Mitä maksaa matkablogimme matkavuosi?

by Anna | TÄMÄ MATKA

Pelottava mustavalkoinen muistikirja on tullut tiensä päähän. Sivut ovat täynnä, joten kirjan kannet kiinni. Nyt täyttyneeseen muistikirjaan on kirjattu matkoihimme menneet rahat vuosilta 2013-2016. Kiinnostaako tietää mitä maksaa matkablogimme matkavuosi?

IMG_3631

Mitä maksaa matkablogimme matkavuosi | Muutama huomio ennen raha-asioihin menoa

Koska ostelemme lentoja toisillemme, vuokraamme autoja  ja varailemme hotelliöitä sille luottokortille, joka sattuu olemaan käsillä, tarvitsemme kirjanpitoa siitä, kuka on ostanut mitäkin. Matkan kokonaishinta lasketaan aina yhteen kun luottokorttilaskut ovat tulleet, se jaetaan kahdella ja hän kumpi on maksanut vähemmän, hyvittää erotuksen toiselle muutaman kuukauden välein.

Toisin kuin moni lukija on vuosien varrella esittänyt, Teppo ei suinkaan maksa matkojani. Kaipaan mm. anonyymiä kommentoijaa, joka oli aikanaan moneen kertaan ehdottoman varma siitä, että matkani maksaa mesenaatti *(Ihmeellistä muuten, että kukaan ei ole koskaan epäillyt minun maksavan Tepon reissuja?)

Amalfin rannikko, Italia

Laskelma ei ole tieteellisen tarkka

Ne matkat jotka ovat tehty lehdistömatkoina tai erilaisina yhteistöinä, eivät tässä näy, koska niistä ei ole syntynyt merkittäviä kuluja. Monta matkaa on tehty myös niin, että työnantaja on maksanut toisen lennot ja hotellihuone on mennyt samaan piikkiin. Silloin matka näkyy vain niinä kuluina, mitä todella on jäänyt omasta pussista maksettavaksi. Kaikki matkat ovat omatoimimatkoja.

Kotimaan matkailusta tulleet kulut on tässä rajattu kokonaan pois. Jos kysymyksessä on esim. matka mummoa moikkamaan ja siinä samalla vieraillaan Mustion-kartanossa, olisi vaikea eritellä mikä liittyy varsinaiseen matkailuun ja mikä sukulointiin. Osa matkoista taas liittyy työhön, vaikka saatamme matkalla jossakin muuallakin käväistä.

Kaikkia matkustamisen menoeriä ei ole myöskään merkitty kovin tarkkaan ylös. Välipalat, vesipullot, museomaksut, satunnaiset ostokset jne. Ei hullukaan jaksa muistella sellaisia. Tai ehkäpä kirjoitan liian kärkkäästi. Varmasti löytyy tarkkaan kirjanpitoon kykeneviä ihmisiä, mutta henkilökohtaisesti en ole henkilö, joka laskee jokaisen 10 euron kulunkin kirjanpitoon. Koska otanta on kuitenkin neljän vuoden mittainen, on keskiarvo varmasti melko luotettava.

Osaan paikannimistä on lisätty linkki, jota kautta pääset lukemaan ko. kohteesta lisää.

Mitä maksaa matkablogimme matkavuosi

Mitä maksaa matkablogimme matkavuosi | Vuosi 2013


Yht. 24 292 euroa

Mitä maksaa matkablogimme matkavuosi

Mitä maksaa matkablogimme matkavuosi | Vuosi 2014


Yht. 27 315 euroa

Mitä maksaa matkablogimme matkavuosi

Mitä maksaa matkablogimme matkavuosi | Vuosi 2015

  • Italia (Umbria: Perugia ja Bettona)
  • Saksa
  • Thaimaa
  • Italia (Rooma)
  • Espanja (Fuerteventura)

Yht. 10 745 euroa

Mitä maksaa matkablogimme matkavuosi

Mitä maksaa matkablogimme matkavuosi | Vuosi 2016


Yht. 26 005 euroa

5 mukavaa paikkaa Singaporessa

Mitä maksoi 2013-2016 yhteensä?

  • Vuonna 2013 yht. 24 292 euroa
  • Vuonna 2014 yht. 27 315 euroa
  • Vuonna 2015 yht. 10 745 euroa
  • Vuonna 2016 yht. 26 005 euroa

Yht. 88 357 euroa, eli keskimäärin 22 089 euroa vuodessa.

Joulu

Voiko 88 357 euron laittaminen matkusteluun opettaa jotakin?

Itse matkat eivät sinällään ole opettaneet mitään. Voin rehellisesti kertoa, että tuskin olemme kasvaneet ihmisinä muuten kuin lihoen, tai kokeneet minkäänlaisia herätyksiä, muita kuin liian aikaisia.

