Puolan Krakova – Viisi tarinaa kaupungista

by Anna | TÄMÄ MATKA

Puolan Krakova – Kaupungissa on hyvä fiilis

Krakova hurmasi minut välittömästi. Vaikka päämme yllä roikkuivatkin uhkaavat ukkospilvet koko vierailumme ajan, oli kaupunki niin täynnä iloista energiaa, etteivät pienet sateet haitanneet lainkaan. Krakovassa väreilee hyvä fiilis.

Krakovaan liittyy paljon legendoja – kertomuksia, jotka ovat osittain tai kokonaan tarua. Tässä viisi koskettavaa tarinaa Krakovasta.

Krakova

Krakova

Krakova

Kazimierz – tarina kaupunginosasta, jonka elokuva herätti henkiin

Vanhankaupungin lähellä sijaitsee Kazimierz, aikaisemmin juutalaisten asuttama kaupunginosa. He eivät asuneet siellä suinkaan omasta tahdostaan, vaan vuonna 1495 heidät pakotettiin muuttamaan alueelle. Alue ympäröitiin muurilla, joka purettiin vasta vuonna 1822. Juutalaiset eivät historianvalossa ole olleet koskaan kovin pidetty kansanosa. Toisen maailmansodan aikana alue tyhjennettiin ja juutalaiset siirrettiin joen toiselle puolelle rakennettuun ghettoon.

Vuoteen 1945 mennessä Krakovan juutalainen yhteisö, eli noin neljännes koko kaupungin väestöstä oli tuhottu. Moni yhdistääkin Krakovan matkan vierailuun noin 50 kilometrin päässä sijaitsevaan Oświęcimiin. Siellä sijaitsevat Auschwitzin ja Birkenaun keskitysleirit.

Sodan jälkeen Kazimierz autioitui ja talot pääsivät todella huonoon kuntoon. Silloin eräs Steven Spielberg niminen elokuvaohjaaja etsi paikkaa Schindlerin lista -elokuvan kuvauksiin. Hän ihastui Kazimierzin autenttiseen rappioon ja aloitti Schindlerin lista -elokuvan kuvaukset kaupunginosassa 1993. Elokuva hurmasi vaikeasta sanomastaan huolimatta yleisön ja kahmi seitsemän oscaria. Krakova ja Kazimierzin kaupunginosa lähti uuteen nousuun. Talot muuttuivat jälleen eläviksi ja juutalaisten pahoinpidelty hautausmaa kunnostettiin kunnioittamaan jälleen vainajiaan. Kaupunginosa elää nyt elämäänsä trendipaikkana, jossa edelleen huokuu tietty surumielisyys.

Schindlerin lista on draamaelokuva, mutta Oskar Schindler oli oikeasti olemassa. Oskar Schindlerin emalitehdas sijaitsee Zabłocien teollisuusalueella Krakovassa ja se on nykyisin museo. Museo ei kuitenkaan keskity Schindleriin tai hänen pelastamiinsa juutalaisiin, vaan pääroolissa ovat krakovalaisten sota- ja miehityskokemukset.

Tästä museosta löytyy hyvä esittely Panun matkablogista.

Krakova

Krakova

Krakova

Krakova

Krakova

Krakova

Wawelin kuninkaanlinna ja tarina piilotetusta kivestä

Wawelin kuninkaanlinna on varmasti Krakovan vierailluin kohde. Sen sisätilat on pilkottu näyttelyiden, aarrekammioiden ja huoneistojen rajatuiksi tiloiksi, joihin jokaiseen tulee ostaa erikseen pääsylippu. Me kiipesimme kukkulalle, katsoimme lippujonoa ja totesimme, että ulkotilat riittävät meille. Liput voi ostaa erikseen myös netistä, jos haluaa välttyä jonotukselta.

Maleksimme jonon jatkeena Wawelin katedraaliin, joka on Puolan kansalliskirkko. Wawelin katedraali on ollut puolalaisten monarkkien tärkein hautapaikka jo 1400-luvulta lähtien. Yksittäiset hallitsijat ovat lisänneet kappeleita omien tarpeidensa mukaisesti, välittämättä lainkaan siitä, istuvatko ne kirkon julkisivuun tai sisätiloihin. Kokonaisuus on hämmentävä.

