Akuutti vatsa | Hirvittävä kipu yllätti paratiisissa Vol. 2

Akuutti vatsa | Hirvittävä kipu yllätti paratiisissa Vol. 2

joulukuu 3, 2017

Lokakuussa, pari päivää ennen Kiinan-matkalleni lähtöä, tein kierroksen OYS:in päivystyksen kautta kovien ylävatsa/kylkikivun ja oksentelun takia. Tilaa voidaan kutsua nimellä akuutti vatsa. Silloin kovan kipuilun laukaisi iso kuppi kahvia ja ruisleivälle kasattu pino graavilohta ja kananmunaa.

Tuolloin minuun lyötiin Litalginia, otettiin verikokeet ja sanottiin lopulta, että mene kotiin ja ota pari Buranaa. Kipu hellitti asteittain niin, että uskalsin lähteä reissuun ja Kiinan-matka meni ihan hyvin.

Akuutti vatsa

Akuutti vatsa | Kipu yllätti Singaporessa uudestaan ja kovempana

Marraskuun lopulla 2017 olimme Singaporessa viikon matkalla. Teppo haki aamupalaksi ruokatallista kasan paistettuja kananpaloja, haudutettua kaalia, lammascurrya, valkosipuliriisiä ja jotain muuta pientä ”kevyttä”. Lisäksi nakkasin suuhuni kupillisen kahvia.

Melko pian tunsin tutun kovan vihlaisun vatsassa. Pidellessäni kiinni pytystä ja yökkiessäni aamiaista ulos mietin, että hyvällä tuurilla tämä voisi olla ruokamyrkytys. Se menisi ohi 24 tunnissa.

Akuutti vatsa

Singapore | Botanic Gardens

Marttyyrimatkustaja miettii, ”miksi aina minä”?

Valitettavasti kysessä ei ollut ruokamyrkytys. Tasainen jatkuva vasemmanpuoleinen ylävatsa/kylkikipu, joka säteili lonkan ja selän puolelle, eli se akuutti vatsa, asettui taloksi kroppaani ja sai oksentelemaan kaiken ruokalusikallista suuremmat nestehörpyt ulos. Vatsalihakset olivat täysin kovat ja suolistoäänet kuin vatsaani olisi loikannut tiikeri mouruamaan.

Ajatukset Pokémonien perässä kirmaamisesta, Clarke Quayn valoista ja vaahtoavista oluttuopeista, sekä ruokatallien kuolaneritystä lisäävistä äyriäispadoista sai unohtaa. Lähinnä kulutin aikaa makaamalla sängyssä pimennetyssä huoneessa. Jos joku muistaa, niin liki vuosi sitten tein muuten ihan samaa. Makasin Singaporessa haimatulehduksen kourissa. Pääset lukemaan jutun tästä: Haimatulehdus – Hirvittävä kipu yllätti paratiisissa.

Tämä ylävatsa/kylkikipu pysyi seuranani viimeiset kolme päivää viikon Singaporen matkasta. Ulkona paistoi aurinko, vieressä olisivat olleet kaikki maailman keittiöt herkkuineen ja kaupunki oli täynnä Black Friday-tarjouksia. Mutta ei. Kaikki ylimääräinen liikkuminen oli kohdallani täydellisen no-no. Arvatkaapa, nousivatko marttyyrimatkustajan ”miksi aina minä” – ajatukset pintaan?

Goodwood Park Hotel | Five Star & High Five Afternoon Tea

Goodwood Park Hotel | Five Star & High Five Afternoon Tea

Jos jalat kantaa, lääkäriin en mene!

Teppo ehdotteli varovasti lääkäriin menoa, mutta koska jalkani juuri ja juuri kantoivat, niin ei tässä mitään lääkäriä tarvittu. Sitä paitsi akuutti vatsa on tila, jossa syyn pitää olla selvillä ”ennen kuin aurinko laskee”, sanoo lääkärikirja. Koska en kuollut heti ensimmäisen yönä, tauti tuskin tappaisi minua sänkyyn seuraavanakaan

Selvisin Singaporen sairaspäivistä ja 11 tunnin + liittymä Ouluun -lentomatkasta kotiin todella vahvojen kipulääkkeiden ja pahoinvointilääkkeiden avulla. Se ”hyöty” haimatulehduksesta oli, että nykyisellä lääkearsenaalilla voisin lääkitä tajuttomaksi vaikka norsun. Sanotaan nyt, että siitä määrästä mitä suuhuni kahmin, olisi saanut katukaupassa ihan hyvän hinnan.