Me emme tarvitse epätasa-arvon käsittämiseen nälkään kärsivää kerjäläistä silmiemme eteen tai hyvän hygienian merkityksen tajuamiseen avoviemäreitä. Mutta silti emme totu elämän raadolliseen puoleen, joka tulee eteemme matkoilla mm. lapsiseksiturismina, haineväriistokalastuksena tai vesistöjen tuhoutumisena ihmisen välinpitämättömyyden vuoksi.

IMG_5777

Jotakin on kuitenkin olennaisesti muuttunut

Suhteemme rahaan on kutenkin matkojen myötä muuttunut. Hankimme rahalla mieluiten kokemuksia, emme tavaroita. Siksi meidän ei tarvitse perustella toisillemme kallista hotelliyötä tai Michelin ravintolassa ruokailua.

Pyrimme tekemään rahan avulla yhä enemmän sellaisia asioita joista todella nautimme. Ja pyrimme tekemään ne juuri nyt. Elämässä voi tulla eteen nopeastikin tilanteita, jotka muuttavat mahdollisuuksia toimia näin. Tepon sairastuminen vuonna 2015 oli meille tällainen asia.

On yksi olennainen, elämä todellinen. Tarkoitus on olla onnellinen.
Kaikkeen omaisuuden haalimiseen ja tärkeilyyn lähtee niin helposti mukaan aina - mutta lopulta kaikkein tärkein omaisuus on aika.

-

Mitä maksaa matkablogimme matkavuosi

*Mesenaatti on taiteen, taiteilijoiden ja joskus myös tieteenharjoittajien suosija ja heidän taloudellinen tukijansa.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

29 comments

Matkayhteenveto matkavuodelta 2017 - 6 uutta maata 18 joulukuun, 2017 - 7:16 pm

[…] Matkakohtaiset kustannuserittelyt olemme julkaiseet vuoden mittaan. Aloitimme kustannusten jakamisen avoimesti jo useita vuosia sitten ja erityisesti tämän vuoden mittaan tapa on levinnyt moneen muuhunkin matkablogiin. Tämä matka -blogi kokosi äskettäin matkailun vuosikustannuksiaan useammaltakin vuodelta. […]

Reply
Ili 21 syyskuun, 2017 - 9:51 am

Jos oli B&B-postaus hyvä, niin niin on tämäkin. Arka aihe, jota harva ikäiseni 50+ haluaa avata edes kavereilleen.

Itse tykkään tehdä töitä, ja paljon. Syksystä kevääseen. Elämme normaalia elämää, mutta ylimääräiset hankkeet talletan kaikki säästötilille. Lomilla sitten laitetaan lähes kaikki muu kuin puskurirahasto sileäksi. Matkailemalla. Näin olemme tehneet yli 20-vuotta. Matkailusta emme ole pihistäneet koskaan. Toki auto voisi olla isompi, tai talo vielä suurempi, mutta ei kiitos.

Laadin kaikille matkoille löyhän budjetin. Budjetti käsittää lennot, autot ja majoitukset sekä mahdolliset pääsyliput. Päivittäiseen kulutukseen käytettävää rahaa en juuri budjetoi, sillä käyttäisin suunnilleen saman verran myös kotimaassa. Eläminen on, kallista. Suomessa usein kalliimpaa kuin reissussa.
Otan pari esimerkkiä:

1) RTW-matka 7 viikkoa, 49 yötä. Tehty huhti-toukokuussa 2014. Oneworld alliansin koneilla.
Lentoliput maksoivat 3480,- kpl eli 7 000,-. Majoitukseen budjetoimme 160,- /yö eli 7840,- , sekalaisiin auton vuokrauksiin 1 000,- ja erilaisiin pääsylippuihin samoin 1 000,- sekä julkisiin kulkuneuvoihin 500,-. Yhteensä 17 340,- , jonka pyöristin ylöspäin 18 000,- . Siitä lähdimme RTW-matkaa työstämään. Sillä se matka myös tehtiin. Varasimme kaikki majoitukset etukäteen, samoin kuin tietyt pääsyliput ja jopa jotkut retket kuten Valliriutan Quicksilver – reissun. Tämän rahan talletimme säästötilille valmiiksi, joten itse matkustaminen oli sen jälkeen rentoa ilman rahahuolia.

Matkakassaa raavittiin sitten mukaan niin paljon kuin rahkeista repesi. Käyttörahaa en laskenut kustannuksiin, sillä elintarvikkeet, ravintolat yms. muodostavat myös kotimaassa kiinteän kuluerän. Arvioisin, että päiväbudjetimme oli 150,-/päivä eli sen 7 500,- . Koko reissu siis nieli noin 25 000,- ja kyllä kannatti.

2) Olemme vuokranneet paljon taloja ympäri Eurooppaa hotellien lisäksi. Alan aina työstää jo näin syyskuussa löyhää budjettia ja matkaraamia seuraavan kesän reissuja varten. Viikonloppureissut menevät sitten ohi budjetin ns. lisäbudjettina, jos ja kun säästötilille on saatu tiristettyä ylimääräistä rahaa.