Vielä hämmentävämpi on ajatus piilotetusta chakra-kivestä. Legenda kertoo, että Wawel on yksi hindujen seitsemästä pyhimmästä paikasta. Luoteisnurkassa, rautaovien takana on piilossa yksi hinduperinteen tärkeimmistä seitsemästä chakra-kivestä.

Ennen ihmisten tuloa maapallolle, jumala poimi maasta seitsemän kiveä, latasi ne jumalallisella energialla ja heitti kivet maahan. Paikkoihin, mihin kivet putosivat kasvoi loistokkaita kaupunkeja. Nämä kaupungit olisivat hindujen mukaan myös jumalallisen energian ikuisesti suojelemia. Kaupungit mihin kivet putosivat olivat: Rooma, Jerusalem, Mekka, Delhi, Madrid, Visegrad ja Krakova!

Joka vuosi tuhannet hindut saapuvat Wawelin kuninkaanlinnaan saadakseen osansa chakra-kiven säteilystä. Kivi, joka maan uumenissa on kerännyt elektromagneettiseen kenttäänsä vuosituhansien värähtelyt, hienosäätää ihmisen omaa aurakenttää, sekä hajoittaa kielteistä energiaa. Trust me…

Krakova

Krakova

Krakova

Krakova

Krakova

Krakova

Krakova

Krakova

Krakovan lohikäärme

Katedraalin jälkeen löysimme itsemme linnan sisäpihalta, joka muistutti hämmästyttävästi venetsialaisten palatsien pihoja. Eikä ihme, sillä 1600-luvulla kuningas Sigismund I kutsui italialaisia taiteilijoita kunnostamaaan ränsistyneen linnansa renesanssipalatsiksi.

Krakovan kaikkein tunnetuin legenda liittyy lohikäärmeeseen. Smok nimisen lohikäärmeen sanotaan asuneen Wawelin kukkulan alapuolella sijaitsevassa luolassa. Lohikäärme vaati syötäväkseen säännöllisesti ihmisiä, jotta ei lähtisi tuhoamaan koko kaupunkia. Kaupungin asukkaat, sekä prinssi Krakus yrittivät toistuvasti tappaa sen. Lopulta prinssin luo tuli nuori suutari, joka kertoi keksineensä keinon saada lohikäärme hengiltä.

Suutarin ohjeiden mukaisesti teurastettiin lammas, joka täytettiin rikillä ja tervalla. Lohikäärme  söi lampaan pahaa aavistamatta. Rikki ja myrkyt saivat lohikäärmelle aikaan niin pahan poltteen mahassa, että se joi Veiksel-joen vettä kunnes halkesi.

Suutari sai palkkioksi prinsessan vaimokseen ja lohikäärmeestä tuli Krakovan symboli.

Krakova

Krakova

Krakova

Krakova

Krakova

Hejnal-tunnussoitto – tarina traagisessa tornissa

Satojen ravintoloiden terassit täyttävät Euroopan suurimpien joukkoon luettavan torin reunustat. Kannattaa etsiytyä Mariankirkon läheisyyteen, sillä sen korkeimman tornin ikkunasta soi joka tasatunti trumpettisoolo. Pyhän Mariankirkko on rakennettu 1300- ja 1400-lukujen vaihteessa ja torneihin liittyy traagisen tarinan aloitus.

Torneja rakensivat veljekset, joista vanhempi sai ensin oman torninsa valmiiksi. Nuorempi rakensi hitaammin korkeampaa tornia. Kun vanhemman veljen torni oli valmis, hän kutsui nuoremman veljensä majataloon juhlistamaan tilannetta. Ilta päättyi veljesriitaan, jossa vanhempi veli tappoi nuoremman veljensä.

Tarinan mukaan vanhempi veli tuomittiin kuolemaan ja hänen kaulansa katkaistiin Krakovan päätorilla kirkon edustalla. Nuoremman veljen rakentama torni jäi keskeneräiseksi, sillä kukaan ei halunnut koskea siihen. Lopulta sen päälle päätettiin vain laittaa kupoli.

Mariankirkkoon tullaan katsomaan erityisesti kuvanveistäjä Veit Stossin vuosina 1477-1489 veistämää alttaritaulua. Se on yksi myöhäisgotiikan suurimpia luomuksia ja esittää Neitsyt Marian taivaaseenastumista.