Goodwood Park Hotel | Five Star & High Five Afternoon Tea

Goodwood Park Hotel | Five Star & High Five Afternoon Tea

Akuutti vatsa | OYS tutkii

Suomessa suuntasin jälleen OYS:in päivystykseen. Päästyäni päivystäjän tutkittavaksi, hän ilmoitti hyvin varman oloisesti, että minulla on virtsakiviä. Kun ihmettelin, että hämmästyttävän hyvin hän ne näkee nahkani läpi, kuului vain tuhinaa. Kertoessani, että olin jo edellisellä kerralla lokakuussa pyytänyt kuvantamista, hän keksi, että kuvantaminen ei käy, koska: ”Saat liikaa säteilyä”. Tokaisin olevani mielummin säteilevä, kuin miettiväni päivä toisensa jälkeen, onko vatsassani joku karmea kasvain. CT-lupa heltisi.

Vietin OYS:in käytävällä klo 14-21 välisen ajan vaeltaen tutkimuksesta ja lääkäristä toiseen. Kaiken tämän tuloksena oli, että: ”Ei me nyt oikein tiedetä mikä sulla on, joten laitetaan sut osastolle”. Siis nainen, jota ei ensin haluta edes kuvantaa kunnolla, joka ei tarvitse nesteytystä, ei suonensisäistä kipulääkettä ja jonka veriarvoista ja kuvista ei oikein löydy mitään, laitettaisiin viemään petipaikkaa Oulun yliopistollisen sairaalan osastolta?

Käytännössä tutkimusten avulla oltiin pystytty rajaamaan pois mm. umpilisäkkeen tulehdus, sappirakon tulehdus, virtsa- ja munuaistulehdukset, virtsatiekivi, haimatulehdus, mahahaavan puhkeaminen, suolitukos, paksusuolipullistuman puhkeaminen, suoliston verenkiertohäiriö, gynekologiset syyt ja suolistosyöpä. Olin melko varma, että en ollut kuolemassa välittömästi.

Tarjous osastopaikasta oli turvallisuutta tuova ja olin saanut hyvää hoitoa ja tutkimusta koko päivän. Ajatus yöstä osastolla, jossa vähintäänkin saisin jonkun hyppytubin tai influenssan, ei kuitenkaan houkuttanut ja ilmoitin lähteväni kotiin. Päivystäjä haki kirurgisen päivystyksen esimiehenkin luettelemaan, kuinka sairaala ei ole vastuussa jatkohoidosta, tai yhtään mistään, jos poistun. Kieltäydyin silti ja allekirjoitin lapun, että lähden omine lupineni.

Hirvittävä kipu yllätti paratiisissa Vol. 2

Hirvittävä kipu yllätti paratiisissa Vol. 2

Hirvittävä kipu yllätti paratiisissa Vol. 2

Mistähän tässä lopulta on kyse?

Joku ajattelee nyt, että typerä nainen, kun ei jäänyt sairaalaan. Totta ehkäpä tuokin. Minusta kuitenkin yliopistollisen sairaalan osastopaikat voi jättää ihan oikeasti sillä hetkellä sairaana oleville. Minullahan vika oli jo korjaantumassa ja ei ollut mitään vinkeitä siitä, että taudinkuva nopeasti pahenisi.

Ajattelen niin, että tietokonekerroskuvauksessa saadaan hyviä kuvia maha-suolikanavasta ja lannealueelta. Tosin kuvausta ei tehty varjoaineella, mutta mikäli lausuva lääkäri on yhtään jaksanut katsella kuvia kunnolla, niin kyllä niistä kaikki selkeät poikkeamat olisivat näkyneet. Tietenkin jossain suolenmutkassa voi edelleen olla piilossa vaikka mikä syöpä tai tulehduksellinen suolistosairaus, mutta sitä ei sieltä löydetä kuin tähystämällä.