Esimerkki tältä kesältä. Lennot Roomaan 450,- kahdelta ja auto alle kolmeksi viikoksi 800,- , polttoaineisiin 500,- moottoritiemaksuihin ja pysäköintiin 300,- autolauttaan Messinansalmen yli meno-paluu 90,- , viikon vuokravilla Sisilian rannikolla 1600,- , toisen viikon vuokra-asunto Taorminasta 1200,- ja muutaman päivän hotelliyöpymiset Amalfin rannikolla 600,- + yöpymiset matkan varrella 120,-x3 360,- . Yhteensä 5 900,-. Tämä kuluerä oli siis selvillä ja jo säästetty viime marraskuussa, kun aloimme varaamaan majoituksia yms.

Toimintatonniviissatanen /viikko käyttörahaksi. Tämä raha olisi kuitenkin mennyt myös Suomessa johonkin.

Kun budjetti on selvillä, ja sit kun rahat on säästetty etukäteen, on myös matkaan helppo lähteä. Myös vastaantuleviin ylläreihin tulee tartuttua helpommin. Matkakassa ei mene punaiselle, vaikka päättää repäistä yllättäen ja lentää helikopterilla ympäri Hyväntoivonniemen a`150,- tai kuten Taorminassa kävellessäni huomasin päiväretkimainoksen Aeolisille -saarille a`90,- . Retken kesto 15 h. Aamuysiltä lähtö ja paluu puoliltaöin. Jos päiväbudjetti olisi kovin tiukka ja niukka ja jokaista penniä joutuisi miettimään, olisi varmaan jäänyt tekemättä. Nyt tartuttiin retkeen kiinni ja kyllä kannatti. Siellä se Strombolin tulivuori sylki tulta ja laavaa kahdeksan kertaa sinä aikana, kun kelluttiin tulivuorisaaren kupeessa purkauksia ihastelemassa.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 21 syyskuun, 2017 - 7:45 pm

Jep. Aihe on arka. Moni ei halua puhua rahasta.

On monta, kuten te ja me ja tuhansia muita, jotka saavat rahaa säästöön, ja haluavat käyttää ne mielummin matkailuun, kuin esim. asuntolainaan. Tämän asian sanominen tuntuu vain olevan vaikeaa, koska ympäristö ei ehkäpä ymmärrä lainkaan.

Me emme laadi varsinaista budjettia, mutta järki sanoo koko ajan mihin on varaa ja mihin ei. Velaksi emme koskaan matkusta . Toisaalta mitään hirvittävän kallista matkaa emme myöskään ole tehneet. Eli jos budjetti olisi tosiaan 20 000 yhdeltä matkalta, niin varmasti tekisimme etukäteis laskelmia. Kumpikin meistä kun osaa taulukkolaskentaa käyttää.

Antamasi esimerkit ovat todella hyviä. Matkat voivat tuntua jostakusta tietenkin tosi kalliilta, mutta jokainen ymmärtää, että ne ovat hyvin harkittuja ja perusteltuja tulotasoon nähden. Ja kun kulun palastelee päiväkohtaisesti per matkailija, nin huomaa, että ei siinä pelkästään yksityishelikopterilla kaviaaria syöden ole menty 😀

Reply
Kohteena maailma / Rami 17 syyskuun, 2017 - 4:14 pm

Toi on kyllä melkoinen saavutus, että olette monelta vuodelta pitäneet noin hyvin kirjaa mihin on rahat reissuilla menneet! Itsellä ei ole mitään aavistusta kuin muutamilta reissuilta, kun olen yrittänyt pitää matkalla jonkinlaista budjettia 😀 Tietyt reissut ja kohteet maksaa aina väkisin enemmän, joten tuollainen pidemmän ajan kirjaaminen antaa aika hyvää dataa myös maiden ja alueiden välisistä eroista, kun tietyt maneerit kaikilla on yleensä reissuilla samat. Meni matkailuun kuinka paljon rahaa tahansa, niin se on hyvä sijoitus elämälle 🙂

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 17 syyskuun, 2017 - 4:48 pm

Samanlaisen postauksen voi sitten tehdä taas neljän vuoden kuluttua, kun tuo uusi tilikirja täyttyy : D

Tuo on totta, että kohteet ovat hyvinkin erilaisia. Saksa ja Espanja nyt ainakin ovat edullisia maita. Pieni pyörähdys Ranskassa tai Sveitsissä nostaa nopeasti kuluja tosi paljon. Samoin Thaimaa on edullinen, mutta Singaporessa taas pala rahaa hotelleihin ihan eri lailla.

Reply
Gia & Miika | matkakuume.net 16 syyskuun, 2017 - 11:47 pm

Aina hauskoja nämä budjettipostaukset. Muuten ei olla jaksettu katsoa niin euron perään, muuta kun ettei konkurssiin ajauduta, mutta rtw:llä kirjattiin joka ikinen sentti joka meni. Kamala homma, mutta vähän pakollinen tuollaisella reissulla.

