MUMBAI. Päivä 1. Kiertoajelu -MATKAPÄIVÄKIRJA

by Anna

Tervetuloa Mumbai, Kathmandu, Dhaka, Colombo -matkapäiväkirjaan. Seuraamalla selviää mihin Anna päätyi.

Mumbai, Kathmandu, Dhaka, Colombo -matkapäiväkirja. Tässä jaksossa oululainen matkabloggaaja Anna saapuu Mumbaihin klo 6 ja aloittaa päivän reippaasti kiertoajelulla. (Not).

Päivän paras: Banganga Tank ja kiireetön haahuilu.

Päivä pahin: kerjäläisäiti pahoinpitelee lastaan, jotta saisi minut antamaan rahaa. Ja nämä rammat. Yhdenkin ukkelin jalka olisi pitänyt amputoida jo ajat sitten.

Mumbai on maailman toiseksi väkirikkain kaupunki, ja ympäröivien Navi Mumbain ja Thanen esikaupunkialueiden kanssa se muodostaa maailman neljänneksi suurimman läjittymän ihmisiä. Meno on sen mukaista.

Etuajassa läpi maahantulon!

Kun näin Mumbain e-Visa jonon, iski epätoivo saman tien. Ei tule mitään. Tässä menee tunteja. Tiskejä oli auki vain kolme (muualla oli kyllä työntekijöitä, mutta he leimailivat vain intialaisten viisumeita ja jos sinne yritti, niin sai palautuksen takaisin e-Visa jonoon) ja edessäni oli vähintään sata ihmistä. Puolituntia meni ilman että oikeastaan tapahtui mitään. Sitten paikalle saapui tomera ruskeapukuinen mies, joka aloitti äkäisen äkseerauksen. Te tästä tuonne tiskille. Tuosta eteenpäin tuohon jonoon jne. Ja kappas. Suma saatiin purettua.

Kone oli saapunut etuajassa. Kun visa oli hyväksytty ja laukku etsitty kasasta (koneita tulee koko ajan niin paljon, että hihnat tyhjennetään nopeasti ja laukut vaan läjitetään johonkin), niin olin 45 minuuttia ennen sovittua ajankohtaa ulkona. Laittelin viestiä matkanjärjestäjälle, että opas voisi tulla heti. Meni 15 min ja sieltähän herra saapuikin minua noutamaan.

Siis kuka Shah Rukh Khan?

Opas oli selvästi Bollywood-fani ja oletti, että koko maailma on myös. Suurieleisesti minut kuljetettiin ”todella mielenkiintoiseen paikkaan, varmaan tiedätkin mikä se on!”. No en tiennyt ja en tullut hullua hurskaammaksi, kun hän hoki Shah Rukh Khan. Häntä pidetään kuulemma yhtenä maailman suurimmista elokuvatähdistä. Hieno homma, mutta ei soittanut minulla kyllä mitään kelloja.

Kyllä siinä maailma taas avartui, kun tajusin meneväni katsomaan taloa, jossa tämä Shah Rukh Khan asui. Paikalla oli vaikka kuinka paljon intialaisia ottamassa selfieitä ko. talona edessä. Tämä heppu tunnetaan myös kirjainyhdistelmällä SRK, ja kyseessä on intialainen näyttelijä, elokuvatuottaja ja televisiojuontaja ja ”Bollywoodin kuningas”. Otin kohteliaisuudesta pari kuvaa ja kävelin takaisin autolle.

Shah Rukh Khan
Shah Rukh Khan
Tämä herra asuu siis tuossa kerrostalon edessä olevassa rakennuksessa.
Shah Rukh Khan

Bandra Fort

Kyseessä on portugalilaista alkuperää oleva pieni linnoitus. Bandra Fort tai Castella de Aguada, kummalla nimellä sitä nyt haluaakaan kutsua. ”Castella” on ilmeisesti ikiaikainen kirjoitusvirhe portugalin ”Castelo” -sanasta.

Portugalilaiset rakensivat tämän linnoituksen vuonna 1640 vartiotorniksi ja kykenivät siten vartioimaan Mahimin lahtea, Arabianmerta ja eteläistä Mahimin saarta. Linnoituksen strateginen arvo vahvistui vuonna 1661, kun portugalilaiset luovuttivat Bandran eteläpuolella sijaitsevat seitsemän Bombayn saarta englantilaisille myötäjäislahjana. Tämä oli mielenkiintoinen tieto, siellä en ole koskaan ajatellut Bombayn edessä olevia saaria sen tarkemmin.