Itselläni rupeaa olemaan enemmän sellainen tunne, että nämä aina aamiaisen jälkeen alkavat kipukohtaukset viittaavat toiminnallisiin vatsavaivoihin. Toiminnallisiin vatsavaivoihin sopivat myös monet muut oireet mistä kärsin, kuten laktoosiherkkyys, ripuli ja epämiellyttävä tunne usein heti aterian jälkeen ja päivän edetessä paheneva vatsan turvotus, joka kuitenkin helpottaa yön aikana.

Nyt tilanne on se, että kyljessä on edelleen kipua ja kunnollisen nukkumisasennon löytäminen on vaikeaa. Särkylääkkeen voimalla uni kuitenkin tulee. Neste ja kevyet ruuat pysyvät sisällä ja jaksan touhuilla pienesti kotosalla. Olen sellainen ”puolikuntoinen”.

Huomenna lähdemme Gdańskiin, koska liikkuminen sujuu jo rauhalliseen tahtiin ihan hyvin. Taidan silti suosiolla jättää kuuluisat puolalaiset nyytit eli pierogejat, kaalikääryleet, makkarat ja Szarlotka-omenaleivokset Tepolle ja keskittyä höyrytettyihin keveisiin merenherkkuihin, joita satamakaupunki Gdańskissa pitäisi olla hyvin tarjolla.

  •  
  •  
  •  
10 comments

10 comments

Paula - Viinilaakson viemää joulukuu 8, 2017 - 7:15 am

Kuulostaa siltä, että Singapore ei sovi sinulle 😉 On karseaa kärsiä selittämättömistä kivuista ja vielä reissussa. Itselläni tuli useamman vuoden vatsa kipeäksi noin kerran kuussa eikä tutkimuksissa löytynyt mitään. Lopulta oireet pahenivat ja eräs lääkäri päätti viimeisenä toimena leikata umpparin vaikkei tietty mikä kivun aiheuttaa. No, umpparihan se oli puhkeamaisillaan kiertyneenä jotenkin kummasti vähän väärässä kohdassa. Onneksi oltiin kotona tuolloin eikä reissun päällä.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA joulukuu 8, 2017 - 8:38 am

Samaan tulokseen olen tullut. Ei enää Singaporea 🙂

Kyllähän sitä kieltämättä ajattelee edelleen kaikenlaisia mahdollisuuksia, miksii vatsaan sattuu. Juuri tuollaisia, kuten sulla, että jotain on jäänyt kaikista tutkimuksista huolimatta löytämättä. Onneksi sinulla vika korjaantui.

Reply
Elina Marjaana Travel Blog joulukuu 6, 2017 - 9:18 am

Onpas ikävänkuuloisia oireita! Mulla kävi niin, että kärsin lievistä vatsavaivoista vuosia sitten, kun asuin muutaman kuukauden Nicaraguassa ja samat vaivat jatkuivat Suomessa. Menin lääkäriin vasta useiden kuukausien jälkeen, kun oireet eivät hellittäneet ja sain lähetteen lukuisiin labrakokeisiin. Olin ajatellut saaneeni jotain epämiellyttävää reissulta mukaan, mutta mulla todettiinkin yllättäen keliakia. Onneksi testasivat sen, vaikka ei ollut ensimmäinen vaihtoehto kenenkään mielessä. Toivottavasti selviää mistä kyse ja oireet vähenevät. 🙂

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA joulukuu 6, 2017 - 10:26 am

Onhan tämä vähän syvältä, kun jokaisen suupalan kohdalla miettii, että mitähän tämä saa aikaan. Kylki on edelleen arka ja vatsa ihan oudon tuntuinen, mutta joka päivä kuitenkin parempi.

Kyllä tässä mielessä keliakiat ym. myös pyörivät. Jännää on se, että nyt olen Puolassa ja täällä olen syönyt maitotuotteita ilman mitään oireita. Jos Suomessa tekisin saman, niin tulisi heti kamalat vatsanvänteet. Eli maidoissakin on maa kohtaisia eroja.