Ei nuo summat nyt mitenkään älyttömiä ole kun miettii juuri sitä mihin sitä itse kukin rahansa haluaa panostaa. Halvemmallakin pääsee, tottakai, ja sitten myös huomattavasti kalliimmalla.

Olisin odottanut enemmän kauhisteluja täällä kommenttikentässä kun aiheena on raha. 🙂

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 17 syyskuun, 2017 - 8:18 am

Ei tuolla rahasummalla vielä mitään kauhistelua aikaan saada 😉 88k neljässä vuodessa kahdelta ei vielä ole mikään ÖKY-summa.

Budjettipostausten teko on tosiaan vähän aina sellainen riskibusiness. Pitää miettiä kielikeskellä suuta, miten asian selittää niin, että jokainen tajuaa myös sen.

Tämänkin olisi voinut kirjoittaa monesta eri kulmasta. Pieni viilaus tekstin ja otsikkoon, niin kommenttiloota olisi täynnä ”siismitenteilläonvaraamatkustaanoinpaljon” -kauhistelua + että tuhoamme maapallon + että nuokin rahat olisi pitänyt antaa Biafran tasavallan nälkäisille lapsille + että Suomessa kaikki sairaat ja vanhukset kärsii takiamme 😀

Reply
Merja / Merjan matkassa 16 syyskuun, 2017 - 5:27 pm

Budjettipostauksia on mielenkiintoista lukea, mutta itse en ole jaksanut sellaisia tehdä. Saatan kertoa paljonko lentoliput tai hotelli ovat maksaneet, jos hinnat on vielä muistissa, mutta koosteita en ole tehnyt. Perisuomalaiseen tapaan en tiedä haluanko edes avata koko aihetta. Ehkäpä jos lähtisi pidemmälle reissulle, viikon tai kahden yksittäisistä matkoista tuskin. Olen myös tosi laiska kirjaamaan kuluja ylös.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 16 syyskuun, 2017 - 5:47 pm

Jos meillä ei olisi tuota periaatetta, että kumpikin maksaa omansa, niin arvaa vaan jaksettaisiinko merkitä mitään kuluja yhtään mihinkään! Nyt on pakko, koska jos ei kirjaa, niin ei tosiaankaan muista hetken kuluttua edes mistä maasta joku lasku oli. Tylsintä on, että varauksessa ja luottokorttilaskussa pääsääntöisesti lukee ihan eri hotellin nimi. Siinä sitten yritellään miettiä, että missä ihmeessä ollaan oltu, kun laskussa lukee Jose Hose Barbosa CO & Pro Comp A/T Sport …

Reply
Terhi/ Fammo matkalla 16 syyskuun, 2017 - 5:25 pm

Kirjoituksesi sai minut hetkeksi miettimään rahankäyttöäni. Oletan, että mainitsemasi summat ovat kahdelta henkilöltä, vaikuttaa ihan kohtuulliselta matkailulta, jos siinä ovat lapsetkin mukana niin summat ovat jopa pieniä.
Itse en ole päässyt ihan noihin lukuihin, mutta se johtuu lähinnä työstäni josta minun oli vaikeaa saada vapaata. Tulevaisuudessa voi olla toisin. Enkä ole uskaltanut niin tarkkaan laskeakaan.
Kuitenkin on jokaisen oma asia miten rahansa kuluttaa, juhliiko baareissa ja ostelee kulutustavaroita vaiko matkailee.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 16 syyskuun, 2017 - 5:40 pm

Juu, hyvä huomio, ovat tosiaan kahdelta henkilöltä yhteensä ja pojat ovat reissanneet mukana joka vuosi ainakin 2-3 matkaa.

Monasti näissä keskusteluissa päädytään asetelmaan – kuinka tuolla on varaa?, mutta eihän siitä tosiaankaan ole kyse. Asutaan vuokralla ja ei ole sitä kesämökkiä tai purjevenettä. Eikä me oikein osata käydä baareissa tai ostella kalliita vaatteita, joten laitetaan ne rahat sitten matkoihin : )

Reply
Johanna / Fin Nomads 15 syyskuun, 2017 - 3:11 am

Hauska lukea budjettipostausta reissutyylistä, joka on ihan päinvastainen kuin meidän! Meidän päätavoitteena reissuun lähtiessä oli mennä mahdollisimman pienellä budjetilla, joten ollaan kyllä uskollisesti jaksettu kirjata kaikki pikkukulutkin ylös. Jos jätettäisiin 10 euroa kirjaamatta, niin se toisi jo aika ison heiton, kun se on usein melkein yhden henkilön koko päivän budjetti majoituksineen 😀 Syynä tähän on tietysti myös se, ettei meillä ole tällä hetkellä juurikaan tuloja kun haluttiin reissata kokopäiväisesti ilman aikatauluja. Tärkeintä on kuitenkin reissata sellaisella tyylillä, josta itse nauttii! Teillä on ihan mielettömän hienoja ja ylellisiä matkoja takana, joten rahat eivät ole kyllä menneet hukkaan 🙂 Budjettijutut on näköjään olleet kovasti pinnalla monessa blogissa, ja meiltäkin on pian tulossa yhteenvetoa Aasian reissulta.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 15 syyskuun, 2017 - 8:20 am

Kunnioitettavaa kirjata kaikki kulut ylös. Itse ei vaan siihen kykene. Mutta tosiaan, kuten kirjoitat, 10 euroa on merkittävä summa, jos budjetti on pieni.