Kun kahden veljeksen hengen vaatineet tornit olivat valmistuneet trumpetisti asetettiin korkeamman tornin huipulle varoittamaan kaupunkilaisia vihollisen hyökkäyksestä. Varoittaessaan viholaisen lähestymisestä jälleen kerran, hän sai tataarisotilaan ampuman nuolen kaulaansa ja soitto katkesi. Tämän jälkeen sävelmää on soitettu vain siihen asti. Kukaan ei tiedä, miten sävelmä jatkuu…

Trumpetin soittajat ovat Krakovan kulttuurielämän kenties tunnetuimpia työntekijöitä, oikeita julkkiksia. Heidän työpaikkansa sijaitsee Pyhän Mariankirkon tornissa 54 metrin korkeudessa 237 portaan päässä.

Työntekijät tekevät 24 tunnin työvuoron joka neljäs päivä. Työvuoron aikana ikiaikainen Hejnal-tunnussoitto kajahtaa kaikkiaan 96 kertaa, neljä kertaa jokaisen täyden tunnin aikaan kaikkiin neljään ilmansuuntaan. Klo 12 sävelmä kuuluu myös Puolan yleisradiossa. Sävelmä on vain muutaman kymmenen sekunnin mittainen ja se katkeaa joka kerta kesken sävelen.

Krakova

Krakova

Krakova

Krakova

Krakova

Krakova

Krakova

Krakova

Krakova

Dzok the dog -Tarina koiran uskollisuudesta

Kesällä 1992 vanha mies, jolla oli sekarotuinen koira, kulki Krakovan kaduilla. Jossain vaiheessa mies sai sydänkohtauksen ja kaatui maahan. Ambulanssinkuljettajien ja lääkärien toimista huolimatta mies menehtyi. Tarina ei olisi jäänyt elämään, mikäli miehen koira ei olisi käyttäytynyt poikkeuksellisesti.

Aluksi koira vaelsi tapahtumapaikan läheisyydessä, eikä tajunnut omistajansa kohtaloa. Koira vaaransi liikennettä ja siitä tuli ilmoituksia poliisille. Yön aikana tilanne rauhottui, mutta seuraavana aamuna koira oli jälleen keskellä vilkasta liikennettä etsimässä omistajaansa.

Toinen päivä kului, ja koira oli edelleen paikalla, keskellä liikenneympyrää. Se asettautui nukkumaan ja odottamaan omistajaansa. Satoja autoja ja kymmeniä raitiovaunuja kulki koiran ohitse joka tunti. Kului viikko ja toinen. Yöllä, kun kadut olivat hiljaisempia, koira etsi ruokaa lähialueilta.

Dżok, joksi koiraa oli alettu kutsua, karttoi kiinniottajiaan taitavasti. Kului kuukausia ja vuosi kääntyi talveksi. Dżokista tuli osa maisemaa ja ihmiset tulivat pitkältäkin vain nähdäkseen sen. Vapaaehtoiset toivat ruokaa ja rakensivat suojan koiralle. 

Koira luotti vain yhteen ihmiseen, vanhaan naiseen, joka asui naapuri talossa. Naisella oli pieni koira, nimeltä Kajtek. Lopulta Dżok kotiutui vanhan naisen kotiin ja asui vanhan rouvan ja Kajtekin kanssa kuusi vuotta.

Vanha rouva kuoli rahattomana ja jäljelle jäi vain kaksi ”surukoiraa”. Koirat vietiin löytöeläinkotiin, mutta Dżok kaivautui aitauksesta ulos heti seuraavana yönä, juoksi vapauteen ja jäi junan alle.

Koiralle pystytettiin kansalaisaloitteen seurauksena patsas Wawelin linnan juurelle Vistula-joen viereen. Paikka on vain muutaman sadan metrin päässä paikasta, missä Dżok odotti turhaan isäntäänsä. Dżok haudattiin Krakovan eläintarhan tiloihin Rybna-kadulle.  

Krakova

Untitled

Krakova

Krakova

Krakova

Majoitusvinkki

Jos haluat majoittua aivan vanhankaupungin vieressä, rauhallisen puiston laidassa, suosittelen Radisson Blu Hotel Krakovaa. Hotellin sijainti on erinomainen ja auton saa parkkiin talliin tai viikonloppuina helposti kadulle, jossa pysäköinti on la-su ilmaista. Ison huoneen hinta aamiaisineen pyörii sesongista riippuen 100-200 euron välissä.

