Alsacen ruoka – Läskiä ja lämmintä hapankaalia

by Anna | TÄMÄ MATKA

Alsacen ruoka voi aiheuttaa järkytyksen

Teppo kertoo mielellään tarinaa, kuinka oli työporukalla syömässä Ranskan Cannesissa. Tarjolla oli eri maakuntien erikoisuuksia, joista kaksi herroista valitsikin Alsacen -annoksen, Tepon tilatessa lampaan kyljyksiä. Herrat ”tiesivät”, että Alsacen ruoka on erityisen hyvää. Saattaa kuitenkin olla, että herroilla olivat muistoissa menneet Alsacen ruoka ja viinit sekaisin… Kovin tyytyväisiä he nimittäin eivät olleet hapankaaliin ja läskiseen siankinkkuunsa, jonka nahassa vielä muutama karva törrötti pystyssä.

Alsacen ruoka on perinneruokaa, jossa vakioraaka-aineita kun ovat makkarat, veripalttu, porsaanliha läskeineen, pekoni, lihapatee, peruna ja hapankaali. Siis tuhtia ja rasvaista talonpoikaisruokaa. Kasvissyöjän voi olla vaikea löytää ravintolan listalta mitään syötävää.

Alcasen viinit taas ovat poikkeuksetta kevyitä ja tasapainoittavat raskasta ja rasvaista ruokaa. Viinejä kannattaa käydä maistelemassa ja ajelemassa samalla läpi kaunis Alsacen viinireitti – La Route des Vins. 

Alsacen viinireitillä – La Route des Vins

Alsacen ruoka

Alsace ruoka

Alsace ruoka

Annoskoot ovat Alsacessa järkyttävän suuria

Itselleni oli jonkinlainen järkytys protestanttisen alueen ruokakulttuuri. Kun muutaman kerran on Winstubissa joutunut jakamaan annoksen choucroute garnieta, eli hapankaalia lisukkeineen, oppii sitä välttelemään. Hapankaali on oikeastaan sivuseikka tuossa annoksessa. Lautaselle kasataan lämpimän hapankaalin lisäksi siansorkkia, vaaleaa läskistä kinkkua, makkaroita ja perunoita. Joissain paikoissa annosta kutsutaankin ”kolmen lihan” annokseksi. Mausteeksi annetaan voimakasta sinappia.

Jos taas erehtyy tilaamaan mureketta tai jauhelihapihvejä, saa eteensä annoksen, johon on selkeästi käytetty koko elikon maksa tai jauhelihapihvejä, joiden sisään on varmuudeksi leivottu vielä juustoa. Alsacen ruoka ei todellakaan ole mitään pipertelyä tai pikkusieviä annoksia. Annoksilla on selkeästi tarkoitus aiheuttaa ruokailijalle ähky tai infarkti.

Alsacen ruoka
Alsacen ruoka

Plat du jour – päivän annos

Winstubin raskaiden ruokien lisäksi Alsacen alueella on paljon yksinkertaisia lounasbistroja. Päivän annos, ”plat du jour”, on helppo tilata. Vaihtoehtoja kun yleensä ei ole kuin yksi. Ruokaa ei tarvitse odottaa kauaa ja kymmenellä eurolla saa pääruuan lisäksi myös salaatin tai hyvin yksinkertaisen alkuruuan, tuoretta leipää sekä lasillisen viiniä.

Plat du jour on yleensä lihavoittoinen annos, jota bistron emännän on ollut helppo valmistaa iso padallinen kerrallaan. Hyvällä tuurilla eteensä saa jänispataa. Kun ruoka keittiöstä loppuu, loppuu myös lounaan tarjoilu.

Alsacen ruoka

Alsacen ruoka

Michelin mainintoja ja tähti ravintoloita löytyy

Kylistä löytyy 45 kappaletta Michelin Plate -suosituksen saaneita ravintoloita, 8 kpl  Michelin Bib-gourmand –suosituksen ja 8 kpl Michelin-tähden ansainneita ravintoloita.  Alsacen-alue onkin yksi Ranskan gourmet-ravintola keskittymistä.

Olen itse ruokaillut mm. Strasbourgin Buerehiesel ravintolassa, joka omaa yhden Michelin tähden, sekä useissa Michelin Plate-suosituksen saaneissa ravintoloissa.