Olen useasti herkutellut ajatuksella, että todellakin ryhtyisi kokopäiväiseksi reissariksi. Vielä se ei kuitenkaan ole ajankohtaista, kun on lapsia joista pitää huolehtia.

Budjettipostauksia on ollut kivasti nyt monessa blogissa. Itse olen hyvin laiska tekemään mitään maa kohtaisia postauksia rahan menosta, mutta tämä tuli ajankohtaiseksi, kun piti tilikirjaa vaihtaa ja summat olivat siinä helposti poimittavissa.

PS:Kyllähän niitä budjettimatkojakin on tehty ja tehdään. Itse asiassa naputtelen tätäkin vastausta Sturenkadun hostellista 😀

Reply
Emmi 14 syyskuun, 2017 - 10:35 pm

Olipa hyvä kirjoitus! Pistää todellakin ajattelemaan rahankäyttöä. Olen sitä mieltä, että jokainen saa käyttää omat rahansa mihin tahtoo ja on ihanaa että elätte omannäköistänne elämää! =) se itseä harmittaa, ettei rahalla tunnu enää saavan mitään: eläminen kallistuu, mutta palkat eivät nouse, ja säästöön pystyy laittamaan yhä vähemmän. Itse tienaan vuodessa noin 18 000e nettona (käteen noin 1500e/kk, joista säästän 500e ja laitan pakollisiin asumis – ja elämiskuluihin 1000e), joten vuodessa säästän noin 6000e. Sillä summalla tuntuu koko ajan saavan vähemmän ja vähemmän, ja vaikka elän nyt jo nuukasti niin menot kallistuvat koko ajan. Esim. Etelä-Suomessa tuhannella eurolla ei saisi maksettua edes vuokraa.. Tämä on jo politiikkaa, mutta toivottavasti kehitys ei jatku näin. Aina ei ole oma valinta, paljonko saamme palkkaa – tarvitsemmehan me yhteiskunnassamme myös duunareita, rekkakuskeja ja hoitajia, mutta entä kun heillä ei ole enää varaa elää? Sellainen tulevaisuus pelottaa. Pienituloisena sitä itse ainakin yrittää vain säästää ja vetää nyörejä kireämmälle, se ei ainakaan paranna kansantaloutta. Tämä meni vähän sivuraiteille jo, mutta pointtina se että pieni palkkakaan ei haittaisi, oleellisempaa on mitä sillä saa. Toivottavasti voin tulevaisuudessakin reissata kuten tekin, pienemmällä budjetilla tosin =) Kivoja tulevia reissuja teille!

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 15 syyskuun, 2017 - 8:14 am

Kiitos!

On muuten todellakin totta, että eläminen kallistuu etenkin pääkaupunkiseudulla aivan järkyttävää vauhtia.(Onneksi asutaan Oulusssa)

Tietenkin asumismenoista voi karsia muuttamalla korpeen, mutta toisaaalta jos se työ on keskustassa, niin sitten tulee taas lisää kuluja liikkumisesta. Aumistuet ym. muut nostavat vuokra-asuntojen hintoja koko ajan ja taas mihinkään korkotuettuihin asuntoihin ei normaalilla palkansaajalla ole mitään asiaa. Inhottaa sanoa näin, mutta olemalla täysi luuseri ja monihäiriöinen työtön, pystyy ainakin asuntoasioissa säästämään. Toisaalta ilman töitä ei kyllä saa rahaakaan säästöön ja pääse niille reissuille…

että pieni palkkakaan ei haittaisi, oleellisempaa on mitä sillä saa” Just näin ja jälleen palataan niihin suurimpiiin kuluihin, eli ruokaan ja asumiseen. Kun palaamme Espanjasta tai Saksasta ja käymme ensimmäisen kerran kaupassa Suomessa, niin kyllä siinä ikävä tulee Euroopan hintoja. Ja tämä ei ole kannantotto hinnoittelusta tuottajille, vaan suurille ketjuille, jotka käytännössä ei sitten kuitenkaan kilpaile keskenään riittävästi. Lidl on ainoa, jossa ruoka on jotenkin säällisen hintaista, mutta kyllä tänne myös esim. Aldi ja Carrefour mahtuisi!

Ihania reissuja sinulle!