Saaret luovutettiin osana Katariina de Bragançan myötäjäislahjaa Kaarle II:lle. Portugalin haltuun seitsemän saarta päätyivät vuonna 1534, jonka myötä alue sai nimen Bom Bahia, minkä englantilaiset kotouttivat muotoon Bombay.

Bandra Fort
Bandra Fort

Dadarin kukkamarkkinat

Dadarin kukkamarkkinat olivat jo ohi. Kukat myydään hyvin aikaisin aamusta eteenpäin Tämä ei haitannut, sillä ajoimme vihannesmarkkinoiden ohi ( tai oikeastaan niiden läpi) ja katsottavaa riitti. Kukat ja vihannekset tulevat junilla 200km säteeltä maaseudulta Mumbaihin ja paikalliset yrittäjät ostavat ne sitten omiin tarpeisiinsa tältä ”tukkutorilta”.

IMG_8481
IMG_8482
IMG_8485

Mani bhavan – Mahatma Gandhi koti

Seuraavaksi kurvasimme Mahatma Gandhin kotiin. Tai oikeammin, kyseessä ei ole Mahatma Gandhin koti, vaan asunto jota hän Mumbaissa oleskellessaan käytti. Odotin tunkkaista pikku museota ja sellainen se olikin, mutta yllättävän mielenkiintoinen. En nyt varsinaisesti lähtisi tänne varta vasten, mutta kun paikka oli listalla, niin ihan kiva oli kerrata Mahatma Gandhin elämä.

Banganga Tank

Banganga Tank on hämmentävä makeanveden säiliö keskellä Mumbaita. Sen alkuperä on täynnä legendoja. Yleisesti kerrotuin on, että lordi Ram pysähtyi sinne etsimään viisaan miehen siunausta, kun hän oli matkalla Sri Lankaan pelastaakseen vaimonsa Sitan demonikuningas Ravanin pahoilta kynsiltä.

Lordi Ram oli janoinen ja hän ampui nuolella maahan. Tätä kohtaa Ganges-joki nousi pintaan. Altaan keskellä oleva tanko osoittaa paikan, jossa Ramin nuoli lävisti maan.

Banganga Tankin rakentaminen

Banganga Tankin ympärillä oleva alue kehittyi vähitellen pyhiinvaelluspaikaksi, ja nykyisin sitä ympäröi lukuisia temppeleitä ja dharamshaloita (uskonnollisia lepotaloja). Parturi ajaa keskellä kujaa pyhiinvaeltajien hiuksia kokonaan pois ja tarjolla on kaikenlaista uskonnollista krääsää.

Nykyisin altaan rakenteet ovat Gaud Saraswat brahmaaneiden (hindulaista ”ylemmistöä”) käsialaa. He rakensivat olemassa olevan altaan ja viereisen Walkeshwarin temppelin vuonna 1127.

Allas on 135 metriä pitkä ja 10 metriä syvä. Koska kaikki eivät jaksa viedä omaistensa tuhkia varsinaiseen Ganges-jokeen, tuodaan vainajien tuhkia myös tänne. Itse altaassa ei kastauduta, mutta lähteestä suihkuavassa vedessä peseydytään ja altaan reunoilla uhrataan ja muistellaan vainajia. Veden alla näkyi isoja kaloja, joiden kalastaminen on kielletty. Joka vuosi tankki puhdistetaan osana Bangangan musiikkifestivaaleja. 

Perintöalue

Mumbain kulttuuriperinnön suojelukomitea on julistanut Banganga Tankin I-luokan perintörakenteeksi. Monilla allasta ympäröivillä rakennuksilla ja temppeleillä on myös kulttuuriperinnön asema, mikä on hyvä asia, mutta toisaalta estää myös kunnostamisen. Kerrostalot näkyvät ikävästi taustalla ja uhkaavat nielaista rauhallisen alueen.

Banganga Tank
Banganga Tank
Banganga Tank
Tuossa vasemmalla alhaalla on siis se osa aluetta, missä kastaudutaan ja peseydytään. Itse altaaseen ei mennä.

Kamala Nehrun -puisto ja Hanging Gardens

Kamala Nehrun -puisto on varsin miellyttävä kokemus keskellä hälisevää Mumbaita. Kamala Nehru oli Mahatma Gandhin vankkumaton seuraaja ja Jawaharlal Nehrun vaimo. Hän oli ensimmäisiä vapaustaistelijoita, joko korotti äänensä naisten aseman puolesta.