Koska ruokakulttuuri on Alsacen-alueella omanlaisensa, voivat annokset ajoitain olla hieman erilaisia, kuin mihin on tottunut. Itse ainakin ihmettelin lisukkeena olleita mykyjä tai vain keitettyjä vihanneksia useampaankin kertaan lautasellani. Listoilta löytyy liki aina ankkaa, sammakkoa, etanoita, kampasimpukkaa, vasikanpäätä, kyyhkyä, tryffeleitä, vasikkaa ja tietenkin hanhenmaksaa, joten nälkäiseksi ei jää.

Buerehiesel Michelin star

Buerehiesel Michelin star

Hanhenmaksapalleroita

Hanhenmaksan, foie gras, syömiseen ei Ranskassa liitetä mitään elitististä tai arveluttavaa. Asiasta ei kannata tehdä numeroa maassa, missä hanhenmaksaa käytetään jopa pastan kastikkeena ja joka tuottaa 75 prosenttia maailman hanhenmaksasta.

Hanhenmaksa tulee parempiin ravintoloihin Artisanal-tuottajilta. Artisanal-tuottajat ruokkivat lintujaan luonnonmukaisesti ja hanhet saavat elää vapaudessa. Eläimen viimeiset pari viikkoa ovat pakkoruokintaa. Eläinten hyvinvointi on silti tuottajille tärkeää, sillä stressaantuneen linnun maksa ei kasva oikealla tavalla.

Hanhenmaksa voi olla myös eettistä vaaleaa hanhenmaksaa, jossa pakkosyöttöä ei käytetä. Hanhi kun ahmii luonnostaankin niin paljon kuin ruokaa saa ja rasvoittaa, sekä venyttää maksansa helposti tuplakokoiseksi.

Alsacen ruoka

Hanhenmaksaa ankanrasvassa

Alsacen alueen ”pakko maistaa”

Tarte flambe on peruspiirakka, jossa oli sipulia, kermaa ja pekonia tai kinkkua. Tämä piiras pelastaa uhkaavasta nälkäkuolemasta varmasti ja harvassa lienee hän, joka ei tästä pitäisi.

Kevätaikaan ravintolat tarjoavat Alsacen alueen valkoista parsaa. Sitä kannattaa ehdottomasti syödä niin pajon kuin vain jaksaa. Jos olet parsa-aikaan liikenteessä, koita etsiä näkyviisi parsankuorintakone. Sellaista en ole muualla kuin Ranskassa ja Saksassa nähnyt.

”Alsacelainen pitsa” on kuin pitsa/torttu, mutta se paistetaan aina avotulen päällä, joten pohja mustuu reilusti. Perinteisesti sipulilla, savupekonilla, hapankermalla ja joskus munster-juustolla ryyditetty tarte flambée tai flammenkuchen on tuttu sekä Saksassa, että Ranskassa.

Alsacen ruoka

Syö kuten ranskalaiset

Pienissä kylissäkin ravintolatarjonta on usein hyvä, mutta nälkä pitää tulla ranskalaisen aikataulun mukaan. Lounasajan ja päivällisen välillä paikat ovat kiinni klo 15-19 ja lounaalle on mentävä klo 12-14. Illasta ruokaa saa 19.30 alkaen, mutta ravintolat alkavat täyttyä vasta kahdeksan jälkeen.

Jos myöhästyy lounaalta ovat leipomot (boulangerie) ja konditoriat (pâtisserie) auki klo 6.30-19, mutta nekin pitävät päivällä taukoa 2-3 tuntia.

Alsacen ruoka

Alsacen ruoka

Alsacen ruoka

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

3 comments

Alsacen viinireitillä - La Route des Vins - TÄMÄ MATKA 12 huhtikuun, 2019 - 3:21 pm

[…] Alsacen ruoka – Läskiä ja lämmintä hapankaalia […]

Reply
Sari 28 tammikuun, 2017 - 1:38 pm

Ei olis kyllä minullekaan maistuneet nuo alsancen läskit saati hapankaalit, hui olkoon tulee mieleen saksalaisten herkut. Kaiken muun olisin kyllä lautaselleni ottanut. Ihania matkakuvia sinulla ja kiva lukea näitä juttuja. Mukavaa viikonloppua sinulle 🙂

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 28 tammikuun, 2017 - 1:42 pm

Kiitos!

Paikka on niin lähellä Saksaa, että sieltä ne ”herkut” tuonne on rantautuneet. Kyllähän tuolta hyvääkin ruokaa saa, kuten simpukoita jne. mutta moni varmaan yllättyy silti kuinka raskasta ruoka on. Itselleni se oli pienoinen järkytys, koska odotin ihan muuta. Etenkin sianlihan ylenmääräinen käyttö eri muodoissa rupesi hetken päästä ällöttämään.

Reply

Leave a Comment