Reply
Terhi | VAGABONDA 12 syyskuun, 2017 - 8:31 pm

Mä en tiedä yhtään, että paljonko minulla menee matkusteluun rahaa. Paljon vähemmän kuin teillä, sen tiedän, koska enimmäkseen budjettimatkailen. Mutta paria kuukausibudjettia lukuun ottamatta en ole koskaan laskenut matkojeni hintaa, koska kärsivällisyyteni ei riitä kirjaamaan kaikkea ylös 😀 Ja loppujen lopuksi niillä kustannuksilla ei edes ole väliä, kunhan vain on kokenut saavansa rahoilleen vastinetta. Mielenkiintoinen juttu kuitenkin, rahahan kiinnostaa aina 😉

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 13 syyskuun, 2017 - 9:15 am

Kirjaaminen on sairaan tylsää hommaa, koska laskut tulee luottokorttifirmoilta eri aikaan ja sitten pitäisi heti muistaa merkitä ne ylös jne. Välillä on sitten kuitteja kasassa hirvittävä läjä ja niitä sitten pyöritellään, että mistä maasta tämä edes on : )

Reply
Pirkko / Meriharakka 12 syyskuun, 2017 - 6:54 am

Taitaa tämän syksyn juttu olla matkailupiireissäkin rahasta puhuminen. Adalmina’s Adventures -blogissa oli juttua rahasta ja Merja Mähkästä oli sijoitusjuttu Hesarissa, ei nyt suoranaisesti matkailuun liittyen, mutta paljon Merjakin on joitakin vuosia sitten matkaillut. Se vaikuttaa tapaan ajatella kulutusta ja säästämistä, selvästikin.
Me olemme avanneet yksittäisten matkojen kuluja, muttemme vuositasoa ainakaan vähään aikaan suoraan, mutta samoissa suuruusluokissa taidetaan mennä. Tämä vuosi, jos tuo Saudi-Arabia vielä toteutuu, mennee kyllä jo 30 kEuron yli, mutta joku toinen vuosi sitten taas jää luultavasti sen alle.
Meilläkin on ollut tasajako voimassa aina – se on sopinut meille: double income no kids -pariskunnalle, erityisesti kuin tuo income-puolikin on ollut kummallakin samaa suuruusluokkaa. Ja ehkä monet lukijamme ovat meidät sitten kuitenkin sen verran tunteneetkin, ettei kukaan ole kommentoinut, että kumpi maksaa kummankin puolesta 🙂

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 13 syyskuun, 2017 - 9:13 am

Ainakin mulle on tullut myös sellaisia maileja, jossa pyydetään kirjoitamaan sijoittamisesta ja pankkitoiminnasta sekä säästämisestä. Eli voihan se olla niin, että pankitkin ovat aktivoituneet käyttämään sisältömarkkinointia. Tosin tämä kirjoitus ei ollut minkään pankin sponssaama, vaan tuli vain kirjoitettua, kun se tilikirja tuli täyteen. On muuten jännä, että mielummin pidän perinteistä manuaalista kirjanpitoa, kuin exeliä tietokoneella : )

Olen sen verran laiska, että en jaksa yksittäisten matkojen kuluja avata, jos siinä ei ole selkeästi jotain kulmaa, kuten ”tämän verran maksaa Via Baltican reissu tietulleinen” tai ”näin paljon lapset tuovat lisäkuluja matkalla” jne. Tietenkin valmismatka vastaan omatekemä, voisi olla myös herkullinen aihe joskus pyöritellä. Tulevasta omasta Kiinan reisusta varmasti tulee tehtyä joku kulujuttu.

Reply
Savusuolaa, Janica B. 11 syyskuun, 2017 - 7:42 pm

Onpas outoa, jos joku naljailee siitä, että kuka ne matkat maksaa. Mitä väliä sillä on? Tehän olette Tepon kanssa perhe.

Minulle on lamalapsuuden vuoksi tärkeää, että minulla on omaa rahaa. Jokainen pari hoitaa raha-asiansa ja menojen jyvittämisen omalla tavallaan, mutta itse ajattelen niin, että kun tässä kimpassa ollaan, eletään, reissataan ja syödään, ei jokaista penniä tarvitse jakaa tasan. Esim. silloin, kun olin hoitovapaalla ja tein vain keikkaduunia, olisi tuntunut kohtuuttomalta, että minun olisi ”tasa-arvon” nimissä pitänyt maksaa tasan puolet matkoistani ja syödä säästöjäni. Mies pystyi tienaamaan ja minä hoidin kääröä kotona, joten elin hänen tuloillaan enemmän kuin mielelläni ja tuntematta asiasta minkäänlaista huonoa omaatuntoa. 🙂

Nyt, kun molemmat ovat töissä, jaamme menot jonkinlaisen tulotasoon suhteutetun, summittaisen puoliksi-puoliksi -systeemin mukaan. Tyyliin maksamme matkalla vuoropäivinä perheen syömiset, eikä siinä euroja vahdata, että meneekö nyt sentilleen tasan.

