
Granada - Palacios de los Nazaries, tuhannen ja yhden yön tyyliä - TÄMÄ MATKA maaliskuu 14, 2014 - 10:40 am

[…] Andalusia – Sevilla, kulttuurin nälkään […]

Reply
Evita maaliskuu 7, 2014 - 4:30 pm

Hola! Onpa hauskaa – olimme Sevillassa 24.2. ja ihan samanlaisella vuokra-autolla (Goldcarin kautta) ajelimme ja samanlaisia kuvia otin katetdraalista. Me onnistuimme löytämään parkkihallista keskustasta paikan autolle,5h n. 8€. Esteponasta ajelimme päiväksi päänähtävyyksiä katselemaan.

Reply
Anna Koskela maaliskuu 7, 2014 - 5:57 pm

Heh! Hauskaa.Maailma on pieni:)

Mulla on vielä hirvittävä kasa kuvia koneella ja teen niistä tässä viikonlopun aikana postauksen. Katsotaan löytyykö lisää samankaltaisuuksia.
Olimme hieman hämillämme, kun parkkihallitkin olivat täynnä.Ei ole koskaan aiemmin käynyt niin.

Reply

Leave a Comment