Olen nyt jättänyt mm. leivät pois kokonaan ja sekin tuntuu auttavan. Eli kai se on jonkinlaista ruokapäiväkirjaa ruvettava pitämään 🙂

Reply
Ne Tammelat joulukuu 5, 2017 - 12:39 pm

Uuh.. ei kuulosta ollenkaan mukavalta. Hyvä, että on omat lääkkeet mukana, eikä tarvitse tuskissaan lähteä niitä enää metsästämään. Yhden helvetillisen Tanskan reissun hammasongelmissa läpikäyneenä kannoin monta seuraavaa reissua antibioottipakettia sekä pientä kipulääkeapteekkia mukana. Toivotaan, että lopullinen syy vatsavaivoihin löytyy ja ne saadaan kuriin.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA joulukuu 5, 2017 - 1:12 pm

Omat lääkkeet auttaa kyllä kovasti. Varsinkin kun niitä on syönyt ennenkin ja tietää miten vahvoja ne on ja miten nopeasti ne vaikuttaa. Mullakin on yleensä anibiootti mukana, joka auttaa virtatulehduksiin ym. Jos on jossakin viidakossa, niin helpompi ruveta heittelemään niitä suuhunsa, kuin lähteä etsimän poppatohtoria 😀

Reply
Sonja | FIFTYFIFTY joulukuu 4, 2017 - 7:46 pm

Kuulostaapa karsealta, tutulta tuo vatsa kuopassa yökkiminen paratiisissa. Mulla tosin Vietnamissa taisi olla ihan vaan se ruokamyrkytys, tai sitten sain jonkin pöpön koneesta. Vatsatautiin viittaisi se, että mies sai oman osansa täsmälleen viisi päivää myöhemmin. Mutta kuten Eveliina yllä totesi, mukavaa, että tilanne on jo paranemaan päin! Mäkin veikkaan, että olisin jäänyt sairaalaan, varsinkin kun olisi pistetty allekirjoittamaan jotain lippulappusia vastuuvapaudesta… 😀

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA joulukuu 4, 2017 - 9:05 pm

Joo. Kieltämättä tuli mieleen, että vähän kiltimpi olisi jäänyt sairaalaan. Mulla vaan on kamalan auktoriteetin vastustus aina päällä ja sairaalat laitostaa ja vie ihmisten itsemääräämisoikeuksia heti, jos niille antaa pikkusormen 🙂

Ruokamyrkytykset ja erilaiset loiset on myös kamalia. Mä sain giardianin joskus vuosia sitten ja sen häätäminen kehosta oli varsin mielenkiintoista.

Reply
Eveliina | Korkkarit rinkassa joulukuu 3, 2017 - 10:21 pm

Mikään ei ole tylsempää, kuin tulla lomalla kipeäksi – ja vieläpä noin moneksi päiväksi! Ihanaa, että olet jo paranemaan päin ja rohkeasti menossa kohti uusia seikkailuja <3 Minä en ehkä olisi osannut ottaa tuollaista kehon reaktiota ihan noin rennosti. Olisin luultavasti odottanut kiltisti sairaalassa siihen asti, kun olisin saanut jonkun virallisen diagnoosin paperille ja samalla mielenrauhan.

Nauti lomastasi Gdańskissa! 🙂

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA joulukuu 3, 2017 - 10:30 pm

Olen vähän tällainen vastarannankiiski/hankala potilas näissä sairaala jutuissa. Jos ei pää ole kainalossa, niin minähän en lekuriin mene. Nyt oli pakko, koska mietin, että jos se haimatulehdus on uusinut ja sitä ei hoideta, niin se on tosi huono juttu. Sitä Kiinan reissuakin ennen menin vain siksi, koska se reissu tosiaan oli muutaman päivän päässä. Kiinaan ei viitsi mennä sairastamaan. Muuten olisin sinnitellyt kotona. Niin ja tietty se pelotti, että vatsassa olisikin joku kamala kasvain.

Reply

Leave a Comment