Suomalaisilla on outo suhtautuminen rahaan. Siitä ei puhuta avoimesti, mutta pentele, että muiden ihmisten raha-asiat kyllä kiinnostavat. Lisäksi tasa-arvon nimissä ajetaan välillä sellaista elämää, jossa ollaan tavallaan kimpassa, mutta molemmilla on oma yksittäistaloutensa. En kannusta ketään sinisilmäisyyteen tai siihen, ettei selvitetä asioita ja ollaan tietämättöminä täysin puolison varassa vuosikaudet. Mutta mitä pahaa siinä on, jos toinen maksaisikin ne matkat? Ei mielestäni mitään. Mä olisin vain iloinen, jos oma jäppiseni maksaisi meidän reissut ja voisin käyttää säästyneet rahani omiin juttuihini, säästää ja sijoittaa. 😀 Nyt joku haluaa varmaan ymmärtää tämänkin väärin ja vetää herneet nenään.

Oli muuten kiinnostava postaus. Mielestäni suomalaisten pitäisi puhua rahasta kaikissa tilanteissa avoimemmin ja rohkeammin. Se ei ole mitään lesoilua, vaan auttaa hahmottamaan esim. palkkatasoa ja pohtimaan omaa rahankäyttöä: mihin omat rahani sulavat? Miksi minulla ”ei ole varaa” matkustaa, vaikka tienaan yhtä paljon kuin tuo toinen?

Itsehän syydän rahaa surutta ruokaan ja reissuihin. Sen sijaan tavaran haalimista en ymmärrä. Meidän sohva on karseassa kunnossa, mutta aina, kun ajattelen, että nyt tuo romu pitää vaihtaa, mietin, että sillä rahalla pääsisi viikonlopuksi Pariisiin syömään….

Tällaisia raha+matkabudjettipostauksia lukisi mielellään ihan juttusarjan verran.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 11 syyskuun, 2017 - 8:00 pm

Tuo najailu oli vahvimmillaan silloin, kun Tepon nimi ei ollut blogin nimen yhteydessä esillä. Kun lisäsimme sen siihen, väheni myös mutinat siitä, että mä vaan matkustaa ”jonkun” rahoilla. Ehkäpä jotkut eivät olleet tajuneet, että mulla on ihan vakiomies 😉

Normi talousasiat menee meillä niin, että se maksaa, joka jaksaa. Selkeät asumisesta aiheutuneet kulut laitetaan puoliksi. Mutta jos toinen tienaa palljon enemmän kuin toinen, on minusta todellakin selvä, että enemmän tienaava myös maksaa silloin kuluista enemmän. Etenkin jos kysessä on esim. tilanne, jossa nainen on pudonnut kodinhoidontuelle, ja mies vetää 8000 kuussa liksaa. Ja kyllä, en mutisisi lankaan vastaan, jos mies haluaisi maksaa kaiken ja mun omat rahat olisivat ihan vain mun omaan käyttöön.

On kuitenkin todella tärkeää, että kummatkin aviopuolisot eivät ole liian sinisilmäisiä, vaan suojaavat oman omaisuutensa esim. avioehdoin. Jos ero tulee, niin silloin kaikki on paljon helpompaa.

Olen itse todella tarkka rahankäyttäjä ja en tee kovasti heräteostoksia. Toisaalta, sitten kun joku asia rupeaa himottamaan, niin se on vain pakko saada. Siihen ei auta mitkään järkipuheet. Näin kävi pari vuotta sitten auton kanssa. Keksin vaikka mitä syitä, miksi minun yksinkertaisesti oli ostettava uusi (tai siis käytetty) auto. Ja ostin sen. Ihan itse. Sillä rahalla olisi menty maailmanympäri hyvinkin mukavasti, mutta toisaalta lämmittää tuo menopeli joka päivä mieltä kun kaasua painaa.

Reply
Teija / Lähdetään Taas 11 syyskuun, 2017 - 3:13 pm

Minä en haluaisi tehdä vastaavaa laskelmaa, koska pelkäisin alkavani liian pihiksi myös matkailussa 😀
Mutta täysin samaa mieltä olen, että käytän rahani kaikkein mieluiten mieleenpainuviin kokemuksiin.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 11 syyskuun, 2017 - 5:25 pm

Muuten tuota laskelmaa ei olisi tehtykään, mutta pakko on pitää jotain kirjanpitoa, kuka mitäkin on maksanut, jotta menee kulut tasan.