Kamala Nehrun -puiston alla sijaitsevat osa Mumbain makeanveden säiliöistä. Monsuunin aikana Etelä-Mumbaissa koetaan ikäviä hetkiä, jos sateet osuvat samaan aikaan nousuveden kanssa. Kaupungin olemassa oleva viemärijärjestelmä pystyy tyhjentämään sadevettä 50 mm tunnissa. Jos sademäärä ylittää ja osuu samaan aikaan nousuveden kanssa, monet kaupungin osat tulvivat.

Säiliöillä koitetaan kerätä vettä talteen kuivia aikoja varten. Valitettavasti en ole löytänyt tästä projektista kovinkaan paljoa tietoa. Mikäli nyt ymmärsin oikein erilaisten pumppujen ja vedenkeräyssäiliöiden avulla kontrolloidaan talteen otetun veden määrää. Vuoroveden päätyttyä varastoitu ylimäärinen vesi pumpataan putkilinjaan ja johdetaan viemärien kautta mereen.

Hanging Gardens tunnetaan myös nimellä Pherozeshah Mehta Gardens, sijaitsee Malabar-kukkulan huipulla, sen länsipuolella, vastapäätä Kamala Nehrun -puistoa. Täältä olisi ollut upeat näkymät auringonlaskuun Arabianmerelle, mutta valitettavasti olin liikkeellä päivän kuumimpaan aikaan ja mieli teki lähinnä vain paeta varjoon.

Kamala Nehrun -puisto ja Hanging Gardens
Kamala Nehrun -puisto ja Hanging Gardens
Kamala Nehrun -puisto ja Hanging Gardens
Kamala Nehrun -puisto ja Hanging Gardens
IMG_8534

Chhatrapati Shivaji Terminus (CST, aiemmin Victoria Terminus) – Pysy oppaan matkassa

CTS on upea historiallinen rautatieasema ja maan vilkkain rautatieasema. Rakennuksen kokoa on vaikea hahmottaa kuvista, mutta se on valtava. Sinne on myös menossa tai sieltä on tulossa paljon ihmisiä. Oppaani meni omia menojaan ja katselin portaissa jalkoihini koska portaat olivat ärsyttävän jyrkät ja ihmiset tuuppivat toisiaan. Kun portaat loppuivat, ei opasta näkynytkään missään. Hetkessä ympärilläni oli liian monta uudeksi oppaaksi haluavaa. Onneksi se oikea löytyi ja lopun aikaa hän pysytteli tiiviisti vierelläni.

CST:n asemarakennuksen suunnitteli brittiläinen arkkitehti Frederick William Stevens. Rakennus edustaa viktoriaanista uusgoottilaista arkkitehtuuria, ja siinä on myös vaikutteita perinteisestä intialaisesta arkkitehtuurista. Sen rakennustyöt aloitettiin vuonna 1878, ja ne saatiin lopulta päätökseen vuonna 1888.

IMG_8558
IMG_8548

Intian portti

Gateway to India, Intian portti rakennettiin Britannian siirtomaavallan aikaan ja sen satamasta lähti viimeinen Britannian laiva itsenäisyyden saavuttamisen jälkeen. Oppaani vitsailikin, että kyseessä on hyvä paikka hankkiutua takaisin Englantiin.

Portti on nykyisin suosittu ajanviettopaikka paikallisten keskuudessa. Se vetää puoleensa jäätäviä määriä turisteja ja paikallisia asukkaita. Kaikenlainen sähläys ja häsläys nousee aivan uusiin srääreihin. Kaikkialta Intiasta tulleet asukit, olisivat halunneet ottaa selfieitä just mun kanssa. Äkkiä sisään ja vielä nopeammin ulos.

IMG_E8569

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

4 comments

Suvi 10 maaliskuun, 2023 - 10:35 pm

Mikäköhän tuon selfien oton ideana on? Itsellä ihan sama kokemus samaisesta paikasta. Selfieen joko pyydettiin lupa tai yritettiin ottaa salaa. Tuli vähän outo olo, kun ei yhtään tiennyt mistä oli kysymys.

Reply
J 7 maaliskuun, 2023 - 12:24 am

Mielenkiintoinen postaus. Intiasta ei liikaa tule vastaan matkablogeja! ++

Reply
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 2 maaliskuun, 2023 - 8:02 pm

Shah Rukh Khan olisi ollut itsellenikin kyllä täysin tuntematon suuruus. Mumbai sinällään kyllä olisi todella kiinnostava kaupunki joskus päästä käymään, ja eiköhän siellä joskus tule käytyä.

Reply
Nimetön 2 maaliskuun, 2023 - 6:49 pm

Shah Ruk Khan oli pääosassa ensimmäisessä Bollywood – elokuvassa, jonka ikinä katsoin. Sen leffan aikana kului nessupaketti.

Reply

Leave a Comment