Krakova

Krakova

Muuta huomioitavaa

  • Krakovassa on jonkin verran kerjäläisiä. He eivät ole häiritseviä, mutta lompakostaan kannattaa pitää huolta
  • Liikenteessä jalankulkijalla on ihme kyllä etuajo-oikeus! Astu rohkeasti suojatielle – autot väistävät kyllä
  • Raitiovaunut voivat häiritä omalla autolla liikkujaa. Muista, että kiskoliikenteellä ON etuajo-oikeus!
  • Kaupungissa on hyvin paljon brittituristeja. He eivät ole kaikille mieleisiä naapureita, joten valitse majoituspaikkasi/ravintolasi huolella
  • Torin ravintolat ovat hyvin turistisoituneita. Ei ole harvinaista kuulla: Madam, laskumme ei sisällä tippiä… Muuten: Yhden tarinan mukaan torilla pyörivät pulut ovat jonkun edesmenneen ruhtinaan hoviväkeä, jonka noita muutti puluiksi.
  • Kaikkialla pärjää englannilla

Lisää luettavaa Krakovasta alla:

Kazimierz, Krakovan juutalaiskorttelit – Trendipaikka

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

10 comments

Via Baltica 2018 - Omalla autolla Baltiaan ja Puolaan (6000km) - TÄMÄ MATKA 16 syyskuun, 2018 - 5:41 am

[…] Kazimierz, Krakovan juutalaiskorttelit – Trendipaikka Krakova – Viisi tarinaa kaupungista […]

Reply
Panu / Panun matkat 19 heinäkuun, 2017 - 4:20 pm

Kiitos maininnasta. Kiva, että pidit Krakovasta. Kaupunki oli yksi ensimmäisistä kohteista, jonne matkasin Euroopassa, ja vei välittömästi mukanaan. En ole nyt muutamaan vuoteen käynyt Krakovassa, mutta muuta huomioitavaa -listasi perusteella meininki on ennallaan.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 19 heinäkuun, 2017 - 8:28 pm

Ole hyvä : )

Krakova kyllä lämmitti sydäntäni ja jos kukaan Puolaan menee ja aikaa riittää, niin tuolla kannattaa käydä!

Reply
Ellen 24 kesäkuun, 2017 - 11:35 pm

Kyllä Schindler-museo kertoo juuri Schindleristä ja juutalaisuudesta, ihan pääosassa.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 25 kesäkuun, 2017 - 9:25 am

No jokainen voinee päättää miten museon kokee. Museon keskiö on kuitenkin toisen maailmansodan aikaisesta Krakovan miehityksessä, joka koski muitakin kuin juutalaisia. Museossa on tietenkin myös Schindlerin tarinaan liittyvää esineistöä, kuten työhuone, työpöytä ja seinällä oleva suuri Euroopan kartta, joka esiintyy myös kyseisesä elokuvassa.

Reply
Ellen 28 kesäkuun, 2017 - 9:20 pm

Näin on. Oma kokemukseni on, että museon erinomaisen hienosti koottu tarina on Krakovan juutalaisten tarina. Juutalaisnäkökulmasta koostuu varmasti yli 80 % näyttelyaineistosta, kuten ihan aiheellista onkin. Museo on muuten juuri tarinankerronnaltaan yksi hienoimpia, missä olen koskaan käynyt.

Reply
Jael 17 kesäkuun, 2017 - 10:23 am

Tuolla haluaisin käydä.Hienoja tarinoita:etenkin koiran tarina on liikuttava

Reply
Anna 18 kesäkuun, 2017 - 11:45 am

Noita uskollisia koiria on maailmassa varmaan ollut paljon. Harvat niistä saavat tarinan.

Reply
Johanna / Fin Nomads 14 kesäkuun, 2017 - 3:08 pm

Onpa hauska nähdä kuvia omalta takapihalta 😀 oltiin onnekkaita kun saatiin asua pari vuotta ihan Kazimierzin ytimessä vanhan synagogan vieressä. Krakova on kaunis kaupunki ja ihan loistava kohde pitkälle viikonloppumatkalle. Ikävä tuli tästä postauksesta!

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 16 kesäkuun, 2017 - 8:07 am

Heh, maailma on pieni 🙂

Krakova oli kiva kuin mikä. Ihme juttu, miten joku kaupunki vain heti kolahtaa.

Reply

Leave a Comment