Ollaan me joskus jonkun matkan jälkeen mietitty, että hitsit, nyt meni vähän liikaa massii – mutta eipä se mietintä kauaa ole jatkunut. Heti kun on tullut joku tarjous, niin ollaan varattu taas uutta reissua : D

Reply
Emma 11 syyskuun, 2017 - 10:23 am

Apua, mä en uskalla alkaa edes laskea paljonko matkoihin on viime vuosina kulunut, en halua tietää sitä summaa 😀 Oon melko varma, että järkyttyisin syvästi siitä tiedosta ja alkaisin miettiä mitä muuta silläkin rahalla ois voinut tehdä, joten parempi kun en tiedä tarkkaa summaa. Mutta toisaalta koska en koe olevani vailla esim. kesämökkiä tai venettä, niin menköön kaikki liikenevä reissaamiseen!

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 11 syyskuun, 2017 - 10:51 am

En ollut aikaisemmin laskenut vuositasolla mitään kuluja, mutta kun nyt oli pakko tilikirjaa vaihtaa, tuli samalla otettua luvut ylös ja tehtyä tämä kirjoitus.

Veikkaan, että jos nuo rahat eivät olisi matkoihin menneet, olisi ne johonkin kuitenkin käytetty. Eivät siis todellakaan olisi pankkitilillä olemassa : )

Reply
Susanna 10 syyskuun, 2017 - 11:25 pm

Hyvä kooste. Minä sain muutama vuosi sitten epäilyjä että matkoilla olisi minulle kaikki ilmaista. Jotenkin huvittavaa jos kaikki liput, ruuat jne. olisivat ilmaisia. Eli epäilijöitä kiertää varmaankin useissa eri matkablogeissa kommentoimassa, vaikka todella harva suomalainen bloggaaja saa ilmaisia matkoja. Matkailuun saa kulumaan vähän tai paljon rahaa, mutta useimmiten kuluu paljon. Riippuu myös siitä onko valmis yöpymään minkä laatuisessa hotellissa, hostellissa, lomatalossa, leirintäalueella vaiko jonkun sohvalla. Itse en haluaisi kokeilla sohvamatkailua, sen sijaan leirintäalueen lomataloa voisin kyllä joskus kokeilla niissä on usein esim. Italiassa keittiö ja ilmastointikin. Majoitun yleensä kolmen tähden hotelleihin, mutta niissä on liian usein taso sitä yhden tai kahden tähden tasoa. Ei minua yksistään aina haittaa se jos on pölyt jäänyt sängyn alle, mutta jotkut pitävät siivoamattomia huoneita päiväkausia ja siivoavat vasta kun uudet turistit saapuvat. Hotellista maksaisin mielläni 50-60e yö mutta se on usein mahdotonta kun on vaikea löytää hotellia joka olisi laadukas tai ainakin siisti siihen hintaan

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 11 syyskuun, 2017 - 9:04 am

Kiitos : )

Ihmisille on harvoin selvää, mikä on blogimatka ja kuka taas on bloggaaja joka matkustaa.

Eipä niitä ilmaisia matkoja kovin usein kohdalle tule. Ja sitten on vielä sekin, että ei se matka ole ilmainen, koska sitä tekee kuitenkin työtä jutun kirjoittamiseksi, some-juttuihin ja valokuviin menee tuhottomasti aikaa, matkaan sijoittaa omaa aikaansa/lomaansa jne.

Matkailla voi monella tapaa ja rahan kulutuksella ei liene ylärajaa. Alaraja taas tulee vastaan kyllä nopeasti, eli ei sen matkan nyt mikään kärsimyskään pidä olla.

Tosiaan tuohon on törmätty, että huone on selvästi ollut asumaton pitkään ja ilma tunkkainen, sekä pölyä kaikki pinnat täynnä. Kokolattiamatot ovat yksiä pahimpia, eli pyritään aina kyselmään olisiko huonetta ilman sitä pöly/roska pesää. Ei huoneen tarvitse olla kovin hieno, mutta perussiisti sen pitäisi olla.

Reply
Ne Tammelat 10 syyskuun, 2017 - 10:15 pm

Erittäin samoilla linjoilla tuon tavaroiden haalimisen suhteen, niitä on jo liikaakin. Mieluummin matkoja elämyksineen. Välillä ne päätökset hetkellisesti kirpaisee – ostaa vaikka se yli 700 euron helikopterilento Grand Canyonille, mutta kertaakaan ei ole jälkikäteen kaduttanut. Enemmän kaduttaa, jos jättää jotain tekemättä. Voimia sairauden selättämiseen!

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 11 syyskuun, 2017 - 7:47 am

Ollaan todella systemaattisesti karsittu tavaraa pois ja lisää ei osteta.

Kyllähän se kertaostoksena voi tuntua hullulta hankkia 700 euron lento kanjonin ylle, mutta nopeasti se 700 euroa menisi muuhunkin. ja jos on Grand Canyonille asti päässyt, niin ei sekään ihan ilmaista ole ollut, joten miksi jättää kokemus puolitiehen. Tuossa se raha ei todellakaan mene hukkaan.

Kiitos. Tauti ei ole parannettavissa, mutta tänään(kin) sen kanssa voi elää.

Reply

Leave a Comment